Какво толкова недоволстваме в чужбина за изборите?

Четете повече подробности по темата в блогът на Иван Янакиев. Тук може да намерите и картата на секциите, за която говоря (увеличавайте с „+“). С червено за отбелязани секциите без адрес, а със синьо – с известни контакти. За повече информация отностно секциите, опитайте се да се свържете с посолствата в съответната държава.


Вижте Парламентарни избори 2009 в по-голям размер


Ето писмо на посланника ни в Берлин в отговор на отвореното писмо на инициативните комитети в Ерланген, Карлсруе, Манхайм, Мюнстер, Нюрнберг, Фрайбург и Щутгарт. Пристигнало е днес към обяд. Смятам, че е доста разумно и изчерпателно.


Добавиха тази страница в статия на dnevnikневник, в която съобщават за възможността в Манхайм да се отвори секция. Идеята на сдружението там е да се проведат изборите във френското посолство като сдружението ще плати 300 евро наем. Изпратено е вече запитване към немските власти и се очаква отговор в най-скоро време. Доколкото знам и във Фрайбург ще опитат такова нещо.


Ето тук може да намерите и информация за това къде отиват гласовете ни, къде да гласуваме и защо.

105 коментара

  1. Pingback: al x4o
  2. Pingback: Ivan
  3. Pingback: Ivan
  4. Pingback: Ivan
  5. Pingback: Ivan
  6. Pingback: Ivan
  7. Pingback: Ivan
  8. Pingback: Ivan
  9. Pingback: Ivan
  10. Pingback: Ivan
  11. Pingback: Ivan
  12. Pingback: Ivan
  13. Pingback: Ivan
  14. Pingback: Ivan
  15. Pingback: Ivan
  16. Pingback: Ivan
  17. Pingback: Ivan
  18. Pingback: Ivan
  19. Pingback: Ivan
  20. Pingback: Ivan
  21. Pingback: Ivan
  22. Pingback: Ivan
  23. Pingback: Ivan
  24. Pingback: Ivan
  25. Pingback: Ivan
  26. Pingback: Ivan
  27. Pingback: Ivan
  28. Pingback: Ivan
  29. Pingback: Ivan
  30. Pingback: Ivan
  31. Pingback: Ivan
  32. Pingback: Ivan
  33. Pingback: Ivan
  34. Pingback: Ivan
  35. Pingback: Ivan
  36. Pingback: Ivan
  37. Pingback: Ivan
  38. Pingback: Ivan
  39. Pingback: Ivan
  40. Pingback: Ivan
  41. Pingback: Ivan
  42. Pingback: Ivan
  43. Pingback: Ivan
  44. Pingback: Ivan
  45. Pingback: Ivan
  46. Pingback: Ivan
  47. Pingback: Ivan
  48. Pingback: Ivan
  49. Pingback: Alexander Krastev
  50. Боби, ами то целта на това правителство е всички българи в чужбина да вдъгнете ръце… Постарайте се да не я изпълни. А ние ще правим каквото можем от тук.

  51. Pingback: Ivan Angelov
  52. Pingback: Иван
  53. Pingback: Калоян Косев
  54. Pingback: Kaloyan Kosev
  55. Точно и ясно!
    Това, което правителството не разбира е , че постигна обратния ефект.

  56. @Al-x4o – Успяваме сякаш. Май ентусиазма на няколкото души от всеки град, който се борят за това, кара и другите да се интересуват и да действат.

    @Иван – Не го разбират, но номера е обратен ефект да има, а не да навлезем в апатия и да вдигнем ръце наистина. Просто е тъпо, че вместо да се занимаваме с нашите си неща, ни се налага да си тровим нервите с изборите. А го правим от едната идея и защото някой трябва да го свърши. Даже аз на тези избори не участвам толкова – другите в групата правят страшно много – то не бяха юристи, писма, срещи, разговори, интервюта…

  57. Снощи един пич по ВВС нарече интернет новия инструмент за упражняване на човешки права. Колко вярно на светлината на бг избори !

