МВР ви следи… или 4-те заблуди за подслушването

Днес получих съобщение, че МВР ме следи в Twitter:

mvrtwitter

Смях се с глас след това. Проблемът е, че бързо след това се осъзнах, че въобще не е смешно. Факт е, че МВР иска наистина да ви следи без контрол. Въпросните промени бяха отхвърлени от съда и независимо от това управляващата коалиция се опитва да ги въведе за четвърти път. Тази тема не се тиражира много в медиите, а е много важна. Мисля си, че проблемът се пренебрегва поради четири основни заблуди:

„МВР иначе няма да може да следи престъпниците“

Това е основния довод на министерството и не е дори правдоподобен. И сега има много механизми за следене на телефони и в интернет при наличие на съдебно разпореждане. С последните промени, полицаите ще могат да следят без такова при „особено тежки престъпления“ като заговори, корпоративни измами, тероризъм, трафик на хора и наркотици. На тях обаче това не им стига – те искат да могат винаги без причина да следят мейли, телефони и интернет активност. Без да има съмнения за престъпна дейност или отчетност за това какво и защо се следи. Това е повече от притеснително, защото дава огромен ресурс и власт в ръцете на няколко човека без обществото или парламента да може да ги контролира. За една демокрация този проект е аналогичен на това да се даде атомна бомба на един човек и той да решава сам как да я използва.

„Аз не съм направил нищо, значи няма какво да се притеснявам“

Това е много разпространено мнение. В условията на действащия закон може би има известен резон в този аргумент. Изтече обаче информация, че досега МВР са направили стотици хиляди незаконни разпечатки. Интересното е, че това не предизвика скандал, нямаше никакви проверки по случая и нямаше наказани. А трябва да има – това реално е престъпление. При условие, че обществото допуска такива нарушения, защо си мислите, че от МВР ще им пука дали сте направили нарушение, за да ви следят? Още по-лошото е, че отдавна имат голям проблем с изтичането на информация и корекционни схеми в самото министерство. Защо тогава си мислите, че кръгът от фирми близък до управляващите няма да се възползва от това за да завземе вашия бизнес и този на близките ви? Липсата на контрол над подслушването го гарантира.

„Аз така или иначе не ползвам много интернет и няма да ме следят“

Промените не обхващат само интернет, а всички методи на комуникация и по-специално телефоните. Сами разбирате, че ако утре бъдат приети промените, всеки ваш разговор ще се подслушва, независимо дали се обаждате да си полафите или правите бизнес. Предполагам, че повечето хора на това мнение изпращат само мейли. И тук важи същото като при телефоните – според промените всеки мейл ще може да се следи. Важното е, че не трябва да си представяте, че няколкостотин човека ще седят и ще слушат и четат всичко. Има достатъчно добър софтуер, който да разпознава темите и ключовите думи на разговора и да ги складира в огромна база данни. След това хората с достъп към тези данни (които не знаем кои ще са) трябва просто да въведат ключовите думи и да открият всеки и всичко за което е говорено. Тези системи се продават свободно и не струват скъпо. Работил съм по такива системи и се уплаших колко са ефективни.

„Те и сега го правят значи няма да има разлика“

Напротив – сега е все още незаконно. При смяна на управлението при условие, че следващото има политическата воля да разследва нарушенията на това, виновниците биха били наказани. Ако промените бъдат приети, това ще обезсмисли всички разследвания. Още повече, че точно преди изборите всичко това е особено опасно. Има реална опасност да се използва това следене за бизнес шпионаж, но при условие, че хората в МВР ги е страх следващите на власт да не ги съдят, те биха направили всичко, за да няма смяна на правителството. Може би това и причината депутатите от БСП и ДПС да подкрепят промените.

Най-накрая искам да посоча един друг проблем, който се пренебрегва, но засяга хора като мен. Всеобщото следене може да се използва за натиск върху активисти и протестиращи за да спрат обществени инициативи и информационни кампании. Може би сте чували за случая с Мишел и как полицията се опита да го сплаши да не пише за протеста на еколозите. Ако могат да се разровят в личната му кореспонденция, то те ще могат много лесно да го изнудват и това би било абсолютно законно и трудно за доказване. Гражданските инициативи са най-силния инструмент в ръцете на обществото за контрол над правителството и парламента. Дали ще има такива в условия на универсално следене.

Днес за пореден път гласуването беше отложено. Утре В неделя се предполага, че ще се гласуват най-накрая промените. Ако познавате депутати или други политици, говорете с тях за проблема и подкрепете на инициативата за възпиране на скандалното поведение на МВР. Дано всичко това остане само като забавен спомен. Сега изглежда по-скоро като кошмар в бъдеще време.

85 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: yurukov
  3. Нямам нищо против да си живеят, но на този етап по-добре да не пречат, защото само това правят. Имаме нужда от леви партии за да има баланс, но това управление не промени почти нищо от манталитета и толерантността към безстопанствеността и корупцията, която виждахме в последните 20 години. Предложенията на МВР са просто черешката на тортата.

  4. Pingback: Боян Юруков
  5. Бояне, поздравявам те за добре формулираните точки. Просто и ясно си го написал, надявам се на хората да им просветне.
    И още нещо: няма човек, който няма какво да крие и не е направил нищо. Просто няма.

  6. В интерес на истината повечето хора не го възприемат така – мислят си, че всички нарушават правилата и това не само ги оправдава, но и прави техните грешки нормални. Реално обаче няма бизнес, който да не кривва от правия път. С този закон за подслушването е почти сигурно, че при желание на бизнес опонентите, те ще могат да ги изнудват за такива дребни нарушения.

  7. Най-сетне да прочета точна причина! (или поне съвпадаща с моето мнение 🙂 – имат нужда дори и само 2 дена да действа този закон, за да оправдаят събраните вече компромати (и каквото там имат) и да го ползват занапред безнаказано.

    Никой не повдигна въпроса, кой подмени текстовете в закона след първото четене. Има ли яснота кой е и какво му е наказанието. Всъщност, това изцяло се потули. За мен това е сериозен проблем в Народното събрание.

    Сега се нарушават принципите на парламентаризма с повторното гласуване, но нищо чудно с това мнозинство да приемат и този абсурд.

