Колко информация трябва за да ми се оправи интернета

2855854548_45030b42bdБлагодаря на Don Solo за снимката

От началото на годината имам сериозен проблем с нета. Настрана от факта, че е получавам три пъти по-малко, отколкото съм платил, напоследък и това почти го няма. В момента примерно свалям с 170 килобайта. По принцип е 350. На всичкото отгоре редовно модема прекъсва връзката. Не се рестартира, не забива – просто започва да мига и се опитва да изпрати паролата за достъп. Смених всякакви компютри, операционни системи и настройки – няма резултат. Писах на доставчика и ето какво получих (минете с мишката отгоре за груб превод на Български):

Dear Mr. Yurukov,
thank you for your e-mail.

We need more information about your PC and a detailed description about the error.
Please answer the following questions:

  • what is your operation system?
  • are you able to establish an internet connection? if not what is the error code (678, 691 etc.)
  • which browsers are used? (Internet Explorer, Firefox, Opera) we also need the correct version number.
  • what is the name and colour of the DSL modem we send you?
  • which LEDs are glowing on your modem?
  • do you have to use extension cords at one point? If yes, where?
  • how many telephone sockets are in your flat? If more than one, how many of them are in use and what devices are connected to them?
  • please check the cables for damages and the plugs for oxidation.
  • do you use a router, hub or switch? If yes, make a direct connection between computer and modem and create a broadband connection.
  • how many PCs are connected to your line?
  • what is the name of your network card?
  • update the drivers if needed.
  • which version of the Alice/HanseNet software is installed?
  • is a firewall or virus scanner installed? (Name, Version) please test to turn those programmes off!
  • what have you done to solve the problem?
  • Please send your answers as a full quote above this text.

    Best regards
    Your Alice Team

    Имайте в предвид, че тези неща сме ги обсъждали с тях преди, знаят ги и сме стигнали до извода, че проблемът не е от моята страна на кабела. Писах им, че съм пробвал вече всички неща, които ми казват. Писах им, че използвам 4 компютъра и един телефон. Казах, че използвам няколко различни операционни системи и поне 4 различни браузъра. Изключвал съм всичко, махал съм рутера от уравнението и пак няма промяна. Не им казах каква ми е защитната стена, защото не им вярвам. След подробните описания писах, че съм ял палачинки за закуска и съм 1.72 метра висок. Не знам какво още могат да искат!

    54 коментара

    1. Същото нещо се случваше с моя интернет в продължение на почти месец. Имаше няколко варианта на гавра –
      вариант първи – нито един сайт не се отваря, обаче работи скайпа.
      вариант втори – през 7 – 10 минути нета се изключва, като за да тръгне трябва да се рестартира компютъра, иначе не ще.
      вариант трети – интернета се влачи като протяжна народна песен – супер бавен, за сваляне на каквото и да било – забрави, за отваряне на сайт – чакай 5 минути.
      На обажданията за повреда, операторката казва, че момчетата работят. Те работят, ние чакаме. Седмиците си вървят. Накрая след по-настойчива молба от моя страна ме свързаха с поддръжката, един младеж ми поиска скайпа и ми прати някакъв пач, който да ускори връзката. Стартирах го, имаше някакъв ефект леко забележим. В последващ разговор с младежа, казах че съм платила за цяла година и плащането изтича през февруари, тогава смятам да сменя доставчика. На следващия ден нета беше перфектен, като ми казаха, че някакъв клиент се опитвал да краде интернет и раздавал IP-та на приятели. Затова бил проблема. Не съм убедена. Мисля, че са накачили повече абонати отколкото могат да поемат и периодично сменят района на скапан нет, защото няколко дни след като оправиха нашия, едно момче се оплака от същото нещо в другия край на града, при което във фризьорския ми салон избухна смях и му казаха: „Айде честито! Вие сте на ред!“

    2. Първия вариант – DNS не работи. Или се е скапал, или нета е толкова бавен, че не можеш да го достигнеш. Skype работи дори да помирише нет. Затова се използва за индикатор.

      Втория вариант – възможно е модема да е скапан. Често се случва софтуера вътре да се скапе и да се рестартира сам. Стария ми модем по правеше редовно.

      Третия вариант – нета е гаден.

      Възможно е всичко да е заради някой дето краде нет. Единия вариант е да използваш безжичен, при който момент те не могат да разберат, че някой краде. Другия вариант сигурността на мрежата им да е зле и някой като хване свободен IP адрес да се вързва. При условие, че не ги хващат такива, директно си сменяй нета – не се знае какви други пропуски имат.

