Какво направихме за изборите и какво следва

3689315581_a95d510391_b

Всички съобщават за това каква невероятна изборна активност е имало на 5-ти. Аз не мисля така – очаквах повече – към 70%. Въпреки това, резултатите в чужбина бяха красноречиви. 90 хиляди гласували в Турция и още 65 в останалата част от света. Защо разделям Турция и останалия свят? Не е защото там са гласували 99.4% за ДПС или че Турция като цяло не е много отворена към света. Причината е в разликите в организацията на изборите и кампаниите за масово гласуване.

Всичко започна няколко седмици преди евро-изборите. Тогава аз и няколко други разбрахме някак, че трябва организация за събирането на декларации, за да можем да гласуваме въобще. Тъй като информация и инициатива от страна на официалните институции липсваше, хванахме се няколко човека и след стабилна кампания, събрахме подписи поне за Франкфурт. След много препятствия избори тук имаше, гласувахме и си взехме бележка.

Малко след това, започнаха да ми звънят хора от други градове, които искат да отворят секции там за парламентарните. Реших да ги свържа един с друг и се получи една интернет група, в която обменяхме опит, идеи и инициативи. Пращаха се много писма, декларации, запитвания и т.н. около 10 дни по-късно във Facebook се зароди групата „Гласуване без граници“. Изглежда в целия свят имаха проблеми с безхаберието на външно и ЦИК. Вдигнахме шум, появявахме се по медиите и в един момент изборите в чужбина бяха разпознати като проблем. Не тези в Турция – чужбината на емигрантите и студентите. В Турция всичко беше тихо. Ако не беше този шум, нямаше да бъдат отворени секциите в Щатите, Испания и куп други държави. А желание за гласуване имаше. Видях да гласуват мои познати, които никога не са си и помисляли да го правят. Причината за активността не беше заради информационната кампания на Външно, както техния говорител твърди, а въпреки и напук на липсата й. От действията на институциите лъхаше мудност и дъх на саботаж и точно това това амбицира още повече хората да гласуват.

razstoqnie_small За жалост в Германия, а и не само, проблемите с отварянето на секции продължиха до последно и не се знаеше къде и как точно ще може да се гласува. Затова пуснах карта на всички секции, за които знам. С нея ми помогнаха Ивайло Ганчев и Атанас Чобанов и беше отворена около 38 хиляди пъти в рамките на 10 дни. Знам, че поне на 20 човека е помогнала да си намерят секции, защото ми писаха лично. Също така няколко блогъра пуснахме информация как се гласува и какви са правата ни. Аз пък започнах да събирам статистика за това колко пари и време сме изхарчили за да дадем гласа си. До сега с анкетата съм събрал данни за около 500 човека и по предварителни сметки, най-много хора са пропътували до 100 км. за да гласуват. Повечето участници са от западна Европа. Средно за този регион, хората за похарчили 16 евро. Цифрата е малка, защото много пътуват или безплатно, или с намаление със студентските карти. За източна Европа разходите са средно 33 евро, за северна – 23, а за Щатите и Канада – 53 евро. Интересно е, че около 5 човека са дали средно по 400 евро от джоба си за организация на секциите в техния град. С тази сума, разходите за всички 500 души възлизат на 11200 евро.

Тази анкета показва и откъде хората са получавали информация за това как се гласува. 2/3 са научили от приятели, 1/4 – от блогове, само няколко човека са намерили нещо в сайта на Външно или са се обадили в посолството. В получената информация от анкетата имаше очевидни опити за манипулиране, защото получих към 10-тина отговора които нямаха логика. Запазих всички, защото голямото участие ги омаловажава така само 6.5% излиза, че са получили информация от „От информационни материали на Външно и ЦИК в медиите“ в чужбина. Утре или в Понеделник ще звъня пак на говорителя на Външно за да искам финансовия отчет за разходите за въпросната информационна кампания.

Тук проличава и основната разлика между тези избори в Турция и в останалия свят – за кампаниите и настроенията там не знаем почти нищо. Не е ясно какво е изхарчено там, от кой и как са организирали толкова хора да гласуват. Определено е имало инициативни комитети и лобиране от страна на ДПС за повече секции. Имаше доста изборен туризъм и тук, но интерес към тази тема сякаш няма. ЦИК обяви, че ще проверява списъците за двойно гласуване, но проверката минава през министерството на Гагаузов, което знаете какво означава. Започнах и с инициатива да събираме снимки и номера на бусовете, които са разхождали хора да гласуват по няколко пъти, но надали ще има особено значение. Дори да успеем обаче да докажем, че една и съща кола е била до две секции и дори да отбележим едни и същи хора на двете места, не мисля, че ще има голям ефект – просто темата вече остаря и медиите и обществото няма да я подемат.

Това, което трябва да научим от тези избори е, че гласуването има смисъл. Във Франкфурт се скъсаха да гласуват турски строителни работници, но масовия вот на българите надделя. Всичките проверки, разследвания и реклами против купуването на гласове не могат да имат такъв силен ефект. Това, за което трябва да се борим сега е прозрачна проверка на изборните списъци (ако не изчезнат безследно преди това) и нов изборен закон. Трябва въвеждане на електронна система за проверка в реално време кой, къде и кога е гласувал. Лесно е да се направи и няма да струва много над сегашния бюджет. Трябва да се започнат тестове за гласуване през интернет, за да могат още повече хора да участват. Политиците обичат да използват термина „активна гражданска позиция“ – да им я дадем тогава. Инак без шум и обществен натиск никога нищо не става и то далеч не само при нас.

86 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: Ivan
  3. Pingback: Ivan
  4. Pingback: Ivan
  5. Pingback: Ivan
  6. Pingback: Ivan
  7. Pingback: Ivan
  8. Pingback: Ivan
  9. Pingback: Ivan
  10. Pingback: Ivan
  11. Pingback: Ivan
  12. Pingback: Ivan
  13. Pingback: Ivan
  14. Pingback: Ivan
  15. Pingback: Ivan
  16. Pingback: Ivan
  17. Pingback: Ivan
  18. Pingback: Ivan
  19. Pingback: Ivan
  20. Pingback: Ivan
  21. Pingback: Ivan
  22. Pingback: Ivan
  23. Pingback: Ivan
  24. Pingback: Ivan
  25. Pingback: Ivan
  26. Pingback: Ivan
  27. Pingback: Ivan
  28. Pingback: Ivan
  29. Pingback: Ivan
  30. Pingback: Ivan
  31. Pingback: Ivan
  32. Pingback: Ivan
  33. Pingback: Ivan
  34. Pingback: Ivan
  35. Pingback: Ivan
  36. Pingback: Ivan
  37. Pingback: Ivan
  38. Pingback: Ivan
  39. Pingback: Ivan
  40. Pingback: Ivan
  41. Pingback: Ivan
  42. Pingback: Ivan
  43. Pingback: Ivan
  44. Pingback: Ivan
  45. Pingback: Ivan
  46. Pingback: Ivan
  47. Pingback: Ivan Angelov
  48. Pingback: Иван
  49. Pingback: Иван
  50. Ами да, аз като говорих, че е супер несправедливо в държави като САЩ да има само 3-4 избирателни секции. Кой е този лудия е дето ще бие стотици километри за да гласува?
    Хайде сега да ги видим новите управляващи, дали ще им стиска да променят изборния закон.

