Какво се случва с коледни елхи след Коледа?

Някой замислял ли се е? Купуваме ги или ги режем, украсяваме ги, радваме им се няколко седмици и след това изчезват. Аз лично не съм си взимал елха от много време и не ми се е налагало да ги хвърлям. Миналата седмица минавайки през квартала си и видях няколко такива купчини с елхи. Бях потресен. Имаше няколкостотин такива елхи. Вечерта като се връщах и ги разгледах пак, се замислих колко ли голяма горичка е била изсечена само заради нашия квартал. А за града? Знам, че има специални ферми, където ги отглеждат специално за Коледа. Не знам обаче какво става след като ги изнесат. Режат ли ги? На трици ли ги правят? Горят ли ги? Във всеки случай края им е тъжен. Всъщност как по-дяволите се е стигнало го там да украсяваме елхи на Коледа? Някой замислял ли се е?

Снимките може да видите и във Flickr.

27 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: yurukov
  3. Много зависи къде се развива действието. Някъде по света може би стават на талашит и после се връщат по домовете под формата на шкафчета и масички, но у нас най-вероятно гният по общинските бунища.

  4. Най-вероятно. Хрумна ми, че може и да ги използват после за тор за следващото поколение елхички. Впрочем знам, че ги пръскат с лак за да блестят игличките повече. Доколкото знам този лак не (би трябвало да) е опасен за здравето, но надали може току-тъй да се използва в талашитени мебели или в тор. Може би ги изгарят. Във всеки случай в Германия имат точно определена дата, на която извозват всички елхи. Всъщност през цялата година има дати, на които извозват биологични, механични отпадъци, мебели, бяла техника и т.н. Има си специален календар за целта за да знаят жителите.

  5. Pingback: Боян Юруков
  6. Да бе знам, просто тук има доста иглички и не знам как ги отделят. Освен това елхите имат доста малки и слаби клони и стъбло. В смисъл, че надали материала си струва за да ги използват за плоскости. Затова си мисля, че по-скоро ги използват за тор.

  7. „Моята пияна от бира душа е по-тъжна от всички мъртви коледни елхи по света“- откакто преди години прочетох това изречение на Буковски, се замислих сериозно по въпроса с елхите. много е тъжно наистина – за да си направим хубав празник, да кичим умиращо дръвче. после да го изхвърляме на бунището. жестоко е, и абсолютно ненужно. никога не бих купила вече живо дръвче за коледа, било то и отгледано в специален разсадник.

  8. Като се замислиш, то и цветята имат същата съдба. Там обаче по го възприемам, защото внасят красота в къщата, макар и после да умират. Дърветата обаче някак повече ме натъжават. Тази зима всъщност сам отрязах дървото, което използвахме за украса в България. За първи път от доста години го правим и въобще не се замислих тогава. Не знам нашите къде са го хвърлили – сигурно в контейнера отвън. Когато видях купчините с елхи в Германия, изтръпнах за момент. Мисля си, че и аз няма да взимам повече елхи. Не е като да се отказвам от голяма традиция де.

  9. Като стана дума за елхите, е добре да кажа нещото, което пропуснах. У дома ми не е влизала елха от десетина години – откакто си купих една пластмасова, която е отлична имитация. Не знам при вас в Германия какво е отношението към изкуствените елхички, но ми се вижда по-еко да се ползват те вместо естествени.

  10. Не съм разпитвал за това, но съдейки по количеството елхи миналата седмица, доста хора взимат истински елхи. Това с изкуствените ми се струва малко като соята – мислиш ли, че ядеш месо, ама дъвчеш гума. Ако човек го е грижа толкова за природата, то той би прекратил вредната традиция в своя дом.

    Има го обаче и другия аргумент, който сега ми хрумна – защо тази традиция да е вредна – всяка година се засаждат десетки хиляди дървета, които пречистват въздуха през въпросната година. Садят се нагъсто, защото така или иначе няма да пораснат високи и да си пречат. В края на годината биват изсичани и преработвани в нещо си друго. През тази година обаче изчистват бая въздух. Ако до нямаше това търсене, нямаше да има финансов интерес да се садят тези малки горички и никой нямаше да го прави. Не знам доколко това има смисъл като аргумент, но ми изскочи в главата.

  11. мисля, че това с пречистването на въздуха, може да се прави и без да се секат дръвчета. и някак не ти ли се струва, че ние хората се мъчим да подредим света около нас единствено в наша изгода? и доста прекаляваме с егоизма си. а тази планета всъщност не е само наше притежание…. дори и когато е напълно ненужно да се секат дървета, пак го правим. моята елха също е изкуствена. от десетина години не съм внесла вкъщи истинско дръвче, и не е никаква болка за умиране. пластмаса е, да, еднаква е всяка година – да. но това не ми пречи на празника.
    колкото до цветята – те умират бързо, така или иначе, а всъщност ние не ги слагаме във вазата, изтръгнати от корен, както се случва с дърветата, които веднъж отсечени, няма да израстнат повече.

  12. [Свежо] Защо бонзай ? Продават истински нормални борчета и елички в саксии.Само че още са малки . Купуваш си я ,украсяваш я и като мине празника взимаш една лопата и я посяваш .