    3. Сега вече нета е добър. Няма проблеми в момента. Няма да го сменям засега, то не че има нещо по-добро де. Като се прехвърля на друг доставчик може и по-зле да е. Обаче във фризьорския ми салон съм с ADSL – там съм с модем и рутер за споделяне на връзка. За две години нито веднъж не се е скапал нета, връзката е много бърза. Обаче вкъщи нямаме стационарен телефон и не мога да сложа ADSL. Сега ще кажа нещо встрани от темата, защото виждам че разбирате от интернет. В момента домейна на сайта ми е в процес на трансфер, самия сайт вече е на новия хост. Сайта ми се отваря отвсякъде – вкъщи, у приятели, а на компютъра във фризьорския ми салон – не. Изчистих кеша по всички възможни начини – ръчно, с програма, с командата (Start->Run) и
      ipconfig /flushdns и пак не става. Явно че докато не приключи трансфера, няма да ми се появи сайта, обаче не знам, само при мен ли става това или при всички които имат такава интернет връзка. С това се отклонявам от темата, но видях че разбирате от тези неща и затова го пиша – може би не само аз имам такъв проблем. Е, вече минаха три дни от началото на трансфера, още ден – два и ще приключи и сайта ми сигурно ще се появи.

    4. И ние в България нямаме стационарен и затова сме на кабелен. Всъщност май доста хора нямат стационарен. В София например знам, че доста имат директно LAN ли оптичен достъп.

      По принцип трябват 48 часа да стане всичко, но може при теб нещо да е различно. Кой ти е регистратора на домейна? Проблемът не е в твоя телевизор. В салона си на ADSL, значи си на БТК. Другия ти доставчик явно си е подновил по-рано DNS сървъра, докато в БТК стоят още стари данни. Затова не става. Не е голям проблем – трябва само чакане.

    5. Pingback: Боян Юруков
    6. Старият регистрар е Tophost.bg а новият е Superhosting.bg. Не мисля че има кой знае какъв проблем, ще почакам и ще се оправи. Благодаря за отговора. Гледам че посещаемостта на сайта ми си е една и съща, значи хората си го отварят. Може би не всички, но не е чак толкова голям проблем.

    7. Ще се оправи. Като се обновят записите навсякъде. Нямам опит с Tophost, но напоследък съм възхитен от Superhosting. Не само, че съм нямал проблеми досега с тях, а съм от 1-2 години вече при тях, но и винаги като имам трудности са много отзивчиви.

    8. (Доставчикът ми е 1und1)

      Какво да ти кажа, и при мен е така. Нета прекасва и след 2 мин се закача наново. Имам 2 модема и с двата е така. Е аз получавам 2 пъти по-малко отколкото си плащам и то вече 3 години. Когато се обаждам на доставчика ме пращат при телекома, телекома ме пращат при доставчика. Пробвал съм около 30 пъти, файда няма. На хотлайна отговарят хора, които нищо не разбират и са тотални идиоти.

      Тук обаче идва интересният момент. Решавам да се закача през мой рутер през pppoe, да видя как ще са нещата. Всичко ок, но след седмица получавам заплашително писмо, защото пичовете са забелязали 2 паралелни сесии от мен (всяка по 3 Mbit/s, като си плащам за 6) и че ще ме съдят и дрън дрън дрън, че съм много лош клиент и така нататък. Иначе от няколко години чакам да си подновят обурудването за да мога да получавам 16 мегабита, но уви явно живея на гъза на географията.

    9. И при мен е така. Предишният ми доставчик беше T-Com, които май са най-зле. Две години една и съща история – плащам 6 и ми дават две до три. Не можеш да се оплачеш нито нищо. Ама внимавай да не те маркират като нелоялен клиент, че да знаеш после какви проблеми стават – не можеш да си направиш договор и като прокажен си. А да знаеш някой от нашите дали е пробвал ония кабелен нет? Чудя се дали после на него да мина. Би трябвало да няма проблеми с инфраструктурата на T-Com, през която така или иначе минава всичко.

    10. Не знам, не съм чувал за кабелният нет. А това за нелоялните клиенти го знам – пълна простотия. Гадното е че големите корпорации са супер нелоялни и нечестни в бизнеса си, нямат никаква конкуренция, липсва алтернативи и организации които да застанат на страната на потребителите.

    11. За щастие това още го няма в България, но има наченки. Тук немците вече са вдигнали ръце от системата и не спорят много. Затова и повечето немци не гледат новите телефони и оферти, защото са наплашени, че ако ги измамят, посмъртно няма да се измъкнат.