  51. Предизборната кампания за 2013 – 2014 вече тече! Трябва да бъде и ЩЕ бъде променен избирателният закон (и не само този закон) НЕ МОЖЕ В ЕДНА ТУРЦИЯ УМИШЛЕНО ДА СЕ СЪЗДАВА ОРГАНИЗАЦИЯ ОТ ВЪНШНО И ДА СЕ ЗАКОПАВА ВСЯКА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ГЛАСУВАНЕ ОТ ОСТАНАЛАТА ЧАСТ НА СВЕТА! ЗА МЕН ТОВА СЕ ПРАВЕШЕ УМИШЛЕНО!

    Предлагам още отсега да се събират декларации за 2013-2014…
    НАДЯВАМ СЕ И ТОГАВА ДА СПЕЧЕЛЯТ РАЗУМНИ И УМЕРЕНИ РАБОТЕЩИ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ (ЗА ПОСЛЕДНИТЕ- ТОВА НЕМОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ) ДАНО НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ ПРЕЖИВЕЕМ ТОВА ЗЛО КОЕТО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЛЕД КАБИНЕТА НА ВИДЕНОВ ИМАХМЕ ЗЛОЧЕСТИНАТА ДА ПРЕЖИВЕЕМ. КОЙТО НЕ Е ЖИВЯЛ В ГЕТО ТОЙ САМО НЕ МЕ РАЗБИРА!

  52. Добра работа свършихте, въпреки спънките. Похвално!

  53. Кой ще внесе протестна нота за ГРУБОТО и АРОГАНТНО намесване на Турция във вътрешните ни работи???

  54. Поздрави за активността, наистина!

    Само това гласуване през интернет, наистина просто не ми е ясно как не може да се вникне, че ще унищожи рано или късно всяка демократичност на избора.

  55. @fen – ха дано. В техен интерес е да го направят до президентските. Кога са те впрочем?

    @Daniel Denev – не знам до колко беше умишлено спъването на процеса и до колко беше от некадърни служители. Факт е обаче, че имаше нещо гнило. Дано да излезе наяве. А за следващите избори – нека да видим нови закон. Турция не можем нищо да и каже, защото официално нищо не са направили.

    @mc_martin – Благодараско. Точно спънките помогнаха много да се активизираме. Получи се обратния ефект – точно както с бoйкостов.

    @И.Е. Станков – За интернет гласуването писах преди време. Хубаво е да се направи, но трябва да се внимава много. Сега имаше електронно гласуване, което определено одобрявам. Ако се направи и единна система за вписване на гласувалите ще е супер. Така и не стана ясно какво се случи с тестовете.

  56. @Daniel Denev:

    Много трябва да внимаваме да не тръгваме по линия на дискриминацията в евентуални действия. Става дума за това, че няма как да се забрани гласуването само в една държава. Това няма правно как да стане, защото всички български граждани, независимо къде живеят имат еднакво право на глас. Не е възможно и няма да мине номерът да се забранява само в Турция да се гласува. Няма никакво правно основание. А дори и това да стане, то хората ще гласуват в България, защото имат български лични карти. Не можем да кажем на света „всички нетурци могат да гласуват във всяка държава, а понеже тези в Турция не са ни удобни, то няма да им дадем това право“. Нали това е демокрацията, че не могат дадени граждани да бъдат изключени от участието им в демокрацията? Виждам по-скоро принципни възможности в това да се разреши гласуване само на живеещите в България и на тези в ЕС. Може би това ще е най-правилното, въпреки че така ще „изгорят“ и гласовете за неДПС партиите. Но си позволявам да дам съвет в тази насока да се работи, иначе ще падне в Конституционния съд, както винаги или ще има етнически размирици.

  57. @До Стоян Монев

    Външно Министерство напрактика с бездействието си помогна! за „да се осъществи гласуването само в една държава“ – Турция защото средствата изразходвани (не само от ДПС) за пътуването на гласоподавателите до 123-те урни не са еквивалентни на средствата отпуснати от Външно Министерство до другите посолства!!! Там нямаше подобна подкрепа, а и секциите не бяха цели 123. Към това като добавим изборният туризъм и купуването на гласове и от ДПС … ТОВА СИ БЕШЕ ГРУБА НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!

    г-н Монев … когато се забрани (а то ще се забрани) двойното гражданство … въпросът с това – Цитирам: „Това няма правно как да стане, защото всички български граждани, независимо къде живеят имат еднакво право на глас. Не е възможно и няма да мине номерът да се забранява само в Турция да се гласува.“ ЩЕ СЕ РЕШИ

    Какво е това двойно гражданство?! Или си българин, или не си!!!

    Така, че имено по този начин ще се ограничи възможността на тези с Българо-Турско гражданство! Възмутен съм от това което НАГЛО, подчертавам НАГЛО предприеха към страната ми!!!

  58. МОЖЕ МНОГО ДА СЕ СПОРИ ПО ВЪПРОСА НАИСТИНА ЛИ СА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!!! НО ТОВА СИ БЕШЕ НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА БЪЛГАРИЯ И КОГАТО ЧОВЕК Е ТАКА ВЪЗМУТЕН ЩЕ ТЪРСИ НАЧИН!

  59. @Daniel Denev

    Аз напълно разбирам огорчението Ви! Гласуването в чужбина е наистина намеса във вътрешните работи на България, но от лица, които са управомощени да го извършват по конституция, защото са (и) българи. Проблемът идва от това (според мен), че има български граждани, които не говорят български език. Има и немски граждани, които не говорят немски език, но това е в много по-малка степен застъпено, отколкото е в България. Двойното гражданство е застъпено във всички цивилизовани държави. Неговото наличие гарантира и огромен паричен принос за по-бедни държави като България, а на по-заможните държави постоянен приток на непретенциозна работна ръка. Аз познавам ситуацията в САЩ, Германия, Холандия, Великобритания, Канада, Австралия и в Дания. В тези държави двойното гражданство е позволено. Най-малкото, като член на ЕС, България има спогодби за екстрадация на свои граждани във втори страни, което САЩ например принципно не прави (с малки изключения), т.е. въпросът с двойното гражданство за България не стои поне правно.

