Изборни – как, къде и защо да гласуваме в чужбина

Както преди европейските избори, пускам кратка информация с разяснение как ще се проведат изборите в чужбина, къде ще има секции и малко за това защо трябва да гласуваме.

Как да гласуваме на 05. Юли

Процедурата за гласуване в чужбина е доста непозната дори сред организаторите на секции, а понякога дори самите комисии. Обикновено предишния ден става ясно какво трябва да се прави, а гласоподавателите разбират когато отидат в секцията. В този случай не е проблем, но на евро-изборите беше, защото никой не беше търсил информация и не си беше избрал преференциален кандидат.

Първото важно нещо, което трябва да знаете е, че няма нужда да се регистрирате предварително. Събирането на декларации беше за да се отворят секциите и за да се улесни изборния ден. Независимо дали сте на почивка в чужбина или живеете там за по-дълго, може с паспорт или лична карта просто да отидете в секцията и да гласувате. Там ще ви дадат да попълните декларация, че не сте гласували вътре и евентуално още една за вписване в изборния списък. Няма нужда от декларация на място. Длъжни са да ви добавят, дори да не сте попълвали декларация преди това, така че ако имате проблеми, звъннете на посолството или ми пишете да вдигнем шум от групата на организаторите.

На тези избори ще гласуваме в чужбина с бюлетини, на които ще пише само имената на партиите. Няма да има мажоритарни кандидати или имена на кандидат-депутати от всяка партия, защото това важи само когато сме в някои регион в България. След кратка дискусия в този блог, стигнахме до извода, че според закона, гласовете ни отиват директно за партиите. Така ще помогнем на избраната от нас партия да има повече мандати, но няма да можем да определим кой в листите да ги запълни. Това все пак е по-добре от предишни избори, където всички гласове в чужбина са отивали в определен РИК и са омаловажавали местния вот.

Къде да гласуваме в чужбина

Има няколко сайта, които предлагат информация по въпроса: група във Facebook с много информация и предложения транспорт до отдалечените секции, IskameDaGlasuvame.com, блога на Атанас Чобанов. Може да проверите и на сайта на Външно където да изберете посолството, което е най-близко до вас и там би трябвало да има адреси на всички секции в съответната държава.

По-лесния начин е да видите тази карта, където са нанесени почти всички секции в света. В червено са отбелязани секциите, на които не знаем адреса. В такъв случай намерете отметката на посолството в съответната държава и там би трябвало да има сайт с информацията. Въвеждаме постоянно нова информация. Тук може да отворите картата на цял екран.

Mannhaim

Ако сте от региона около Манхайм сигурно ви интересува какво е станало със секцията там. Към този момент е към 99% сигурно, че такава няма да има. Кирил е пуснал повече инфо във фейса. Проблемът е разбира се в уклончивия отказ на немците, но не в малка степен в липсата на инициативаност и идейност у посолството ни. Идеята да има секция във Френското посолство можеше да бъде разработена доста по-рано и да се приложат повече и по-добри аргументи. В Германия едно „не“ никога не е абсолютно и правото на решения на отделни чиновници е доста голяма. Затова смятам, че можеше да се направи много повече. Ето и статията в Дневник.

Инициативи около изборния ден

Ивайло Ганчев е започнал интересен проект за събиране на клипове на отделни личности, на които те обясняват защо ще гласуват. Добавили сме ги на горната карта с местоположението им и с иконки като видео камера. Ако и вие искате да ви добавим, качете клипът си в YouTube и добавете линк отдолу.

Също така ви призовавам да снимате максимално по време на изборите и да качвате снимките в интернет. Ако ми пратите снимки от секциите ви, ще ги сложа над отметката и ще отбележа секциите с мултимедия в зелен цвят. Също така ако забележите нередности или откриете съобщения за такива, ще се радвам ако ги препратите на някои от организаторите или тук в коментарите, за да ги разгласим.

Накрая искам да призова всички, които планират да пътуват до отдалечени секции в чужбина да си пазят билетите и да ми пишат мейл или във фейса да попълнят следния формулят . Идеята ми е да съберем разходите на българите в чужбина и да покажем колко сме изхарчили от собствения си джоб за да гласуваме. След това ще се опитаме да изискаме от Външно да ни ги възстанови. Може и да не стане, но поне ще е интересна статистика за загрижеността на съгражданите ни в чужбина за изборите.

Ако имате още въпроси, питайте тук или в групата във Facebook.

65 коментара

  1. Добър ден,

    Организираме се да гласуваме от Манхайм и за да улесним работата на секцията във Франкфурт бихме искали да си попълним всички необходими документи и заявления преди да дойдем. Кои заявления или декларации ни трябват за парламентарните избори?

