Как се оправят улични дупки в Германия

И в Германия има улични дупки и лоши пътища. Колкото и качествено да се строи всичко се износва и в един момент трябва да се закърпи. По принцип общината тук е доста богата и има въможност да ремонтира бързо и качествено, защото по-голямата част от данъците остават в нея. Преди половин час обаче забелязах нещо, което не съм виждал досега. На една улица имаше отсечка с многобройни плитки дупки. За да не ремонтират целия път, един камион с работници минаваше и посипваше катран и асфалт върху дупките.

Странното в случая е, че нямаше валяк – просто един работник потупваше с лопата горещия асфалт и това е. Може би се надяват, че многото минаващи коли ще набият кръпките. Все пак ми се стори много небрежна и некачествена работа. Хубавото обаче е, че се опитват да се погрижат и за най-малките дупки, защото при тези високи скорости и те имат голямо значение.

p120209_1110_450

p120209_111001_450

Снимките може да видите и във Flickr

31 коментара

  1. По време на престоя ми в Германия/Берлин не видях въобще дупки. Всичко беше много спретнато и подредено и читаво 🙂

  2. Има предимно в крайните квартали. Региона където живея е един от най-скъпите, чисти и спретнати в Германия и дори тук се намират. Разбира се няма нищо общо като положението в България.

    Всъщност напоследък в Пловдив ситуацията се е подобрила доста. Връщам се през 5-6 месеца и виждам разликата. През последната година доста улици са оправени и стоят така. Нашата улица примерно не е мръднала откакто я направиха. Дълго време изглеждаше зле, но миналата година направиха тротоара и сега е ок.

  3. Наистина е изглеждала зле, но щом са взети мерки значи положението се оправя. В София има доста дупки по улиците и ги оправят всяка година, защото работата не се свършва както трябва, прави се така че да се гълтат ежегодно пари.

  4. Че то и в Германия има фирми на батко и татко 🙂 Един ръчен валяк е минимум 60 кила, пък може някой да се изсипе, докато ползва. ти се радвай, че не са те подбрали с попатите 🙂

  5. Ами като го виждаш този как ме гледа, сигурно му е минало през акъла. Сигурно ги е спряло това, че минавах през по-богаташки квартал и е решил да не се заяжда, че не се знае кой съм. Полицията тук има една много интересна селективност – ако си немец и някой ти е направил проблем става сериозно разследване и има наказани. Ако обаче някакви си там чужди обекти се понатупат малко, тогава няма проблеми.

  6. Аз затова и ги снимах – защото този „ремонт“ е дори под българските стандарти. Ще мина довечера да видя какво се е получило, че тогава гледах да мина по-набързо.

    Хората са учудващо агресивни като ги снимаш. Не, че са ми скочили де, но ме гледаха кофти, а и нямаха време да реагират. Това е трикът – щракаш и бягаш.

  7. Според мен го карат през пръсти щото скоро сигурно ще правят основен ремонт 🙂

  8. Всъщност в Eberstadt не съм виждал никога ремонти на улиците за 2+ години, в които работя там. Може и да подготвят нещо по-основно. Виж в Darmstadt е съвсем друга история. Може да са на различни бюджети.

  9. Мисля че има два вида асфалт – студен и топъл. Този студеният може да се нанася по всяко време и колите да го натъпчат. Топлият изисква повече грижи по поставянето, но е много по-траен. Та за бърз и евтин ремонт май студен се слага, ама бива.

  10. [Свежо] Всъщност в региона където това е снимано, времето е едно от най-топлите в Германия и е близко до това в Пловдив. Само лятото не става толкова топло. Зимата е суха и почти няма сняг. На север е лошо времето. Все пак наистина не може да се правят ремонти когато е студено и сигурно затова слагат студент асфалт.

  11. Като гледам пластмасовите кофи в камиона май си прав. Така или иначе дупките бяха само няколко сантиметра дълбоки. Странното е, че изглежда като са правили пътя са сложили пласт от няколко сантиметра отгоре на стария асфалт, който е корозирал. Не знам защо са го направили като очевидно е краткотрайно. Дори нашите фирми не го правят това. Те само спестяват от катрана когато кърпят и от пластовете чакъл под пътя като правят нов път.

  12. [Свежо] Danke ! Тъпи политици => тъпа държава => тъп народ => тъпи поколения => тъпи политици => ……..О> безмислено съществуване => безмислен живот=> безмислено създаване на деца за безмислено съществуване=> …..О> порочени кръгове е това което представлява „б“ългария и цял свят се кефи на нашето нещастие и за сметка на него (кефят се и тапаците който наричаме политици – те са алчни псета => изключително тъпи)!
    Да го Д*хат аз заминавам и ще се кефя на простотията на бг. от по-нормална държава с един по-нормален живот в който няма да издържам с труда си : политици,пенсионери ,неработещи , роми , мафиоти, и т.н. !