    Възможно е обаче двойно гражданство да не е позволено за всички държави, както от няколко години не е възможно немско и турско гражданство едновременно. Тук трябва обаче и да обърнем внимание на много специфичното българско “правораздаване”, което може да види в тези действия на държавата дискриминация. Нека не забравяме, че България е една от малкото държави в света, където вдигането на автомобили с паяци е “противоконституционно”, дори и когато са грешно паркирани и също така, в която няма общински полицейски служби с право да арестуват, а само общински охранители, защото и това било противозаконно. Тук се позовавам на редица дела, които съм следил и са загубени от държавата на всички инстанции.

    Няма и как да се вземе правото на глас на 400 000 българи в Турция и в чужбина и да си мислим, че те ще си кажат: “Добре, приемаме.” Каква е алтернативата на такива едни действия и на очакваните противодействия от тяхна страна? Добре е и за това да помислите. Не случайно откакто има партия “Атака” ДПС е по-силно и по-консолидирано от преди и за него гласуват все повече хора.

    Външно министерство е направило във всички държави едно и също нещо за отваряне на секции. Разликата е не в неговите действия, а в несъгласието на другите държави за такива избори на тяхна територия. Т.е. при една и съща приложена дипломатическа нота Турция казва “да”, а Германия “не”. Вашите предложения предразполагат непропорционално по-големи усилия за отваряне на секции в Европа, отколкото в Турция. В това не виждам нищо лошо, но трябва да си го кажем както е, а не да искаме равенство, защото то е на лице, поне в опитите на държавата, колкото и мизерни да бяха те.

    Тук трябва да попитаме и колко може да струва на държавата един глас и правилно ли е в чужбина да се дават 90 пъти повече пари за един глас, отколкото в България? И трябва да видим, че удвояването на броят на секциите на предните избори доведе до 20% повече избирателна активност за 200% повече средства, което също е от държавническа гледна точка несъразмеримо усилие за минимален резултат.

    Това са (според мен) сложните взаимодействия в рамките на предложените от Вас промени, на които е добре да търсите решение. Всеки може да предлага, но малцина могат да променят нещо към по-добро. Квалифицираното предложение предполага и предложение за разрешаване на тези проблемни ситуации, което в платформата на АТАКА и на Вашето изказване не мога да видя.

    Като алтернатива мога да предложа гласуването да стане задължително за всички (както е в Гърция), живеещи в България граждани за поне 181 от последните 365 дни, като това да става не с регистрация в общините, а по извадка от регистрите на Гранична полиция. Така с една стъпка се дава равноправие на всички български граждани, омаловажава се етническият вот и няма как с механизмът да се злоупотреби и той не е противоконституционен.

    За съжаление не съм оптимист, че ГЕРБ ще предприеме тази непопулярна стъпка, защото тя няма да е в еднолична полза на ГЕРБ, а сме видели, че който е на власт не действа срещу себе си, посредством изборно законодателство.

    Аз лично също съм готов да участвам в една такава кампания.

    Поздрави, Стоян

  60. Всички трябва да сме наясно, че ДПС за нас е етническа партия. Нищо че корпуса им е покрит с безброй “еничери“! Няма да анализирам че и в ръководството и в ПГ има не малко “българи“! Едно нещо не мога да разбера обаче- защо другите партии в България не правят политики по така наречените региони?! Навремето, преди няколко години поне СДС се опитваше да прави политики по тези места и то без никакво желание! Е, да се покажат пред Европа, че видители, какви големи демократи са! А, те демократите от СДС само използваха българските мюслюмани само за определени избори, и после ги оставяха на произвола на съдбата- ДПС само това чакаше да се разправя с “гяурите и с предателите“!
    И не бяха хората от този етнос, които никога даже не са били в ДПС!
    Петър Стоянов стана председател…….и до ден днешен не само СДС, а и другите партии, като цяло са се продали на Доган за жълти стотинки! Като че ли тези региони са бащиния и вечна собственост на Доган! Кога най сетне българина ще се демократизира в истинския смисъл на думата, като пренебрегне бай ганьовския си манталитет?
    Има ли значение, каква религия изповядваш в България, след като политическите идеи са едни и същи? Не може ли Мехмед да бъде депутат, след като Митко може? Не може ли в България да няма етнически партии? Не може ли Ахмед, Сами и прочие да са по различните си убеждение, и да са оценени по дойстонство?!
    Много ли е трудно, трудно постижимо ли е? Според мен -не!
    Ето примера с Вежди Рашидов!

  61. @Хасан

    Ако сте прочели внимателно публикацията ми, то няма как да сте разбрали, че имам нещо против ДПС. Напротив, считам, че ако 15% от населението искат да гласуват за ДПС, то е признак на развита демокрация да го правят. Проблемите идват от това защо в някои региони се ремонтират пътища, по които за 24 часа минава по една кола, а за други пари няма, при условие, че по тях минават повече от 1000 автомобила. Това е само един пример за “успешна регионална политика” на ДПС за сметка на останалото население, но всичко си е законно и не е неправилно.

    Друг проблемен момент е самоопределянето като “турци” на мохамеданското население, което обаче избира българско и същевременно от части и турско правителство. Считам, че само българи имат правото да избират българско правителство и те трябва да се самоопределят като такива, когато го избират, както е във всяка западна демокрация, а ако не искат да се самоопределят имат и турско гражданство и могат да се откажат от българското си.

    Лично ставам свидетел как части от това население, неговорещо български език си развява българските паспорти по службите по чужденците за разрешение за работа в Германия и в България налита на бой, ако някой се обърка да го нарече “българско”. При почти всички се забелязва и конкретното отричане: “Аз не съм българин.”, което обаче противоречи на административното им поведение да избират в България.

    Това са малки, но все пак значителни проблеми, неидващи от АТАКА, които искащите право на глас от Турция трябва солидарно да решат, както и българската държава е била винаги така добра да им даде право на глас в 123 избирателни секции само в Турция.

    Надявам се, че и Вие разбирате гледната ми точка, че не може даването на права да е едностранно, а то предизвиква и произтичащи задължения и както вече казах само който се самоопределя като българин трябва да избира българско правителство и само който може да говори български трябва да има българска лична карта, както е и на Запад.

    Считам за правилно да има и Мехмет в парламента, както има и Митко. Така и в Германия има председател на парламентарна група, който е с турско име, на друга заместник-председател азиатец, а в САЩ има австрийски и мексикански губернатори. Но никой от изброените лица не е избран от гражданите на държавите, от които е дошъл, а от тези на държавите, в които работи и никой от избирателите не смее да каже, че не е германец или американец, а е кореец или турчин. И това е правилно, защото гражданството е и принадлежност и убеждение и искащите права и свободи също трябва да го признаят.