    Btw, практиката да се приемат закони без всякакви правила започна от Великото народно събрание. Тогава някой от депутатите се изцепи „Нали ние измисляме законите – ще ги измислим каквито си искаме!“ ???

  8. С този закон се обезсмисля всякаква гражданска инициатива, вкл. и институцията омбудсман. Никой няма да може да провери дали не е подслушван, независимо дали става дума за бизнес разговори или частни. А за изнудване от страна на подслушващите… отново Мишел. Иначе отчетът е: огромен разход с нулева резултатност (няма осъдени).

    И това ще продължава, докато висш полицай си позволява да казва, че някой е криминално проявен, без да е осъждан! Това си е чист комунизъм (криминален = престъпление наказателен кодекс, т.е. съд).

  9. Хахахах, доста весело, но само отначало. И все пак не забравяйте, че МВР Ви следи.

    Сега сериозно, аз съм много против следенето и за мен си е незаконно и твърде голяма намеса в живота на хората. Всяка една причина за това е само оправдание.

  10. @Ирина – не е комунизъм, защото сме в пазарна икономика и що-годе работеща избирателна система. Бих го оприличил обаче на диктатурите в ония антиутопични филми. Хората си мислят, че преувеличаваме, но в момента, в който вече не виждат лоши новини и не се случва нищо лошо на правителството и уж няма да има проблеми в държавата – тогава ще усетят колко всичко започва да намирисва на Китай.

    @Dani – Много ми е интересно кой го е направил този акаунт. Ще е хубаво да се обновява редовно със съобщения от типа „Всичко е наред“ подобно на онзи twitter акаунт на мим, който просто пише „…“ през различни интервали.

  11. МВР в Twitter е наистина забавно. 🙂

    Не знам доколко на МВР им стига капацитета наистина да следят какво се случва онлайн като се има предвид, че в България две-три поколения хора си нямат и представа какво е Интернет и за тях той е място където се събират лоши „младежи“. Звучи тъжно, но в така. 🙂

    За мен много по-страшно е, че хората употребяват израза „нямам какво да крия“ за подобни неща – днес го видях и в една статия на BBC по съшата тема, само че относно Британския парламент и плановете да се следят контактите в сайтове като Facebook (http://tinyurl.com/cohgyg).

    Проблемът изобщо не е в това кой има или няма нещо за криене, а до правото на всеки един човек на уединение и поверителност на личната информация. В една бизнес кореспонденция например също няма „нищо за криене“ в смисъл, че никой не върши престъпление, контактувайки с цел бизнес, но въпреки това добрия (и законен) етикет изисква да се спазва „фирмена тайна“.

    Същото е и със личните тайни – не вярвам хората, на които не им пука, заощото „нямат какво да крият“ да се зарадват особено, ако някой разгласи техен семеен проблем публично и сред непознати.

    Мисля, че доста хора могат да се стреснат ако наистина седнат и отделят малко време да помислят какво точно се има предвид под поверителност и защо е изключително важна за всеки човек.

  12. Наистина общественото мнение е странно изкривено в тази насока и то не без участието на институциите. Масовите медии просто търсят нещо скандално, за да го повтарят като папагали. В последните месеци обаче положението започва да се подобрява значително. Интелигентните и образованите хора с познания в компютрите или активно участват в блогосферата и интенет обществата, или я следят отблизо и са запознати. Не е учудващо и, че тези хора имат добър бизнес и са с най-успешните кариери. Мисля, че това е важно.

    Не трябва обаче да се забравя, че по-голям проблем е следенето на телефоните. Поради невнимателното отношение на мнозинството от потребителите за личните им данни, интернет позволява без използването на разузнавателни средства да се събере достатъчно информация за даден човек и познатите му. С телефоните обаче е по-лошо, защото там всеки предполага, че разговора е личен. Впрочем идеите за подслушване на Skype са абсурдни.

    Техническа възможност както казах имат. Не знам до колко са подготвени самите кадри, но апаратурата и софтуера мога да се намерят лесно. Друг е въпросът дали ние като данъкоплатци искаме нашите пари да се използват за изграждането на такава инфраструктура с чисто воайорски и корпоративно шпионски цели.

  13. Google е умен – горе вляво в полето „Допълнителни линкове“ са преценили, че статията се отнася до „Сигурност“ и „Бизнес“.

  14. Свежо: “Аз не съм направил нищо, значи няма какво да се притеснявам”

    Това е супер тъп довод, разгласяван само от смотаняци и утрепняци. Аз ако имам фирма и работя с патентна информация или с друга фирмена тайна ???. От къде на къде някакъв нагъл кретен ще ми чете пощата. По-големи престъпници и измамници от ченгетата НЯМА. И точно те ще ми ровят в пощата или чата.?!?!?. Те и сега го правят и така усложняват коренспонденцията, но да е законно, това е върха на наглостта.

  15. Спасихме мейлите за четвърти път. Да видим какво ще стане на петия…

    МВР може да фалира, смилете се! Сами им пращайте информация за вас, с която смятате, че могат да изкарат малко парици.

  16. Бояне, просто няма как да не се съглася с нещата както си ги класифицирал. Чувал съм и сега постоянно чувам тези доводи, и трябва да призная много са досадни – но винаги прикриват едно и също нещо – безразличие и страх.
    Ще си го сложа в графата „задължителен прочит“.

  17. ще сложа постинга ти в графата де, да не се подразбират други неща 🙂

  18. На фона на това, че ДАНС има 134 милиона лева бюджет и са постигнали 10 осъдителни присъди по събрани от нея данни, какво да кажем. Интересно е, защо при тази статистика им трябва необозпокоявано подслушване? Нулева разкриваемост с широки правомощия.Мирише много цялата тази работа.Само, че обществото пак е объркано, какво да защитава, подслушването ли, работата си ли, достойнството си ли……?

  19. Най-много залагат на втората заблуда. Тя най-често се ползва за да се получи подкрепа или поне да се неутрализира съпротивата срещу видовете репресии. Типичен пример в подкрепа на това трърдение е, участието на Миков в ПАНОРАМА. Аз си позволих да извадя две негови реплики, които са базирани, точно на заблуда номер 2. Именно по втората заблуда минават изтезанията за самопризнания или като нерегламентирани телесни наказания. Дебилите масово подкрепят подобно поведение от страна на „органите“. Наричам го „котайски синдром“ предвид практиките в КНР.