    12. Здравей Бояне,

      И аз съм с Alice, и аз имам проблеми. В интерес на истината, не винаги. Но на всеки 2-3 месеца, връзката се скапва ужасно за около седмица. За една страница чакам 30-60 секунди, връзката пада всеки 10 минути, абе ужас. Следват дълги писма (на които получавам винаги стандартен отговор – подобен на този даден на теб), нерви, пак писма, опит за обаждане на съпорта 14(ако не се лъжа) цента в Дойче фестнет-а (след 5 мин чакане се отказвам) и така след няколко дни нещата се оправят. Много ме ядосва това, но предполагам, че и при всички доставчици е така, а и Alice имат опция Talk Free – за 15 евро на месец имам безплатни разговори(и неограничени по време) до половината свят(и до България естествено)

    13. Значи е същото като при мен. Сигурно след няколко месеца ще се прехвърля на кабелния нет. А какво е това за 15-те евро? Какво включва в България? Само стационарни или и мобилни? Защото гадното на всички различни от T-Com, че ги няма ония евтините номера и обажданията до БГ излизат златни. Аз ползвам Skype по принцип, но понякога се налага.

    14. И аз съм при Алис, но досега не съм имал проблеми. От 3 месеца съм при тях и нета ми се е скапвал точно 2 пъти за 3 минути. Иначе си използвам собствен рутер, от тях само модема използвам, щото им немам доверие.

      Друг е въпроса, че не мога да вдигна желаната скорост. Рекорда ми е бил 750 Kb/s, но незнайно защо малко след като успях да ударя тази скорост, нета не можеше повече да качва над 400. Очевидно следят за такива като нас и ни ограничават. Трябва някой да пише до комисията за защита на потребителите. Нали там е Миглена Кунева. Щом зачесоха мобилните оператори, като нищо ще погнат и интернет доставчиците 🙂 Иначе аз използвам DynamicDNS, за да нема проблеми с ДНС-а на Алис.

    15. Скоростта пак ти е добра. Моята сега е на около 160К. Ограниченията в скоростта много трудно могат да се хванат, защото като нищо ще се извинят, че е било проблем с мрежата. Иначе, че режат – режат. По-лесно се засича, ако торентите ти спрат или се скапва връзката, но пък тогава какво ще кажеш – незаконно ми режат връзката като точа незаконно. Всъщност мисля, че имаше една организация дето се занимаваше с тези неща. Май им имам newsletter-а някъде тук.

    16. Така е Боянски… Обаче има една малка подробност която повечето май изпускаме. Във всички договори, както и в офертите и брошурите за зарибявка има едно нещо написано с малки буквички което общо взето не ти оставя нищо за което да се захванеш, а именно „bis zu“ или „up to“ ако ще спазваме английския превод.

      Така че ти си кихаш за интернет който евентуално някой ден за две-три минути БИ МОГЪЛ да стигне до лимита за който си плащаш. Иначе преобладаващата част от времето той е на едната трета че и по малко от капацитета си.

      И специално за Алис имам информация, която все още проучвам, че въпреки че новите клиенти си плащат за 16МБ дсл, им се пуска лимит 6, за което трябва да се обадиш да ги напсуваш мощно и да си поискаш 16те мегабита. Въпреки всичко, алис са едно от най малките лайна на пазара защото поне ако не друго ти предоставят 4 седмици предварителен срок за прекратяване на договора (в случай че не си си го начукал да сключиш договор чрез някоя от утрепаните им промоции).

    17. Аз имам навика да ползвам домашната машина за централен сървър – на нея ми е цялата информация, пуснати са месинджъри и тем подобни. Обаче откачам, когато редовно прекъсне връзката, а свързването е PPPoE и не успява да се reconnect-не въпреки настройките за повторно свързване. И се прибирам бесен от работа, очаквайки да е спрял тока и да е изключено PC-то, а в крайна сметка просто нета е спрял за 20мин и после няма никаква връзка.
      Отделно, че не получавам това, за което плащам, и се губят пакети от време на време.

    18. @monk – Монка това за „до еди колко си“ го знам – повтарят ми го всеки път като се обадя да им се карам. Оказва се в същото време, че тук в Kranichstein нямат въобще намерение да оправят старите линии и да дават повече от 3-4 мегабита. Уж били построили новите линии за тези дето са 25 и 50, но май никой не ги е помирисвал. От 4 години обещават, че ще оправят нета. Веднъж като се обадих на T-Com и ги напсувах много учтиво в стил „разбирам, че нямате интерес да инвестирате в гето, където живеят предимно чужденци, но все плащам същата цена като всички“. В следващите две седмици се явиха три пъти техници само за моя интернет. Иначе със съд не можеш да ги докараш. А Alice точно затова ги взех – мога да се откажа по всяко време. За щастие сега проблемите не са толкова чести като при T-Com. Ужас просто. Не знам немците как са се докарали до това положение.