    Поздрави, Стоян

  62. Цитат: „Неговото наличие гарантира и огромен паричен принос “ След като е така защо България е на този хал!?
    По турската телевизия (а ние знаем езици) по време на кампанията течаха призиви за гласуване в България, ТОВА Е НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ДРУГА СТРАНА!
    Те нито говорят български, нито знаят къде се намира градът в който като добитък ги карат да гласувати и така нататък…

    Цитат: „Аз напълно разбирам огорчението Ви! Гласуването в чужбина е наистина намеса във вътрешните работи на България, но от лица, които са управомощени да го извършват по конституция, защото са (и) българи.“

    Ако положението с конституцията в момента позволява хора, живеещи в чужбина, не говорещи български, под организацията на про-турски и ислямистки организации да идват „под строй“ и да манипулират изборите тук – двойното гражданство ще бъде премахнато (а то не съществува навсякъде както ме убеждавате г-н Монев) или условията за съществуването му ще бъдат променени!

    Със сигурност ще има доста законови промени и те ще касаят именно закона за гражданството и избирателната система. Намесата на Турция във вътрешните ни работи ТРЯБВА и ЩЕ бъде ПРЕКРАТЕНА!

  63. Законите освен буква имат и дух! Законно не означава Морално! Щом не е морално … г-н Монев -СЕга ВЕЧЕ нашето правителство ще има възможността да ги промени така, че да живеем в родината си, в домът си… а не както предателската червена клика на Станишев!

    То е много показателно- Станишев доведе партията си до КРАХ и още си е лидел, НЯМА оставка, НЯМА и нотка на разкаяние – ТОВА СА СОЦИАЛИСТИТЕ! Той беше написал и книга „ЗАЩОТО СМЕ СОЦИАЛИСТИ“… ами ето!

    Иначе веднага след краха на изборите го чухме по телевизията да казва: „Председателят носи цялата отговорност“ ЕГАТИ ЛИЦЕМЕРИЕТО!

  64. В България партии на етническа основа съгласно конституцията не може да съществуват! Партии в демократична държава немогат да бъдат забранявани! Щом ДПС иска до стане във политическият живот – ДА СЕ РЕФОРМИРА!!! Разбира се без про-ислямистки настроеният си лидер – Ахмед Доган

    Помощите за циганското и турското население в много от случаите не са заслужени ЗАЩОТО децата им не посещават училище, отказват да се интегрират, родителите живеят от помощи и са от криминалният контингент. Данъците които плащам не желая да отиват за това!

    Предлагам на демократично настроените турци, тези които желаят да се интегрират в Българското общество, тези които са образовани … да им се дават политически постове от всички партии! Нека се създаде алтернатива на ДПС, нека такива турци бъдат сочени за пример, нека и малкото такива да се представят в обществото като много на брой. Не е задължително да им се дават ключови постове! Ние трябва да ги интегрираме, да ги размием сред нас…

    В България има много пустеещи селски райони, в чужбина има много наши сънародници в Молдова, Бесарабските българи, Македония и др. Защо държавата не субсидира процедура по даване на земя, пари и къщи на тези хора! Нека си внесем бълкари като баланс на емиграцията. Финансовата криза принуди много от емигриралите да се завърнат, те имат средства, нека ги задържи държавата тук в земеделието и в селските раьони! По този начин твърде плодовитите ни мургави сънародници ще имат съвсем законов баланс.

  65. Преди много години ДПС дойде във власта благодарение на националното предателство което тогава извършиха социалистите като се съгласиха да се коалират с тях. Това за тези години създаде някакво грешно самочувствие на ДПС, че всички партии са продажни и че ще бъдат във властта едва ли не завинаги! НАГЛОСТ И АРОГАНТНОСТ – НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП И ДПС няма да дойдат на власт, ще си бъдат забравени в опозиция, злоупотребите – жестоко наказани!!! ВРЕМЕ БЕШЕ!

  66. Хасан Адем July 10th, 2009 | 9:53 pm

    Цитат: “ Всички трябва да сме наясно, че ДПС за нас е етническа партия. Нищо че корпуса им е покрит с безброй ”еничери”! Няма да анализирам че и в ръководството и в ПГ има не малко ”българи”! Едно нещо не мога да разбера обаче- защо другите партии в България не правят политики по така наречените региони?! Навремето, преди няколко години поне СДС се опитваше да прави политики по тези места и то без никакво желание! Е, да се покажат пред Европа, че видители, какви големи демократи са! А, те демократите от СДС само използваха българските мюслюмани само за определени избори, и после ги оставяха на произвола на съдбата- ДПС само това чакаше да се разправя с ”гяурите и с предателите”!
    И не бяха хората от този етнос, които никога даже не са били в ДПС!
    Петър Стоянов стана председател…….и до ден днешен не само СДС, а и другите партии, като цяло са се продали на Доган за жълти стотинки! Като че ли тези региони са бащиния и вечна собственост на Доган! Кога най сетне българина ще се демократизира в истинския смисъл на думата, като пренебрегне бай ганьовския си манталитет?
    Има ли значение, каква религия изповядваш в България, след като политическите идеи са едни и същи? Не може ли Мехмед да бъде депутат, след като Митко може? Не може ли в България да няма етнически партии? Не може ли Ахмед, Сами и прочие да са по различните си убеждение, и да са оценени по дойстонство?!
    Много ли е трудно, трудно постижимо ли е? Според мен -не!
    Ето примера с Вежди Рашидов! „

  67. До ден днешен, и на тези избори СЪЩО не само СДС, а и другите партии, като цяло са се продали на Доган. Гласовете на ДПС са били нужни на много партии за да са във властта!!!
    Вечният въпрос: „Кого ще подкрепи ДПС?“
    Е НЕКА СЕГА КАТАСТРОФАТА НА БСП ПОСЛУЖИ ЗА УРОК НА ВСИЧКИ КОАЛИРАЛИ СЕ ИЛИ ИМАЩИ НАМЕРЕНИЕ ДА ГО ПРАВЯТ С ДПС!!!

    Липсва единна държавна стратегия за изостаналите райони със смесено население!!! ТЕ ТРЯБВА ДА ВИЖДАТ, ЧЕ ЗА ТЯХ СЕ ПРАВИ НЕЩО!

    Нужна е алтернатива на ДПС която да отслаби етническата партия! Защо партиите на дават избираеми места на демократично настроени турци?! Нека малцината бъдат сочени за пример, за „отличници“

    Приемането на Турция в Европейският съюз би останало под въпрос ако продължават да се месят във вътрешните работи на суверенна държава, няма да се размине само с протестни ноти на дипломатическо ниво!

  68. Бояне, поздравления за това, което направи в блога си преди изборите!

    Мисля, че интервютата с евродепутатите са донякъде уникален проект в българската блогосфера. Активизирането на българите извън страната да участват в изборите безспорно не е дело на бившето (колко хубаво звучи!) правителство, а наистина е факт въпреки неговите усилия.

