Новият ми netbook се казва самсуняг и е с линукс

img_0522_450

Реших да си взема по-рано Samsung NC10. Мислех да го поръчам след 1-2 седмици, но не издържах. Получих го в Събота, а днес трябва да е пристигнал допълнителния RAM. Вече усетих предимството – 5 часа на батерия с включен WiFi и Bluetooth и 2 секунди за събуждане или заспиване! Точно каквото ми трябва.

Като го включих първия път ми излезе Windows XP и набързо ме отчая. Още от включването започнаха някакви вътрешни инсталации и конфигурации. На предварително инсталирания софтуер му трябваше 45 мин. и 3 рестарта за да тръгне като хората. За първите два рестарта дори не ме пита дали искам.

Това още повече затърди желанието ми да си сложа Linux. И тук обаче имаше проблем. Виновен за него обаче съм си аз. По принцип Ubuntu се инсталира най-лесно през CD. Netbook-а ми обаче няма такова и най-добрия вариант беше да го направя през usb стик, който да се направи bootable. Това означава, че като включите компютъра, той ще разпознае USB стика като операционна система. Аз обаче нямах нормален usb стик, а пробвах да го направя с mp3 player. Разбира се не стана и като успях да намеря подходящ стик, всичко се инсталира без проблеми.

Новата ми операционна система се казва Easy Peasy, която е базирана на Ubuntu 8.04. Не е най-новото, но е специално разработено за netbook-ове и има доста удобен интерфейс. Не съм слагал никакви визуални екстри, защото на този етап не ми трябват. Доколкото се виждат клиповете в Youtube обаче, възможно е да си сложите система с ефектите на Vista на една такава малка машина.

img_0516_450

Тъй като хардуера на този лаптоп е специален с цел пестене на енергия, има няколко функции, които все още не работят под linux. Подробно описание може да намерите тук. Въпреки, че пише, че безжичната мрежа няма да ми работи, на мен ми тръгна без проблеми. Има проблем с жака за музика – като се включат слушалките, вътрешните тонколони не се изключват. За това си има указание как да се оправи. Също така микрофона не работи, но преди месец и излязъл нов драйвер и довечера ще го пробвам. Също така половината функционални бутони не работят, но точно тях аз не използвам. За някои от тях също има указания как да се оправят.

Това е причината да предпочитам linux – има проблеми, но след месец-два излиза решение. При Windows просто свиваш рамене и се примиряваш. Когато си взема мощния стационарен компютър, ще сложа и на него Ubuntu, но 8.10, и ще го направя на медия сървър – т.е. ще мога да си пускам на него от netbook-а музика, филми и т.н.

Що се отнася до функционалността – още не мога да свикна съвсем с клавиатурата и по-специално с малкия Shift бутон. Все пак е доста по-добре от останалите netbook-ове като Eee, например. Иначе за четене и писане на документи е супер. При моя linux почти няма ленти на прозорците, което означава, че не се губи място. Когато чета в интернет или пиша документ, превключвам на цял екран. В трамвая времето за изваждане и прибиране на лаптопа ми е сумарно около 10 сек., което е прекрасно.

Другия чисто организационен проблем, които имам е с пощата и календара ми. Както Петър много добре отбеляза, синхронизацията при повече устройства си е проблем. Затова реших да си сложа един Thunderbird и Lightning и да прехвърля всички мейли на малката машина. Когато съм на стационарния компютър мога да влизам през вътрешната мрежа и да използвам същия мейл клиент и там. Също така още търся някoя удобна програма за Twitter, за да ми е по-удобно да следя какво става.

Въобще очертават се доста интересни приложения, но първо трябва да привикна с тази машинка.

Останалите снимки може да видите във Flickr.

52 коментара

  1. Адаш, ако изчакаш още малко можеш да инсталираш и най-новото Убунту което се очаква да излезе през април. Иначе поздрави за машинката. Със здраве да си я ползваш.

  2. Извинявай, че спамя, но в момента в който пуснах предишния пост и се сетих да питам какво стана с големия лаптоп (с голям дисплей) който търсеше преди време ?

