Интервю с евро-кандидат – Ангел Джaлъзов

Ангел Атанасов Джaлъзов

Магистър по право (CУ „Св. Климент Охридски“), по международни финанси (Университет RSE, Холандия), по екологичен мениджмънт (Университет в Амстердам, Холандия). Изпълнителен директор на международна консултантска група специализирана в предоставянето на правни и финансови услуги. Директор « Правен отдел и оценка на риска » на най-голямата американска компания специализирана в производството на селскостопанска техника и оборудване с лизингово портфолио. Експерт по проекти в сферата на екологичното законодателство и инвестиции финансирани от ЕC, ООН, Световната банка. Владее английски, немски, холандски и руски.

Кандидат за евро-депутат от листата на ГЕРБ.


Какви други задължения има един евро-депутат, освен да гласува решенията на Европейския Парламент?

Да заема активна позиция по всеки един въпрос, който представлява национален интерес и да лобира активно пред останалите евро-депутати за съобразяване в максимална степен със интересите на българските избиратели.

Ако бъдете избран, с коя партия ще съобразявате решенията си – ЕНП или ГЕРБ?

Ако бъда избран ще се съобразявам с основните принципи на ЕНП, но при максимално отчитане на националния интерес и политическата платформа на ГЕРБ.

Смятате ли, че трябва да се увеличи властта на изпълнителната власт в ЕС за сметка на правителствата на страните членки?

EС е изграден на принципа на компромиса и зачитане на суверенитета и националната идентичност на всяка една държава, но мое лично мнение е, че е необходимо да се засили до известна степен изпълнителната власт, тъй като понякога е невъзможно важни политически решения да бъдат вземани с пълен консенсус.

Сочат ГЕРБ като най-вероятната партия за формиране на следващото правителство. Ще ви попречи ли факта, че сте избрана от тази партия, да критикувате напредъка им спрямо реформите и връзката им с евро-институциите?

Не, считам че всяка критика е полезна, когато се изразява принципна позиция.

Доколкото изказванията ви в предизборната кампания се определят и/или ограничават от PR отдела на ГЕРБ?

Всеки един кандидат е възприел политическите принципи на ГЕРБ и на практика изказванията не се ограничават от PR отдела, тъй като основното политическо послание е за една максимално ясна и принципна политика в полза на хората и всеки един от нас е стимулиран да излага своите собствени разбирания в търсене на най-ефективното решение за обществото.

Какво е мнението ви за ролята на блоговете, социалните мрежи и интернет обществото в предизборната надпревара?

Считам че са важни, тъй като са един от основните източници на комуникация особено за поколението между 20-30 години.

Как смятате да организирате директната комуникация с гласоподавателите си?

Чрез преки срещи и дискусии по всеки един проблем, който представлява интерес за тях.

Имате ли собствен блог? Ако не – обмисляте ли да създадете такъв?

Нямам към настоящия момент, но възнамерявам да създам такъв.

Запознати ли сте с микроблогинг системи като Twitter и Edno23 и смятате ли, че са приложими в работата ви?

Не съм запознат към настоящия момент.

Каква е позицията ви относно следенето в интернет и идеите за спиране на интернета на даден човек при три нарушения?

Не възприемам категорично следенето и считам че правото на лично мнение и живот трябва да бъде в максимална степен гарантирано от страна на държавата. Относно спирането на интернет за три нарушения, не считам че това е ефективен начин да се защитят авторските права, а е по-скоро ограничение на правото на словото и свободата на мисълта.

Как смятате, че бихте могли да включите българите в чужбина за различни евро-инициативи и проекти?

На първо място чрез легитимирането на електронното гласуване за всички наши сънародници в чужбина и чрез създаването на специален сайт на който те да могат да задават въпроси и получават отговори по важни за тях теми.

Какво отчитате, че ще ви липсва като опит, ако станете евро-депутат?

Определено ми липсва практически опит относно начина по който функционира ЕС и механизма за вземане на политически решения.


Всички въпроси, зададени в коментарите, ще бъдат изпратени на г-н Джaлъзов за отговор. Тук може да видите и предизборната му визитка за кампанията на ГЕРБ:

4 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: Боян Юруков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.