    Обнадеждаващо е да знаем, че има толкова умни и родолюбиви млади българи по света и още повече се надяваме, че вие ще продължавате да бъдете част от нас и заедно крачка по крачка ще променяме икономическата ситуация, гражданското общество и манталитета в България!

  69. @Daniel Denev

    България е на този хал въпреки, а не поради парите идващи от чужбина в нея. Не виждам връзка.

    За турските телевизии не знам, но вярвам, че е имало реклами. Няма да се изненадам, ако е било така, явно Вие говорите турски и можете да разберете, какво са казвали, така че ще Ви вярвам, ако сте го видели лично. Тук трябва да обърнете внимание обаче, че рекламата по някоя турска кабеларка е позволен метод на предизборна кампания, както и на АТАКА е позволено да води анти-ДПС кампания и да насажда омраза не по коя да е кабеларка, а по СКАТ-ТВ. Не мисля, че някой вярва в журналистическата независимост на предаванията им. С ДПС-рекламите е подобна ситуацията.

    И аз съм за промени в изборното законодателство, както вече писах.

    Моралът е доста абстрактно понятие. Той не е принципен, а зависим от обществото, в което се проповядва. Законите не са морални и не претендират да са такива. За техният “дух” до момента не се е произнесъл никой съд и няма и да се произнесе. Добре е да погледнем кое е етичното решение, защото етиката е абсолютно понятие навсякъде.

    Не е възможно правителството да прави исканите от Вас промени. Те са от компетенцията на Велико народно събрание, ако искаме да са еднозначни, а на него няма да има квалифицирано мнозинство за такива. Ако има промени, то те трябва от НС да се извършват и не е сигурно, че с гласовете на ГЕРБ, СДС и РЗС ще станат, но нека се надяваме.

    За крахът на социалистите съм съгласен. Той е налице и в други държави. Хората навсякъде са разочаровани, но исторически погледнато социалистите винаги се връщат…

    ДПС не е по устав етническа партия. В крайна сметка прокуратурата може да проверява само документи и съдът може да се произнася само за писмени доказателства. Към сегашният момент няма такива. Всяка партия може да си избира лидерите и няма как някой да и каже кой може да избира и кой не.
    Ние нямаме задължение към тази етническа група. Тя си има представителност. “Ние” не стоим над нея и не можем да я “интегрираме” насила. За данъците Ви сте имали възможност на изборите да си кажете за какво да се харчат и мнозинството, което се е получило трябва да действа.

    Държавата никой не може да задължи да работи в земеделието. Знаете ли, аз съм работил в земеделието и доброволно няма да се върна там, каквито и стимули да ми се дават. Против субсиидите съм, а и Вие знаете, че държавите в ЕС нямат право единично да субсидират вече. Само ЕС може да субсидира. Нарушаването на тези правила води до сериозни санкции. И земеделието винаги е било губещо. То поглъща половината пари на ЕС под формата на субсидии. Аз съм против такива в развитите държави. За това Ви предложение няма законова основа в ЕС, а ние сме част от него и печелим от това. И все пак замисълът е добър да се улесни връщането на българи в България, но това може да стане с облекчен паспортен режим и даване на гражданство, а не с купуване на къщи на село. Обаче като се облакчи режимът, той ще се облекчи и за турци и за македонци и за албанци, т.е. за всички, а не само за дадена група.

    Ако имаше нужда от алтернатива на ДПС, то тя щеше да възникне естествено в демокрацията. Явно никой от избирателите на ДПС не чувства такава нужда, а само противниците на ДПС я искат и това само консолидира самата ДПС.

    Добре е да се замислите как предлаганите от Вас промени могат да се приложат в съответствие с европейското и с националното законодателство. Ако ли не, то те ще останат само гневни думи в един форум или на някой митинг. А всяка полярност води до друга такава от другата страна…

    А за “целия свят” не съм говорил. Вижте кои държави съм дал за пример, в които има двойно гражданство.

    Поздрав, Стоян

  70. България е не тизи хал НЕ ПОРАДИ, а ЗАРАДИ крадливото правителство на ДПС, корупцията която беше насадена заедно с ориенталщината в страната, а НЕ защото двойното гражданство било способствало за внасянето на средства в страната както твърдите г-н Монев. Вие последните 4 години в страната ли сте живели или другаде?

    Двойното гражданство тук така или иначе ще бъде преразгледано, най-малко условията за съществуването му!

    Всички станахме свидетели на това как БСП-ДПС кликата гласуват закони за себе си! МОРАЛЪТ придобива измерения когато бъде облечен в закон! Ако законът не е добър, то той ще бъде променен. ГЕРБ ще имат абсолютното парламентарно мнозинство за да сторят това тъй като правителството ще е миноритарно!

    ДПС беше употребена и захвърлена – този път! Винаги е стоял въпроса: „А кого ще подкрепи ДПС?“ Е НЕКА СЕГА КАТАСТРОФАТА НА БСП ПОСЛУЖИ ЗА УРОК НА ВСИЧКИ КОАЛИРАЛИ СЕ ИЛИ ИМАЩИ НАМЕРЕНИЕ ДА ГО ПРАВЯТ С ДПС!!!

    Станишев няма грам достойнство сле претърпеният крах да си подаде оставката, а го чухме от телевизора да казва веднага след изборите, че: „Председателя поема цялата отговорност“ Лицемерие … но конгреса в БСП иде…

    Цитат: „За крахът на социалистите съм съгласен. Той е налице и в други държави. Хората навсякъде са разочаровани, но исторически погледнато социалистите винаги се връщат…“ Е да абсолютно сте прав… след като кабинетът ВИДЕНОВ доведе страната до пълна разруха … БСП се завърна и в края на мандата и ОТНОВО икономика и отрасли са в пълна разруха, разследват се престъпления а се и стреля по полицаи…

    Тук ще поставя няколко линка, за да се види какво прави липсата на единна държавна стратегия за развитието на изостаналите райони със смесено население:

    http://news.ibox.bg/news/id_664493201

    http://frognews.bg/news_13111/Dogan_Vlastta_e_v_moito_litse!_Daite_mi_vlast!_Az_razpredeliam_evrofondovete!/

    След като видите клипчетата ще разберете как ДПС премазва съзнанието на сънародниците ни в тези раьони: ЩОМ СИ МЮСУЛМАНИН – ЗНАЧИ СИ И ТУРЧИН!

    Радикалният ислямизъм най-нагло се завръща!