  3. Със здраве да си ползваш джаджата 😉 На моето KUbuntu (пълнофункционално) и сега не работят функционалните клавиши, така че не се притеснявай.
    Инак имай едно наум за автентикацията по отворените безжични мрежи – знаеш, че не е ракетна инженерия да се снифне мрежата и да се вземат паролите на важни неща като пощата и админ панела на блога ти. Просто като обица на ухото. 🙂

  4. Свежо: Ми… Чесито ти! 🙂 Макар, че от другото – нищо не разбрах! 😀

  5. Честито и от мене. Аз също съм с нов nootbook (hp compaq 6820s) сравнително отскоро. Той е с vista. На мен не ми се щеше да е така, но в крайна сметка се съгласих с благоприятната оферта (според възможностите ми) и за моя изненада ми хареса. Засега много внимавам какъв софтуер инсталирам на новия си компютър, не ми се иска да го ‘замърсявам’ – засега openoffice, gimp 2, filezilla, crimson editor и пр. Възнамерявам да премина към Линукс след известно време (ще трябва да се понауча, обаче). Старият ми desktop PC е вече на почти 6 години, а още по-старият – на 10 години, но и сега ми вършат работа – аз, така или иначе, не съм по-бърза от един компютър :), но на поколенията (от нашето семейство) искам да оставя послание – вярната посока са отворените и свободни форми (вкл. софтуер) – ще се опитам!.

  6. Освен да те поздравя с новата придобивка, от която ще можеш да пишеш повече ежедневни, злободневни и моментни хрумвания, се присъеинявам към коментара на Zlatinа ;-)). Радва ме всичко, което напишеш и направиш. Благодаря за „благинките“, надявам се да се множат. Наистина е по-добрия блог, не само по-техничния, както се опита да коментира някой. Той е видял само това, а аз говоря не толкова за удобствата, които дава, а за съдържанието му изобщо.Поздрави! Надето

  7. Айде, честито и от мен. Батерията кърти, нали! 😉

  8. Свежо: Благодаря 🙂 Всъщност уж се опитах да не слагам много технически термини, но така сме информатиците. 🙂

  9. @Боян – Не инсталирах Ubuntu 8.10, защото реших да използвам Easy Peasy, който е точно за netbook-ове. Целта му е да използва максимално екрана, но е базиран на 8.04 и на старото ядро. Доста от поправките пък са тествани само за новото.

    Примерно микорофонът го оправих – сложих му новите драйвери, но за жалост много прекъсва. Ще трябва да питам пак. Ако в новата вресия има доста подобрения – тогава ще я взема. Иначе идните дни трябва да излиза 1.1 на Easy Peasy и ще си продължа с нея докато намеря нещо по-добро.

    @Марио Пешев – За функционалните бутони има начини да се оправят, но повечето не ги използвам. За мрежата – знам. WEP може да се кракне за два дни, а един асистент от нашия университет е разработил метод, с който се краква за 16 мин. За жалост обаче нямаме избор, защото единия компютър вкъщи работи само с този протокол, а рутера поддържа само една безжична мрежа. Ще трябва да му взема на ония лаптоп нова безжична карта, ама айде да видим кога ще се наканя.

    @Павел Николов, @Domsdey – Благодаря много!

  10. @yoalbo – Стария ми лаптоп, на който всъщност пиша сега, си е доста бърз. Причината да реша да го сменя е, че ми трябва нещо по-мощно, защото започнах да използвам все по-тежък софтуер и горката машинка изнемогва. Примерно не мога да включа безпроблемно една виртуална машина (windows, които работи като програма в самия линукс). Затова ще си взема мощен стационарен.

    Преминаването на linux не е лека задача и го препоръчвам само, ако има някой на разположение да помага ако стане проблем с някоя пробграма. Иначе основната инсталация работи по-добре от windows, но се иска свикване при условие, че сме привикнали на друга операционна система. Затова съм много за въвеждането на edubuntu в училищата.

    @Надето Хаджиева – Много благодаря за комплимента. Всъщност това беше и част от причината да го взема – мога да открадвам по 15 мин. тук и там и да пиша. Примерно вчера реших да взема интервю на Мария Капоне и написах въпросите си за кратко време в трамвая. Много е полезно.

    @И.Е. Станков – О, батерията е уникална. В Gnome има един много хубав мениджър, който показва профила на разреждането на батерията. Още не е събрал достатъчно данни, но след седмица използване би трябвало да знам точно колко време издържа. За сега знам, че е около 5 часа без да го жаля.

