Интервю с евро-кандидат – Емил Стоянов

emil_soyanov

Емил Стефанов Стоянов

Завършил литература в Пловдивския и Лайпцигския университет. Основател на университетското издателство в Пловдив и издателство Пигмалион. Заместник генерален директор на Българската национална телевизия през 1998 г. Създател на първата в България новинарска телевизия Европа.

Носител на почетния кръст на президента на Република Австрия за наука и изкуство. Носител на Почетния кръст за заслуги към немската култура и за популяризирането и в България. Учредител на фондация Пигмалион. Владее немски и английски.

Кандидат за евро-депутат от листата на ГЕРБ. Повече информация може да намерите в личния му блог EmilStoyanov.eu.


Какви други задължения има един евро-депутат, освен да гласува решенията на Европейския Парламент?

Освен гласуването в Европейския Парламент, което е изключително важно, евро-депутатът работи на експертно и технологично равнище по различни проблеми и това вероятно е и по-важната част от работата му. Освен това евро-депутатът трябва да може да формулира собствени идеи, които да защитава в комисиите и в пленарна зала.

Ако бъдете избран, с коя партия ще съобразявате решенията си – с ЕНП или с ГЕРБ?

ГЕРБ е коректна част от ЕНП, така че практически не съществува такава дилема.

Смятате ли, че трябва да се увеличи властта на изпълнителната власт в ЕС за сметка на правителствата на страните членки?

Да, смятам. Така политическата тежест на България ще нарасне.

Сочат ГЕРБ като най-вероятната партия за формиране на следващото правителство. Ще ви попречи ли факта, че сте избран от тази партия, да критикувате напредъка им спрямо реформите и връзките им с евро-институциите?

    Доста хипотези има в този въпрос, но все пак националните интереси винаги са по-важни от партийните.

Доколкото изказванията Ви в предизборната кампания се определят и/или ограничават от PR отдела на ГЕРБ?

Не се ограничават от PR отдела на ГЕРБ.

Какво е мнението Ви за ролята на блоговете, социалните мрежи и интернет обществото в предизборната надпревара?

Положително.

Как смятате да организирате директната комуникация с гласоподавателите?

Чрез срещи и интернет.

Имате ли собствен блог? Ако не – обмисляте ли да създадете такъв?

Имам. И той е EmilStoyanov.eu Заповядайте! В него има текстове, снимки и видеоматериали и бихте могли да научите много.

Запознати ли сте с микроблогинг системи като Twitter и Edno23 и смятате ли, че са приложими в работата Ви?

Не.

Каква е позицията Ви относно следенето в интернет и идеите за спиране на интернета на даден човек при три нарушения?

Крайно отрицателна.

Как смятате, че бихте могли да включите българите в чужбина за различни евро-инициативи и проекти?

С настоятелност, добри идеи и осигуряване на хонорари.

Какво отчитате, че ще Ви липсва като опит, ако станете евро-депутат?

Ще ми липсва парламентарен опит и знания по парламентарната процедура.


Всички въпроси, зададени в коментарите, ще бъдат изпратени на г-н Стоянов за отговор. Тук може да видите и предизборната му визитка за кампанията на ГЕРБ:

17 коментара

  1. Pingback: yurukov
  2. Pingback: Боян Юруков
  3. Pingback: Боян Юруков
  4. аз очаквам Емил Стоянов да каже какво правят разни шарлатани-ясновидци в ТВ Европа? и не го ли е срам да лъжат зрителите???

    и какъв е смисъла от подобни интервюта с толкова удобни въпроси? ясно че всички смятат, че ролята на блоговете е „положителна“, а реално не ги вълнува защото блоговете НЯМАТ никаква роля

  5. Въпросите не съм ги направил за да бъдат удобни. Както винаги питам това, което ме интересува мен. Ако другите могат да намерят нещо интересно в тези редове – толкова по-добре. Не търся сензация – това е работа на вестниците и телевизиите.

    С ГЕРБ сме се разбрали, че след седмица ще задам на интервюираните въпросите, които са се събрали в коментарите. Затова задавайте въпрости и аз ще му ги изпращам. Тия дни впрочем ще пусна още 5-6 интервюта на евро-кандидати.

  6. @Боян Юруков – Добра идея е излъчването на интервюта с евродепутати. Така прозира личността, а също и компетентността й.

  7. Pingback: Избори 2009 @ Favit
  8. @voxy: Ами дори да са удобни въпросите, ако все пак в тях има смисъл веднага може да отсееш кандидати по това колко плоски отговори дават, Точно както казва Любима в „Така прозира личността, а също и компетентността й“

  9. @rda – Напълно съм съгласен. Дори на общи въпроси може да се различи кое е стандартен отговор от прес-офиса и кое е лична позиция, която ще се отстоява. В 2-3 изречения може много неща да проличат.

  10. Поставям въпроса за изграждане на Информационен център на Европейския парламент с помощта на депутатите от ГЕРБ и в София, в провинцията има вече създадени няколко такива центъра. Струва ми се, сега говоря като лингвист, че Европейската комуникационна политика трябва да се разработи на български език от професионалисти. Трябва да се започне с речник, който да обяснява думи като комитология, синя политика, Европол, смисъла, който се влага в Брюксел в термини като: собствени средства, единна институционална рамка, степенуване на разходи, единодушно гласуване и т.н.

    Днес получих писмо от студента по приложна лингвистика в ЮЗУ в Благоевград Красимир Копривенски, който професионално се занимава с превод /с френски и английски/ и той настоява да се създаде унифициран регистър на имената на служители в Европейския парламент на български език.

    Когато Маргот Валстрьом дойде на 6.04. в София, запитах придружаващия я служител на пресцентъра й за името БароСО и му казах, че тук е разпространен вариантът БароЗУ. Деликатно ми каза, че няма значения, а аз му отговорих, че има значение и че името трябва да се изписва най-близо до произношението в езика-първоизточник. Това е лингвистична норма. Разбрахме се.

  11. Pingback: Kaloyan K. Tsvetkov
  12. Не прави добро впечатление, че отговаря на въпроси от 4 реда с по един ред. Или – една дума. Ако не му се занимава и не му се общува с интервюиращия, да не дава интервю изобщо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.