    Масовият дебил е на мнение, че той не е престъпник и затова е добре в милицията да „трепат“, „прибиват“ и така нататък. Същият този ординарен дебил не си дава сметка, че когато го замъкнат и му приложат тактиките, които той самия проповядва, изведнъж ще се окаже, че е толкова виновен, колкото трябва и ще бъде бит за да си признае ( а ще си признае), ще бъде бит и като наказание…

    Позволявам си да добавя и линк към Миковото телевизионно участие –
    http://balthazar-ivanovich.blogspot.com/2009/03/blog-post_21.html

  20. Свежо: Точно това се опитват да направят и интересното е, че никой в медиите не им се противопоставя.

  21. Неотдавна гледах по телевизията „Обществен враг“, филм от САЩ, 1998, тъкмо на тази тема – много показателен – темата е била актуална още тогава в американското общество, а при нас – едва сега и не е особено популярна, главно поради неразбиране на проблема.

  22. А някой гарантира ли ни, че и в момента не се следят мейлите, кю-то и etc.?

  23. За мен комунизъм е по-общо понятие от икономическото и социологическото. Това е подмяна на естествените правила (и закони) с имитационни, подмяна на понятията и в резултат създаване на безредие, граничещо с хаос. Казано на чист български – „мътна вода“. Това имах пред вид с изявленията, че щом някой е влезнал в инф. базата на полицията, значи е престъпник. Има примери за хора, записани в някое районно по съвсем друг повод (свидетели, потърпевши), но обявявани като „проявени“ или „клиенти“ (според предишния гл. прокурор).

    Тези изявления също е нещо, към което трябва да се покаже нетърпимост. Само по себе си е нарушаване на Конституцията и набеждаване.

    Според законите СРС не са доказателствено средство и не могат да доведат до присъда (май направиха някакво изключение). Според статистиката са наблюдавани над 40 хиляди души, но осъдени престъпници с тяхна помощ няма, няма и да има. Същевременно са изразходвани огромни средства – годишният бюджет на МВР е на изчерпване в края на първото тримесечие!

    Най-вероятно и в момента следят, но не могат да се издават, че го правят и да се възползват открито от информацията.

    Ако законът позволи „пасивен терминал“ и следене без съдебна санкция (и обосновка), във всеки момент на всеки неудобен могат да му спретнат каквото си искат. Те ще имат дори по-точна информация къде си бил, отколкото самият ти помниш. Предполагам сте видели демото при Бого.

  24. @mc_martin – Ама какво – да не са били отхвърлени промените за четвърти път и да не знам?

    @Недко – Много сме ги чували от медиите и от познати на приятели. Когато обаче скочиш да ги оборваш всички те гледат като фанатик, защото се палиш по „всякакви теми“. Малко като с феновете на извънземните. Оказва се обаче, че липсва чисто прагматичната гледна точка – че човек има нужда да защитава бизнеса и инвестициите си и това включва търговската тайна и личната информация. Поемам този аргумент, защото личните свободи са трудна и обширна тема, но тези на бизнеса всички ги гледят отблизо и са някак по-решени да се борят. Парадокс.

    @fen – Тази статистика също липсва – ефективността. Ония ден в дебата Станишев и co. тръбеше колко много пари са хвърлили по този или онзи проект и как това помагало. Не помага – в надупчена кофа и море да налееш, пак ще остане празна. Липсва им ефективност, мениджмънт, отчетност и ясни приоритети. При тези условия наливане на повече пари и даване на неограничени правомощия е не само безполезно, но и опасно.

  25. @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ – Това е заблуда тренирана в общественото мислене отчасти заради инстинкта за самосъхранение и отчасти от репресивни режими с цел публична апатия и дори одобрение към морално сиви инициативи.

    Инстинкта за самосъхранение от край време диктува, че за да запазим егото си и да взимаме по-лесно трудните решения, трябва да се разграничим от „лошите“ и „чуждите“ и да ги демонизираме. Преди това е ставало като чужденците са били декларирани за полу-човеци (справка – гърците и всички останали, негърското робство, фашистите). Проблемите се изнасят навън, създава се чувство на страх и спешност и репресивния орган може да прави каквото си иска.

    Втория момент е кампанията на МВР, в която създава медиен вакум по темата – привидна липса на достатъчно информация и експертни мнения в полза на едната или другата теза. Така обществото губи бързо интерес и му писва. След тази точка е достатъчно да дадат няколко положителни примера със „заловени чрез новите мерки“ престъпници и всичко блясва като коледна елха в очите на хората. После иди да доказваш, че е било инсценирано и, че са си продали душата за жълтици.

  26. @yoalbo – Темата отдавна е актуална. Филмът 1984 стана показателен за това. Този проблем отдавна съществува в Англия , щатите и някои скандинавски държави. Там битката е почти загубена, защото не са се усетили на време. Нека не правим същата грешка и тук.

    @Domsdey – Няма гаранция. Ако става дума и аз мога да следя мейлите на хиляди хора, ако инвестирам достатъчно време и усилия в това (и разбира се ако нямам елементарен морал). Разликата е, че сега това е незаконно. Ако и като ги хванеш, можеш на теория да ги осъдиш или поне да създадеш скандал, който да ги възпре за известно време . При приемането на неограниченото наблюдение, това няма да е възможно и ще могат да правят каквото си искат. Ако ще и камера в тоалетната чиния да ти сложат – пак не можеш да се оплачеш.

    @Ирина – За комунизма – това е определението на резултата, който ние видяхме. Теорията винаги е различна от практиката. И капитализма трябва да работи гладко, но виждаме как всичко се разпада в момента. Няма идеална система и не е вярно, че демокрацията е най-добрата до сега – просто е модерна и хората се чувстват добре по въпроса, а това е целта на занятието. В началото на миналия век комунизма е бил модерен. Никаква разлика.

    Доколкото знам вече има законодателни промени, които ще позволяват видео материали да могат да се използват. Трябва да питам Нели Огнянова.

  27. @Боян Юруков – Май за трети път 🙂 преувеличил съм по грешка.

  28. Добър е анализа наистина, но поради техническата му насоченост не мисля, че ще се появи сред медиите. Освен разбира се ако не успее да го опакова по-атрактивно с разни графики и бомбастични цифри и твърдения. Все пак крайната идея е да се обърне общественото внимание към проблема. Анализа наистина е добър все пак, защото показва какви са възможностите и че е напълно реално да бъде осъществено.

