Какво ще получа от блогърското състезание в Брюксел

2712447337_df3aa47137 Благодаря на stevecadman за снимката

Както писах в предишния си пост, в неделя отивам в Брюксел за блогърско състезание. Целта му е да създаде кръг от блогъри с цел популяризиране на европейските парламентарни избори. Частта със състезанието е просто за да стимулира блогърите да пишат повече и по-интересно. Моят личен интерес във всичко това е да науча повече за европейските институции. Аз, както и повечето българи, си нямам особена престава как работи европейския парламент и как решенията му влияят на нашия живот. Точно затова и не мога да взема решение кой да избера като мой представител.

Това ще е първото нещо, което ще получа на този двудневен семинар – основни знания за Европа и участието ни в нея. Следващата стъпка ще е да вникна в основните проблеми и какво се прави за решаването им. За да избера за кого да гласувам, ще трябва да науча какви са задължения им. Нашите евродепутати трябва не само да се сработят с колегите си от цяла Европа и имат достатъчно опит да взимат решения, но и да не губят връзка с желанията на избирателите си. През последните избори се е оказало, че евро-избраниците ни въобще не са запомнили обещанията си, пък какво остава да ги спазват.

Ще кажете – каква е разликата с нашия парламент? Разликата е, че народа е относително запознат с решенията тук. Въпросите и проблемите са известни. Независимо дали гласуваме положително или наказателно, това пак е въз основа на опита ни с тези политици и партии. В същото време, почти не познавам българин, който да е наясно как и за какво са гласували сегашните ни евродепутати. Повечето дори не се интересуват. Излиза обаче, че решенията на европейско ниво са не по-малко важни, отколкото тези на родния ни парламент. Най-малкото трябва да се предпазим от бъдещи ангажименти като този АЕЦ-а.

Затова искам да науча доколко е възможно да влияем на процесите в европейските институции и как тези избори ни помагат за това. Важното е наистина да гласуваме за личности, а не за партии, защото не само гласуването на избраниците ни в Брюксел ще има значение – контакта с другите депутати е също толкова важен. Затова личните качества като убедителност, образование, интереси и познанства са също много важни.

Като цяло това са нещата, които искам да взема от това събитие. Ако има някакви награди от състезанието – толкова по-добре. Важното за мен е да науча нещо. Ще се опитам да предам максимално добре наученото в няколко поста през следващите седмици, както и да покажа гледната точка на блогъри от други страни и професии. За да мога да оформя информацията по-добре, ще ми се да науча повече за знанията на всички вас. Затова ще се радвам, ако попълните тази кратка анкета:

[poll id=“5″]
[poll id=“6″]
[poll id=“7″]

Също така ще се радвам, ако ми отговорите на следните въпроса. Ще се опитам да отговоря максимално точно на всеки след като се върна във вторник:

Смятате ли да гласувате и защо?
Какво очаквате от евродепутатите ни?
Какви други въпроси имате за европейските избори и институции?

14 коментара

  1. Бояне, дните от седмицата се пишат с малка буква 😉 Мисля да гласувам: вече имам 18 и това е мое право, а и мисля, че мнението на всеки от нас има значение. Евродепутат се пише слято ;), а от тях най-вече отговорност и чиста съвест. Ако можеш да посочиш най-интересните и важни факти (за европейските избори и институции), които всеки от нас трябва да знае, но синтезирано и с логическа последователност. Това е.

  2. Благодаря за корекциите. Ще се опитам да синтезирам кратко и след това разширено нещата, които са ми направили най-голямо впечатление. За фактите и конфликтите съм сигурен, че ще посветят голяма част от семинара.

  3. Аз мисля да гласувам, просто защото от както имам право, не съм изпускал избори и вярвам, колкото и наивно да е, че всеки глас има значение, а и настина не обичам да седя безучастен и после да се оплаквам.
    На този етап не очаквам, чудеса от евро депутатите ни, просто ако бях на тяхно място бих се учил колко то мога за в бъдеще.
    Покрай работата ми съм свикнал когато имам въпроси, сам да намирам отговорите им в Интернет или от други източници.