  71. @Daniel Denev

    Корупция имаше и преди ДПС, по време на неговото управление и след него пак ще има. Тя е постоянна величина, защото мнозинството от българските граждани участва в нея на всяко ниво на обществения ред и на правораздаването. Корупцията не се внася, а е хронично състояние и е начинът, който в България е бил намерен, за да се справя населението с екзистенциалните си проблеми – всеки е давал подкуп на КАТ, черпил е по институции, молил е личен познат за услуга, извън дадена законова процедура, укривал е данъци, минавал е фиктивен техничски преглед на колата си и когато е можел не е плащал данъци или такси или е укривал облагаем доход. За това говоря. Корупцията е повсеместна и тя не идва само или предимно от ДПС. ДПС е символ за “високата” корупция, която я има и във всяка европейска държава с още повече пари и на още по-високо ниво. Разликата е, че на Запад населението е социално задоволено и не вижда корупцията, като причина за мизерията си. Един вид, можем да кажем, че чувствителността и бдителността е по-малка, защото корупцията е и законово възможна, чрез лобиране, например. Вчера, например, ЕК глоби EVN, че е участвала в картел за електроразпределение със сумата от близо 500 милиона Евро (е глобата). Това е само една компания в Германия – виждате за какви размери на корупцията говорим. Или защо цените на тока са поскъпнали с 40%, откакто съм в Германия, а печалбата по веригата се е утроила? Но като давам 30 от 1500 Евро на месец за електричество си ми е някак си все тая, дали то би могло да е по-евтино с 5 Евро, да кажем… В България обаче не е “все тая”, защото 5 Евро са много пари и от там идва раздразнението Ви.

    Двойното гражданство внася и ще внася пари. Вижте само какво пише Western Union, че чрез неговата система за по-миналата година на български граждани в България от чужбина са били изпратени 1 милиард Евро от чужбина… Това са пари предимно на гастарбайтери.

    Не, не живея в България, но пътувах 390 км да гласувам, където и съорганизирах още хора да ходим заедно. Освен това в множество фактически инициативи работя за тесните интереси на България и нетният ми принос е в пъти по-голям от този на средния българин, затова съм с добра съвест и си позволявам да говоря.

    Това, в което не участвам са идеологически борби и кампании. Придържам се към факти и статистика на независими източници, другото е пропаганда.

    Гледал съм още преди време въпросните 3 клипове и съм запознат с проблемите.

    Двойно гражданство в рамките на ЕС, САЩ, Канада, Русия трябва да остане позволено, защото то е в директен интерес на България. Не си мислете, че този един милион работоспособни българи в ЕС ще избере българското пред испанското, великобританското, френското или пред немското си гражданство. Засега повечето нямат такова, но идва времето, в което хората ще са били там над 8 години и то ще им се полага по закон.

    Цитат: “ГЕРБ ще имат абсолютното парламентарно мнозинство за да сторят това тъй като правителството ще е миноритарно.” ГЕРБ има 116 от 240 депутата. Дори и да си помислим, че никой няма от тях да се отцепи, което е неизбежно 116 от 240 не са достатъчно и са по-малко от 50%. “Миноритарно” означава “на малцинството”, а не “на мнозинството”. И пази Боже да имаме такова правителство, което Костов и Сие да изнудват за този или онзи закон! А при преждевременни избори ДПС ще има още по-голям процент и от това Вие нямате изгода.

    Виденов наистина доведе страната до разруха. Липсваше желание за реформа и МВФ го остави на сухо, не му даде заем и хората в България загубиха три нули на доходите си. Тук ставаше дума за нежелание на МВФ да работи с бивши комунисти и за незаинтересованост на същите да спасят България от хиперинфлацията, от която точно те имаха интерес.

    За полицаите не съм съгласен, защото и по време на Б.Б. имаше още повече застреляни от сега за определен период от време и нямаше и един осъден, защото доказателствата бяха правно неиздъжани. Не полемизирайте, няма смисъл. За това не е виновен Б.Б. или Сергей Станишев еднолично.

  72. Цитат: „Вижте само какво пише Western Union, че чрез неговата система за по-миналата година на български граждани в България от чужбина са били изпратени 1 милиард Евро от чужбина… Това са пари предимно на гастарбайтери.“ Прекалено евтина цена за да се продава държава – не мислите ли г-н Монев?! Губим суверенитета си като се отваря вратичка за про-ислямистко настроените организации проводник на турската политика у нас? Няма да стане номера. Дори и да се внася капитал в България това какво общо има с двойното гражданство, може би плащат данъци?! Едва ли! Те тук хората ги укриват, че от там ли… Двойното гражданство и условиято по него ще бъдат преразгледани именно в контекста на избирателният закон. Писмени доказателства за изхарчени недекларирани пари за организиране на тези избори в турция има и те ще са само одно от писмените доказателства за етническият про-ислямистки характер на ДПС които ще се представят при подновяването на делото за легитимността му като политическа сила съобразно конституцията на Република България.

    Цитат: „Корупция имаше и преди ДПС, по време на неговото управление и след него пак ще има. Тя е постоянна величина,…“ Корупцията не е постоянна величина когато мисленето на хората се е променило и когато има ВОЛЯТА да се борят с нея… само почакайте да видите г-н Монев, явно не гледате телевизия! ДПС и червената клика минаха всякакви граници на благоприличие като ореолът беше

    Цитирам: „Депутатите нямат власт! Те създават закон! Как депутатът ще реши проблема по „САПАРД”?! Не е възможно! Властта е в моите ръце! Дайте ми власт! Аз съм инструментът, който разпределя финансирането в държавата! В мен е концентрирана властта, не е във вашия депутат, искам да го знаете това.“

    Да г-н Монев, има я корупцията по света НО НИКЪДЕ ТЯ НЕ Е В ТАКИВА РАЗМЕРИ И НИКЪДЕ НЕ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В НАЧИН НА ЖИВОТ И ЗА ТОВА ТУК В БЪЛГАРИЯ ИМА ВИНОВНИ КОНКРЕТНИ ХОРА (ОТ ДПС също) и тъй като доказателствата се събират в момента аз съм оптимист да чуя характерния звук от щракването на белезници.

    Цитат: „Разликата е, че на Запад населението е социално задоволено и не вижда корупцията, “ Много сте прав за това, но тук от сега насетне именно защото НИКОЙ НЕ Е В ЧАС ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО Е НА ПРАГА НА ФИЗИЧЕСКОТО СИ ОЦЕЛЯВАНЕ, за всяка малка проява на корупция – законовите санкции ще са в пълнатя си мяра и то на мигът. Хората започнаха вече да подават и за най-малкото нещо сигнал!

    Цитат: „Не, не живея в България, но пътувах 390 км да гласувам, където и съорганизирах още хора да ходим заедно.“ Личи си, чме не сте живели последните години тук, много ви личи…

    Цитат: „За полицаите не съм съгласен, защото и по време на Б.Б. имаше още повече застреляни от сега за определен период от време и нямаше и един осъден, защото доказателствата бяха правно неиздъжани.“ Е, вие знаете ли, че вчера са простреляли при задържане на краден джип един полицай. Това в България се счита за нещо извънредно и нещо което е грубо посегателство срещу закона (в САЩ може и да не е така но тук е) и това именно наследяваме от управлението на тройната коалиция – ПРОСТО ТАКА МОЖЕШ ДА СИ СТРЕЛЯШ ПО ПОЛИЦАИ, А КОРУПЦИЯТА Е НАЧИН НА ЖИВОТ…

    Може и 1000 км да пропътувате но истинската борба с тези изроди се води тук, а отдалеч лесно се дават акъли! Ние тази борба я водим всеки ден, всеки миг… и ще е така докато не си подредим домът. Най-важното е … НЕЩАТА ДА СА НЕОБРАТИМИ!!!!