    благодаря предварително за информацията

    поздрави
    Кристиан

  2. @Кристиан – до колкото знам списъците вече за изготвени. Не знам точно кои заявления ще трябва да се попълнят, но може да попитате в посолството. За жалост днес нямам време да търся информацията.

  3. @Кристиан – Събирам информация кой колко е изхарчил за пътуване до секциите. Ще се радвам, ако попълниш тази форма за хората, които ще пътувате. Също така я предай на познати, които знаеш, че ще пътуват.

  4. здравейте,
    знае ли някой до колко 4аса 6те са отворени изборните секции ж 4ужбина?
    П.С. от „милото“ ни посолство вав Виена днес ми казаха 4е 6те може да се гласува САМО в 1 секция и тя е на rechte wienzeile 13, 4.Bezirk!!!

  5. @pinguine – Според инструкциите, всички секции трябва да са отворени от 7 до 7 вечерта. Дали ще отворят/затворят час по-рано или по-късно зависи от комисията. В 7 като правило се събират личните карти на чакащите и се обработват само те.

    Според информацията, която имам, в Австрия ще има две секции на едно място и то наистина само във Виена. Ако си някъде по границата с другите държави, виж тази карта, защото някой от градовете извън Австрия може да са ти по-близо. Примерно Мюнхен или Любляна.

  6. благодаря за инфо-то
    аз живея вав Виена, но 6те се прибера кам 17.00 в града, така 4е 6те успея:)))
    лека ве4ер

  7. Шапка ви свалям за енергията, ентусиазма, патриотизма и отговорността! Браво момчета и момичета!

    ВСИЧКИ ЗАЕДНО!

  8. Pingback: Boyana Atanasova
  9. Pingback: bobozandyr
  10. Pingback: Rado T. Stoyanov
  11. Pingback: radotstoyanov
  12. Pingback: Ivaylo
  13. Pingback: ivaylovs
  14. Pingback: Ivo
  15. Pingback: Rado T. Stoyanov
  16. Pingback: inovakov
  17. Pingback: Desislava
  18. Pingback: Yasen Dimov
  19. Pingback: Георги Бакалов
  20. Pingback: Atanas Boev
  21. Pingback: Nikola Ivanov
  22. Pingback: shamanez
  23. Pingback: Rado T. Stoyanov
  24. Pingback: inovakov
  25. Pingback: Desislava
  26. Pingback: Yasen Dimov
  27. Pingback: Ivaylo
  28. Pingback: Георги Бакалов
  29. Pingback: Atanas Boev
  30. Pingback: Nikola Ivanov
  31. Pingback: Dimitar Monev
  32. Pingback: shamanez
  33. Pingback: Ivaylo
  34. Pingback: Dimitar Monev
  35. Всичките, които живеете в чужбина на големи българи се правите вечно. Защо не останахте да учите, да работите или живеете в Б-я, а избягахте? Върнете се в Б-я, взимайте мин. работна заплата и тогава да видим дали ще правите безсмислени и-нет кампании като тази за гласуването.
    АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ!

  36. @Петя – Не малко от тези, които сме отишли да учим в чужбина, го правим, за да можем да приложим знанията си в България. Когато завърших гимназията, имах две предложения за работа в софтуерни фирми, защото вече имах опит в програмирането. Бяха ме приели в Софийския и Техническия. Ако бях останал в България, повярвай ми – нямаше да работя въобще на минимална заплата. Щях да завърша за 3 години балакавър и до сега щях да съм завършил и магистър, защото висшето образование по информатика в голяма степен ни е елементарно, в сравнение с това, което уча тук. Затова дойдох тук – да видя тук друга култура, да направя контакти и да науча нещо.

    В България ще се върна и няма нужда да се аргументирам пред никой за това и най-малкото пред теб. Ти си от типа хора, заради които много от сънародниците ни не се връщат – озлобени, негативни, пасивно-агресивни и без желание да се развиват, пък какво остава да помогнат с нещо на страната ни. Ние се опитваме поне. Ти какво правиш, освен да псуваш и да не гласуваш?

    А всъщност така май е по-добре – хора като теб да не гласуват. Казвам го, защото ти не си типичен пример за българка в моите очи. Също така имай в предвид, че повечето кампании за гласуване, включително тази, която виждаш на този сайт, са направени от хора в България.

  37. Ти още от първото си изречение се отказваш от Б-я, като отиваш да учиш в чужбина. Защо трябва да учиш там и да прилагаш знанията си тук? И не мисля, че беше редно да си правиш самореклама (къде си бил приет, къде си щял да работиш и т.н.).