  29. @krlkirilov – Не съм специалист, а по-скоро съм запознат с нещата доста повече от другите. В интерес на истината криптирането и интернет сигурността ми са най-слабите страни от информатиката поне в сравнение с интеграцията и семантичните технологии. Все пак може да драсна някой ред по темата. Интереса ми в тази област е по-скоро е социалния аспект, отколкото в техническия и май Бого точно това търси.

  30. Това е демото на Бого какво могат да дадат „трафичните данни“ и какво имах предвид с „да ти спретнат нещо…, което и сам не помниш“:

    Приложението е тук:
    http://bogomil.info/dr/

    На страница на „Програма за достъп до информация“ може да се гласува „Не на директния достъп…“, линкът е най-отдолу.

    http://www.aip-bg.org/documents/zes/letter_zes.php

  31. Бояне, както винаги си „с ръка на пулса”. Много точно си формулирал четирите групи мнения. Това, което ме плаши е петата група, за която не споменаваш – тази на „въздържалите се”. Не ме изненадва липсата на коментари от страна на журналистите в официалните медии – „пазят си хляба”, защото не знаят накъде ще ги издуха вятърът. В общи линии излиза, че от въпроса се интересуват пишещите е Нета. Преди време Л.Йорданова написа, че има полза от протестите. Не го отричам , но мисля, че виртуалния протест се капсулира. Ето вчера един глас-тръба / „tatata” така ми звучи/ ме проглуши: „Алоо… У!…” Упрек, присмех, подтик? Какво е? Може би и трите.
    Коментарите ме наведоха на разни мисли. Не бях се замислила и ще си разреша да копирам написаното / моля да ми извини автора, че не мога да му цитирам името/, но ми се струва много важно: „Това е разход на държавата и то въведен със закон. По обикновена човешка логика, този разход задължително трябва да бъде отразен в бюджета, при това явно! Имам предвид, че трябва да е ясно записано в бюджет 2009 – какъв е размерът, по кое перо и по какъв начин ще се изразходва.” Наистина е логично, но логиката не е в основата на цялостната политика на првителството. Как може да се използва това като лост, с който да попречим да се приеме закона?
    @ Ирина задава основателен въпрос за подменяната на текстовете в закона след първото четене.Как да се използва и това? Хареса ми и предложението й за двата дни . Това си помислих когато пуснаха филма „Обществен враг”. Даже ми се искаше да е специалнио и умишлено включен в програмата, но дори да е било така, не достигна до тези, за които се отнася това предупреждение.
    @ Alpha – Не бих залагала на това, че на МВР не им достига капациета, въпреки, че „две-три поколения хора”, работещи в него „си нямат и представа какво е Интернет ” – извинявай за перефразата 
    @ fen – Много ми е болно за следващите ми думи,но мисля, че ако обществото имаше истинско достоинство, нямаше да е объркано, а щеше да защитава и подслушването, и работата си, и правата си и най- вече правото си на лична свобода. А през януари заговорихме за ново гражданско общество…
    Преди ’89 г. имаше установена много сигурна практика. Пускаше се слух и ако нямаше много силна реакция, ставаше Постановление, в противен случай, си оставаше „слух”. Нищо ново под слънцето и партията – също. Сега реакцията е само тук. Няма я в т.н. публично пространство. А дали до следващото гласуване подписката ще набере достатъчно сила? На гласуващите в НС им липсва елементарния морал, за който говори Боян и който всички притежавате.
    Благодаря на всички за линковете!

  32. И да критикувам медиите, и да не ги критикувам, не мисля, че ще стигна далеч. Не мога да кажа просто „медиите не си вършат работата“, колкото и да е вярно за повечето. Така се размива отговорността и вината и всеки се извинява „аз съм свестен, ама останалите…“. Затова трябва да се търси персонална отговорност. Да се борим с „политиците“, „корумпираните“ и „медиите“ е невъзможна битка. Защо го правим при условие, че сме повече от тях? Затова трябва да се тръгне срещу определени хора един по един.

    Затова питам – кой взима решението да няма репортаж за промените в ЗЕС в БНТ, БТВ, Нова и ТВ2? Нека се свържем с тях и да ги питаме директно. Вярно е, че си пазят стола. Не е тайна и че не е нужно да има „заповед от горе“ за да се премълчи нещо. Също така е вярно обаче, че и шепа хора взимат тези решения в крайна сметка, а много след тях се примиряват с половин уста. Нека намерим кои са тези няколко човека. Главните редактори ли са?

  33. Бояне, съжалявам, но не мога да отговоря на нито един от въпросите ти. Все пак в утрешния/днешния вече/ брой на 24 часа има статия. Дали авторът й може да ни даде някой от отговорите? Ще пробвам.
    http://www.24chasa.bg/Default.asp?statid=136282&rubr=0&izd=1&fsize=&swidth=800&tr=1&im=03&id=27&iy=2009

  34. Мисля си, че ако пиша на всичките им редактори или няма да ми отговорят, или ще кажат, че не могат да коментират медийната си политика, или пък в най-добрия случай ще започнат да си прехвърлят отговорността. Интересно ми е все пак да пробвам. Не съм следил всички медии, но в нета определено не се появиха похвали за никоя от тях. Това на мен ми говори много.

    Впрочем очаквам от „Медийна демокрация“ да пишат за това. Те определено следят точно този аспект от ситуацията.

  35. @Надето Хаджиева

    Борислав Цеков в своя блог е написал, че там (24chasa) има негова статия против домогванията на МВР. Има добър анализ на противоконституционността на МВР-исканията и защо не може да се прави паралел с обикновените писма.

    Гледах преди няколко дена по телевизора (не знам коя програма) за няколко минути ММ. Чух отново лайтмотива му – „престъпниците не се спират пред закона… затова и ние искаме да не ни спира законът“ (законът ни отрязва ръцете, по памет).

    Това е откровено признание, че той иска в МВР да бъдат като престъпниците!

    Не мога да кажа, че престъпниците не ползват средства от бюджета, защото у нас те ползват. При това доста по-свободно от полицията, но е наказуемо. Но да иска официално хем да бъркат в кацата, хем и никой да не ги контролира, при това от преподавател по право, е безумие, наглост и безочие.

