Паралелен виртуален протест за 14ти Януари

Вчера с мен се свърза Теодор Василев с идеята да се направи виртуален протест за тези, които не могат да участват в реалния пред парламента. Вечерта седнахме с него, Милена и Петър и резултатът беше следната страница. Там се отчита всеки потребител, посетил страницатa като човече пред парламента. Бройката може да се види в червено отгоре, а вдясно ще се виждат текущи новини от реалното събитие. Има и блог, в който има полезна информация около организацията. Там ще се води и основната дискусия, за тези, които искат да обсъдят положението и протеста. По-долу може да видите текущата картинка на online протеста.

Внимание: Призовавам всички, които имат възможност, да отидат на протеста. Виртуалният протест е само за тези, на които им е невъзможно поради работа, състояние или – както в моя случай – са друга държава.
За протеста елате тук.

Страницата на протеста се обновява през 20 мин. за да се регистрира отново присъствието ви, когато сте я отворили. През останалото време ще виждате актуалната бройка на протестиращите динамично.

Имаше коментари, че с този виртуален протест саботираме истинския, който би имал реален ефект. Това въобще не е така. Много хора нямат възможност да отидат пред парламента. Само българите в чужбина са десетки хиляди. Възможно е тази страничка, която сме направили, да няма никакъв ефект, но усилията и участието на толкова много хора си струват, защото ефект може и да има. Най-малкото може да спечели още няколко минути от вниманието на медиите върху протеста.

Накрая бих искал да благодаря на Митко Денев за снимката на Парламента и на всички, които ни писаха със съвети и коментари.

Допълнение 15.01 11:00

Стана дума, че протестите са нямали истинска организация и реални искания. Въобще не съм съгласен. Затова реших да обобщя исканията и демографията на протеста в отделна статия за да се внесе малко яснота. Не мога да ангажирам с това мнение никой друг участник в протестите – това е по-скоро моето виждане като активист, симпатизант и човек наблюдаващ отдавна процеса.

Допълнение 15.01 14:00

Ето и отвореното писмо на майките и бременните жени към парламента. Ще се опитам да го кача и на виртуалния протест. Дано да протеста да има ефект, за да не знаят децата им за какво толкова сме скачали пред парламента.

122 коментара

  1. Благодаря. Още преди да е започнал официалния протест, имаме 480 души online на сайта и 200 гласа в Свежо. Утре ще стане лудница! Дано да издържи сървъра. Ако не, ще имам резервен сайт на моя сървър.

  2. Сложете и една от онези…. cluster maps или как им се вика … Да се виждат от коя точка на света са посетителите. Придава повече грандиозност 🙂

  3. Свежо: Като по-хитър ходя на избори и гласувам.Това е най-цивилизованият начин на протест.

  4. Сложихме Google Analytics и по-скоро ще пуснем тази информация в последствие. Важното е хората да присъстват, а не да ги разделяме по градове и държави.

  5. Супер идея, но ми отне три часа и допитване до доста хора, за да разбера че не се гласува никъде, а трябва да съм влезнал в страницата.
    Моля, да се обясни добре на потребителите на сайта.

  6. В края на седмицата ще пусна и инфо за скрипта за човечетата пред парламента, в случай, че някой иска да го използва за нещо друго.

  7. Чудесна идея! Ще подкрепя виртуалния простест, защото съм извън България.

  8. Поздравления за идеята!Крайно време беше да се обърне внимание и на българите в чужбина, които искат да протестират! Защото някой се сеща за тях само по избори и за дарения и почти никой не се замисля, че „избягалите“ същност са изгонени от държавата си, която трябваше да им е майка!
    Нека всички живеещи в чужбина и желаещи да се върнат в Родината си, да гласуват!!! Успех на хората за чудесната идея!

  9. Страхотна идея! И готино изпълнение!
    Току що обучих мама (на години е и скоро свали гипс от крака си). Утре останалите от къщата сме на линия, но и на виртуалния протест ще има човек. Ако трябва и котарака ще науча, но няма да може да прочете новините :-).

  10. Всички, чиито блогове чета с удоволствие, а и са ми полезни, са там!
    Не мога да повярвам! Фантастично е!

  11. Първо браво за чудесната идея и осъществяване най-вече!
    Онлайн-простестът мобилизира нас при всички положения, но ще стигне ли до управниците ни, предвидено ли е това – каквато е целта на реалния?
    На страницата не се виждат индикации, какво ще се предприеме оттук нататък с виртуалния протест: че примерно статистиката на присъстващите ще бъде огласена на площад Народно събрание или прибавена към исканията и предадена на парламента. Това може да демотивира евентуалните участниците.
    Моля, нека да се добави тази информация, за да има реален ефект и да убеди и колебаещите се и скептиците.
    Благодаря!

  12. @Ирина – В крайна сметка е важно да има ефект утре. Затова и се опитваме да помогнем всички. 🙂

    Дано да не стане просто поредния протест. Искам парламента да падне. Искам да се говори повече в медиите за това. Искам на 25-ти като отида в Брюксел другите да знаят че сме направили нещо срещу корумпираното правителство, а не да се оправдавам, че на един протест не можем да се съберем.