      @Марио Пешев – Същото като при мен. Услугите са по всякаква критика и става все по-лоши. Щом на работа започнахме да имаме проблеми смятай. Голяма компания със огромна линия и всичко. В някои дни нета е ужасен.

    19. 🙂 Това с многото информация е стандартен номер да откажеш потребителя да те занимава с глупости. Като гледам са ADSL доставчик, това, което описваш е поебана жица, а това да се оправи е, как да кажа, почти невъзможно (щото изглежда като шум от някой кабел, който влиза в твоя – например някоя бабичка като говори по телефона или нещо такова).

      Мисля си, че някой трябва да се хване да прави ethernet-базирани доставчици из ЕС и да издуха всичките тия идиоти с кабелните телевизии и ADSL-а (които са технологии за изцеждане на умрелия кон, т.е. положени жици, дето не са мислени за целта). Не знам за домашни условия, но в много от случаите се оказва, че поне дебелите жици стават много евтини (е, аз знам само, че 10G жица до KPN е 4000EU на месец (access) и оттам си договаряш internet, което прави .40 EU/mbps и да речем по 4-5 EU на mbps транзитен internet), не знам дали си струва да се погледне в тоя тип свързаности.

    20. Бабе да си говори по телефона няма да има ефект върху нета ми. Проблемът е, че инфраструктурата им е стара и не могат да сварят с изграждането на на нови линии за да са в крак с бумът на търсенето. До квартала, в който живея има само линия, която поддържа 3Мб и се дели от всички. В същото време се опитват да продават 6 и 16Мб, защото според немското законодателство и собствените им договори никой не може да им каже копче. И тъй като всички го правят и няма конкуренция – клиентите нямат избор.

      Ето това е типичен пример за „Ами как е в Европата“. Много ме дразни този израз, защото обикновено се използва от хора, които си нямат бледа представа от ситуацията извън България и проблемите в другите държави.

      Могат да си дръпнат lan мрежа, но 1. ще излезе твърде скъпо да подменят сегашната; 2. няма да могат да продават телефон, isdn и бизнес пакети и 3. използването на нета за торенти ще излезе извън контрол. Ако говорим за сериозни инвестиции в нета, защо направо не дръпнат оптични кабели до домовете – голяма част от Европа го прави. Едно е обаче да кабелиш София, където милион и нещо са наблъскани като сардини, друго е да го направиш за метрополис като Кьолн-Бон, където горе долу същото количество хора са пръснати на територия колкото Тракия в кварталчета и селца през 1-2 км.

    21. При телефонната линия наистина е възможно да имаш най-странни проблеми и причинители, както и естествените скоростни ограничения на медията.
      В къщи имам 2 розетки и първоначално като се вързах към БТК, сложих модема на едната и пълен ужас – като звънне телефона нетът се разкача, а гласовата връзка е ужасна. Тъкмо да се отчая и реших да сменя розетката, като на другата имам 10м кабел отгоре и факс устройство. Интернета тръгна по мед и масло и вече няма проблем. Сто пъти проверявах връзките в розетките и в сплитера, уж всичко е ок, ама…
      Отделно БТК са пословични с техните DNS и затова почти никой не ги ползва и ги сменяме с публични такива.
      Като цяло БТК са коректни по отношение на нета, но случи ли се да имаш проблем (веднъж годишно), жална ти майка. Не съм чул някой да се е докопал до съпорт, дори и след 30 минутно (в моя случай) висене на изчакване. Освен това обикновено проблема включва цял един град, та има доста прецакани маймуни на клона и единственото, което ти остава в такъв случай е да седиш смирено и да чакаш.
      Все пак ADSL си остава една сериозна алтернатива, а на места единствената опция.
      За LAN доставчиците и съпорта, нещата са ясни, макар че специално в София конкуренцията е голяма и респективно цена/качество и отношението към клиента са по-добри. Като изключим, че браузването на моменти се осира тотално, единственият сериозен проблем, който имам с моя ISP, че от време на време им забива едно устройство по линията ми. Та в такива случаи като се чуваме с леличката от съпорта, моята единствена задачка е да ги накарам да го рестартират, а тяхната да ме преведат през подобен на твоя списък. Неща от сорта на „това го правим за n-ти път“ или „имам CCNA“ не ме спасяват от едни и същи глупави или откровено безсмислени въпроси всеки път, затова и вече не се опитвам. Те ме контрират, че си имат списък с въпроси и трябва да минат през всичките често срещани проблеми (един вид оптимизация на труда уж). И най-обичам да се гавря, като ме попитат иконката на уиндоуса ми свети ли и какво съобщение ми дава 🙂