  4. Интересно, но първия път като имах възможност да гласувам, беше на нашите си парламентарни избори. Супер се бях надъхал и затова се бях регистрирал да гласувам в Германия. Оказа се обаче, че се наложи да пътувам точно по време да изборите към България и си викам „няма проблем – по-добре даже“. Обаче стана така, че са ме отписали от списъка в Пловдив и не успях да гласувам. Остана ми утехата, че навих куп хора да гласуват в Германия и поне съм допринесъл с нещо.

  5. 🙂 е все все пак важно е желанието и добре че е имало повече хора да гласуват от Германия.
    Аз като гласувах за пръв път се върнах специално за това в Добрич (от където съм) и като се замисля винаги съм гласувал от Добрич, въпреки че мога и от Варна да гласувам. Поне е добър е повод да видя колегите от работа (защото работя дистанционно от както съм във Варна)

  6. Ставаш ми опасно симпатичен с такива теми и се наемам да отговоря, без четки !

    Да, гласувам заради възможността да ме изберат.
    Не го приемам като право, а като задължение.

    Евродепутатите на бг доказаха импотентност и арогантност в първия си мандат. Трябва да бъдат върнати незабавно и им отнето правото за втори. Особено на Стоянов. Не само заради скандала Могилино.

    Хората с необходимото познание, опит и отношение към отворения диалог се намират в Европа – те са естествения бг избор за депутати. Не виждаш защо трябва да се търси под вола теле в страната.
    Същото е отношението ми към дипломатическите мисии, където десетилетия подред се изпращат или ДС или политически популисти.
    От такъв разход батковината няма ползи. Естественият избор е бг европейци – за депутати.

    Разбира се, това не може и не е можело да се разбере от политическите партии. За тях трябва да си пристрастен, увреден националист и лоялен към бащицата.

    Единственият работещ модел е на места с европейски характеристики да се пращат хора с европейска подготовка. Както правят останалите държави. Евро институциите в последните години са паркинг за излишни политици в изпращащата страна. Ето защо нямаме взети решения по никой от болните проблеми на деня. Ето защо едно цяло поколение, моето, не е представено. Стига с тази гнила практика.
    Тридесет годишните образовани в ЕС – в ЕС институции.
    Нека го тестваме и да видим резултати.

    Умрелият политически модел в бг доказа, че на места където трябва да се вземат решения, на възлови организационни нива за администратори – не може да слагаме наш човек. Трябва да се постави човек учил да взема решения. Не философи. Не социолози. Или инженери с практика от петдесетте години на миналия век.
    Модерно мислещи, критично гледащи – итака мога да продължа още.

    За всеки случай, ако искаш конкретна помощ – я предлагам

  7. @Radoslav Stankov – В Германия българите не сме малко и имаме като цяло по-голямо желание да гласуваме, но за жалост чух, че по новия закон няма да имаме голяма възможност. Изглежда сега не може да се откриват допълнителни секции в градове, където има голяма концентрация на българи. Така ще се наложи всеки от тях да плаща доста, за да отиде до отдалечен град и да гласува.

    @in2h20 – Определено съм съгласен с теб. Един от първите ми въпроси, които съм подготвил към кандидатите, е каква подготовка и опит с европейските институции имат. Тук не става дума за знания, които можеш да ги придобиеш на едноседмично обучение или брифинг – това е маниер на работа, отношения между хората, протоколи на общуването, знания за проблемите и дори най-малкото нещо като това къде е кафето. До голяма степен бих го оприличил на опита в голяма компания, който се изисква, когато постъпваш на работа в друга – незаменим е. Настрана от образованието и общата култура, този опит ще е един от най-важните елементи, който ще търся. Също мога да прибавя и въпроси за плана им за директна връзка с хората в България и запитвания относно важните въпроси на деня.

  8. По повод на първия коментар, смятам че дните от седмицата трябва да се пишат с голяма буква. Знам че в книгите по правопис на БГ език пише обратното, но дните от седмицата са ИМЕНА и са УНИКАЛНИ от тази гледна точка.
    Ако се загледате на всички календари са написани с голяма буква. И ан всички други езици е така….

