Кандидатствам за делегат на конгреса One Young World

Конгресът One Young World има една простичка цел – да събере млади и енергични хора от цял свят и да генерира потенциал от идеи и лидерство. На този конгресс ще бъдат обсъдени множество теми, конкретните цели на делегатите и идеите им за решение. Накрая освен всичко друго, ще бъде приета и декларация, която ще обобщава позицията на световната младеж по проблемите на съвремието ни.

header_oyw

Срещата ще се проведе през втората седмица на Февруари. Ще участват 1500 делегата от всички държави разпределени спрямо населението им, като минимумът е двама. Гласуването става само през Facebook като тези с най-много гласове биват избирани за делегати. Също така, за всеки избран има такса от 3000 €, която покрива организацията, пътуването и престоя. Ако има такъв, остатъкът от тези пари ще отиде за благотворителност. Тъй като повечето делегати не могат да си позволят тази сума, парите се набират основно чрез спонсори. Когато някой гласува, той може да „обещае“ някакво дарение, което се записва срещу профила му (системата спира да отчита след 3000 €). Смята се за спонсорство обаче чак когато се подпише декларация, че при избиране на делегата парите ще бъдат осигурени.

Инициативата ми попадна миналата седмица и реших да участвам, защото смятам, че мога да помогна. Регистрирах се в Сряда и в рамките на първите 24 часа имах вече 30 гласа. Към този момент съм събрал 163 и имам амбицията те да станат 400 до края на Октомври. Още при регистрацията ми попитах в Twitter, дали някой иска да ме спонсорира и от Първа Инвестиционна Банка откликнаха. Те ми осигуриха част от финансирането и се надявам, че и други фирми ще го направят. Ако искате да гласувате за мен, може да го направите в профила ми в OYW.

Защо да ме подкрепите обаче? Ана Танева ме попита точно това и ето как й отговорих:

Общо казано тази инициатива може да се нарече „младежко ООН“. Условията за участие са така поставени, че да допуснат само най-дейните, инициативни и търсещи млади хора. Точно такава тълпа очаквам да видя там. Основната цел на конгреса е да се излезе с обща позиция към лидерите на света. Доста общо е формулирано, но зад организацията има доста тежест и на въпросната позиция ще се обърне внимание.

Въпреки, че нещата, които аз лично бих искал да засегна излизат доста извън границите на Европа, все пак трябва да представя младежта в България. Единна позиция какво искаме няма, но смятам, че акцентите трябва са промяната на климата, трафика на хора и особено деца и възможностите за образование в други държави. Ясно е защо първата точка е важна. Втората за жалост винаги остава назад в дневния ред сякаш от срам, че проблемът съществува. Целта ми е да го изместя най-отпред, защото в нашия регион процъфтява този бизнес. Последната точка изглежда не чак толкова съществена, колкото останалите, но смятам, че е важна за бъдещото разбирателство. Съществуват различни програми като Еразмус, но в тях е трудно да се участва и са кратки и скъпи. Според мен трябва да има задължително един или два семестъра/срока в чужбина, за да можем отрано да се запознаем с чуждите култури. В Германия видях колко се променят чуждестранните студенти, като навлизат в интернационалната среда. Тук най-силния ми аргумент ще е ефекта, който самия конгрес има върху нас самите и нуждата да позволим на всички младежи да го изпитат.

В личен план ще получа доста опит, вдъхновение и контакти на този конгрес, но най-вече се надявам да успея да вкарам горните точки в становището.

В профила ми в OYW може да прочетете съобщението ми към организаторите и другите делегати (на английски).

Не на последно място, искам да призова всички, които са родени след Януари 1984 и смятат, че биха били полезни на този конгрес, да се кандидатират за делегати. Крайният срок за регистрация е края на този месец. За жалост в момента аз съм единствения регистриран от България. Възможно е, да открием по-подходящи кандидати от мен и гласуването във Facebook ще реши кой в крайна сметка ще отиде. Крайна цел все пак е да се представи България и младите тук подходящо. Призовавам и българските фирми да ни спонсорират както могат, защото така ще подкрепят не само една уникална младежка инициатива, но и ще спомогнат изграждането на следващото поколение лидери на България. Компаниите, които спонсорират делегати ще получат признание в материалите съпътстващи събитието.

21 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Пожелавам ти успех. Даже й да не те изберат, важното е, че си деен. Правиш достояние на много хора даден проблем или кауза, а това е много важно.
    p.s. Снимката ти днес е доста интересна:)

  3. Успех. Малко ми е странно гласуването през FB, но за теб ще направя изключение, защото заслужаваш.

    Бого

  4. @fen – изгледите са добри. Трябва само да намеря още спонсори. Повечето инициативи, в които участвам са на този принцип – действам пък ако стане нещо, толкова по-добре.

    @Bogomil – Радвам се, че мислиш така. Малко е кофти, че гласуването става през app, който иска достъп до данните. Даже мисля да им пиша по тази тема. Все пак идеята за гласуване във фейса не е лоша – идентификацията чрез профил е много по-добра от тази чрез мейл. Ето сега за BGSite съм сигурен, че ще има доста еднократни мейлове, с които ще се гласува.

  5. Успех и от мен 🙂

    *Също смятам да се пробвам, тъй като инициативата звучи супер и ти благодаря за споделената информция :)))*

  6. С теб съм! Вярвам, че си от хората, които правят нещата, а не просто се включват в поредната „кауза“ само за идеята в СВ-то. Напред и ни дръж в течение!!!!

  7. Трафикът на хора, …но и на части от тях.
    И се свързва с името на България.
    Дори гугъл е многословен за това.
    „Краят на историята“ се състоя.
    Ако историята си остава човешка –
    значи все още има надежда. Но не е , така че…
    Надявам се да имаш възможността да мислиш заедно с другите върху проблема.
    Гласувам и ти пожелавам успех.

  8. Pingback: Боян Юруков
  9. Pingback: Кандидатствам за делегат на форума One Young World ‹ Andasorov.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.