    Валят призовки за гласуване по всичките ми канали; сякаш приятелите в батковината очакват някак да променя нещата с гласа си от разстояние..или поне да променя нагласата отвън, че у бугарско не живеят само доволно разсеяни и безучастни, увредени от прехода типове

  58. @in2h20 – Просто хората все повече усещат, че с гласуване се променят наистина нещата и че като не гласуват, засилсват гласа на малцинствата. Не, че не е хубаво и те да имат представители, но една такава партия като ДПС вреди на всички и най-много на тях. Мисля, че това е видно на този етап. Опитите да се саботира изборите в чужбина са точно заради това – гласува се масово за опозицията, като изключим автобусите с турски работници. Не може в секцията в Ротердам, 90% да са гласували за ДПС. Как става тази работа?

    Освен това знам, че в някои секции има сериозни нарушения, като гласуване без лични карти и вписване на мястото на негласували от списъците. Трима ми писаха, че им се е случило само в Берлин – отишли са и някой вече е гласувал от тяхно име и се е подписал вместо тях. Може да е техническа грешка, но трима!

  59. @Боян Юруков
    Реакция определено има. В Нюрнберг също сме безкрайно възмутени, че не ни отвориха секция, въпреки събраните 167 заявления. Ще пътуваме до Мюнхен.
    Тази гласност за 123-те секции в Турция, изявлението на Доган от вчера, неотварянето на допълнителни секции… защо имам чувството, че хората се ядосаха?
    Само времето ще покаже, дали това не са поредните политически игрички.

  60. @Иван – Дано да има ефект наистина. Ако успеете да се организирате наистина и да си хванете групов транспорт, ще ви излезе по-евтино, отколкото с влак. От Манхайм дойдоха с влака за европейските доста хора, но на малки групи.

    Това, което май доста хора не схващат около тази ни кампания е, че ние искаме чисто и просто отговори. Разбираме, че секции не е могло да има (най-вероятно), но защо информацията беше толкова противоречива и уклончива и защо никой не направи една информационна кампания. Колко му е – звъниш няколко телефона, пускаш няколко мейла до сдруженията и те свършват останалото. Вместо това в последния момент трябва да бягаме и да търсим. За европейските съм стоял до 3 часа в нощта на крайния срок за заявленията да въртя телефони, за да има секция. Така не може.

  61. Pingback: Боян Юруков
  62. Pingback: Alexander Krastev
  63. Pingback: Иван
  64. Pingback: Калоян Косев
  65. Pingback: Боян Юруков
  66. Един малко глупав въпрос…
    Не е ли уместно на някакъв етап да се пускат жалби и към немската страна, за това, че не ви е позволила да упражните правото си? Разбира се, може би след като се провери, дали наистина „немците са ни криви“, или нашите представители не са си свършили работата.

  67. @Васил Светославов – По време на разговора с посланника е станало ясно, че българската страна е направила всичко възможно, след като са получили молбите от различните градове, за да се отворят секции там. Проблемът е, че нотата на немците от началото на годината и действията на дипломатите ни в тази насока не бяха известни на никой до преди няколко дни. Сякаш са тайна или ги е срам.

    Също така не е ясно какво българската държава е направила в тази насока, след като това със забраната се знае още от 2003-та година. Имало ли е опити да се издейства изключение след като сме членове на ЕС или не?

    Тази забрана също така важи само за парламентарните избори. Защо тогава нямаше абсолютно никаква информация до последния момент за това, че можем да отворим секции в други градове и как това да стане. По случайност се разбра и отворихме секция тук и там.

    За тези неща протестираме. Пишат се сега жалби и до последно колегите в групата ще лобират за отваряне на секциите и изключение от немска страна, но трябва ли да се налага питам аз?

  68. За съжаление повечето българи в чужбина сме опитали горчивината от контактите със служителите по нашите посолства. Налага се да обменяме информация помежду си или да се консултираме с познати от България, за да знаем правата си. Аз също съм получавала и-мейли от служител на Посолството в Мадрид, написан на латиница, което е меко казано смешно /за мен дори е обидно/. Да не говорим за отношението на тези служители към всички нас. Но това е друга тема.

    Адресът на избирателната секция в Гандия, област Валенсия, Испания е: Plaza Mayor,1 Ayuntamiento de Gandia
    46701 Gandia (Valencia)

    Ето и все още непълният списък на избирателни секции на територията на Испания, публикуван на страницата на Посолството на РБългария в Мадрид.

    Надявам се поне малко да съм била полезна.