  11. Бележка от Боян: Това е коментар, който получих по мейла и беше написан на латиница. Преведох го с това. Скоро ще сложа бутон за смяна на клавиатурата като в Свежо

    Бояне, и аз съм информатик и за първи път пиша на блога ти. Едно нещо забелязвам веднага в тоя пост. Как казваш че с linux чакаш месец два и идва решение докато с windows си с вързани ръце. Това е толкова едностранно мнение, че направо сам шокиран че дойде от теб.
    По долу в коментарите сам казваш че с windows сичко си е вървяло от начало, ти слагаш linux и все още имаш проблеми. Казваш че с linux след месец два идват решения на проблемите. с windows идват updateс и патчове. доста хора в бг това не го знаят защото ползват пиратски windows и ако направят update ще им се заключи компютъра. тези проблеми с липсващи дривери в windows няма да имаш проблеми защото просто винаги има дривери за windows. Ти пишеш блог които се чете от достатъчно хора, внимавай да не ги манипулираш по същия начин както медиите манипулират нас. ще си загубиш доверието на хората.
    И аз съм за въвеждането на linux в училищата, но не само. Мисля че хората особено в българия първо трябва windows да научат. факт е че в работата се ползва предимно microsoft продукти. мисля че за да са конкурентоспособни хората първо трябва да научат microsoft продуктите, после мац и чак тогава linux.
    Искам да кажа че аз ползвам slackware, ubuntu, vista i xp. мисля че всички са добри операционни системи, дори и виста си има доста предимства, въпреки че повечето хора я плюят защото сега е модерно. приятно ми е да работя на всички от изброените. пробвал сам и freebsd, но не е за мен.

    Това не е критика, по скоро напомняне.

  12. @ivan alagenchev – Още във втория коментар съм написал, че когато включих лаптопа за първи път, windows-а ме отчая. Това беше защото се наложи да се конфигурират няколко различни продукта, което включваше няколко рестарта. Наистина има драйвери за windows, но е малко известен факт, че за да тръгнат доста от тях трябва доста работа, главоболия и рестарти. Особенно за лаптопите. При условие, че всичкия хардуер е направен специално за windows мисля, че това е недопустимо.

    Затова ти казвам, че не е вярно, че като сложиш windows няма проблеми. Има и то много. Разликата е, че вече сме свикнали с тях и се примиряваме, защото знаем, че няма изглед да се оправят. Точно тук аз виждам разликата с Linux общността – там постоянно има подобрения и когато нещо не работи, няколко човека постоянно работят за да го оправят. Така ми тръгна и микрофона, така се оправиха част от фуникционалните бутони и така ще се оптавят останалите неща. Това беше основната причина да се прехвърля на Ubuntu – доверието в общността, оправданите очаквания за подобрение и желанието да помогна.

    Наистина много хора не си обновяват windows-а, защото е нелегален, но не мислиш ли, че това прави системата още по-несигурна. В този смисъл на Linux е много по-добре, още повече, че самата архитектура е наследствено сигурна от гледна точка на интернет достъп.

    Не смятам, че е нужно да се „учи“ първо windows и после linux. По-скоро трябва да се придобие опит в „компютърните системи“ като цяло и после учениците да могат да го приложат на която си искат операционна система. Варианта с edubuntu ще е просто най-евтиния.

    Виста наистина си има предимства, но всички дупки, бъгове, неработещ софтуер и големите изисквания ме карат въобще да не искам да се доближа до него. С ubuntu успявам да направя същото с двойно по-малко ресурси и главоболия. Впрочем не знам дали си забелязал, но инсталацията на Ubuntu 8.10 е в пъти по-удобна бърза и неизискваща откъм знания от тази на Windows XP и Vista.

  13. Честито и много нови, креативни идеи да бъдат разработени с него 🙂

  14. Прав е ivan alagenchev, че много хора в България не знаят да си служат добре нито с windows, нито с каквито и да е други операционни системи и софтуер. Аз често работя като ‘даскал в сянка’ (т. е. помагам на студенти и ученици да си подготвят курсовите задачи) и имам впечатление, че компютърната грамотност сред младите хора е на доста ниско ниво, а хората от по-ранните поколения пък изобщо гледат на интернет и на информационните технологии с пренебрежение и като на детска игра (‘остави ме с твоя интернет, имам си работа’ – как и каква работа вършат въобще не ми е ясно).
    А иначе, нищо не му пречи на нелегалния windows да се update-ва – редовно си го update-вах XP-то (повече от 3 години работи като часовник, без да се е налагало да го преинсталирам), но взе да ми става тясно на хард-диска от обновяванията, а също така и за съобщенията от пощата, защото имах неблагоразумието да си направя системата на 2 дяла (10MB+30MB:), както за windows’98, което беше уместно…
    Не е трудно, обаче, човек да разбере, че бъдещето е на свободния софтуер, но и хората трябва да са по на ниво, по-взискателни към себе си и по-отговорни, а не да се надяват секретарката им да може ‘да пише’ на компютър, а те само ‘да взимат управленски решения’…

  15. @Любима Йорданова – Благодаря.