    Отделно и досега няма ясен отчет къде са отишли парите (за оперативни разходи) за цялата 2009 през първите три месеца? Къде е бил министърът, когато е гласуван бюджета? Грешка при предвиждането, грешка при реализацията или предварително е заложено, че потребителите ще си платят да ги следят?

    То и бензина на патрулката вече се налага да плащаме. За да има патрулираща кола в квартала ми (равностоен на окръжен град), трябва инициативен комитет да подаде молба и евентуално да поеме част от разходите. Не защото е задължително, а защото районното няма откъде да осигури пари за гориво… Явно момчетата на място не лъжат, след като министърът им го потвърждава – парите ги няма.

    Освен с личната неприкосновенност, тук има и злоупотреба с бюджетни средства. Каква част от предвидените оперативни разходи са отишли за следене на трафични данни? Каква е ефективността (това се знае, но трябва да се каже официално)? Кой и как е разрешил това харчене?

    Къде са парите на МВР??? Не е ли това нарушаване на Закона за бюджета и престъпление срещу общата ни сигурност?

    Кой ще пази пазачите?

  36. Не говорите нищо за необходимите инвестиции които трябва да направят предприятията за да изпълнят „Чл. 251. (1) За нуждите на разкриване и разследване на тежки престъпления и престъпления по глава девета „а“ от Наказателния кодекс предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, съхраняват за срок 12 месеца данни, …” така, че медала има две страни. Защо това трябва да е задължение на доставчика на услугата. Нали ние ще платим в крайна сметка, като краен потребител. Плащаме един път на МВР заплатите, а после и на доставчика за да бъдем следени.

  37. Интересно, преди малко и Соломон Паси е влязъл в Twitter и ме е добавил първо мен. Може би защото съм единствения, който още не е коментирал изявите му. 🙂

    @Ирина – Преди да има виртуална реалност и симулации, романите са били полето за изследване на непознатото. Интересно ми е колко пост-апокалиптични романи и екранизации ще трябват за да ни влезе в главата, че това с универсалното следене не е добра идея.

    @Валентин Давидов – Ами аз за това разчитам и фирмите да скочат, но не ги чувам никакви. Истината е, че няма да имат право да използват информацията, но не виждам кой ще ги спре. А такава информация, както казах, е много ценна за който и да е бизнес. Другия вариант е просто малките фирми да направя бойкот и да не се съобразят. Така ще спечелят страшно много клиенти.

    Това разбира се при най-лошия вариант, че приемат закона.

  38. Многа точно е казано всичко,просто се възжищавам че все още има истински хора на които им пука в края на краищата какво се случва в България.Поздрави от мен Бояне.

  39. Благодаря много, но съвсем не сме на изчезване. Само в мрежата могат да се намерят стотици такива като мен, които пишат, питат и се интересуват. Извън нея пък има още много повече. За жалост обаче повечето хора, на които им пука или не виждат смисъл да изказват мнение, или вече са се отчаяли от борбата.

  40. Раздвоен съм всичко в статията е много точно но при сегашната престъпност не знам дали не си струва да жертвам част от правата си.Защото ако говорим за тотално следене американците няма да ги стигнем и след сто години там това е доведено до абсурд.

  41. @кем – Не бъди толокова сигурен. В условията на България е много по-лесно да се изгради такава система, заради несравнимо по-малкия трафик и липсата на реално работещи механизми за обществен контрол.

    Ако се чудиш дали си струва да се заменят свободите ни за да може да се спрат няколко престъпника, замисли се за две неща – кои са престъпниците, които искаме да хванем и каква е причината те да преуспяват. Най-опасните престъпници в България са тези, които работят с управляващите ни и ги подкупват за да работят срещу нас. Защо тогава приемаш като чиста монета, че подслушването от страна на същите тези управляващи ще помогне въобще.

    Ето и другата голяма заблуда, която не съм споменал горе. Втората точка е също толкова важна – какъв е корена на проблема. Послушването лекува симптомите, но за да излекуваме обществото, трябва да намерим източника на проблемите – било то мениджмънта, липсата на контрол, нормативната база, корупираността на висшите етажи и т.н. Просто да пуснем държавата в личния си живот не решава нищо.

  42. Свежо: милиционер стават хората без морал говоря заБългария и какво очаквате от тези тъпанари без всякаква култура не съм срещал мюлюцюонер умен в главите им се въртят само пари и как да унижават обикновения човек да вземат пример от американската холандската германската белгииската полиция и още много но какво да говорим ние си го знаем да нямаш работа с тя че виж току човек умре както го возят в полицеиска кола или получил инфаркт от притеснение.

  43. Това, което особено ме впечатли от статията, е следното изречение:

    „Трябва да се има предвид от органите на властта, че действия и актове на държавни или общински органи, които влизат в противоречие с тези принципни постановки и с господстващата ценност, в името на която се охранява националната сигурност – а именно правата на човекамогат да се превърнат на собствено основание в заплаха за националната сигурност и обществения ред, доколкото биха могли да доведат до обществено напрежение и даже открита етническа или религиозна вражда.“

  44. @Ирина – лошото в цялата ситуация е, че депутатите не гласуват въз основа на такива аргументи и предупреждения. Гласува се основно на партиен принцип и рядко се срещат случаите, в които някой да се обърне срещу партията си. В няколко поредни такива случаи, депутата бива заклеймен, че плува срещу групата и пречи на политиката й. Глупаво е.

  45. Свежо: @krastiu – ти май въобще не схващаш каква е работата на обикновените полицаи. Не можеш да казваш, че всички са без морал и са калпави, при условие, че доста от тях си вършат работата. Има не малко корумпирани, но това не означава, че са всички. Познавам някои, които гледат да си вършат работата съветно в едно хаотично министерство.

    А защо е хаотично ли – причината е в теб драги ми krastiu – причината е, че ти, аз и всичко останали българи не ни пука как се управлява държавата. Избираме някой на власт, оставяме го да прави каквото си иска и после се оплакваме от резултата. Не става така. Няма калпави полицаи, както няма и калпави шофьори. Шофьорите ще карат съвестно ако има контрол. Такъв обаче няма, защото ти предпочиташ да си караш както искаш.

    Искаш да се оправят нещата, но не искаш да се бърка в твоите далавери, нали?