    22. На мен никога не ми са пращали списък с въпроси. Явно си знаят проблемите и причините и единственото което се опитват да правят е да успокояват клиентите. Преди имах един странен проблем. Нета уж го има – показва че връзката е активна, обаче го няма. В същото време в мрежови връзки се появява някаква нова връзка с име „Фараона“ и не може да се изтрие или спре. После фараона изчезва и връзката тръгва. Тогава сменихме антивирусната, сложихме друга защитна стена, даже преинсталирахме и пак. От поддръжката казват че проблема е у нас. Тогава си помислих че някой се закачва механично на кабела – имахме случай с едно тарикатче на втория етаж, което беше прецакало кабелната телевизия на целия вход като беше отклонило сигнала към себе си, а станалите да духат супата. Накрая ходих лично в офиса на доставчика и настоях да говоря с някой от поддръжката. Като чу какъв е проблема и нещо се сепна, даже не пожела да види снимки на екрана. Каза че ще видят какво става. Като се прибрах вкъщи всичко беше наред и фараона никога вече не се появи. Което ме кара да мисля че поддръжката си прави някои неща и ползва чужд нет за собствени лични нужди.

    23. @gamar – Както винаги съм казвал – отделите по поддръжка и HR са винаги най-лошите и най-обвиняваните в една фирма. Това е защото те се занимават с всякакви хора с и без знания и в същото време биват пренебрегвани от страна на управата. Досега радко съм попадал на свестен support. Един от тях може би е този на Superhosting. За доставчиците въобще не ми се говори.

      Най ми е любим един разговор с T-Com, в който искаха от мен да си инсталирам един техен софтуер, за да се конфигурира връзката. Казах им, че съм на Linux, а те скочиха, че поддържат само Windows. Стана ми забавно и им вдигнах скандал, че нямало в договора нищо обвързващо с покупка на windows, че мога да ги съдя и т.н. Ония съвсем безцеремонно ми казаха, че това било положението. Действието се развива в „прекрасната Германия“. Отидах на следващия ден и им казах, че съм си „купил“ winXP (всъщност имах dual boot) и че софтуера не иска да се инсталира. Оказа се, че работел само на немски Windows! Този път наистина се ядосах, защото прекаляваха. Те малко се попретисниха, защото наистина виках и останалите клиенти си излязох. Най-накрая пожелаха да ми дадат инфо как да настроя всичко през рутера и си свърших работата. Просто ужасна история. Има по-лошо от некадърността – това на оператора да не му пука, защото има монопол.

      @Рада – Има голяма вероятност. Достатъчно е един от админите да не му пука и готово. Възможно е също да не са си направили като хората защитите. Затова повечето мрежи дават нет само по MAC адрес. Досадно е, но няма така проблеми. А с безжичните мрежи да не говоря – никой не му пука как и дали си е направил защита вкъщи.

    24. Като спомена поддръжката на Суперхостинг, наистина са впечатляващи – сега в момента сайта ми е вече прехвърлен при тях, а домейна е в процес на трансфер. Мога да кажа, че всичката досадна работа по преместването на сайта я свършиха те, а аз през това време си бях на работа. Сега обаче още не е завършил трансфера на домейна, а аз какво направих, първо изтрих сайта от стария хост. Сайта изчезна на компютъра с ADSL-а, но си вървеше вкъщи и у познати и приятели. Преди няколко часа изтрих и базите данни от стария хост и сайта изчезна навсякъде. Сега вече чакам да завърши трансфера та да се появи сайтчето ми за постоянно вече.
      Що се отнася до доставчиците – всичките имат повече абонати отколкото системата им може да обслужва и затова са аномалиите. Това е скромното ми мнение. Могат да баламосват абонатите си както си искат, защото повечето сме обикновени потребители, които нищо не разбират или поназнайват оттук оттам по нещо. Колко са разбиращите и знаещите, а и като разбират и знаят пак си удрят главата в непробиваемия им непукизъм и арогантност.

