Има ли друго освен пияни студенти днес?

студентски, град, студенти, пиене, 8-ми Декември, празник

В събота направих импровизирано лого за Google по случай студентския празник. Тези, които използват добавката ми за Firefox, ще го виждат днес и утре вместо българското знаме. Показах го в Twitter и тръгнаха коментари защо съм решил точно така да го направя – като подредени чаши с алкохол. Някой твърдяха, че студентският празник в България не е само пиене и купон. Аз питам – какво е тогава?

Празникът е започнал като годишнина на Софийския Университет и ден, на който се отбелязва паметта на Св. Климент Охридски от православната църква. Какво обаче виждаме днес? Тази седмица дори не можеш да събереш студенти на едно място да обсъдят проблема, защото всички са под масата в някой хотел. В Германия също организираме купони по случая (Дармщадт, Манхайм, Мюнхен), но по същество не се различават много от тези в България.

Какво е вашето мнение? Смятате ли, че 8-ми декември е само алкохолен делириум или трябва да е нещо повече?

А, да – честит празник на всички студенти.

46 коментара

  1. И аз мисля, че на 9-ти трябва да се пише отсъствие на тези дошли на лекции и упражнеия – очевидно доказателство, че не са уважили достатъчно празника предния ден! 🙂
    Та кой каза Наздраве!!

  2. @Юлиан – по-точно обратното – да пишат шестици, защото са толкова уверени в знанията си и толкова уважават образованието, че могат пияни да дойдат на лекции.

  3. Не празнувам на 8ми тази година, защото с колегите ми се събрахме през уикенда – повечето работим и не може да отсъстваме по средата на седмицата. Ходихме в Копривщица – не коментирам, че имаше пили и препили, обаче повечето много се нарадвахме и на обиколката по музеите, къщата и гроба на Дебелянов, Бенковски, Каравелов…
    Не се засягам от факта, че повечето хора виждат в студентите пияни непрокопсаници, но не броя мен и голяма част от колегите ми към тази група. Като цяло, не обичам обобщенията 🙂

  4. @Васи – чакай – това, че някой се напива на 8-ми не означава, че е непрокопсаник. За мен понятията не вървят ръка за ръка. Смятам обаче, че 8-ми е просто поредния повод да се седне на маса и пийне човек, а не някакъв празник, с който студентите да се гордеят.

  5. Бояне, направо ми взе думите от пръстите така да се каже. Тъкмо това щях да напиша в желанието си да не докарам на някого грешната представа, че коментара ми беше в стила – и да паднем и да бием пак ще се напием. 🙂

  6. @Юлиан – абе често натам удря да ти кажа. Има голяма разлика между пияните мелета в някои заведения и сядането на чашка в хижа в планината на чист въздух. Тук не обсъждам формата, компанията и инвентара. Не виждам обаче друго освен софри, пиене и купони на този ден. Не, че толкова ме тревожи, но все пак си е въпрос, щом други го оспорват в Twitter.

  7. Е, изразих се образно – явно просто съм взела по-навътре тезата ти.
    Но да, 8ми декември си е чист повод за празнуване – честно да си кажа, не смятам, че въобще мога да се гордея с какъвто и да е академичен празник. А за протокола – денят, на който трябва да се чувстваме горди, е патронният празник, който за СУ е на 25 ноември.

  8. Като човек неконсумиращ алкохол, а и следвал в чужбина като единствения българин във ВУЗ-а, 8-ми декември беше за мен като 7-ми декември, само, че един ден по-късно 😉 Иначе почти всички мои приятели-българи-студенти се хвалеха преди 8-ми как ще запиват в Банско (Аз (наивно): „О, Банско! На ски ли ще ходите?“ Те: „Тóоо пък! К’ви ски, бе, ще пиеме, бе!“), а след 8-ми как са запивали в Банско и какви били пораженията в съответната механа.
    За съжаление всичките реклами, които видях за празника, са все за куверти, заведения, пиене… Нито една реклама за напр. weekend trip някъде с някаква културно-научна цел. Защо непременно 8-ми трябва да е повод човек да се напие, като може това да стане и уикенда преди 8-ми или два месеца по-рано, щом човек е с готина компания и/ли няма задръжки?

  9. @Васи – е, то има и международен празник на студентите, който беше преди 2 седмици. Тук не съм забелязал някой да го празнува обаче.

    @Емил – поводите са сложно нещо. А в студентски град не се съмнявам, че наливането надали е много по-малко през останалата година. Просто на 8-ми всички се чувстват задължени да са някъде и да е специално. Нещо като на нова година.

  10. Pingback: Method-X
  11. Pingback: methodx
  12. Бояне, малко си объркал логиката.

    Правилният въпрос не е защо на студентския празник студентите се напиват.

    Правилният въпрос е защо в БГ всеки празник и по-точно думите „празнувам“/“отпразнувам“ се свързва с напиване.

    Само дето в масовите („масови“ и в двата смисъла на думата) освен пиене има и много ядене. А студентите, понеже не са така… улегнали в живота, не обръщат толкова внимание на подреждането на софрата. Иначе един студент на студентския празник не изпива повече от един средностатистически българин на свой личен празник – рожден ден, имен ден, нова година, раждане на дете, нов работодател, вземане на книжка, племенника завърши гимназията… повода няма значение, празнуването си е високоалкохолно.

    А ти… оптимист. Искаш на студентския празник да събираш студенти да „обсъждате“ разни неща. Не се ли замисляш защо празника е неучебен? Аналогично – защо деня на труда е официален почивен ден? 🙂

  13. @Явор – не съм съгласен за това. Може би зависи от средата, в която си. На празниците, които аз съм ходил е нямало масови напивания. Рождените дни в училище и 8-ми са били такива, естествено, но това не значи, че можем да генерализираме.

