Кои са познатите ми във Facebook

Наскоро открих една интересна добавка за Facebook, която позволява да се видят лесно връзките между познатите ви там. Изобразяват се на едно колело в различни цветове и така могат лесно да се групират. Тук може да видите умален вид на графиката.

facebook_friends

Цялата графика може да видите тук. Добавката се казва Friend Wheel.

Във външния полукръг съм маркирал отделните групи от хора. Със зелено са приятелите ми в Германия. Със синьо са познатите ми от блогосферата. С червено са приятелите от ученическите години. Виждате една празна зона с хора, които нямат връзка с други мои познати. Повечето от тях са от онази среща на блогъри в Брюксел. Подреждането на хората в колелото не е толкова добро и има някои познати от една група в другите, но като цяло резултата е добър. Виждал съм много такива програми, но нямам време да пробвам всички. Някой може ли да ми препоръча, коя най-много му харесва?

22 коментара

  1. УОУ.
    Това е внушително. 🙂
    Сигурно съм някъде в синьото поле, но не мога да се изкьоря достатъчно:)))
    Трябва и аз да си направя нещшо подобно… някой ден. :Р

  2. Преди три дни са направих профил във фейсбука, но нямам идея как се ползва това чудо. От чутото по телевизията и четеното в Интернет, съм останал с впечатление, че е някаква истерия, която сплесква съзнанието на пристрастените ползватели. Затова и реших да погледна за какво става дума, но не се ориентирам никак.

  3. Полезно е до голяма степен за комуникация с познатите. С много хора общувам дистанционно само по този начин. Тъй като не обичам да чатя в Skype, предпочитам да си пиша съобщения там. Удобна е за организиране на контакти, съобщения и събития. Ако обаче се пристрасти човек, може цялото си време там да прекара.

  4. Уголемих графиката. Внушителна е, и явно всички тези хора познаваш или поне са такива, с които комуникираш. И аз още не съм се регистрирал в този фейсбуук, но мисля да го направя за да видя дали наистина е толкова добър колкото го хвалят.

  5. @Arrowsss – Познавам лично по-малко от половината. Общувам редовно online и offline са около 1/4. Не малко от тях са хора, които четат блогът ми и сме си разменили няколко думи във Facebook.

    @Павел Борисов Николов – Ако адреса ти е завършвал на .ru значи спам филтъра ми го отхвърля. Това е, защото получавах по 100 коментара със спам на ден, които другите филтри не блокираха. Затова блокирах всички мейл и интернет адреси завършващи на ru. Осъзнавам, че е неудобство, но статистически погледнато е сравнително ефективно. Същото важи и за кирилицата.

  6. Регистрирах се във фейсбуук и те добавих, но може и да не съм го направил, не съм сигурен, ако искаш виж, в момента разучавам сайта 🙂

  7. Готино приложение. Нямам профил, но приятелката ми има 🙂 Сега се радва на интерактивното колело.

  8. Опитай Nexus. Има два режима — Radial Graph, който много прилича на FW и Spring Graph. Има по-добър клъстеризиращ алгоритъм от FW и може да показва общи интереси, групи и т.н., като всичко това влияе на теглото при групирането. В Spring режим доста ясно се очертават клъстерите от хора и с едно посочване на мишката откриваш връзки между познатите, за които дори не си подозирал.

  9. Тази графика много ми напомня на „социален атом“ – психологически тест, при който в центъра поставяш себе си, а в кръг наоколо – хората с които най-често общуваш. Със стрелка може да се посочи и ангажираността във връзката, т.е. кой в по-голяма степен я желае/подържа. В пси-оценката имаше значение и позиционирането: горе-долу, близо-далеч… Не се означаваха връзките между контактите.

    Това е много интересно, но засяга само контактите ти във фейсбук, предполагам? И ти показва и това, което е в техните профили, т.е. допълнителна информация?

    Между другото, при онзи тест се получи едно недоразумение – аз възприех думата „атом“ в химическия смисъл, а не филосовския (неделим) и нарисувах моето кръгче в центъра доста по-голямо. Всъщност спазих пропорцията, с която се рисува атомното ядро и обикалящите около него електрони. Оценката на психолога беше, че съм свръх егоист :-), но това си беше чисто терминологично недоразумение – аз съм химик, а той – хуманитар.

  10. Наистина се получават недоразумения така. Примерно аз сега се занимавам с онтологии, които в компютърния смисъл се различават от философския и имаме доста спорове по темата.

    Това колело представлява единствено връзките между хората. Има по-скожни алгоритми, които групират хората на гроздове в граф и така се получава нещо като малка вселена. Мисля си, че ще е интересно да се види и друг аспект от връзките – тежест на взаимоотношенията. Възможно е да се анализира честотата на контакт – съобщения, коментари, изпратени покани и т.н., както и отговора на всяка от обратната страна. Така може да се изобрази активността и реципрочността на взаимодействието. Въобще социолозите полудяват покрай такива играчки.

  11. Как да не полудяват! Та това си е социограма по Морено, ако си спомням правилно.

    Повече се впечатлих от експеримент в когнитивната психология, чиято методика е предложена именно от компютърните сътрудници. В резултат се оказало, че човек сравнява последователно, както машините. Самата методика на експеримента е много „изчистена“ и дава недвусмислени резултати. Компютърните специалисти сте способни много добре да „атомизирате“ процесите и да поставяте подходящите въпроси, което си е много съществена част от верния отговор.

  12. Не знам какви за социограмите на Морено, но според това, което wiki казва, мисля, че си права. Не съм учил психология или социология, но напоследък започвам да виждам много преплитания в дисциплините. В сферата на интернет обществата и потребителските интерфейси отдавна се използва теория и изследвания от горните две науки. Виждам обаче все повече участие и в чисто системното програмиране. Просто светът на компютрите до такава степен става абстрактен, че се приближава до нашия начин на мислене. От там идват проблемите със взаимодействието на членовете в една група, социалните проблеми, сигурността и т.н.

    На този етап обаче виждам само прости графики, които показват малко данни. Информацията я има в мрежата, но визуализацията и е много трудна. Особено ако искаме въз основа на нея да си извадим изводи.

  13. упс, малко съм объркал линка, пуснал съм връзка към приложението, няма лошо де, а за тези, които искат да видят, това е крайният резултат

  14. Извода, който си направих е че блогърите са сплотени. И моето колелце е най-сгъстено при блогърите.

  15. @roc3n – пробвал съм го и не ми харесва. Нещо много е шарено и не мога да видя добре нещата.

    @Mиглен – всички сме свързани във всякакви социални мрежи. Ако включа още едно измерение в картината горе ще стане доста интересно, защото просъствам в поне 20-тина мрежи и в повечето имам добавени блогъри като контакти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.