  73. Цитат: „И пази Боже да имаме такова правителство, което Костов и Сие да изнудват за този или онзи закон! А при преждевременни избори ДПС ще има още по-голям процент и от това Вие нямате изгода.“

    Изборите в България не ги правим през ден! Мечтайте си за преждевременни… А за да има по-висок процент ДПС първо някой трябва да гласува, нали?

    Когато 2013 – 2014 година ГЕРБ спечелят отново за БСП и ДПС никой даже няма да си спомня след осем (8) години!

    Тази система с въпроса: „А сега кого ще подкрепи с гласовете си ДПС?“ ОТДАВНА Я ПРАТИХМЕ В ИСТОРИЯТА, а тези политически сили които досега загърбваха Българският национален интерес като се коалираха с тази про-турска партия … ДА СИ ПОГЛЕДНАТ РЕЗУЛТАТА ОТ ИЗБОРИТЕ- НА СЛЕДВАЩИТЕ ТОЙ ЩЕ Е ПАК СЪЩИЯТ (ако още ги помни някой)

    НЕКА КРАХЪТ НА БСП Е ЗА УРОК НА ВСИЧКИ КОИТО СА СЕ ПРОДАВАЛИ НА ДПС ИЛИ СИ МИСЛЯТ ОТНОВО ДА ГО ПРАВЯТ!

    Дори и ДПС някога да дойде пак под някаква форма в политиката – ТЯ НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА ТОВА ВЛИЯНИЕ НАЙІМАЛКО ЗАЩОТО НИКОЯ БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ НЯМА ДА СЕ КОАЛИРА ЗА КАБИНЕТ С ДПС

  74. @Daniel Denev

    Това, което исках да кажа само за парите Western Union нямаше нищо общо с Турция. Не знам защо виждате и в най-фактически дискусии заговор. Това са предимно пари от Западна Европа, а не от Турция, затова и “продаването” на България няма нищо общо с тях. И като казвам, че двойното гражданство трябва да може да остане имам на ум точно българите от Западна Европа и от Запада по принцип, които не представляват риск за националната сигурност, а имат капитал, които трябва да могат да донесат в България, когато сметнат това за необходимо, а не по сигнал на правителството. Този капитал няма в преобладаващата си част нищо общо с ДПС. Предлаганото от Вас премахване на двойното гражданство ще лиши България от необременен и честен капитал. Ето Ви част от статията в интернет:

    “Над 900 млн. евро са изпратили на роднините си близо трите милиона български емигранти в чужбина през миналата година, сочат данни на фирмата за парични преводи „Уестърн Юнион“, оповестени от мениджъра й Галя Петкова вчера. В последните години така наречените емигрантски пари са вторият по размер финансов поток в страната след преките чуждестранни инвестиции, показва справка на Института по пазарна икономика (ИПИ). По предварителни данни преките чужди инвестиции за 2004 година са около 1,957 млрд. евро, а емигрантските пари – близо един милиард евро. Данните на ИПИ обаче не претендират за точност, защото освен по банков път емигрантите внасят в страната и пари в брой.”

    Ето и една много подробна икономическа статия: http://www.capital.bg/show.php?storyid=229189.

    В крайна сметка можем да кажем, че двойното гражданство внася в България повече пари от всички чуждестранни инвестиции взети заедно, ако броим и парите в брой. Затова чисто фактически не е правилно да опростявате с някакви тривиални изказвания, а да се замислите и какво би станало, ако половината от парите, които влизат в България или дори и ако 20% само от тях ги нямаше…


    “Суверинитет” е нещо, което отдавна сме предали с влизането ни в НАТО, ЕС, ООН, МВФ, СЗО, СТО и останалите организации, на които сме членове. С това му “временно” споделяне с другите страни членки сме получили достъп до права, свободи и ресурси, които позволяват съществуването ни като цивилизована държава.

    Пропаганда е използването на тази дума на предизборни кампании. Каква независимост (защото това означава думата) може да иска държава, без петролни и газови залежи, без антрацитни и кафеви въглища, без производство на собствено ядрено гориво, с най-беден воден ресурс на кв км в Европа, с 40 хилядна армия, без собствена банкова система, без конвентируема валута, с валутен борд и средна заплата от 250 Евро на глава от населението, без производство на превозни средства, без производство на ваксини, скъпи лекарства и инсулин, без производство на медико-диагностична техника? Аз ще Ви кажа каква – никаква! По чисто обективни критерии бяхме, сме и ще бъдем зависими от внос на ресурси, ноу-хау и капитали, независимо от всички пароли по митингите на АТАКА. Това не може да го промени нито едно правителство, дори и да има 90%, а не 46% мнозинство, защото тук отново не става дума за държавно решение.


    Не, българите, които пращат по близо 2 милиарда Евро на година не плащат данъци в България, а внасят пари в брой и ако погледнете статията ще видите, че това са пари, с които се купува техника, имоти и с които се започва бизнес, предимно малък и среден, в България. Но тези хора не ползват българската социална система и затова няма нужда да плащат за такива услуги, които не ползват.


    Легитимността на ДПС е преценена от съд по регистрация и не е обжалвана от никоя партия никога! Бъдете сигурен, че няма да намерите противоконституционен документ в тяхната регистрация, както бе с ОМО Илинден, например.


    Аз гледам новините в България всеки ден, г-н Денев. Освен това чета и българските вестници. Това е в пъти по-често от средният живеещ в България гражданин. Нека не ставаме лични и да не се обвиняваме в неинформираност! Но отказвам да гледам новините по СКАТ, защото вече съм гледал какво програмата на Гьобелс, например, е способна да направи с мозъците на хората.

    И понеже говоря няколко други езици, освен българският, мога да се информирам независимо от стотици други източници, освен от родните по въпроси, които ме интересуват.


    С нетърпение не само чакам, но и работя вече за започване на желаните от много българи подобрения. В това можете да сте сигурен.


    Знам за изказването на Доган. То в крайна сметка бе причина за тази висока избирателна активност, както на неговите, така и на другите симпатизанти. Той си позволи да каже истината, без да се страхува от последици и нищо повече. Трябва да се замислим как се е стигнало до там.