  14. Хм…Аз съм „обслужващ“ персонал по време на празника, та според мен, 8-ми е деня X от началото на предпразничния запой, като програмата за празника е следната:
    Ден 1:
    1. Ходене на църква за молитва, за спасение на душите и главите на падналите в боя през предните вечери.
    2. Курбан – зелева чорба за тия дето постят и айран за останалите.
    3.Ревизия на средствата и събиране на двулевки за пукница и мезе за празничната вечер.
    4.Кафе, пазар, шляене и други подобни посещения на местните „културни“ и „туристически“ обекти.
    5.Цепене на д’ръва за празничната скара.
    6.Приготовления за празничната трапеза – бирени фъстъци (насипни), шпекови салами, две-три готови салати от магазина и пуканки/зрънчо/снаксове…И неопределими, с математически методи, количества алкохол със средно алкохолно съдържание 45-50 градуса.
    7.Празнично омазване.
    8.Неколцината останали полу-контактни и самостоятелно ходещи отиват да завършат празника в дискотека, най-често с двулитрови бутилки домашно вино/ракия (Реални случаи!)
    Ден 2:
    Денят, както и съзнанието на празнуващите, преминава в четвъртото измерение и никой не разбира за съществуването на датата 9-ти декември.

    Това е празника за българския студент.Още на 6-ти и 7-ми започва нанасянето в хижи/вили/хотели, както и празнуването, и недай си боже да има и някой Николай в компанията – изтрезнява се чааааак за Стефанов ден.

  15. @Димитър Димитров – точно това имам предвид – 8-ми се е превърнал в институция без реален смисъл от това. Нещо като коледата и деня на благодарността в щатите. Започнах с аргумента, че логото ми за Google е коректно и явно е.

    Впрочем мерси за план графика – ще си го отпечатам да не забравя нещо. 🙂

  16. @ Боян: Тежък график е това, залепи го на видно място, че трудно се запомня целия по време на празника. 🙂

  17. Девета година съм стуненчи, правя дипломна работа от 4 години… 😀 два уикенда бях на Балкан. А ей таз вечер като се съберем, едни мезета, едно наздраве (и още едно…). Какво точно ще празнувам де да зная. Сигурно на времето някой си човечец свети Студентий е направил нещо важно. Може би е взел най-трудния си изпит на тая дата.
    Алкохолен празник е това. Въпреки че пия рядко, ще си пийна тая вечер, ако стомахът ми го разреши.

  18. @Димитър Димитров – при мен ще е сякаш по-лек – само тази вечер в един laundge клуб, който ще го затворят за нас специално за 8-ми. Шефа му бил маке и един от нашите му вкара мухата. Ама културно ще го даваме.

    @mc_martin – еми ето затова логото ми за google е такова – с чаши ракия, уиски, вино, текила и коктейли.

  19. 8- ми декември от време оно си е само пиене до посиране.

  20. Pingback: Vladislav Stoyanov
  21. @Боян Юруков – Абе всеки ден е петък. Всеки може да пие в петък, а да видим кой може да пие понеделник и вторник.

  22. Празниците в България се свързват с напиване и заливане.

    Най-интересното е, че често ми се случва да слушам как се хвалят на следващия ден, че са се напили кат’ гъз, правили простотии и цял ден ги боляло глава. Не виждам това да е повод за хвалба, а в повечето случай си е направо жалко…

    Студентският празник е свързан и с яко чивтосване 🙂

  23. @Боян
    Следвайки твоята логика, всичките лога на бг гугъл трябва да са с чаши 🙂

  24. Може само да им менка местата в завиимост от празника. 😀

  25. @Васил Светославов и @Димитър Димитров – е, то може, ама не е това идеята. Точно заради мнението ми в тази статия направих логото така. Дано догодина на някой да му хрумне нещо по-добро.

  26. Еми начи може да сложиш на 8ми декември поне нееещичко да си личи, че става въпрос за студенти… Примерно черна капа върху някоя чаша… Предполагам има и по-креативни решения, просто илюстрирам идеята си. Иначе картинката според твоите разсъждения ни казва само „Някъв празник“ 🙂 От друга страна, дискусията е забавна 😉

  27. @Васил Светославов – прав си по принцип, но само това ми дойде на ума за краткото време, което имах. Не сложих от ония квадратните шапки, защото не ми харесват. Вече съм сложил система, в която хората могат да предлагат нови събития за отбелязване, както и да слагат свои лога за гласуване.

    Очаквам предложения.

  28. Позволете ми да споделя с вас един „филм“ на журналиста Росен Цветков.

    Download link:

    Инфо: „Година след убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия” в Студентски град и няколко дни преди 8 декември, журналистът Росен Цветков разказва промени ли се нещо. След десетки протести пред Парламента и смели обещания на институциите кварталът на студентите продължава да е град на греха. Камерата на оператора Мартин Велчев показва кървав бой, пияни и дрогирани до смърт младежи и луди купони в читалните на студентските общежития. Екипът на филма „Амнезия” показва и докъде е стигнало делото за убийството на Стоян и търси отговор на въпроса защо неговите убийци не са в затвора, а в домовете си. И защо след толкова много шум, отново забравяме… и сме в амнезия.“

  29. Който е бил студент знае, че пиенето и студентският живот вървят ръка за ръка. Няма начин просто да е друго яче в тази обстановка в Студенстки Град, а и не само там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.