Флаш моб (светкавична акция) за Рила

flashmob_sofia

Елате в петък, 3 април, от 17,30 часа на площад Македония в София – бул. Христо Ботев 47 (до сградата на ДНСК, която издава финалното Разрешително за ползване на лифта до 7-те Рилски Езера)

Носете плакати, свирки, тъпани, по двама приятели, домашни любимци и роднини.

За тези, които не са в София: нека прекъснем работата си за 5 мин в знак на подкрепа. Можем да протестираме онлайн на сайта feelfriendly.com и да съобщим на плакат/лист хартия, че 5 мин протестираме за Рила.

Скандалият лифт на Паничище е запланувано да бъде открит в събота, 4 април 2009 г., въпреки че е незаконен и разположен на действащо свлачище.
Обектът е построен без нужната оценка за въздействие върху околната среда и част от него се намира в границите на Националнен парк “Рила”, за което собственикът му би трябвало да получи договор за концесия от държавата. Притежатели на съоръжението са община Сапарева баня и “Рила спорт”, които имат проект за изграждането на мащабен ски курорт над Паничище.

В момента тече процедура по приемането на готовия строеж на лифта. За целта е сформирана Държавна приемателна комисия (ДПК), в която основна роля има Дирекцията за национален строителен контрол(ДНСК). Въпреки че процедурата по приемането на лифта не е завършена, лифтът вече вози и деца.

На флаш моба идейта е следната: Ще играем “на чуш”.Тоест на конче.Един носи другия.Намерете си стабилен “кон” моля.Посланието е “болен -здрав носи”-лифта е болен-опасен ,построен върху несигурна основа-свлачище, а носи-вози -хора-деца…Това е посланието.Ездачите ще носят табелки с “Болен здрав носи”.Освен “болен лифт здрави деца носи” ами и “болна държава обществото е яхнала”!!

Източници:

http://saverila.ludost.net/
http://forthenature.org

17 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: yurukov
  3. И аз така, защото не съм в България. А поради последното се надявам, че от МРВ няма да решат да ме викат на „разговор“ за това, че съм пуснал инфо за flashmob-а. Би трябвало да са си взели полука до сега.

  4. Pingback: Боян Юруков
  5. Хайде ела си първо в България и тогава призовавай „елате на протест“.
    ..
    Надали лисиците от МВР ще се заинтересуват от плъх като тебе, но аз лично бих те ошамарил здраво и продължително, защото ми писна от фотьойлни ‘патриоти’, дето ‘милеят’ .. от разстояние.

  6. Построен? Финално разрешение?! И ще го спрем със символични протести? Нещо не е точно, мче! ТЕ излапаха България, а вие отчитате „протести“! И какво спасихте? Не ви ли е срам поне малко? Или някой плаща за симулации?;)

  7. Дай по-добра идея. Другия вариант е еко тероризъм, който някои се опитват да правят. Трябва да се привлече общественото внимание по един или друг начин, за да има натиск. За сега хората не им пука. Ти как би го привлякъл?

  8. Хахаха типично един се опитва да направи нещо макари от далече а другите го хранат чак и шамари раздават типична българска черта е така ще е докато някой не ги осъди тези врагове на здравето и природата и ще продалжават да не казват еколози .Замислете се само обединението ни прави силни , а не разединението и омразата .
    Бъдете здрави !

  9. @васкоз – Не съм съгласен, че е типично българска черта, защото съм я срещал в много народи. Виж – една наистина типична наша черта е, че обичаме да се самобичуваме и самосъжаляваме колко сме били лоши и как нямало да прокопсаме.

    Истината е, че трудностите на прехода родиха два вида хора. Еединия са запретнали ръкави и са решили да се справят с проблемите си, защото знаят, че и в криза има пазарни ниши, от които може да се препечели. Другия тип хора са изостанали и поради страх, нерешителност или носене по течението не са започнали да правят нищо. Това ги е озлобило и от тогава обвиняват целия народ и държава за несгодите си.

    В момента тези два типа хора се сблъскват в държавата ни и е въпрос на време един от тях да наделее.

  10. Нямам нищо против зелената партия да участва в управлението на България. В нея членуват хора с ценности и идеали. Всеки който милее за прирората, всеки който се вълнува и интересува за хората около него, и се опитва да допринесе за развитието на обществото, не е лош човек. Не познавам нито един българин или чужденец, който обича да ходи на планина, да ламти за пари, слава или излишно удобство! Планината учи хората да си помагат един друг. Може ли това да се сравни с една от властующите партии или „vip“ личности сега? Не намирам за лошо факта, че зелените се опиитват да наберат гласност. Те търсят начин да постигнат масовост в общата идея да запазим единственото хубаво нещо останало на нас българите – идентична природа! Място за отдих и възстановяване на всекиго от нас! Ще ме излъжете, ако кажете, че никога не сте възползвали от нея. Ако не помагате, то поне не пречете на тия, които правят усилие и отделят от личното си време да помогнат на всички нас!

  11. @Дес – Има една приказка, че от 1500 метра нагоре не се качват случайни хора. Обожавам хижите, към които не може да се стигне току-така, защото самата природа създава трудности за неприятните хора. За да се преодолее тази преграда и да се оцелее в планината трябва доверие, приятелство и сътрудничество. Затова си мисля, че зелените ще са много добра група с точни цели и стабилни позиции.

    Това обаче не значи нищо в нашата политика. На българите им е писнало от нови партии и опити от типа „ние сме по-добри и ще ‘ва оправим“. Повечето ще видят в зелените точно това. Дори сред хората, които подкрепят каузата им се появяват не малко, които осъждат политизацията и не ги обвинявам – всички такива опити досега за завършвали с корупция и разочарование. Все пак си мисля, че този път е по-добър отколкото пътя на еко-тероризма, които (на теория) постига същите резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.