  46. @Ирина – Благодаря много за линка към статията на М. Спасов! Не сано цитираният абзац ме впечатли.
    Оставам с впечатлението, че омбудсманът на РБ се задоволява да упомене несвършеното, като
    „подчертава своята висока оценка за предоставената му от Народното събрание възможност за активно участие в законодателния процес с предложения и позиции по въпроси, дошли от настойчивото обществено мнение”, без да има право или да се е възползвал от делегираните му пълномощия, както и още веднъж да изрази волята си
    “ да упражнява независим граждански контрол за зачитането на правата на гражданите от органите на властта и техните администрации, както на централно, така и на местно ниво.”
    Ако са му „вързани“ ръцете, по незнайни за мен причини, само желание не е достатъчно. Не разбирам и какво трябва да се разбира под упражняване независим граждански контрол от него щом три години отчита едно и също. „Кучето си лае, керавнът си върви“ ли?
    След като не са ни гарантирани основните ни права и свободи, как да ни гарантират правото на здравеопазване, сигурност, да не говорим за останалите. Щом той само периодично отчита какво не е направено, как ние само да отстояваме непрекъснато правата и исканията си?!
    Остава ни само площадната демокрация, а тя не е най-силната ни страна – много се писа за това.

  47. @Надето Хаджиева – Съгласен съм. Не е ли част от идеята да ни съобщава какво се случва и да отстоява правата ни?

  48. Свежо: приятелю много добре схващам нещата живея в малко провинциално градче не бих могъл да кажа че един от нашите полицаи да си върши работата както трябва .С някои неща съм съгласен например че всичко зависи от нас .Аза това до колкото се касае до обикновения полицаи да като види мутра и замръзва а пред обикновения човечец се прави на велик а как да карам съвестно като джипа минаващ краи мен със 160км не го спират а ме спира мен да ме пита дали имам триъгълник това ме вбесява и ме кара също да не спазвам правилата. А аз лично си изкарвам парите с много труд приятелю не със далавера тази дума ми е непозната. и пак ти казвам вярвам че си обикалял по стария европеиски съюз ,какво би казал за техните полицаи?

  49. Свежо: Техните полицаи знаят, че като спрат баровец после шефа на шефа им няма да идва да им бие камшици. Също така знаят, че ако ги хванат с подкуп ще влязат в затвора. Ако пък ги хванат, че не си вършат работата, набързо изхвърчат. Разликата е, че в страните, където са имали повече време да се справят с този проблем, вече са изградили система за контрол и наказание. При нас сега я изграждаме.

  50. @Надето Хаджиева – Наблягам на този пасаж, защото ни проглушиха ушите, че протестирайки срещу безконтролното следене едва ли не сме на страната на лошите. Дори в подписката срещу повторните промени в ЗЕС има мнение (№1322), директно обвиняващо организаторите и подписалите:

    „Замисляли ли сте се, че тази Ви позиция подкрепя мафиотските и терористичните структури, а и най-вероятно е инициирана от тях?“

    Това е коментирано подробно от Делян Делчев.

    Самата ни конституция е конструирана по странен начин – след декларациите в Преамбюла, едва чл. 6 говори за човешките и гражданските права.  Правото на живот (!) се коментира едва във втора глава – чл. 28 и следващи коментират личната свобода и другите неотменяеми човешки свободи, но като кавър версия на Наказателния кодекс. Т.е. на първо място е поставена държавата и нейната структура, а едва после се коментира за какво аджеба служи тази структура.

    Самите държавни (административни, общински и дори партийни) структури се имат за по-важни, отколкото хората. Като че ли нашите управници не вдяват, че без нас, хората, държавата остава една куха обвивка. Не искат (най-вероятно) да приемат, че ние не съществуваме за тяхна угода.

    Добавката към ЗЕС е сама по себе си заплаха за националната сигурност. Същевременно е в противоречие с чл. 1, ал. 3:

    „Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.“

    В доклада на омбудсмана това е казано с езика на официалната реч, но абсолютно недвусмислено.

    Начинът, по който МВР и подкрепящите го партии се опитват да прокарат поправката, сам по себе си е незаконен. Имаше и опит за подмяна на гласуван текст?! Без последици?!

    Дори само за тези две неща – подменения текст и нарушаването на Правилника на НС, този закон трябва да бъде оттеглен (поправката му). За това трябва да се говори.

    За това, че не подписалите се подпомагат мафията, а че мафията си има държава и прави с нея каквото си иска. Вече дори не и на ръба на закона, а потъпквайки всякакви правила и норми.

    Какво, ако не потъпкване на Конституцията и Закона (въобще) е и следното:

    Все повече парламентарни решения се гласуват без кворум
    29 Март 2009

    „През 10-та сесия на Народното събрание 59.55 процента от гласуванията са били без кворум, което е ръст спрямо предишната сесия на парламента.“

    Та това са повече от половината решения на НС??? Това е беззаконие в най-откровен вид и на най-високо ниво.

    От Конституцията:
    Чл. 81. (1) (Изм. – ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители.
    (2) Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство.

    Пиша всичко това, защото ме е страх. Истински ме е страх. И имам сериозни лични основания.

  51. Моите уважения към авторите на блога и на някои от коментарите, но всички вие обсъждайки едно от грозните проявления на заобикалящата ни действителност, за съжаление не пишете нищо за фундаменталната причина, на която обсъжданата тема е само следствие.
    Писах наскоро на един човек, на когото симпатизирам и който се опитва да направи нещо за да промени своя и нашия живот към по-добро, но който не може да ме убеди, че знае как, и понеже има малко дете се опитах да му го кажа така: „Животът е като детска дрешка – къс и наакан.“ Въпреки това за да го окуража му писах още: „Ако ти предложи лимон, направи си лимонада.“ Не съм убеден, че му стана ясно какво точно исках да му кажа. Струва ми се, че и вие като него не сте наясно с кой „враг“ искате да се преборите.
    Ако някой се обиди искам да му кажа, че отношението ми е добронамерено.

  52. @Който Дръзва Знае – Аз нямам „враг“, който искам да преборя. Виждам някакъв закон, наредба или реално действие на институция или човек с власт и решавам, че неговите действия по някакъв начин нараняват правата ми. В такива случаи пиша за това и ако се намерят и други хора, които преди мен са го разбрали, говорим си решаваме какво ще правим за да не продължава така.