  69. @Albena – Интересното е, че няколко пъти променяха списъка със секциите и поне три версии бяха със сгрешени имена на градове или липсващи секции. Ще добавя адреса, който прати. Благодаря 🙂

  70. Добре че има будни българи като теб Бояне, иначе сигурно нямаше да можем да гласуваме тук в Германия. И то е ясно, че всичко е заради липсата на информация по въпросите свързани с правата ни. Аз примерно имам доброто желание да гласувам и очаквам българските консулства да се погрижат за това – да има информираност, да има гласност и яснота как точно трябва да се случи всичко. А то не бяха пращаници на ЕГН-та през фейсбук, то не бяха декларации…
    Искам само да ти кажа, че въпреки критиките ми, че вечно си със сенки под очите от недоспиване, аз много се радвам, че има кой да защитава интересите ни и да търси правата ни по инстанциите.

    П.П. Неуморен си, Бояне 🙂

  71. @Жижи – Абе то Жижи права си, че трябва да поспя малко повече, ама няма кога. Все глупости ми идват на главата. А за изборите – правата ако сами не си ги търсим, няма кой да ни ги даде. И винаги ще има кой да му се занимава. Ето – в тази група дето обсъждаме организирането на секции толкова хора се събраха и правят толкова много неща, че ме шашнаха. За нула време се събраха становища, юристи, изпратиха се писма и т.н. Сега се подготвя официално становище от групата като протест.

    В крайна сметка номера е да гласуваме обаче. Така че на 05.07 живи умрели – всички във Франкфурт.

  72. Горе след картата добавих отговора на посланика ни в Берлин от днес на отвореното писмо на инициативните комитети.

  73. Добавиха тази страница в статия на Дневник, в която съобщават за възможността в Манхайм да се отвори секция. Идеята на сдружението там е да се проведат изборите във френското посолство като сдружението ще плати 300 евро наем. Изпратено е вече запитване към немските власти и се очаква отговор в най-скоро време. Доколкото знам и във Фрайбург ще опитат такова нещо.

  74. Не са виновни немците, а българският парламент, който ни е лишил от алтернативни възможности за гласуване – по пощата, например. Така че, ако имате още ентусиазъм и компетентни блогъри, давайте да поставяме въпроса в Конституционен съд или Европейска съдебна инстанция.

  75. @Ваня – В случая немците наистина не са виновни. Както казвам в клипа (или май го бях пропуснал) – през цялото време организаторите си мислехме, че някой в посолството не си е свършил работата. Затова и вдигахме толкова шум. А то се оказа, че чисто и просто си има официална нота, която забранява отваряне на допълнителни секции. Ама кой да ти каже. Друг е също въпроса, че не знаем какво е направено за този период като дипломация за да се направи изключение за България.

    Един от аргументите на немците наистина е, че в Германия може да се гласува по пощата – значи няма проблем да има малко секции. В българското законодателство обаче този момент го няма. Не знам какви са настроенията на другите в групата, но аз лично съм навит след изборите да работим за дълготрайно решение. Единия вариант е да се въведе гласуване по пощата или през интернет. По-умния вариант обаче е да има клауза, че ако чуждата държава позволява някакъв вид гласуване, съгражданите ни там да могат да го използват. Не малко държави имат гласуване по пощата. За това през интернет обаче ще трябва поне един мандат тестване, разработки и информационни кампании за да се намали страха на хората.

    @Драгомир С. – определено. Айде ще ти звънна след час, че забравих кога и какво трябва да взимам.

  76. @владо – Пише нещо от типа, че нямало да има имената на кандидатите, а само бюлетините и препраща към това, че методологията на броене била публикувана в ДВ. Не става ясно обаче как по дяволите ще разпределят гласовете на българите в чужбина между общините. Това е добър вариант, но как? А и нямам намерение да прекарам няколко часа заровен в ДВ и решенията ми при условие, че тази информация трябва да я има сдъвкана някъде на сайта на посолството.

  77. Според това, което разбрах от закона – гласовете няма да отиват към ничий район. Просто ще се взимат предвид за общата бройка. Това прави гласовете единствено решаващи за партиите, които ще са на границата на 4%. Но може и да бъркам… очевидно е че никой няма да си направи труда да го направи нормално четимо. Има хиляди сайтове за изборите и нито един не е направил усилие да обясни точно и ясно някои прости неща – като например какво става ако мажоритарния кандидат в даден район си направи отвод? Оказва се, че ще трябва да се правят нови избори. Обаче ако същия бъде избран за министър – влиза следващия в листата на съответната партия. Въобще е пълно с недомислици, половинчато описани неща и пр.

