Свински мариновани хапки в гърне

IMG_4440_450

За жалост нямам снимки на междинните стъпки, защото не очаквах рецептата да се получи. По молба на ltinuviel @Twitter я пускам в блога. За нея ви трябват следните неща:

    Основни продукти
    500 гр. свински хапки
    ~300 гр. картофи
    ~200 гр. грах
    3-4 моркова
    3 глави лук
    1/2 консерва домати (или доматен сок)

    За маринатата
    3 шота твърд алкохол (аз използвах уиски)
    3 шота вино (при мен беше бяло)
    1 шот оцет или лимонов сок
    1-2 лъжички мед
    200 мл. вода (гореща)
    червен, черен и бял пипер

Рецептата

Смесвате всички съставки за маринатата на едно и ги разбърквате. С водата се разрежда всичко и е хубаво да е гореща, за да се разтвори добре меда. Измивате хапките и ги слагате в сместа като отново разбърквате добре, за да се разпределят равномерно подправките. Ако течността не покрива изцяло месото, прибавете още вода. Твърдия алкохол и лимоновия сок (или оцета) променят структурата на влакната в месото, а виното и меда му придават още аромат и вкус. Оставяте месото в маринатата 30-40 мин. след което изливате течността и ги изплаквате 2-3 пъти за да се измие меда и алкохола. След това ги задушавате в тиган с малко мазнина докато придобият лек кафеникав оттенък.

Междувременно нарязвате лука и морковите на едро, а картофите на дребно. Хубаво е да ги задушите предварително като първо сложите морковите, защото им трябва повече време и после картофите и лука. Може да го направите в тиган, но аз направих друго. Загрях фурната, сложих малко олио е гърнето и ги задуших в него. Става по-бавно, но топлината е друга и съм открил, че вкусът става по-добър. Хубаво е да ги разбърквате пред няколко минути.

Независимо от метода на задушаване, не трябва да потъмнеят, а само да омекнат. След това добавяте месото, грахът, нарязаните домати (или доматен сок) и вода докато се напълни гърнето до два пръста под капака. Добавяте и подправки по вкус. Аз сложих сушен магданоз, чубрица, сол, червен пипер и малко черен. Оставяте го във фурната докато картофите се сварят. Колко време ще отнеме това зависи от фурната ви, затова проверявайте през 10-15 мин.

Резултатът е, че месото става страшно крехко и има леко ухание на вино. Картофите и морковите пък поемат аромата и вкуса на меда и стават леко сладки. Като експеримент се получи въобще много добре

IMG_4431_450

Какво сгреших

Сложих много картофи (500 г.) и така имаше твърде много зеленчуци. Освен това имаше много мазнина докато задушавах зеленчуците в гърнето – 3 супени лъжици стигат. Мислех си, че месото съм го задушил много но се оказа точно както трябва – леко кафеникаво. Лукът не го режете на много ситно, защото ще се разкашка. Не слагайте много сол в началото, защото е трудно да се предвиди кое колко ще пусне или поеме. Накрая добавяйте.

20 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. @Method-X – благодарско 🙂 Това с руската салата е идея. Отдавна не си бях правил. То и аз съм по принцип на сандвичи, но 1-2 пъти на седмица ме хващат лудите и се разготвям.

  3. @Боян Юруков – аз, когато съм на София, най-големия ми успех в кулинарията са яйцата на очи 🙂 Много ме мързи да се хвана да си направя нещо друго 🙂

  4. Много ми харесва рецептата 🙂
    правила съм мариновани хапки, но без зеленчуците и не в гърне, готвила съм в гърне нещо подобно, но месото не беше мариновано, а марината за месо, в която има мед, също не съм пробвала; а това е някаква комбинация, която звучи и изглежда много добре 🙂
    копвам си я и при пръв удобен случай ще я сготвя 😉

  5. @Method-X – да, мисля, че някои неща се скапват при update на WordPress-а.

    @Лита – това е комбинация от няколко неща, които съм научил. Пробвай марината само с мед, лимон и сбит чесън. Получава се добре. Предпочитам да готвя в гърне, когато мога, защото вкусът става по-добър. Не знам защо, но може би глината променя нещо в топлината.

  6. о, да! няма спор по въпроса за гърнето – винаги когато мога, го използвам (макар че после има разправии кой да го мие, щото това вкъщи не е гърне, а гърнище ;)) вкусът е съвсем друг :))

  7. Pingback: Боян Юруков
  8. медта – пълен член на метала мед.

    медът – пълен член на храната мед 🙂

  9. Задължително ще накарам жената да ми го сготви и ще дегостираме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.