  13. [Свежо] Е ТЕ ТОВА ТРЯБВА ДА ГО ВИДЯТ НАШИТЕ ,, МАЙСТОРИ “ , ДЕТО ВМЕСТО С ЛОПАТИТЕ , ПРИТЪПКВАТ МАЛКО АСФАЛТА С ОБУВКИ…И -ЧАО!

  14. Един дена гледах по Дискавъри как се прави път. Има нивелирана основа от едър чакъл. После се слага един дебел (6-8 см.) пласт асфалт, който е с по-едър чакъл. Върху него се слага слой 2-3 см., кйто е с почти пясък и повече битум, който много хубаво може да се заглади. Долният е за устойчивост, горният за комфорт. Лошото е, че горният слой лесно се изтрива и затова се подменя често. У нас тази технология, както се сещаш не се спазва.

  15. Не съм го гледал, но най-вероятно е точно така, защото съм виждал как правят магистралите тук. За тях дълбаят около 2 метра за основата. Затова и им траят по толкова – земята отдолу не се размества. Плюс това голяма част от най-старите са направени от бетон за танковете на чичко Хитлер.

  16. Абе и аз го видях как гледа и затова го казах. По начало хората не обичат да ги снимат, когато претупват работата 🙂
    А за немската полиция – пак са по-напред, при нас потулват всеки случай, ако не е замесен връзкар, за да не се занимават с писание на документи. Ако е някой льохман му хвърлят две торби бой, за да си знае да не ги занимава с проблемите си и така, после отчитат намаляване на престъпността…

  17. @Симеон – тук даже се оливат с ремонтите. Мине не мине някой друг месец и пак почват да копаят нещо и да преправят. Всъщност не ремонтират, а преправят улиците, защото им е хрумнало нещо ново. Е сега ще правят тунел + магистрала под половината град, за да отклонят преминаващите коли от центъра. Голяма съпротива има, защото уж е под земята, но ще изсекат всичко по пътя и нищо няма да расте после отгоре.

    @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ – Тук работи системата. Това е, защото полиците знаят, че не могат да мръднат и че всъщност не работят за мафията. В България има много свестни полицаи, но как да арестуват някой, като знаят, че после ще си загубят работата.

    За фирмите с същото. Немските фирми в Германия са изрядни, а в България видяхме какво става – падна тавана на летището, а улиците се скапват след един сезон. Не е въпросът кой колко може, а какъв е контрола. Ако има контрол всички могат.

    Всъщност и тук има корупция и то доста, но е за по-горните етажи. Примерно някоя голяма далавера да не я хванат. Номера е, че малките неща работят – полицаите хващат престъпниците и после биват осъждани. Това ни трябва на нас – наказуемост. Тогава и пътищата ни ще се оправят и всичко.

  18. Дупки по улиците има и в Англия. Забялязал съм че е по-вероятно дупки да бъдат намерени в по-крайни квартали. Състоянието на пътищата също доста зависи от местните власти – направи ми впечатление че в някои градове улиците са доста добри, докато има и такива където дупките са в голямо количество. В тази връзка ето как от едно местно кметство са решили проблема с известяване за дупки по улиците и сруги проблеми в градската среда:

    А отделно съм се интересувал от проблема с дупките. Оказа се че по принцип пътищата се правят с някакъв екплоатационен срок – да кажем между 10 и 15 години и е необходимо периодично да се подменя най-горният слой на пътя. В тази връзка си спомням как един път в квартала в БГ в началото на демокрацията беше добре, постепенно се появяваха дупки, около 10 години по-късно го затвориха съвсем, и в момента този път е изоставен и значително разрушен.

    Та проблемите с дупките в БГ са се появили поради разпада на системата за поддръжка на пътищата в БГ прес 90-те години. Четох някъде че 1989 номрлано са се поправяли по около 2000-3000 км пътища на година. Това е стигнало своето дъно 1995-1996 с 30-40 км за цяла България. Но регионалната политика е била възстановена след 1997 г и оттогава количеството на поправените пътища и новопстроени постоянно се увеличава. Май миналата година е била рекордна в историята на пътното строителство в БГ с най-много количесто използван асфалт и съответно оправени и новопоствоени пътища. Разбира се това варира от регион на регион и зависи от местните власти.

    Предполагам че за 5-6 години работа ще може да се навакса изоставането в пътната поддръжка от ранните 90 и постепенно пътищата ни ще са с високо качество. Има и доста при за това както от Европейските фондове по поне две или три от оперативните програми (транспорт – магистрали и първокласни пътища, регионално развитие – градкса пътна мрежа, подпомагане на селските райони – селата ) така и от националният бюджет.

  19. И тук в Щатите така ги оправят малките дупки по улиците: минава камион и обира мръсотията от дупката и слага смола и след това и асфалтовата смес и някой върви след него и го потупва с лопатата. Правят го докато станат много дупки по улицата и тогава я преасфалтират, но това е много по добре отколкото да ги оставят да се изровят и да станат по големи и дълбоки. След последният леден сторм казаха че в общината са се обадили хора и са съобщили за около 300 дупки на различни места, след около седмица бяха запълнилиоколо 200.

