Новости от Google – Gmail в Германия, нова иконka и край на Lively

Големия G не спира да ни изненадва. Ето три новини от последните няколко дни:

20070417-gmail-logo Преди около 6 месеца, Google загуби дело за собственост върху марката Gmail на територията на Германия. Като резултат на адреса gmail.com се виждаше съобщение, че трябва да отидем на mail.google.com и че дори нямат право да сложат линк. Днес седнах на компютъра и по навик написах gmail.com и познайте какво – излезе ми пощата. От както въведоха промяната така и не бях свикнал да пиша онзи дълъг адрес и все се бърках. Чак след като си проверих днес пощата и отговорих на няколко мейла, усетих, че нещо не е както трябва. Не знам защо са върнали името – в мрежата няма съобщения за оспорено решение или изкупуване на правата. Надали са го направили напук.

bigg_faviconСъщо така по-наблюдателните от вас, които не използват IE, ще са забелязали, че големия G има нова иконка на сайта или т.н. favicon. Това е поредната промяна след последното „G“, което доста хора не харесаха. Не знам защо се отдава толкова значение на тези иконки. Някои започнаха дори да интерпретират появата на малкото „g“ в картинката като проява на смирение и т.н. Това не е произведение на изкуството, че да се интерпретира. Е, вярно е, че се вижда повече за ден отколкото Джукондата за цялото си съществуване, но това друг въпрос.

lively_logoНе на последно място, бях умерено учуден, че са спрели Lively. Това беше визуалната им чат система, която трябваше да конкурира в известна степен SecondLife. Въпреки, че имаха доста различия, платформата наподобяваше много всеизвестната алтернатива на реалния живот. Имаше и доста добри заявки за успех, но изглежда интернет населението не е откликнало на тях. Отдавам провала на това, че системата имаше много технически проблеми, беше твърде тежка и не особено рекламирана. Това отблъсна много потребители, в това число и мен. Затова и Google обявиха, че от 1ви Януари тази година, „експеримента“ е спрян. Интересен начин да се каже, че един проект е провал. Може би хората от Google не са си дали много зор да я разработват, защото някои въпроси и бъгове останаха висящи до края. Друго обяснение е, че покрай финансовата криза и този гигант се опитва да свие разходите и реже по-малко перспективните си продукти. Този случай обаче ми дава и надежда, че Google няма да могат да стъпят във всички сфери на интернет живота. Поне докато не изкупят всички успешни компании в тази сфера.

12 коментара

  1. Има нещо такова – едвам се вижда малкото „g“. Сигурно ще опитах да експериментират и там. Няма толкова възможности за вариации в 16х16 пиксела, но все пак може да решат да направят същото като с логото – нещо ново за всеки празник.

  2. Не ми се вярва да сменят fav-а на всеки празник ;), все пак трудно ще измислиш различни дизайнерски вариации за всеки един повод в рамките на 16х16 пиксела. А това, ако не ме лъже паметта, е третата иконка, която сменят, но не мисля, че вървят към по-добро. Откъм функции Google добре се справят, но за дизайна да не говорим… Едно е да е изчистен, а съвсем друго изобщо да го няма 🙂

  3. Дизайнът на google не ми пречи и не ми прави впечетление, най-вероятно защото не се занимвам с уеб дизайн. На мен ми е удобен така изчистен, без излишни картинки, защото се ориентирам лесно. Иконката също ми харесва, но може би по-добре ще ше да бъде, ако беше само буквата ,, G “ в някакъв цвят 🙂

  4. Ооо, само да посмеят да направя нещо като Yahoo. При толкова много функционалност се чудя как не са я натъпкали на една страница. Пък в крайна сметка като ти трябва нещо, най-лесно е да влезеш в търсачката вместо в менюто.

  5. Аз съм си мислил, че може да преработът google, и да го превърнат в нещо като Yahoo, но тогава наистина ще се улеят, защото не са им нужни такива работи 🙂

  6. Точно. Сега си е много добре. А наистина няма много поле за изява в 16х16, но графичните им дизайнери може да обичат предизвикателствата. Кой знае.

  7. Това за Lively е може би най-голямата от трите новини (за мен поне), явно, че и Google могат да търпят провали.

    Ще потърся повече информация по темата, но принципно – не направиха нищо за това Lively, пуснаха го и си мислеха, че хората сами ще започнат да го рекламират и ползат, ей така, на нищо отгоре, както става с Adsense, Gmail и другите им (хубави) неща.

  8. Затова и написах, че не са вложили усилия. Имаше много бъгове в системата. Не знам дали mailinglist-а е още там, но може да се видят всички проблеми. На няколко пъти спираха системата за обновления или отделни части от нея. Въобще се отнесоха несериозно. Мисля обаче, че е нормално в една такава голяма компания. Все някой трябва да е безотговорен. На фона на останалите им продукти, един провал е нормален и по своему дава надежда на останалите компании.

  9. Яко е, че някой вобще е забелязал че google имат иконка и тя се променя 🙂 сега тъйкато сигурно повечето дето не са с ИЕ са сигурно с Файрфокс, кликнете на иконата и публикувайте това число, което е след: More Information->Have I visited this site before today … в моя случай изненадващо много, но тва е „Yes, 3 466 times“

  10. За мен спирането на Lively си беше разочарование. Да, не беше конкурент на Second Life, но пък беше доста приятно за 3D чат. Отгоре на това в браузер и не товари толкова. Имало бъгове казваш – ела да видиш IMVU – друго решение за 3D чат – бъговете там бликат та бликат, за всяко нещо те крънкат да си платиш, щото било много готско… В този контекст Lively изглеждаше доста обещаващо като алтернатива. Уви, не би.

  11. @none – При толкова посетители на ден се учудих колко малко съобщения имаше за това. В БГ мрежата не открих нищо преди моята статия, а и тя беше закъсняла с ден.

    @Васил Светославов – жалко наистина, но както казах най-вероятно са решили да орежат разходи покрай кризата. Имаше някаква надежда в сайта ако бяха вложили повече труд в него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.