    Това се случва и със закона за съобщенията и поправките на МВР за неограниченото следене. Не ви се обиждам, но начина ви на мислене е леко остарял – трябва да има враг, с който да се борим и да победим за да минем една стъпка напред към въпросното подобряване на живота. В условията на тълпата разбира се има нужда от демонизиране на личности и партии с цел пропаганда, но в личен план всеки си има своите проблеми и искания и не не са обвързани с личност, а по-скоро обратното – въз основа на тях се обръщаме към този или онзи. Всъщност точно тази инверсия на тяхната логика обърка политиците по време на януарските протести.

  53. „@Който Дръзва Знае – Аз нямам “враг”, който искам да преборя.“
    Г-н Юруков, изненадвате ме, но щом се налага ще поясня, че използвах думата “враг” метафорично.
    Относно „леко остарелия ми начин на мислене“ мога да кажа, че забележката Ви е въпрос на индивидуалното Ви виждане. Лао Дзъ е казал преди доста време: „За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо.“ Според Вас неговия начин на мислене също ли е „леко поостарял“?
    Но да се върнем на въпроса. Всеки Закон, Наредба или действие на институциите или на „силните на деня“ хора, накърняващи гражданските ни права не трябва да имат юридичиска сила. Нещо повече, трябва да има задължителна норма в чл. 1-ви на всеки Законопроект, че същия е съобразен с Конституцията на Републиката и ратифицираните от Народното събрание Международни спогодби, както и да бъде придружаван от социална и икономическа оценка, КАКВО и КОЛКО ще струва на обществото неговото приложение. Между другото аз съм един от тези, подкрепили подписката на Програма Достъп до информация. Тя е достъпна на този линк: http://www.aip-bg.org/documents/zes/letter_zes.php
    Написаното по-горе касае следствията, не и причината, фундамента. Според мен там би трябвало да насочите вниманието си и нея да обсъждате с аудиторията си. Разбира се, докато си говорите и решавате какво ще правите пак ще си позволя да Ви напомня, че животът е като детска дрешка.

  54. @Който Дръзва Знае – Знам, че говорихте метафорично и точно с това не се съгласих. Доколкото ви разбирам, мнението ви е, че си търсим просто „враг“ към който да си насочим енергията поради някаква вътрешна причина. Точно това определих като остаряло виждане, защото съм на мнението, че инициативите на блогърите не следват стандартните принципи на стадната психология, защото всеки до голяма степен е личност със своите интереси и комплекси. Не смятам, че всички блогъри имаме нужда от такива „врагове“, а блогосферата (поне на теория) позволява на всеки да се изрази.

    Разбира се, напълно възможно е да правя грешката, която всички млади правят като започнат такива инициативи, протести и да емулират революционерите от миналия век – да си мисля, че правим нещо различно от това, което миналото поколение е правила като млади и че този път ще подейства. В такъв случай си мисля, че имаме нещо аналогично на сентенцията на Лао Дзъ – осъзнавам, че при всяко поколение се получава същото, но като се отстъпи назад и се погледне прогреса през последните сто и нещо години, реално всяко поколение е добавяло по малко към промените независимо от причините им.

    Що се отнася до въпросния първи член и задължителните оценки, предполагам, че и двамата знаем, че споразуменията никога не са конкретни и винаги могат да се намерят подходящи интерпретации в полза на този или онзи случай. Затова си имаме и Конституционен съд, Европейска комисия и Парламент. Колко бързо и доколко работят те е друг въпрос.

    В тази статия наистина обсъждам следствията от промените в закона за съобщенията, защото точно те касаят хората. За причините този или онзи да иска тези промени мога само да спекулирам. С тази задача са се заели други и не мисля, че знам достатъчно за политическите и икономическите връзки на МВР, за да дам мнение. Това, което аз виждам и се интересувам е директния резултат, които и читателите ми също могат да видят. Реално горните няколко точки ще се материализират, ако влязат в сила промените и си мисля, че е полезно хората да ги видят, вместо да се налага да изчитат подробни анализи на подземния свят, кой с кого бил авер и т.н. Така или иначе няма да им повярват, а и няма въобще да им обърнат внимание.

    В този смисъл, един закон може да е изпипан отвсякъде и на пръв поглед да няма никакви противоречия и директна вреда върху обществото, но хората с опит и знания да усетят в него скрити възможности за корупция или злоупотреби. Мисля, че видяхме достатъчно такива в това правителство. В такива случаи съм съгласен с вас, че трябва да се гледа фундамента, но при ЗЕС това не се налага. МВР дори не си направиха труда да си завоалират наглостта си.

  55. Аз искам да се намеся, като заявя, че моят живот не е „като детска дрешка“.
    Това че някой мисли така за неговия живот, не го прави автоматично истина за всички останали. Това че Лао Дзъ е казал нещо умно, не го прави важащо в стопроцента от случаите.
    Лошо е че внушаваме на децата си нашите страхове и проблемите с които се сблъскваме ги правим и техни проблеми.

  56. Съгласен съм с mc_martin – ако мъдростта можеше да се събере в няколко словосъчетания, всички щяхме да сме мъдреци. За жалост явно това не е така.

  57. „@Който Дръзва Знае – Знам, че говорихте метафорично и точно с това не се съгласих. Доколкото ви разбирам, мнението ви е, че си търсим просто “враг” към който да си насочим енергията поради някаква вътрешна причина.“

    Г-н Юруков, коментарът Ви е достатъчно дълъг за да потвърдите опасението ми, че не желаете да коментирате фундаменталния проблем. Има най-малко две причини за това. Или не искате, или не знаете за какво става дума. Казвате, че сте ме разбрали, но не сте и затова правите свободни съчинения, опитвайки се да тълкувате написаното от мен. Ако страничен наблюдател прочете какво Ви пиша аз и какво Вие, ще си помисли, че си играем на развален телефон. Моля Ви да ме извините, но не желая да участвам в тази игра, нито да Ви надговарям. Баща ми ме учеше да не встъпвам в пререкания с празнодумци. Така, че забравете за появата ми във „Вашето пространство“ и безгрижно продължете да си разговаряте.

    mc_martin е в правото си да заявява, но искам да му кажа, че от едно и също цвете змията прави отрова, а пчелата – мед. Бих могъл да го попитам, защо се е почувствал толкова засегнат, че да изпита силна необходимост да се намеси, но няма да го направя, защото не е необходимо.