  13. Да бе ясно ми е всичко това. Ако се зачетеш по-горе пиша, че вместо дори да си взимаме изкуствени елхи, най-добре да променим вредните си навици. Друг пример за много вредна традиция е китайската супа от перки на акула. С увеличаването на населението им, търсенето се качва и акулите постепенно биват избивани.

    Горния аргумент го дадох като контрапункт на това, което обсъждаме. Имам навика да гледам и обратната гледна точка, за да не пропусна нещо в личното си мнение.

  14. Дискусия типична за пренаситено общество.

    Преди хората са отивали в гората, отсичали са една елха, като мине Коледа са я хвърляли за подпаки в огнището и толкова. Чудо голямо.

    Истинските елхи са много по-екологични от някакви токсични пластмасови ерзаци, чието производство е доста енергоемко. И са направени от петрол в крайна сметка.

    Докато истинската елха е пример за устойчиво развитие. Рециклират си се перфектно, без да създават нов CO2.

  15. Ако още има хора с гузна съвест:
    (на немски)
    Дават ги на слончетата в зоопарка.

  16. Точно затова ми хрумна и горния аргумент против собствената ми теза. Всъщност е странно как сме стигнали до там, че използваме толкова много пластмаса. Чашките и лъжичките за кафе примерно струват стотинка, а преработката им струва толкова много. Не се замисляме.

    От друга гледна точка обаче И.Е. Станков, елхите изтеглят въглеводороди от почвата за да пораснат самите те. След това като ги изгаряме, изхвърляме голяма част от въглерода в тях във въздуха. При това той е повече, отколкото са преработили през същестуването си. Поне така си мисля.

  17. @Боян Юруков – Не съм експерт, но казват, че колкото изтеглят при растенето, толкова и изпускат при изгарянето им. Има баланс.
    Проблемните въглеводороди са е тези дето от милиони години са дълбоко под земята и извън този кръговрат.
    А ние ги връщаме в кръговрата под вид на пласмасови елхички.

  18. Да, и това го има. Затова и съм твърдо против всякаква пластмаса. Затова и вече си пазя в чантата платнена торба за пазаруване и не взимам найлонови. Също така си пия кафето от хартиени чашки и дори избирам кафетата по това дали имат такива. От малките неща може да се промени много.

    Като цяло обаче си мисля, че най-доброто решение е да се откажем изцяло от традицията с елхата. Така или иначе е внесена от западната култура (както и впрочем булчинските рокли).

    Мисля, си да проуча как стои въпросът с засаждането на дървета в градовете. Знам, че може, но трябва разрешение от общината. Ще взема да питам. След всичките тези дискусии ми се прищя да посадя дърво. Нищо, че ще е в Германия. Номера е да има. В България не знам каква е процедурата, но надали на някой му пука дали се съдят дървета. Като се върна следващия път ще посадя и едно в градината пред блока. Има доста място.

  19. Здрасти,

    Интересна дискусия.
    В Париж можете да занесете елхата си в обществените градинки в дните след Нова Година. Там кметството докарва специални машини, настъргват ги за тор… за градините…

    С поздрав,
    Влади

  20. Тук ги събираме на купчини и ги изнасят. Нищо чудно да правят същото с тях. Мисля да питам. Има телефон към службата за изнасяне на отпадъци.

  21. За елхите не мисля, че е такъв проблем. Аз тази година си купих такава с корени, но уви не успях да я опазя и засея. Изсъхна горката. Иначе отоплението с дърва причинява много повече проблеми отколкото тези елхички.

  22. Всъщност отоплението на дърва въобще не е толкова лошо, защото е локално. ТЕЦ-овете се водят, че имат по-ефективни пещи, но поне в България, близо 50% от топлината се губи по пътя. Разбира се с дървата има много обвързани неудобства, но като цяло са по-добре от останалите начини. Като се има в предвид, че трябва да се отопляваме някак, мисля, че едно повалено дърво е по-добре от един час работа на ТЕЦ.

    Един още по-добър начин за отопление е с трици. Това е остатъчен продукт на дъскорезниците и струва стотинки. Натъпква се в печката като се оставя дупка в средата. Като се запали, тлее отвътре навън и дава постоянна температура в продължение на няколко часа.

    Не мисля, че тук става дума за това. Аз говорех за един вреден навик у хората, който е пример за това как самата ни социална среда вреди на природата. Един познат ми прати вчера статистика, че в Германия са закупени30 милиона елхи на стойност 670 милиона евро. Това е само за една Коледа и само за елхи. 30 милиона. Замислете се.

  23. Това, че могат да се използват като суровина съм напълно съгласен. А за вредата от локалното парно и ТЕЦ-овете не мога да се аргументирам. Но до преди няколко години съм живял в котловина и съм пряк наблюдател на ефекта от многото локални котли. Но да не измествам темата. Отоплението чрез стърготина не е ефективно и има много ниско КПД. Това тлеене трудно ще стопли една стая, камоли нещо по-голямо. Те и затова този вид печки се намират в парниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.