Какво хората търсеха през изминалата година

1285459212_26f62063f9Благодарности за снимката на mhartford

Дойде новата година. Минаха празниците. Време е за малко равносметка. Нека да видим какво хората са търсели и намирали в този блог през изминалите 12 месеца.

Да започнем от ключовите думи по реда на посещения:

 • Всичко свързано с наргилетата и тяхното приготвяне. След като написах няколко статии по въпроса, дискусията стана доста разгорещена и получих линкове от много форум и блогове.
 • Следва търсене за VBox7. Може да си спомняте, че в началото доста пишех за тях, но по редица причини спрях. Изглежда обаче статиите и съветите ми са още актуали, щом посещаемостта е толкова голяма.
 • палачинки – Тук имам само една статия, но странно защо толкова се чете. Изглежда много хора ги обичат, но все бъркат рецептата. И на мен не ми става всеки път.
 • stargate – любим мой сериал. Популярен е и пиша доста за него, затова не се учудвам, че доста се чете. Жалко обаче, че спряха и Atlanstis.
 • Всичко свързано с емоикони за скайп – тук става дума за ония червей дето тръгна в края на 2007. Засичал съм го спорадично и през тази година и явно и други са имали проблеми.
 • Юруков с всякакъв правопис – много се радвам, че хората ме търсят по име. Всъщност най-често пишат „боян юруков“. Якото е, че като се напише „Юруков“ в Google, излизам точно аз, а не няколкото известни личности с това име.
 • Следват най-посещаваните статии през изминалата година:

 • На първо място е „Съвети за приготвяне на наргиле“ Нищо чудно като се има в предвид търсенето горе. Малко след това следват и статиите с видео указания и теста за това колко са вредни.
 • На второ място е „Сравнение на цените в България и Германия„. Това е една инициатива, която остана висяща, защото цените просто полудяха в последните месеци. В интерес на истината забелязвам, че цените в Германия са скочили яко и вече са по-високи от тук.
 • Без изненади следва „Отговори на някой въпроси за Zazz.bg„. Посетителите им са много и всички търсят отговори. Изглежда вътрешните им групи не помагат толкова много, защото посещенията на тази статия не са намалели за последната година.
 • На четвърто място е „Според Google Maps в България … няма нищо„. Постепенно тази новина се превърна в инициатива и доста познати започнаха да пращат протестни мейли. Не знам дали те са имали ефект, но след известно време данните бяха върнати на картата.
 • Следва една от по-общите статии „Поредният мега-хотел в Дубай„. Изглежда хората се радват на шаренкото щом това е на пето място.
 • Статията „Защо моето образование е по-добро“ само за два месеца е стигнала осмо място. Дискусията там стана доста разгорещена и се чуха много интересни мнения. Сигурен съм, че и през следващата година ще и се обръща внимание
 • Като цяло забелязвам, че в най-посещаваните статии за изминалата година са застъпени най-вече тези написали в последните 3-4 месеца. Дори за този малък период на съществуване те са успели да задминат по-старите. В този период започнах да пиша по-малко, но може би по-добре.

  Друго нещо, което трябва да отбележа е, че най-четената страница в целия блог, освен заглавната разбира се, е „Кой съм аз?“. Тя взима цели 3.44% от всички посещения и 50% от всички прочели я отиват на друга страница. Това означава, че напускащите блогът от нея са едва 50% при средни 72% за целия сайт. Това може да означава, че като някой прочете за мен, му ставам по-интересен. Голям фактор за високата четимост е промяната на изгледа на блогът ми. Когато преместих линка към тази страница горе в средата, посещенията му скочиха 3-4 пъти. Все пак това е целта на този блог – да ме опознаят хората и затова си мисля, че това беше важна стъпка напред.

  Ще завърша със сайтовете, които са ми донасяли най-голям трафик през тази година. 11% от хората са отваряли сайта от запазен линк в Любими (bookmark). 41% са го отваряли от търсачки – предимно Google и по-малко Yahoo. Останалите посетители идват главно от следните сайтове в този ред: Свежо, Блогосферата, Мегафон, VBox7, Back2BG, Kaladata и TopBlogLog. Трябва да се отбележи, че Свежо ми донася почти 1/3 от всички посещения от чужди сайтове. В това число разбира се не включвам Google Reader, iGoogle и подобните RSS четци. Получавам и не малко посещения от Русия, защото съм включен по някаква причина в 5-6 агрегатора там. През следващата година очаквам новите блогърски общества да наберат скорост и да получавам още повече посещения от там.

  4 коментара

  1. Хубав разбор, по-хубав от моя. Даже е доста по-хубав. Иначе е интересно да се види какъв е груповият интерес, който води читателите на блогове. Прави ми впечатление, че е имало голям интерес към наргилето 😀 . Я виж, мен как ме намират http://www.google.bg/search?hl=bg&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-GB%3Aofficial&hs=bNr&q=%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8&btnG=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5&meta=
   това е последния бисер, но предполагам, че човека е останал разочарован 😀

  2. 🙂 Aaaa, това е велико. Всъщност, не е толкова лошо – сега домейна ти е добре подготвен за продажба на сутеньорите в България. Пускаш един ценоразпис и телефон и си готов. Всъщност това е пореден пример за проблемите в търсачките. Дано подобренията в т.н. нов интернет оправят нещата.

  3. Честита Нова Година! Дано те откриват по още 1000 важни думи хората.

   Между другото, много интересен анализ – харесаха ми цифрите, данните, процентите.

  4. Благодаря за пожеланията. В интерес на истината не съм сядал да правя сериозен анализ отдавна. Просто отворих G Analytics и преписах нещата. Сега си сложих един SEO инструмент и ще прегледам по-подробно как вървят страниците и ще сравня видяното със статистиката там. Всъщност имаш ли представа колко е стредния bounce rate за блоговете, които списваш?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.