Как да гласуваме в чужбина

bulgarianele

За пореден път груповите усилия на българите в интернет свършват повече работа, отколкото държавната ни администрация. Преди два дни зададох въпросите: как трябва да гласувам в чужбина, защо липсва информация и кой не си е свършил работата. Днес Павел Янчев пусна във Facebook декларацията, която трябва да се попълни, ако искаме да гласуваме в чужбина.

По принцип може да отидете направо и да гласувате като попълните декларация на място. По правилата обаче, за да бъде отворена секция в посолство или консулство, трябва да бъдат събрани поне 20 декларации. Също така, имаме право да ни се отвори допълнителни секция, ако съберем 100 декларации. Може би е възможно да се гласува с лична карта, но не е ясно. Декларацията може да свалите от тук. Попълнете я (има полета в PDF-а), отпечатайте я, подпишете се и я пратете. Може по пощата, но аз ви препоръчвам да я сканирате и да я пратите по мейла като снимка. Пише, че трябва да се прати до посолството, но във вторник ще питам дали може и до консулствата.

Довечера от 19:30 (българско време) по Re:Tv ще пуснат видео поста ми от 28. Април и след това говорителят на ЦИК ще отговаря на въпросите на Иван Бедров. Интересно ми е какво има да каже за горната информация.

Интересното в случая е, че тази информация, заедно с указанията за провеждане на изборите, са излезли в Държавен Вестник още на 10-ти Април (тук). Въпреки това няма и помен от указания по интернет страниците на външно министерство или посолствата ни. Също така изглежда никой не е наясно с тези разпоредби.


Впрочем преди малко Павел ми препрати писмо, с което служител на Белгийската консулска служба е отговорил на едно момиче там. Интересното е, че на сайта им тази информация я няма. Подобно писмо му е било изпратено и от кандидата за евро-депутат Атанас Чобанов. Ако искате да видите цялото писмо, натиснете линка „Чети нататък“.

От:Anguel Anguelov
Изпратено на: 27 April 2009 16:42
Относно: INFORMACIA ZA IZBORITE NA 7 JULI 2009
Уважаема госпожице, госпожо,

Изпращаме ви необходимата информация относно изборите на 7 Юни 2009г., както следва:

Чети нататък…

31 коментара

 1. Pingback: Andrey Atanasov
 2. Pingback: Боян Юруков
 3. Pingback: Andrey Atanasov
 4. Pingback: Христо Иванов
 5. Ето какво намерих след 10 секунди търсене в гугъл:

  Имаше ли го това, когато ти си звънял телефони? Ако не, напълно възможно е ти да си предизвикал публикацията, за което те поздравявам.

 6. @Ивайло Е. Василев – информацията на тази страница, както и на официалната страница на посолството тук е от вчера или днес. Сигурен съм в това, защото във Вторник вечерта прегледах отново двата сайта. Също така тук може да се види запазената страница от Google от 29. Април от 16:28 часа.

  Не знам дали клипът ми е бил причината за бързата промяна, но е хубаво, че все пак такава има. Ще се радвам, ако съм помогнал.

 7. @dan – Няма информация на сайта на Външно, но за най-сигурно пиши на посланик Евгени Стойчев на mailmn@storm.ca или се обади на официалните им телефони – 001-613-789 3215 и 001-613-789 7174 . Във всеки случай би трябвало да има секция в Отава.

 8. Здравейте,

  Живея ивън ЕС. Съгласно чл. 4, ал.1 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Р. България (ЗИЧЕПРБ) пребиваването през последните 3 месеца в ЕС е задължително.

  Имам познати от други европейски държави, които нямат подобно безумно условие в техните закони и ще могат да гласуват извън ЕС. Има ли някакво развитие по този въпрос?

 9. Ами всъщност не мисля, че условието е безумно. Напротив – доста смислено е. В Ирландия например е забранено да се гласува за евро-изборите, ако не си в страната. В Германия пък имат закон подобен на нашия, който включва ограничението от 3 месеца. В повечето членки на ЕС има такива ограничения, но разликата е, че при някои е възможно да се гласува през интернет или чрез поща. В Германия примерно не може нито едно от двете, а в Холандия може по пощата или чрез упълномощено лице.

 10. Бояне привет,
  Мисля, че е редно да се позовеш на човека, който си е дал труда да компилира тази информация и да изготви ПДФ файла. В случая това е моя милост, но ако беше друг пак би било коректно да го цитираш.
  Декларациите могат да се пращат сканирани по мейл или по факс.
  По-подробна информация има тук:

  Аз съм направил система, с която подписът и данните могат автоматично да се интегрират в pdf-a и той да се прати по мейла на съответното посолство. Повече инфо тук:

  Поздрави,
  Атанас

 11. Извинявай, но Павел не уточни кой е копира формуляра от Държавен Вестник и го е направил като един документ. Когато писах статията не знаех, че си ти.

 12. Pingback: Избори 2009 @ Favit
 13. Интересува ме къде отиват гласовете от чужбина. На едни предишни избори се бях ровил и май бях прочел, че се разпределят по някакъв сложен пропорционален метод, който така и не разбрах. Тук виждам, че всички гласове накуп отиват в един единствен избирателен окръг. Кой е той сега (за европейските избори и за парламентарните после) и кой беше на предишните избори. В сайта на ЦИК присъстваше ЧУЖБИНА при избирателните окръзи, но само при избирателната активност и без определението „избирателен окръг“ (доколкото си спомням…)

 14. За евроизборите има един мандатен район, така че гласувате за листа и преференциално за кандидат в нея както в БГ, никаква разлика.

  За парламентарните избори има две особености:

  – В чужбина се гласува само за партии и коалиции без имена на кандидатите, тоест, в чужбина не може да се гласува за независими кандидати!

  – Гласовете от чужбина не се разпределят по региони, а се добавят към гласовете за партиите и коалициите от страната.

 15. Сега звънях из посолствата ни в Германия и отново същата жена ми се развика по телефона, че я притесняваме с въпроси. Каза, че можело да се гласува само в Бонн, Берлин и Мюнхен! На сайта им пише друго. Утре ще потвърдя с консулството във Франкфурт.

 16. @dan – otgovora na posolstvoto:

  Уважаеми господин Дилов,

  Необходимо е да се направи предварителна регистрация за изборите за НС, които ще се проведат през м. юли 2009 г.

  Избирателна секция в Отава ще бъде отворена при минимум 100 подадени заявления за гласуване.

  Съгласно действащото законодателство, избори за Европарламент няма да се провеждат в Канада.

  Към момента не са постъпили указания от България за организирането на изборите за НС.

  Очакваме това да стане след изборите за Европарламент на 7 юни 2009 г.

  Информация ще можете да получите на тел. 613 789 3523 след 7 юни 2009 г.

  С най-добри пожелания,

  Посолството – Отава

  kakto obicham da kazvam: ‘zaedno mogem poveche’

 17. @deyan – за евроизборите наистина е така – извън ЕС няма да има секции. За парламентарните обаче се организирайте още от сега и като дойде инфото – пускайте заявления. Тогава ще са длъжни да отворят секция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.