    На въпроса ти: Не псувам (в коментара ми къде има псувня?), не гласувам, защото не виждам смисъл в нито една от посочените партии, защото всички неща, които обещават са до болка познати лъжи, защото са хора, които се самозабравят и слизат само при хората веднъж на 4 години… А щом едно нещо няма смисъл то е безсмислено да се прави. Не виждам смисал как новото правителство ще направи живота на бедния човек по-богат. Очаквам още 4 години Б-я да е №1 по корупция и мизерия. Не виждам и как такива като теб, които живеят в чужбина биха могли да оправят Б-я… Вие не виждате мизеруващите хора, обикалящите контейнерите за смет за късче хляб или хартия продадена на вторични суровини, за да препечелят нещо…

    Няма да гласувам!

  38. @Петя – Няколко пъти казваш „не виждам“. Да не виждаш. Аз виждам начин и имам цел. Ти нямаш. Недей гласува тогава. Както предполагам, че винаги си правила, остави на другите да ти свършат работата. Това е една от причините да уча в чужбина – да изляза от затворения кръг на хора като теб и да видя другата гледна точка и другия начин. Не си правя самореклама – показвам ти, че в България на минимална се работи, ако не ти се заминава да търсиш и да се самообучаваш за повече.

  39. @ Петя – защо се оплакваш от положението в България? Явно ви пускат интернет в психиатричната клиника, не виждам кое не ти е наред в живота… В България е пълно със задръстени, късогледи и явно доволно глупави хора като теб. Затова е такова положението.

    Пий си хапчетата редовно. Ако ти стяга усмирителната риза, помоли за по-голяма.

  40. @Puffas – Не, според мен проблема е, че е твърде късогледа, що се отнася до проблемите в България. Тъй като явно не е излизала от кутията си, няма как да знае, че по цял свят има хора, които работят на минимална заплата (и да – и в щатите, и в Германия тя не стига за най-основното) и такива, които се ровят по кофите за смет. В Германия има цели армии от просяци, които са си чисти немци и обикалят от човек на човек да искат по някой друг цент, „защото не им стигали за транспорта“. Всичко е въпрос на перспектива. Тази на Петя просто липсва изцяло.

  41. @Puffas – Хубавото на този блог е толерантността, която се стреми да поддържа Боян. Мого си прав: „В България е пълно със задръстени, късогледи и явно доволно глупави хора като теб. Затова е такова положението.“ От това изречение бих махнала личната нападка – „като теб“. Всеки си е такъв, какъвто сам си е разешил. Толкова много има писано в нета, че щом до сега нищо не я е убедило, това няма да помогне. Много е страшно, че болшинството от хората реагират така апатично. Когато бях малка, баща ми често казваше „Техническата мисъл се развива много бързо, съзнанието се променя много по-бавно“.
    А сега малко инфо за Боян – Най-после и БНТ се включи в агитацията за изборите ;-). Към 11 ч. показаха как изглеждат бюлетините и че не можем да пренареждаме имената,а само да посочим за коя партия гласуваме! Кореспондентката на БНТ от Лондон – Везенкова – предаде в директно включване, че не са имали никакви проблеми, на нито един етап от подготовката за изборите. Всички, ама всички институции са реагирали на часа и за всичко. Има две секции и двете са в Лондон / от това останах с впечатлението, че трябва да се пътува до Лондон,ако искат да гласуват – дано не сън разбрала правилно/. Тъй като в блога ти писаха хора от различни страни, надявам се да имаш познати и там и да обобщиш после и техните разходи в изследването, което правиш.
    Може и да си чул нещо много важно за мен и затова ще го напиша и тук. В Турция, освен рекордния брой секции, по телевизията да разгласявали най- официално, че се организират БЕЗПЛАТНИ автобуси до България за гласуването. Вчера показваха пристигането им. Интервюираха едно 21 г. момиче, което говореше някакъв странен английски и не знаеше друга българска дума освен „избори“. То е дошло тук само за да гласува.Това вече не намирисва, а направо си е намеса в работите на нашата държава. Като прибавим и думите на Доган, поместени във в. Стандарт „Аз управлявам управляващите“ картината става доста черна.
    @Петя – Не знам на каква възраст си и дали имаш деца, но те моля да помислиш, не да отговориш на въпроса: В кое училище ще запишеш детето си – в кварталното, защото е близко, макар и да знаеш, че ще получи бележки, а не знания или в това, през два квартала, където има добър учителски колектив, който не се грижи само за „фасадата“, а ще направи от детето ти знаещ и можещ човек и ще му даде възможност да работи, а не да получава „мин. заплата“? Почти на 66 г. съм и мога да кажа, че познавам нивото на образиванието у нас и като бувш учител и като родител. Имаше добра образователна система. „Каката“ и нейният любим министър Фол, започнаха съсипията му, а инерцията надолу няма спирачки. Който има пари сега може да си купи всякаква диплома. За съжаление все още системата „СМЧ“ / силно мой човек/ разботи у нас и не всеки може да работи това, което иска и може, защото и работните места се купуват.
    Никой не може да ти наложи – твоя воля – ако искаш гласувай, но не плюй по хората, които не са абдикирали от правата си и искат да направят нещо добро за всички и за теб включително. Може пак да „не случим на правителство“, но сме длъжни да прължаваме да искаме от тях. А когато това поколение, което шета из нета сега и търси сметка на управляващите, навлезе в политиката – било като активни политици или като съзнателно гражданско общество, нещата ще си дойдат на мястото