    25. Не е трябвало да триеш сайта от стария хост. Така докато тече трансфера ще се вижда всичко и на двете места. Иначе support-а им наистина е як. Когато станаха проблемите около виртуалния протест, на няколко пъти помагаха без да съм ги питал. Едната сутрин даже ми свърши трансфера и ми дадоха още малко докато успея да си го увелича на горната тарифа. После ми даваха идеи как да си оптимизирам скриптовете, че да не се натоварва сървъра и да върви по-бързо сайта. Има разбира се проблеми, но това е константа – номера е как един екип се справя с тях и какво е отношението. Примерно днес базата данни беше спряла, но тръгна след няколко минути.

      Доставчиците ще са такива докато имат монопол на интернет. Ако си мислим, че правителствата и службите контролират нета, то жестоко се лъжем. ISP-тата са истински картел. Затова се отдават толкова надежди на ad-hoc мобилните мрежи и cloud computing. Това е като p2p мрежите, но на хардуерно ниво. Така няма да иам нужда от мощни машини и връзки – достатъчно е всички да сме близо и да машинките ни да могат да си говорят. В големите градове това е факт. Липсват само протоколи са комуникация, надеждни батерии и софтуер. Останалия хардуер е на лице. Затова и telco-тата се страхуват и блокират такива разработки. Една технология като PTT (push to talk) беше толкова трудно приложена, въпреки, че сама по себе си не е чак такава заплаха. Самата идея обаче за комуникация, която не минава през компаниите-доставчици смразява мислите на всеки инвеститор и управник.

    26. Ами ще ги смрази, защото няма как да си събират паричките, всичко трябва да минава през машини за отчитане на дължимите суми.
      За изтриването на сайта – много си прав, обаче аз за първи път сменям хостинг и не го знаех това. Обаче ми беше полезно, понаучих още доста неща. Днес е петият ден от трасфера, надявам се вече да приключи и тогава предполагам че сайта ми ще се появи навсякъде. Мога да върна и сайта и базите данни на стария хост, ама не искам, голяма работа че ще го няма известно време, преди месец когато от стария хост ми спряха сайта без никакво предупреждение какво толкова се случи, освен че говорих половин час с някакъв неандерталец от поддръжката. Причината за спирането – надвишавала съм разрешените 3% трафик. После като изтрих целия сайт в контрол панела два дни показваше 7%.

    27. Значи, това нещо за първи път го разбрах, когато го надвиших. В данните за хоста пише 80 гб трафик, обаче има още един показател, който не е писан никъде – процент натоварване на сървъра. Оказва се, че за всички хостинг планове процента не може да надвишава 3%.
      Един слънчев ден сайта ми изчезва тотално, даже нямах достъп до контрол панела – при разговора с поддръжката, ми казаха че сайта ми надвишава процентите. Попитах защо не са ме уведомили, както пише в договора, че когато се наближи лимита са длъжни да ми пишат, ми отговориха че нямало какво да ми пишат, аз да съм си следяла Bandwidth показателите. Та тогава ми пуснаха сайта, изтрих слайдшоутата, изключих всички плъгини и трафика се понижи на 3.
      Ето и точката в правилата им:

      –––––––
      2. Получаване на услугата
      2.1 Tophost.bg ще доставя, потребителят ще поръчва и плаща за уеб хостинг услугата;

      2.2 Във връзка с хостинг услугата, ако реалният месечен трафик на потребителя надвиши поставения лимит, хостинг услугата няма да бъде прекратена. Tophost.bg ще уведомява потребителя, когато достигне 80% от своя месечен лимит на електронен адрес, който потребителят сам посочва в контролния панел. Допълнително изразходвания трафик ще се заплаща в началото на следвашия месец;

      2.3 Допустимото процесорно натоварване на всички хостинг планове е 3% от общия процесорен ресурс.
      –––––––

      Значи, в статистиката не бях използвала и една трета от разрешените 80 гб трафик, обаче в Monthly Bandwidth Transfer имах между 5 и 8%. Което ми е много чудно, за обикновен Word Press и посещаемост максимум 350 уникални и 1000 импресии. Първото увеличение на процентите си го обяснявам с плъгина NextGen Gallery, обаче второто след месец няма как да си го обясня, като всички плъгини бяха деинсталирани с изключение на спамзащитата.

    28. При мен е нямало такъв проблем. По едно време сървърите на Superhosting май успях да ги блокирам, заради посещенията около online протеста, но не са ми направили проблем. Не знам да има такова ограничение. Дори и да има, не са ми правили проблем, но и аз съм се опитвал максимално да си оптимизирам сайта. Дори сега търся информация за това как мога да намаля натоварването на базата данни от страна на WP. Засичам, че в нормалния случай се правят супер много некоректни запитвания и ще проуча въпроса. Използвам кеш, което много помага. Гадно е обаче това с натоварването. Има логика, но трябва да си го обявяват.