  78. Получих неофициална информация от един наш евродепутат от ГЕРБ, че наистина гласовете ще отиват директно към партиите и няма да се гласува за мажоритарни кандидати. При парламентарните избори обаче, няма такова нещо като събиране на гласовете на едно – всички кандидати се избират локално. Значи все пак по някое време тези гласове трябва да отидат за някой кандидат в някоя община. Те това не ми е ясно как става.

    А за мажоритарните кандидати – такива са сложили, че да вземат места и после да ги махнат. Логиката диктува, че ако някой мажоритарен кандидат стане министър или се откаже – следващия в списъка отива в парламента. В изборите няма логика обаче и май някой друг от същата партия ще отиде. Така се подменя вота по още по-груб начин.

  79. Не е точно така. Първо се събират на едно гласовете. И след това вече локално се разпределят както на евроизборите по листите. Така например ако партия X събере в един МИР 9%, но общо има 3,9% – няма да има нито един депутат.

    В чужбина няма да се гласува за мажоритарен това е решено, както и на бюлетините на партиите няма да бъдат изписани имена на кандидатите (в нормалните секции в БГ са изписани първите 3-ма от всяка листа на самата бюлетина).

    Колкото до мажоритарните има следния член в закона:

    Чл. 115. (1) При предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител Централната избирателна комисия обявява за народен представител следващия в съответната листа кандидат.
    (2) (Изм. – ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) В случаите, когато народен представител, избран като мажоритарен кандидат или с кандидатска листа на партия или коалиция, преминала изборната бариера, бъде избран за министър, той се замества от следващия в листата кандидат за времето, през което изпълнява функциите на министър.
    (3) (Изм. – ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) Когато в листата няма повече кандидати, мястото остава незаето до края на пълномощията на Народното събрание.
    Чл. 115а. (Нов – ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) (1) Когато са прекратени пълномощията на народен представител, избран като мажоритарен кандидат, се насрочва частичен избор.
    (2) През последните 6 месеца от мандата на Народното събрание не се
    насрочват частични избори.
    (3) Частичните избори се произвеждат по общия ред при спазване разпоредбите на този закон.

    Никъде обаче не пише какво става ако той сам си направи отвод? Излиза, че ще правят нови избори…

  80. И още от закона

    Чл. 107. (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2005 г., в сила от 12.04.2005 г., изм. – ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) (1) Общият брой спечелени мандати за всяка партия и
    коалиция се определя от Централната избирателна комисия въз основа на броя на избраните кандидати:
    1. по мажоритарната система на съответната партия или коалиция, обявени по реда на чл. 24, ал. 1, т. 13;
    2. по пропорционалната система, определен от сумата на подадените действителни гласове за кандидатски листи за съответната партия или коалиция в страната и в чужбина по метода на Хеър-Ниймайер според методиката по чл. 23, ал. 1, т. 11.
    (2) Гласовете от чужбина за партиите и коалициите се прибавят към гласовете за партиите и коалициите от страната според методиката по чл. 23, ал. 1, т. 11. В чужбина се гласува с бюлетина само за кандидатски листи на партии и коалиции без имена на кандидатите.
    (3) Броят на мандатите на партии и коалиции в многомандатните избирателни райони се определя по метода на Хеър-Ниймайер въз основа на съотношението на гласовете за техните кандидатски листи, подадени от страната.

  81. @владо – Ясно, значи в чужбина влияем само на това колко мандати ще имат партиите, а не кой точно ще ги заеме. За мажоритарните пък е мътна и кървава и наистина ще има частични избори и то много. Въобще цялата идея на това е да се намали активността, да имаме избори до Октомври и новия парламент да не може да започне да работи. Кой знае пък колко капани има в бюджета.

  82. Да, ето и от Държавен вестник потвърждението:
    Брой 34, 08.05.2009, стр. 104

    Чл. 19
    (2) Подадените гласове от чужбина за партиите и коалициите не участват при разпределението на мандатите в МИР.

    Има и пример в същия брой как точно става разпределението. Започва от страница 102 и продължава до страница 106.

  83. Е значи това е било въпросното определение на методологията. Ясно значи. Ще го пусна като инфо във Вторник. Тогава трябва да имаме и резултати за секцията във Манхайм.