    А за изборите ще призная че от 1993 г. съм гласувал на всички избори с изглючение на тези за президент, където останаха на балотаж един Комунист и един друг идиот….

  9. Не съм съгласен. Със сигурност не е на всички езици така, достатъчно е да има един език и твоето твърдение вече не е вярно, а аз още сега се сещам за руския, където дните на седмицата са с малка буква. Всяко съществително име в българския език само по себе си представлява име. Например имената на жители на континенти и държави се пишат с малка буква, въпреки че са УНИКАЛНИ и са ИМЕНА: българин, немец, американец, азиатец и т.н. Същото важи и за имената на архитектурни стилове и музикални термини: барок, рококо, скерцо, анданте и т.н. Ако търгенеме да изписваме дните от седмицата и месеците с главна буква, мисля че езикът ще се усложни, което не е добре, нито за нас, нито за популяризирането му в Европа. Тенденциите са, че колкото по-стар е един език, толкова по-опростен е. Затова да не усложняваме българския, който дори в момента се нуждае от въвеждането на доста езикови норми и разрешаването на текущи проблеми. Така че не закачайте дните от седмицата и месеците – неща, за които си има правила и то смислени!

  10. Както казах, знам че в книгите пише така. Но дните от седмицата са уникални имена и в някакъв текст е добре да изпъкват.
    американец, немски и и други подобни са просто описателни и няма защо да се пишат с голяма буква. (въпреки, че много съм спорил с моя колежка която е доста опитна в изказа си, че Български език е по добре да се пише също с голяма буква – поне на английски е така)
    Аз лично смятам че писането на думи с голяма буква може да усложнява писането но пък опростява четенето.
    А презумпцията че който пише нещо това едва ли ще му е проблем, и понеже иска да го четат правилно е добре да удебелява ключовите думи в текста (или да ги пише с главна буква). Все пак когато четеш текст дори и по диагоналната система ще забележиш ключовите думи с главна буква.
    Е не казвам че езика ни трябва да стане като Немския, но някои дремни неща помагат. както е в Американския език – използват 500 думи да говорят, обаче се разбират много добре.
    Не смяташ ли?

  11. Знаеш ли, донякъде имаш право – забелязал съм, че повечето малки деца изписват дните от седмицата с главна буква (и аз съм го правил), а както знаем, детската логика е чиста и необременена. Съгласен съм, че думите с главна буква изпъкват по-добре, но не мисля, че това е начинът. Курсивът и удебеляването са въведени именно поради тази причина. В немския всички съществителни се пишат с главна буква, при което не мисля, че нещо въобще е в състояние да изпъкне, ако не са използвани горните два метода. Вярно, че думички като понеделник, вторник, март и т.н. са важни, тъй като посочват конкретно време, което естествено е от значение, но лично аз предпочитам да се запази настоящето статукво по отношение на правописната норма. Е, има и нелогични неща – например не виждам къде е логиката въстание да се пише без „з“, тъй като доколкото знам не съществува такава представка „въс“ или „въ“. Ако някое компетентно лице може да ми даде отговор на този въпрос, да заповяда. Разбира се, може и да греша 🙂

  12. Много ми харесвате – и автора и коментиращите . Научих полезни неща за Българския език . Благодаря ! Аз също съм привърженик на тезата че трябва да се пише на правилен Български и на Кирилица . Може да не са необходими главните букви в последните ми изречения , но така повече ми харесва – думи като тези да ги напиша с главна буква .
    Юруков , от известно време следя твоя блог . Харесва ми . Продължавай все така !
    Случайно да знаеш какво стана с блога на Иван Бедров ?

  13. Малко след първата ми статия в блога на „Th!nk about it“, пускам и втората с извадка от въпросника по-горе:

    Some statistics about Bulgarians and the EU from my blog

    Процентите горе са закръглени нагоре и затова излизат над 100%. Следващия път ще използвам по-добър plugin за допитвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.