    29. И аз имам овърхед от WordPress и ми се струват прекалено много заявките за елементарни неща. А и не са толкова много таблиците, че да прави безброй join-ове и вложени select-и.

    30. @Боян : Да пуснат ЛАН в Германия ще е трудно по още една причина – по закон нямат право да опъват кабели по въздух (както между другото и в БГ вече, но просто там още минава метър, а тия дето уж закопават по-добре да не го правят, съдейки по преебаните улици в Търново поне). Тоест няма да е просто цената на кабела плюс малко техника и няколко души съпорт плюс камара туземци да копаят и айде на пресния нет. Аз съм на О2 и даже мога да се похваля че вместо платените 8 получавам около 9мбита даун и около 1.2 ъпстрийм от както се преместих в Каизерслаутерн.

      @Рада : WP2.6 най-вече но и други близки версии могат да товарят много ако е пуснато кеширане на заявките. Мой приятел се сблъска със същия проблем и след като тества компонентите на блога си се оказа че е това.

    31. @Марио Пешев – Всъщност тези неща помагат в известен смисъл, защото запитванията са по-хитри и се намалява общия обем на заявките. Проблемът изглежда са такива запитвания, които сканират целите таблици от хиляди и хиляди записи. Срещал съм няколко такива и често могат да се заместят с просто „where“ или „count“.

      @Julian – Не съм пробвал безжичните, но е добра идея. Там нета минава през мрежата им, нали? Тръбите за кабелите вече ги има – няма нужда от копане. С няколко switch-а би се оправил проблема с натоварването на кабелите и отслабването на сигнала. Воля трябва и инвестиции. Мобилния нет е як затова, че не си вързан за дадено място. Може ли да се върза към wifi рутер?

      Точно кеширането би трябвало да помага, защото страниците са dump-нати на харда и при отваряне не се чете цялата информация наново. Като се пишат коментари, тогава се обновяват, но пак ще е по-рядко, отколкото ако трябва всяка страница да се точи от базата данни.

    32. Моят е WP 2.7 – може и той да товари прекалено. Когато ми се прехвърли най-накрая домейна и ми дадат вход към новия контрол панел ще помисля за оптимизирането, доста ще трябва да чета, защото не ги знам тези неща, но това за кеширане на заявките го четох днес в един урок, имаше подробно даден код за това. Ще видя как ще се справя. Обаче новия хостинг няма да се товари от сайта ми, защото параметрите му многократно надхвърлят нуждите на блога ми.

    33. Аз съм си на ДСЛ просто към О2. Докато чаках да го пуснат бях 3 седмици на нет през мобилният телефон (без специален договор така че платих солено за удоволствието) и вървеше супер през 3Г мрежата пак на около 6-8мбит-а така че очаквам подобна скорост и от специалните им договори за безжичен интернет. Параметрите на договорите и екстрите не са ми известни обаче.

    34. Ами и аз сега очаквам яка сметка, защото реших да си пробвам блогът как върви под телефона. Тествам една мобилна версия, но нещо не става. Освен това докато бях в Брюксел пращах десетки sms-и заради идеята ми да си обновявам twitter-а постоянно и новините да влизат в статията ми в този блог. Сега търся нова тарифа за телефона ми с повече минути и определено с нет – поне 100 Мб. Определено ще е по-малко отколкото плащам сега, защото съм на 100 безплатни минути, а говоря 200.

    35. Мобилния нет излиза солено. Надявам се обаче скоро и там малко да снижат тарифите. За WP плъгина за кеш не бях се сетила, четох един урок – „Ускорете сайта си с кеширане“, но ще сложа плъгина. По-лесно ще е за мен.

    36. Преди малко си сложих WP-Super-Cache и за сега няма проблеми. Изглежда ми по-бързо от предишния ми кеш. Определено си сложи – много ускорява и разтоварва сървъра.

    37. И аз имах проблеми с Интернета при Алис.

      Ще спестя подробностите, накратко:
      обаждам се на хот-лайна им (тва звучи като горещи лайна…), обяснявам проблема си, телефонистката ми вика: „Сложете си ЦД-то и стартирайте програмата.“ Аз: „Ами на Линукс съм, не мога да я стартирам“ (ЦД-то е само да Уиндоус и Мак). Последва диалог, накрая на който жената стигна до извода „Ами съжалявам, вашата ОС е ънсъпортед…“ Опитах се да й обясня, че говори глупости, без ефект.