  42. Бояне, днес за първи път чух, че вече можем да гласуваме и по електронен път. Тая информация я има в нета и когато преди време се обадих в ГРАО, ми казаха, че не знаят такова нещо. Казах им да си проверчт страницата. Там е написано , че и информация за избирателната си секция можеш да намериш там, но не става. От трите посочени начина работеше само последния – телефотът :-0. Днес съобщиха, че до обяд вече имало 900 гласували по електронен път – високите технологии навлизали вече и в изборите! Това. мисля, че е нещо, за което си заслужава да се работи за следващите избори.

  43. УСПЯХМЕ! Тройката се разпадна!
    Остава да изпълнят обещанията си, а ние – нашите задължения – да не им позволяваме да изместват нещата към личните си интереси!

  44. http://rezultati.cik2009.bg/protocols/rik_32/sik_3900093.html
    Здравей Юруков, сигурно вече си гледал резултатите но аз все пак реших да ги слойа тук:))) Накой ми беше казал че в Германия щяло да има много гласове за ДПС но аз оспорих това и сега се радвам на резултатите Разбира се онези градове които на изборите за ЕП имаха наи много гласове за ДПС са пак така…. Но важното е че активноста беше 60,20 % на места 70% и това е огормен напредък Тук в Лондон има6е дори в секцията която беше направена в един от БГ склаодвете опашкиии от хора повечето млади с деца, стана ми малко тъжно … но пък и се радвах. На тях им пука за България и които казава че булгарите в чужбина не им дремело не е прав и ние го доказахме!!! Пука ни и то мноооогггоооо. Не случайно парите които ние пращаме на роднините си са повече от чуждестранните инвестиции в БГ. Извинявай напописах роман:) Но съм много щастлива от нас младитеее!!!!

  45. @Петя късогледа е тя каза че не вижда начин не вижда бла бла… Ами иска някой да и решава проблемите, дано по-малко като нея да има в БГ дано да намаляват .

  46. Дано след 4 години да имам отново мотив да гласувам ЗА ГЕРБ, Изморих се да гласувам ПРОТИВ БСП, против ДПС, против, … , против, ….

  47. @Mira – интересно е, че на места, където знаем, че е имало изборен туризъм, гласовете за ДПС са почти никакви. Пример за това е Мюнхен. Изглежда са гласували на някои места различно, за да няма съмнения. Сега подготвяме разбивка на статистиката по държави. иначе 2/3 гласовете в чужбина а ДПС нещо не изглежда добре. Интересно е ако махнем турция какво ще излезе.

    @Daniel Denev – и аз искам така. Затова ще трябва да ги следим изкъсо и да не им даваме да се увлекат е политиканство.

  48. @Daniel Denev – Толкова е хубаво това, което си написал!
    @Mira – 🙂

  49. Сега е момента получилите нашето доверие да се разграничат от досега управлявалите ни като след един задълбочен анализ им потърсят отговорност (където има факти и посъдебен път)!!
    В противен случай ще оставят у нас не дотам грешното впечатление, че и те са същито!!!!

  50. Ако сега остане и сянка на съмнение, че може да грабиш без за това да ти бъде потърсена отговорност, това ще породи рецидиви (тоест ново разграбване на страната) Искам всеки да знае, че „си отваряме очите“ и ще се опитаме тук много, много да уважаваме институциите, дори и хората в тях да не го заслужават…

  51. @Daniel Denev – :-)) Тъй като съм от старото поколение, твоите думи ме подсетиха за една стара руска поговорка, тълкувана според зависи : „Доверях, но проверяй!“ Трябва да я приложим в най-добрия смисъл и с най-искренното желание да помогнем на тях и на себе си!