    @момчил – Защо да не се предлагат пък? Няма логика.

    @yoalbo – В интерес на истината наистина може да се обновява Windows, но трябва да знаеш как да изключиш завинаги ония advantage tool. От там нататък няма проблем.

    Иначе невежеството спрямо компютрите е масова черта по целия свят. Примерно страшно много хора отъждествяват „интернета“ буквално с иконката на IE. Когато им покажеш firefox питат дали ще ги има същите страници и в новия интернет.

  16. Честито и от мен!

    Като фен на MS мисля, че точно те имат особено голям дял в световното невежество спрямо компютрите :-). Много пъти невежеството (и нежеланието да се ограмотят) е причината за проблемите, т.е. в „задклавиатурното устройство“. В стремежа си да осигурят всякакви улеснения за полуграмотните, MS не само съсипват продуктите си, а и подхранват критикарите.

    Малко ти завиждам за придобивката. Мечтая си за малко, но мощно сметалце, май към HP се ориентирам. Сигурно и аз ще се пробвам на някакъв линукс, поне за опит.

  17. На самсуняга вчера му сложих 2 гигабайта рам и сега хвърчи. Още не съм пробвал, но съм сигурен, че виртуална машина с Windows XP ще ми върви. На това обаче още не ми е нужна. Единствения ми проблем сега е работата с две машини – едната е с голям екран, но другата е по-мобилна. Още пробвам вариантите за това как да ги съчетая преди да съм взел голямата машина.

    На работа използвам windows, а и наистина има някои програми, които не могат да се пуснат директно в един linux с wine, например. Затова най-вероятно ще имам поне една виртуална машина, която да работи постоянно.

    Що се отнася до качеството – евала им правя на apple. Те са постигнали много добър баланс между мощност и липса на достъп до критични функции, за да не може (тъпия) потребител да скапе системата. При ubuntu този проблем е решен, като при всяко критично решение се иска парола. Това не става често, а само при подновявания и нов софтуер.

  18. Pingback: Боян Юруков
  19. Pingback: My new netbook | FileUG
  20. Pingback: Miscellaneous Fun Stuff » Blog Archive » Make the prospect of class seem downright desirable
  21. Pingback: Netbook Bilder | Netbook
  22. Pingback: Lastest Netbook News | Atheral Markets
  23. Pingback: Seven Ways To Upgrade Your Netbook/laptop/pc | Atheral Markets
  24. Pingback: Netbook Blog Bilder | Netbook
  25. Pingback: Dell Inspiron duo Tablet Now Official | NetBooks US
  26. Pingback: Toshiba Mini NB305-N410WH 10.1-Inch Frost White Netbook – 11 Hours of Battery Life
  27. Pingback: Initial Google Netbook Reviews Surface: Part 1 :: Gadget Worlds
  28. Pingback: Can netbook software work on desktop PC? | Sebarin
  29. Pingback: Australian netbook buying guide | Gadget news and tips
  30. Pingback: BuzzingBee.org | Blog | Cool Netbook Linux images
  31. Pingback: My new netbook | AH Computer
  32. Pingback: Cool Netbook images | Electronics, Gadget, Computer
  33. Pingback: Asus Chrome OS Netbook under $250? | Go Blog AdiWarta
  34. Pingback: Asustek planning $200 Chrome OS netbook to counter tablets? | Sebarin
  35. Pingback: Ubuntu developer prefers netbooks to tablets | Cheap Electronics Hub
  36. Pingback: Toshiba NB305-N600 10.1-Inch Netbook (Blue) Reviews | Consumer Review | Consumer Product Reviews Online
  37. Pingback: ASUS Eee PC 1005HA-PU1X-BK 10.1-Inch Black Netbook – 10.5 Hour Battery Life | Consumer Review | Consumer Product Reviews Online
  38. Pingback: Samsung NC10 10″ Netbook – The Ultimate Ultra-portable Laptop | Samsung Laptop Reviews
  39. Pingback: pictures-news.com » Blog Archive » News Netbook photos
  40. Pingback: Nice Netbooks photos | Computer Notebooks Is So Amazing
  41. Pingback: My new netbook
  42. Pingback: My new netbook | Full Games Download

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.