      Равносметка: дадох над 5 евро за разговор, който нищо не помогна. Правете си сметка колко са кадърни тия на хот-лайна.

    38. 🙂 Абсолютно! Аз затова и никога не споменавам, че имам Linux. Ония умици веднага им блокира мозъка и вседнага те отрязват. Ужасни са просто. Досега само на един мъж съм попадал, който се оказа свестен. Като му разправях половин час и наистина ми помогна, се оплаках, че получавам малко нет. Той тества и каза, че повече не може. Аз му казах, че ония дето ми го е продал ми е казал, че поне 10 ще хвашам. Той се ядоса и ми каза нещо от типа „Тия от Прожаби не ги слушай, те нищо не разбират и после на нас ни правят проблеми като хората се оплакват“. Питах дали при този факт мога да си спра интернета и той ми каза да. Впрочем ще го пробвам това – ще кажа, че ми го е казал ония и че са ми обещали след няколко месеца да оправят линиите (което си е чиста истина) и ще искам незабавно спиране на нета.

    39. Дабълплей (кабелна и интернет) от КейбълТел ! Това е моя избор и засега нямам оплаквания . Останалите четива ми бяха интересни , макар че малко разбрах 🙁
      Харесвам блога ти , Бояне . Около 14.01. го открих когато чух по Хоризонт за онлайн протеста . Продължавай така ! Много интересни теми предлагаш на вниманието на аудиторията . Вече имах удоволствие да коментирам една (за килимчето) 😉

    40. Хубавото на нета в България е, че има доста и малки достачици и доста конкуренция. В един момент сигурно ще се окрупнят и ще стане като в Германия и останалата част от Европа.

      Благодаря за добрите думи. Старая се да пиша интересно.

    41. Днеска слушах по радиото че Меркел се срещнала с представители на големите телекоми и интенет доставчици и говорили за качеството на ДЛС услугите и некачествените линии. Правителството било готово да удари финансово рамо за прокарването и модернизирането на инфраструктурата.

    42. @monk, страхотна идея, да се дават пари на бандата идиоти, дето не могат една услуга да пуснат като хората. Що не ги дадат на някой startup, който ще направи алтернативна инфраструктура?

      Телекомите в тоя си вид са в общи линии хабене на пари.

    43. @monk – Те сега имат велик план за оправяне на broadband линиите, защото вече говорят за следващо поколение интернет, което ще изисква доста ресурси. Финансовото рамо е и заради кризата, но нали всичко трябва да изглежда простериращо, го наричаме „модернизиране“. Познай колко от парите ще отидат за нашите линии?

      @Васил Колев – startup-ите са с други фондове. Имаше идеи за интернет през ел. кабелите и имаше известен успех. Не успяха обаче да го пуснат масово. Не трябва да се забравя, че telco-тата хранат и доста народ. Това е една от важните им карти – ако са зле с бизнеса ще има много безработни и социално напрежение, а никой политик не иска такова нещо през мандата си.

    44. Аз съм на Телекома и да ви кажа си получавам точно това, за което си плащам. 6 Мб и нямам никакви оплаквания. Като ти бяхме съседи Бояне ми казаха, 4е не могат да ми пуснат 6 мегабита (казаха най-много 3) и затова карахме на долната тарифа. Обаче откакто се преместихме 6 мегабита си вървят като пушка 🙂

    45. Е да, ама тогава тарифите бяха различни за 3 и 6. Като ние се преместихме ги направиха еднакви. Като се преместя в центъра и аз ще мога да получавам 16, защото ще съм близо до разпределителните станции. В Kranichstein в гетото има май само една и тя е далече. Впрочем това е една от причините да се преместя – представяш ли си 16 или 25Мб само за мен! Ще полудея.

    46. Предвид това, че коаксиалният кабел има къде-къде повече капацитет от на това отгоре претоварените телефонни жици, можем да се надяваме, че кабелният интернет трябва да е по-добър. Не знам обаче вечер, когато всички включат тевелизорите какво става. Сега не знам как е, но преди години покритието на кабеларката (Kabel BW) беше доста ограничено и цената излизаше с около 40% над DSL, понеже купуваш освен телефон и интернет – и телевизия. Всичко обаче се приключи доста бързо след като техниците на фирмата не можаха да подкарат кабелния модем. Дойдоха двама, мериха напрежения, заземяваха кабелите в мазето на къщата… ама грънци 🙂

    47. @kyky – Не знам технически как стоят нещата, но пак си мисля, че с един lan кабел ще е по-добре. Така няма никакви телефони и телевизии, които така или иначе обикновенно не искам.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.