  58. Не съм се почувствал засегнат. Изпитах друга емоция в резултат от объркване, защото не съм разбрал какво точно сте написал.

    Мисля че тук никой не схваща за какво говорите, но това не означава, че всички са глупави. За да научите някого на нещо, трябва да говорите на общ език, в противен случай няма да ви разберат, а тогава всичко казано няма смисъл и празнодумецът е ясно кой е.

    Темата вълнува и мен. Споделям възгледите на г-н Юруков, но не виждам за какъв враг говорите. Аз нямам нужда от враг. Имам нужда от уединение, когато го пожелая.

  59. @Който Дръзва Знае – Коментарът ми е достатъчно дълъг за да изчерпя нещата, за които може би сте решили, че са ми проблем. Всеки страничен наблюдател би интерпретирал вашия коментар различно, защото всеки има различна представа какво е „причината, фундамента“. Затова не мога да разбера, защо очаквате от мен кратък отговор пълен със остроумни сентенции. Те се използват, за да се казват общи неща, а не да се говори по темата.

    Не сте първия, който едва ли не се извинява, че е влязъл и е изказал мнението си в този сайт. Забелязал съм модел на поведение в такива случаи – критикуват ме, спорят с мен и с още няколко и след това се сопват, че никой не ги разбирал, изразяват съжаление, че са започнали и пожелават приятен ден на всички. Интересно, но повечето се връщат да коментират още по други теми след това.

    Точно за такива случаи обсъждах преди малко – живеем на теория в свободна държава със свободно слово. Това на практика означава, че всеки може да казва каквото си иска стига да не го чуват много хора. В момента се случва точно това – вие критикувате личното ми мнение, само защото няколко хиляди са прочели написаното от мен.

  60. @Боян Юруков – „@mc_martin – Ама какво – да не са били отхвърлени промените за четвърти път и да не знам?“

    Ето дойде и четвъртият път 😉 Лоша работа…

  61. Какво имаш предвид с последното?

    „Пирински предложи след почивката да се направи преброяване за наличието на кворум, след което да бъде отменено гласуването, отхвърлило измененията, и да се гласува отново с вдигане на ръка. Това предизвика остра реакция в НДСВ, които са едни от основните опонети на измененията. В групата им се чуха коментари като „фарс“, „цирк“, „панаир“.“

  62. А може и да не съм разбрал – мислих, че след намесата на Пирински е имало поименна проверка за да няма гласуване с чужди карти и са се оказали с един глас повече против.

  63. Свободата на СЛОВОТО

    Ако желаете да сте свободни то трябва да си отстоявате тази своя Свобода. Васил Левски се бори за всеки един от Вас и Ви помогна да я имате.
    Сега има пак същите моменти с робство, но дори по голямо от преди. Защо ли?… Защото те искат да знаят къде сте , като Ви следят чрез телефоните Ви. Искат да знаят какво говорите, като Ви записват разговорите. Искат да знаят къде ходите ,като поставят камери по улиците. Искат да знаят когато говорите срещу тях там където цари истинската Свобода на словото – Интернет.
    След като се уплашиха от Интернет и свободата която изникна. Почнаха да творят и закони за това. ЩЕ ЗАГУБИТЕ ДОВЕРИЕТО В ТЯХ!

    Вижте В ООН http://www.un.org/en/documents/udhr/ там са записани правата на човека . Някой да ги преведе на Български за да може всеки да се запознае с тях. И нека НИЕ ДИКТУВАМЕ ЗАКОНИТЕ!

    С ОБИЧ КЪМ ВСИЧКИ
    БОГОМИЛ

    (За картинките и доброто оформление + цялото съдържание може да си изтеглите файла от:

    или
    http://www.filefactory.com/file/a15b9h3/n/Svoboda_na_Slovoto.pdf )

  64. Здравейте, видях, че и Вие се интересувате от така наболелия проблем с безконтролното подслушване в нашата държава. Ние предлагаме услуга, имаща за цел да Ви защити от недоброжелателите, които ще си позволят да Ви подслушват и проследяват чрез собствения Ви мобилен телефон. На нашия сайт можете да намерите информация за услугите ни и сигурността и надеждността на технологията която използваме, а в блога ни ще намерите и много допълнителна информация, за това как действат системите за подслушване и как да се предпазваме.
    Надявам се, че съобщението ни няма да се приеме за spam, и предварително се извинявам ако информацията не Ви е била полезна.

  65. Моя телефон се подслушва от година и половина на сам и това го знам.Ще се подслушва още минимум 1год.Както ми се следят skype и feisa,и за това много внимавам какво пиша и говоря по интернет.Препоръчвам на всички ви,да внимавате дори да не ви се подслушва уж телефона…във всеки даден момент,те могат да разберат какво правите,с кой си говорите и за какво.За това също ви съветвам да си земете карта на мобилен оператор,на чуждо име и да не споменавате вашето име.

  66. Ползвам интернет и ще продължа да използвам. Не се занимавам с нищо лошо, а съм изтезавана.Искат да ме направят олигофрен като тях! HP, ADECCO, TELENOR, EUROCOMPACT, а може би и хора, които не подозирам са замесени в денонощен тормоз! Подадох жалба в полицията и се чудя дали и те не са замесени заедно със съда. Всичко е на приятелски начала и интереси…Вижте линка по-долу! България е изкукала!

  67. Не става въпрос само следене по интернет и няма как да си потърсим правата /тези които притежават всички хора,независимо от тяхното гражданство,пол,раса,религия,език или друк статус/
    защото няма доказателства,а вратичките за злоупотреба в закона на специалните разузнавателни средства съществувут и сега !
    След като един дознател има възможнист да манипулира и клевети за лични облаги юздите са изпуснати .
    /и когато в последствие от такова следене си получил мозъчен
    кръвоизлив-това убийство ли е или проблем в начина на живот./
    ВСИЧКИ ХОРА СЕ РАЖДАТ СВОБОДНИ И РАВНИ ПО ДОСТОЙНСТВО И ПРАВА……..

  68. Кофти е май, че подслушвачите понастоящем са предимно силни на момента необезпокоявани личности, с които власт имащите си прикриват гърба. май кръговрата на простотията е постоянен по нашите ширини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.