  20. @ Юруков

    Предполагам, че това което виждам на снимката не е основния начин по който се попълват дупките в Германия…….и мисля, че в някой бъдещ момент ще бъдат поправени по-качествено. Засега, общината може би има само за толкова пари

  21. Това е метод със студен асфалтобетон, предполагам че времето е студено, защото за топъл асфалт изискването е темп да не пада под 10 градуса в период от 24 часа. Живота на асфалта може да достигне до около 20 години, ако обаче се подържа, ако не 10-15г. (5 год е нормалния гаранционен срок). Калта е голям противник на асфалта. Основен противник обаче са UV лъчите, които „изпичат“ битума в асфалтобетона и той драматично загубва еластичността си. Появата на думки е вследствие на появата на пукнатини. Важно е пукнатините да се фрезоват (ако са мрежовидни), или да се запълнят със смес от пясък и битум(ако са еединични)и да се изкърпват преди да се получат дупките. Друга причина е ако основата на пътя не е оразмерена за типа движение. Примерно в уличка в кварталите има строеж, и преминават бетоновзи интензивно. Един 5 куб. бетоновоз нанася приблизително 10 000 пъти по големи поражения от един лек автомобил. Ако една улица има над 10-15% мрежови пукнатини и кръпки изцяло би трябвало да се преасфалтира.

  22. @Тихомир – Това е много правилно. Подценяваме рухването на много от системите през годините на кризата след комунизма и после пак през ’97. Друг пример за проблема зона са имунизациите, които в периода са се правили само частично, защото не е имало яснота в системата.

    Наистина ще трябва време да се навакса с инфраструктурата, но с корупцията в държавата не виждам как скоро ще се докопаме до фондовете. Интересен ще е също моментът, в който се нормализира обстановката и правителството тогава започне да се бие в гърдите, че е оправило пътищата. Не, че сега не правят нещата некачествено и само за да отбият номера, но не малка част от работата ще бъде свършена през времето на няколко управления.

    Интересно ми е впрочем, че ако някой политик каже същото, което ти написа, но в отговор на въпрос защо са ни лоши пътищата – всички ще му скочат, че се оправдавал. А това всъщност си е чистата истина.

    @Иван – това е една отговорна община, в която работи системата. Наистина така трябва да се прави и си мисля, че точно това съм видял днес.

    Впрочем това показва за пореден път доколко може да се изкриви едно наблюдение – аз си нямах представа, че така се прави и веднага реших, че отбиват номера. Добре, че мнението ми се появи в блог, защото вие може да ме поправяте. Ако се беше появило в някой вестник – край – черно на бяло е и после никой няма да се поправя.

    @stoyanski – да, и аз до този извод стигнах след мненията тук. 🙂

    @Инж. – А, какво мислите за идеите за нанасяне на настилки от преработени гуми? Чух, че има вариант да се нарязват на много дребни части и да се слепват с горелки като горен слой на пътя. Не знам доколко технологията ще е рентабилна, защото по-мек път означава повече разход за гориво, но в същото време няма въобще да се троши и ще има много добро сцепление в почти всички условия.

  23. Хора, малко сте издигнали на пиедестал тая Германия (и другите страни от западна Европа) и като станете свидетели на подобни неща, се чудите как е възможно.

    И тук има неуредици, и тук има дупки, и тук има има претупване на работата. Тия пичове дето си ги снимал са от източна Европа, или е Поляк или е Сърбин тоя дето ще подгони след малко. Няма какво да се чудиш, че претупва. В България фирмата-изпълнител би поверила този мъничък проект на група цигани. И те ще претупат. Ама ще кажеш, циганска работа. Тук лафът е полска работа …

  24. Знаеш, че съм последния, който би издигнал немците на пиедестал. В случая обаче се учудих, защото по принцип в нашия регион имат добър контрол над подобни неща. В случая се оказа, че не е лошо свършена работа, ами това си е технологията – слага се малко студент асфалт за временна поправка докато стане твърде зле и се преасфалтира.

  25. Това, което си наблюдавал еи снимал е временно запълване на дупките с „СТУДЕНА АСФАЛТОВА СМЕС“ сАМО ЗА ЗИМНИЯТ ПЕРИОД!!През пролетта трябва да направят преасфалтитане на улицата/пътя/, при благоприятно време – положителна темп./над10 град. и сухо време.Тази временна мярка е за да не си трошат колите, което у нас обикновенно се пренебрегва !!
    Ако се интересуваш от проблевите за пътищата, прочети в интернета статията: Финансиране на пътища,…….дупки….
    Лошото на последните две управления е че пренебрегнаха специалистите – и4нженери по пътно стройтелство, който напуснаха НАПИ/бившия ГУП/, не отпускаха средства за текущо поддържане на пътната мрежа и сега за неиното възстановуване трябват както пари, така и компетентност, каквито липсват при новото ръководство на НАПИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.