Как да гласуваме в чужбина

bulgarianele

За пореден път груповите усилия на българите в интернет свършват повече работа, отколкото държавната ни администрация. Преди два дни зададох въпросите: как трябва да гласувам в чужбина, защо липсва информация и кой не си е свършил работата. Днес Павел Янчев пусна във Facebook декларацията, която трябва да се попълни, ако искаме да гласуваме в чужбина.

По принцип може да отидете направо и да гласувате като попълните декларация на място. По правилата обаче, за да бъде отворена секция в посолство или консулство, трябва да бъдат събрани поне 20 декларации. Също така, имаме право да ни се отвори допълнителни секция, ако съберем 100 декларации. Може би е възможно да се гласува с лична карта, но не е ясно. Декларацията може да свалите от тук. Попълнете я (има полета в PDF-а), отпечатайте я, подпишете се и я пратете. Може по пощата, но аз ви препоръчвам да я сканирате и да я пратите по мейла като снимка. Пише, че трябва да се прати до посолството, но във вторник ще питам дали може и до консулствата.

Довечера от 19:30 (българско време) по Re:Tv ще пуснат видео поста ми от 28. Април и след това говорителят на ЦИК ще отговаря на въпросите на Иван Бедров. Интересно ми е какво има да каже за горната информация.

Интересното в случая е, че тази информация, заедно с указанията за провеждане на изборите, са излезли в Държавен Вестник още на 10-ти Април (тук). Въпреки това няма и помен от указания по интернет страниците на външно министерство или посолствата ни. Също така изглежда никой не е наясно с тези разпоредби.


Впрочем преди малко Павел ми препрати писмо, с което служител на Белгийската консулска служба е отговорил на едно момиче там. Интересното е, че на сайта им тази информация я няма. Подобно писмо му е било изпратено и от кандидата за евро-депутат Атанас Чобанов. Ако искате да видите цялото писмо, натиснете линка „Чети нататък“.

От:Anguel Anguelov
Изпратено на: 27 April 2009 16:42
Относно: INFORMACIA ZA IZBORITE NA 7 JULI 2009
Уважаема госпожице, госпожо,

Изпращаме ви необходимата информация относно изборите на 7 Юни 2009г., както следва:

Чети нататък…

31 коментара

  1. Pingback: Andrey Atanasov
  2. Pingback: Боян Юруков
  3. Pingback: Andrey Atanasov
  4. Pingback: Христо Иванов
  5. Ето какво намерих след 10 секунди търсене в гугъл:

    Имаше ли го това, когато ти си звънял телефони? Ако не, напълно възможно е ти да си предизвикал публикацията, за което те поздравявам.

  6. @Ивайло Е. Василев – информацията на тази страница, както и на официалната страница на посолството тук е от вчера или днес. Сигурен съм в това, защото във Вторник вечерта прегледах отново двата сайта. Също така тук може да се види запазената страница от Google от 29. Април от 16:28 часа.

    Не знам дали клипът ми е бил причината за бързата промяна, но е хубаво, че все пак такава има. Ще се радвам, ако съм помогнал.

  7. @dan – Няма информация на сайта на Външно, но за най-сигурно пиши на посланик Евгени Стойчев на mailmn@storm.ca или се обади на официалните им телефони – 001-613-789 3215 и 001-613-789 7174 . Във всеки случай би трябвало да има секция в Отава.

  8. Здравейте,

    Живея ивън ЕС. Съгласно чл. 4, ал.1 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Р. България (ЗИЧЕПРБ) пребиваването през последните 3 месеца в ЕС е задължително.

    Имам познати от други европейски държави, които нямат подобно безумно условие в техните закони и ще могат да гласуват извън ЕС. Има ли някакво развитие по този въпрос?

  9. Ами всъщност не мисля, че условието е безумно. Напротив – доста смислено е. В Ирландия например е забранено да се гласува за евро-изборите, ако не си в страната. В Германия пък имат закон подобен на нашия, който включва ограничението от 3 месеца. В повечето членки на ЕС има такива ограничения, но разликата е, че при някои е възможно да се гласува през интернет или чрез поща. В Германия примерно не може нито едно от двете, а в Холандия може по пощата или чрез упълномощено лице.

  10. Бояне привет,
    Мисля, че е редно да се позовеш на човека, който си е дал труда да компилира тази информация и да изготви ПДФ файла. В случая това е моя милост, но ако беше друг пак би било коректно да го цитираш.
    Декларациите могат да се пращат сканирани по мейл или по факс.
    По-подробна информация има тук:

    Аз съм направил система, с която подписът и данните могат автоматично да се интегрират в pdf-a и той да се прати по мейла на съответното посолство. Повече инфо тук:

    Поздрави,
    Атанас

  11. Извинявай, но Павел не уточни кой е копира формуляра от Държавен Вестник и го е направил като един документ. Когато писах статията не знаех, че си ти.

  12. Pingback: Избори 2009 @ Favit
  13. Интересува ме къде отиват гласовете от чужбина. На едни предишни избори се бях ровил и май бях прочел, че се разпределят по някакъв сложен пропорционален метод, който така и не разбрах. Тук виждам, че всички гласове накуп отиват в един единствен избирателен окръг. Кой е той сега (за европейските избори и за парламентарните после) и кой беше на предишните избори. В сайта на ЦИК присъстваше ЧУЖБИНА при избирателните окръзи, но само при избирателната активност и без определението „избирателен окръг“ (доколкото си спомням…)

  14. За евроизборите има един мандатен район, така че гласувате за листа и преференциално за кандидат в нея както в БГ, никаква разлика.

    За парламентарните избори има две особености:

    – В чужбина се гласува само за партии и коалиции без имена на кандидатите, тоест, в чужбина не може да се гласува за независими кандидати!

    – Гласовете от чужбина не се разпределят по региони, а се добавят към гласовете за партиите и коалициите от страната.

  15. Сега звънях из посолствата ни в Германия и отново същата жена ми се развика по телефона, че я притесняваме с въпроси. Каза, че можело да се гласува само в Бонн, Берлин и Мюнхен! На сайта им пише друго. Утре ще потвърдя с консулството във Франкфурт.

  16. @dan – otgovora na posolstvoto:

    Уважаеми господин Дилов,

    Необходимо е да се направи предварителна регистрация за изборите за НС, които ще се проведат през м. юли 2009 г.

    Избирателна секция в Отава ще бъде отворена при минимум 100 подадени заявления за гласуване.

    Съгласно действащото законодателство, избори за Европарламент няма да се провеждат в Канада.

    Към момента не са постъпили указания от България за организирането на изборите за НС.

    Очакваме това да стане след изборите за Европарламент на 7 юни 2009 г.

    Информация ще можете да получите на тел. 613 789 3523 след 7 юни 2009 г.

    С най-добри пожелания,

    Посолството – Отава

    kakto obicham da kazvam: ‘zaedno mogem poveche’

  17. @deyan – за евроизборите наистина е така – извън ЕС няма да има секции. За парламентарните обаче се организирайте още от сега и като дойде инфото – пускайте заявления. Тогава ще са длъжни да отворят секция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.