  52. Доверяй, но проверяй!
    Моля, извинете за грешката!

  53. @Надето Хаджиева – Струва ми се, че е дошла от немската поговорка, която звучи по подобен начин. Натисна това трябва да направим.

  54. ГЕРБ смачкахме и комунистите и ДПС, за което аз лично съм много щастлив. Ето ги официалните резултати от 2те избирателни секции във Франкфурт:

    ГЕРБ – 585
    Синята коалиция – 378
    ДПС – 229
    Атака – 80
    БСП – 69
    НДСВ – 56
    ПП Зелените – 48
    РЗС – 31
    Лидер – 15
    ПП „Другата България“ – 11
    Българска лява коалиция – 5
    Бълг.нац.съюз НД – 2
    За Родината ДГИ – НЛ – 2
    Съюз за патр.сили Защита – 2
    Социалдемократи – 1

    Брой на действителните гласове – 1514
    Брой на недействителните гласове – 6
    Общ брой на гласовете – 1520

    Изборни нарушения нямаше. Забелязахме няколко микробуса с изборни туристи от турски произход които гласуваха на групи. Някои от тях не говореха Български дори. Въпреки това всичко мина много добре. Избирателната активност беше страшно висока – повече от двойнна от тази, която очаквахме.

    Поздрави от Франкфурт,
    Драгомир

  55. @Драгомир С. – От ЦИК казали, че всички, за които имат данни, че са гласували повече пъти, щели да бъдат дадени на прокуратурата. Трябва да ги накараме да поверят списъците за ЕГН-тата. Докато турците бяха във Франкфурт, си говорехме на висок глас с теб, че от ГЕРБ щели да проверяват за изборно гласуване и те се изпотиха яко.

  56. Много странно, днес никой не говори за турския туризъм – били много по-малко от предишните години. При толкова много секции в Турция, тава е нормално. Сега акцента се поставя на-вече около Кърджали. Там имало най-вече „екскурзианти“ от София, отишли да видят Перперикон! Според мен тия данни се изнасят тенденциозно, за да се омаловажи турската намеса в нашите избори. Нямам нищо против ние да си изберем къде да пътуваме и за кого да гласуваме. Ние си живеем тук! И ничии права не сме засегнали, напротив, всякак се мъчим да им покажем кой им отнема поминъка и правата. Българите по света имат право да избират в каква държава да се връщат и как да живеят близките им! Турците някат това право! Турция е достатъчно голяма, да си търсят правата там! Да си вземат и Доган и Местан, да им ги защитават там.
    Бояне, ако смяташ , че съм прекалила, моля, изтрий тази част от коментара, но от това ме боли и затова го написах!

    @Daniel Denev – позволявам си да копирам думите ти с надежда
    ДНЕС Е ЕДНО МНОГО СВЕЖО БЪЛГАРСКО УТРО…
    И дано денят си личи от сутринта!

  57. @Надето Хаджиева – а, не, въобще не смятам. Аз имам идеята дори на следващите месни избори да се направи хайка за двойни паспорти по границата. Просто спират автобусите за проверка и при наличие на двоен паспорт – арест, защото е незаконно. Двойното гражданство между България и Турция е забранено. Номера е някой да провери.

  58. Турският туризъм ще приключи по законодателен път и аз си мисля, че ГЕРБ ще го направи, веднага дори. Важно е да се въведе електронното гласуване и всеки да може да гласува от домашния си компютър, а не да ходи до Френската гимназия в София /експеримент!/, за да гласува от компютъра там, поредната смешка.

    Бояне, гледах ти интервюто със зелената полянка като фон, по някоя от българските телевизии, но и аз бях заета с една от секциите, за да наблюдавам процеса отвътре и не стигах до блога ти.
    Сега ще си напиша анализа и ще го изпратя в Брюксел. Как да продължим с евроинтеграцията след вота.

    Както виждаш, въпреки усилията на Външно министерство да създава изкуствени пречки за гласуване в чужбина /не и в Турция/ гражданите този път се организираха – и тези в чужбина, и тези в България. В моята секция имаше почти непрекъснат поток и изборният ден започна още в 6:30 ч., защото един човек дойде да гласува, преди да отиде на работа /така каза той/ и аз побързах да обявя началото на изборния ден, още преди 7 ч.

    Бях в Лайпциг на една конференция – 20 г. от демократичния процес в Източна Европа като представител на БГ. В центъра на Лайпциг няма и следа от социализма, цялата година минава под знака на годишнината, а тук не съм чула да има планирана програма. На църквата „Св.Никола“ имаше надпис – „Да си спомним, да благодарим и да запитаме“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.