  84. Аз лично съм гласувал преди 4 години в Щутгарт. Щом веднъж е разрешено от Германсите власти не ми се вярва сега да не е възможно. Всичко явно е ала бала за хората от „Посолството“.

  85. @Димитър Димитров – не, наистина не е било позволено. Нещо, което липсваше в орязаната версия на видеото ми горе по Re:TV (поради липса на време) беше, че от посолството наистина са спазили процедурния ред и са си свършили работата. Ето вчера например много експедитивно за изпратили запитване до немската страна за Mannhaim. Причината да няма секция в Stuttdart е, че почетния ни консул там се е пенсионирал и не са успели навреме да му намерят заместник. В такъв случай според немските указания не може да има секция. Друг е въпроса, защо тази информация (за указанията) я нямахме преди 2 месеца за да имаме време спокойно да уредим алтернативни варианти като гласуване в чужди консулства.

  86. Ето данни с адресите за секциите в Канада. Ще има секция и в Монреал.

  87. Три адреса, макар и непълни на секции в Испания. Взети са от сайта на посолството.

    6. Искар – C/ Primitivo Aguado N• 31 bajo (a lado de la Academia de Peluqueria)
    Centro de integracion de los imigrantes en Iscar (Valladolid) 47420

    7. Сеговия – изборите ще се проведът в CENTRO CULTURAl „SAN JOSE“ .

    11. Гандия
    Гандия 46701 Валенcия
    plaza Mayor N -1
    Аyuntamiento de Gandia

    ТЕЛ. 962959403
    ФАKC. 962959480

    С молба Боян да ги добави на картата.

  88. Още малко адреси, взети са от сайтовете на посолствата.

    Адреса на секцията в Хелзинки е в посолството:

    Kuusisaarentie 2 B, 00340 Helsinki
    Tel. + 358 9 458 40 55, 458 40 35
    Fax + 358 9 458 45 50

    В Украйна избирателни секции се образуват в посолството на Р България в Киев и Генералното консулство в Одеса.

    Посолство на Република България, Киев, Украина

    ул. “Госпитальная” №1
    Тел.: 0038044 246-72-37
    Тел.: 0038044 246-76-72
    Факс: 0038044 235-51-19
    E-mail: embuln@i.kiev.ua

    Генерално консулство на Република България, Одеса

    ул. “Посмитного” № 9
    Тел.: (+38048) 746 65 54
    Тел.: (+38048) 746 65 58
    Факс: (+38044) 746 6548
    E-mail: genkon@te.net.ua

    Избирателната секция в Тайланд ще бъде в посолството на България на адрес:

    83/24 Soi Wireless 1
    Wireless Road, Lumpini, Pathumwan
    Bangkok 10330, Thailand
    Tel. (+66)-2627-3872; 627-3873
    Fax. (+66)-2627-3874

  89. точно не мога да разбера какво се цели с дадената на google maps „изборна пътека Холандия-Белгия-Франция“? двойно, тройно, четворно гласуване? за ДПС?
    мисля, че тази информация трябва да се махне

  90. @Стефан (СИК Тулуза) – Причината за тази линия е, че доста хора ме попитаха къде е и какво може да се направи за този проблем. В момента в групата се организират за да засекат въпросните автобуси. Сложих я на картата, защото е нужна информация за организацията. Ако се чудиш каква е целт на автобусите, ще ти кажа, че само в Роттердам, 90% от регистриралите се за избори са с турски произход. Подобен е случая в доста други секции.

  91. историята на европейските избори ми е ясна и проблемът с тези близки секции го знам.
    но като си продължил линията и до Лил, им даваш идея след като са гласували в Брюксел, да скокнат и до Лил, аз не виждам какъв друг ефект се постига. открихме им още една секция , че и пътя учтиво им показваме да направят големия шлем от 5 гласувания!

  92. @Стефан (СИК Тулуза) – Ако си мислиш, че с тази линия им помагаме, много решиш. Те си имат карти и са си доста организирани. За разлика от повечето ни гласоподаватели в чужбина.

  93. Pingback: Не позволяват на българите в Германия да гласуват на “Парламентарни Избори 2009” – Част II
  94. Pingback: Не позволяват на българите в Германия да гласуват на “Парламентарни Избори 2009” – Част II | IvanYanakiev.com
  95. Pingback: Реакция: Защо няма избирателни секции? | IvanYanakiev.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.