    Никъде корупцията не е в такива дребни и повсеместни размери, както в България. Това е проблемът, че всеки корумпира на дребно и затова я чувства корупцията. Считам, че размерите и в България не са в пъти по-големи от тези в развитите държави. Но ние работим с пари на европейските данъкоплатци, а не с частен капитал и затова чувствителността им е много по-висока.


    Не знам кой ще ги налага тези законови санкции? Нали това са същите полицаи, прокурори и съдии с пишещи машини, както от времето преди изборите? Или ще обявим диктатура, ще ни изключат от ЕС и Б. ще коли и беси, без съд и присъда, което много хора искат?! Искате от тези, които досега са се корумпирали да правят коренни промени със собствената си корупция?! Или искате няколкото шефа, които Б. ще смени да променят цялата система?! И аз го искам, но 20 години вече виждаме, че не става така.


    Аз много се радвам, че ми личи, че не съм живял в България. Много се радвам, че не съм озверен, озлобен, че не съм корумпирал, че не мразя. Много се радвам, че имам квалифициран поглед върху ситуацията от няколко гледни точки, а не само от една. Радвам се, защото с крайни позиции като Вашата и като тази на много други хора, видели само една гледна точка в България няма как да се движим ЗАЕДНО напред, а ще се движим винаги срещу някого, а не с него.


    Знам за полицая. Знам и че преди това правителство по-често имаше такива новини, отколкото сега. Знам и че е прострелян при опит за бягство на обирджии, което го има във всяка европейска държава и не е нищо политическо и не разбирам що за пример е това и за какво?!


    “Борбата с изродите” далеч не се води само от София и от Долна Паланка. Ако не бе натискът на ОЛАФ нямаше нищо да се промени. Всъщност всяка промяна идва под страх, че Европа ще спре парите, т.е. положителните промени са пряк резултат от “небългарски” натиск върху правителството за тях.

    Аз не знам Вие каква борба водите?! Не знам колко сигнала за корупция сте докарали до съд? Не знам колко лева данъци плащате на месец? Не знам и какво са направили разните педофили, биячи, психично увредени и отцепници от АТАКА, които крайномислещото население избра?

    Но знам за моят самостоятелен и обединен принос още от времето, в което бях в България и до днес. Няма да пиша сам за себе си, но трябва да бъдете сигурен, че въпреки моята сравнително млада възраст имам 7 финансирани проекта и инициативи в и извън България. Трябва да знаете, че в тях съумяхме да обединим стотици доброволци и експерти и трябва да знаете, че след 7 проекта имам 7 напълно положителни оценки от страна на даващите парите. Така се променя България и лицето и по света, а не с идеологически пароли!

    Но не си мислете, че съм работил за или с правителството! Но съм пък стоял срещу него във Върховен съд и то успешно, а за това дело се преподава на студентите в София по право, което не знам дали можете за себе си да твърдите.


    Аз съм най-големият противник на предсрочни избори! Не ми приписвайте думи, които не съм казал! Но при правителство на малцинството не е много вероятно даи има стабилно мнозинство за непопулярните предстоящи предимно икономически реформи.


    Не правете грешката да си мислите, че БСП и ДПС са в историята. НДСВ е в историята и дано не се случи това и с ГЕРБ. Но не виждам възможност БСП и ДПС да са история, понеже те имат и винаги ще имат твърд електорат. Ако Б. не изпълни очакванията на хората ще е именно той единственият човек, който ще влезе в историята.

  75. Изцяло съм съгласен с това:

    „Не правете грешката да си мислите, че БСП и ДПС са в историята. НДСВ е в историята и дано не се случи това и с ГЕРБ. Но не виждам възможност БСП и ДПС да са история, понеже те имат и винаги ще имат твърд електорат. Ако Б. не изпълни очакванията на хората ще е именно той единственият човек, който ще влезе в историята.“

    Твърдият електорат на БСП са „червените бабички“. Те поизмряха. Ще ги видим на изборите 2013-2014.
    Политическата сила АТАКА наистина са безумни създания без политически и експертен капацитет.
    Честно казано предпочитам да мисля позитивно за правителството което ще се състави приблизително само от една политическа сила. Мандатът му е под условие да чуя най-после жадуваният характерен звук от щракване на белезници (до скъп ролекс). Даже си мисля за строенето на нови затвори- знаете ли г-н Монев колко работни места ще са това?
    За себе си няма да пиша както сте сторили, не искам сам а другите сами да узнават и коментират какво съм правил- и ДА имам проекти, докарвал съм до съд много повече сигнали и злоупотреби и смятам да продължавам, но съм и по-възрастен от вас (на 36 съм)

    За мен България значи МНОГО и се радвам да видя още някои така настроен. Нямам амбиции в политиката но така или иначе тя определя начина по който се решеват нещата …

    Благодаря за статията! Ще се радвам на повече икономически статии…

  76. Хубаво е, че изяснихме позициите си. Крайната ни цел да се повиши стандарта на населението и да се води борба с корупцията е една и съща. Въпросът е така да я представим, че да бъде постигната.

    Обърнете внимание, че „нови работни места“ в бюджетната сфера нищо не допринасят. Напротив – още повече храненици на продънения бюджет не ни трябват. Стандартът в България е толкова нисък, защото няма производителност на труда и няма производство за износ, от което да влиза свежа валута.

    Дори и чушките и зелето на пазарите не е предимно българско. Уви, твърде малко производители решиха да се установят в България. Според МВФ заплатите сега са по-високи, отколкото държавата може да си позволи. Това е за сметка на задлъжняването дългосрочно погледнато. С дефицит по текущата сметка правителството вдигна заплати и пенсии и сега Бойко Борисов да се оправя с последиците…

  77. Много правилна и икономически обоснована позиция. Това за строежа на затвори беше шега, но не и за вкарването на корумпираните там. Мразя да ми се хвалят разни, че подписа им струвал „еди колко-си“ много скоро ще се постарая да им замръзнат самодоволните усмивчици!

  78. Аз си мисля, че корупцията на дребно идва от това, че с официалната заплата не може да се покрият нормалните човешки разходи и от това, че работните места, дори и в администрацията са много несигурни. И в Германия администраторите не получават много пари, но знаят, че мястото им е сигурно и не се корумпират за някакви дребни или пък дори и големи суми.

    За съжаление борбата с корупцията е политически зависима и не е достатъчно някой да подава жалби и искове. С голямо нетърпение се надявам на раздвижване по тези въпроси, колкото и да не вярвам, че ще има такова.

  79. @Здравко Стефанов – стар програмист – Е това е брутално вече. Не че не го знаехме де, но като ти е пред лицето е друго.

  80. Някъде под статията имаше мнения, че трябва да се преведе и прати в Европа, но каквото и да се преведе и прати в крайна сметка виновна ще е винаги властта, защото не е контролирала.

  81. Аз я пуснах през Google Translate и го пуснах в Twitter. Няколко познати го видяха и са доста активни в евро-блогосферата, така че може да го пуснат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.