    @SKi – всички както виждаш се прави в движение. Това е хубавото и лошото на такива инициативи. Всичко направено е благодарение на идеи на коментари като твоя. Останалите, с които направихме сайта ще са на площада и ще подновяват редовно новините. Не се съмнявам, че активността на online протеста и коментарите в блогът там ще бъде обявена на протеста. Също така някои от организаторите на протеста ще гостуват в различни предавания през цялата седмица. Не знам дали и какъв ефект ще има. Май ще видим до Петък. Във всеки случай в Събота или Неделя ще гледам да изкарам статистика за участието.

  13. Ох аз съм много щастлива, че най-после се взехме в ръце и младите хора се организираха и ще осъществят това шествие.Да не казвам голяма даума, но само хората тук от Пловдив, който се организираха са ужасно много:Пловдивския Университет(дори един от Деканите предостъпил намалението си за пътуване с влак),агитки на отборите в Пловдив,десетина сдружения,групи ученици и сумати познати и приятели.От Варна,Бургас,Стара Загора,“България над всичко“…абе не мога да изброя всичките нахвърлям тези за който се сещам…Радвам се много, защото много пъти премислям:Глас Народен-глас Божии.И съм се питала-Добре,защо целия народ недоволства:обикновенни работници,икономисти,художници,полицай–-ВСИЧКИ, по между си плюят абсурдния парламент.Всъщност за 20 години никой не му стискаше да се грабне и да вземе нещата в ръцете си, та дори не само във свойте-да ги даде и в ръцете на народа?Защо питам се аз?!ЕТО ЗАТОВА СЪМ ГОРДА!РАДВАМ СЕ, ЧЕ УТРЕ ЩЕ СЕ ОСЪЩЕСТВИ ПРОТЕСТА!НАДЯВАМ СЕ САМО И СЕ МОЛЯ ВСИЧКО ДА СЕ НАРЕДИ :)Поздрави на всички и всеки който няма възможност да отиде съм сигурна, че ще бъдем със сънародниците си морално!!!

  14. БЕЗКОМПРОМИСНО И СИЛОВО МОЖЕ ДАСЕ ОСВОБОДИМ САМО ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ.

  15. Време е да се дигнем на протест за да се промени нещо в тая страна

  16. Има проблем със страницата на протеста-системно ме изхвърля и не мога да стоя онлайн

  17. Има проблем с натоварването. Няколко хиляди се опитват да влязат и хостинга прави проблем. До час ще го оправим.

  18. Е вече съвсем те хакнаха тези дето им плащаме от нащите парички да пазят властта ст недоволните-показваше 50 присъстващи а вече не се зарежда

  19. Отдавна следя сайта ти-мисля,че си по-интелигентен от щатните специалисти на нашите преславни служби-би ми било интересно да им извадиш киливите ризи на показ

  20. „248 протестират в момента.“ Само толкова?
    Но ай вероятно проблема е от хостинга, защото и аз до като вляза в сйта 4-5 пъти даваше тайм аут.
    Като гледам хостинга е от icn – Лош избор

  21. Рестартирахме сървъра и оптимизирахме скриптовете. Сега са около 700 посетителите. Дано да няма проблеми през деня. Странното е, че вчера нямаше никакви проблеми при 1000 души. Може би някой сериозни ни спами. Получих и някъкъв mp3 файл с предполагаем запис на провокации за протеста. Може би е провокация, но ще го видя все пак.

  22. При мен в ИЕ стои едно и също число – картинката и бройката не се обновяват, а в Мозилата брои надолу – непрекъснато намаляват – вече са 0!

    Може и от моя комп да е, но уж имам някакви защити!?

    Успех в мрежата, аз отивам на място!

  23. Току що писах на двете национални медии бТВ и НоваТВ, както и на комунистическата PR агенция „Фокус“ за твоята инициатива. Да видим дали ще те отразят.

  24. г-н Юруков, как да се отърва от всички коментари, по темата от вашият блог, задръстиха ми пощата вече, а до довечера не ми се мисли!
    благодаря!

  25. @Ирина – обнови си страницата няколко пъти. Преместихме сайта. Има проблеми с натоварването и цифрата на постителите се движи между 10 и 2000. Опитваме се да го оправим.

    @алекс – след мейла ви има линк за отписване от абонамент за коментари.

  26. Присъединявам се. Вярвам в младите хора и мисля, че те са различни от тези, които са начело на страната в момента, че искат да живеят в една достойна и уважавана държава. Дано имат този касмет,за който наистина трябва да работим всички.

  27. Ние можем да променим България. От нас зависи дали ще имаме волята и търпението да направим това. Първата стъпка в тази посока бе е днес. Надявам се, че мнозинството млади хора няма да игнорират нашата защита на техните граждански права и ще се включат рано или късно в редиците ни.

    Това, което ме дразни е твърдението че този протест нищо няма да промени. Може и да е така , но ще изпрати важно послание, към всички които са, или обмислят да се включат във властта – Народът няма да позволи да бъде тъпкан и унижаван повече. Ако управляващите отново забравят за кого работят, ние отново и отново ще излезем на улиците за да им го припомним!

    Наглостта и безхаберието на управляващите достигнаха своята връхна точка и Българите не могат да стоят бездушно и да наблюдават как ни крадат и мамят всеки ден.

    Призовавам всички млади хора, които днес искат да защитят гражданската си позиция да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Това е най-силният протест, който може да направим.

  28. Не мога да пусна коментар в сайта за това го прав тук

    НА ПРОТЕСТА ДНЕС ИЗЛИЗАТ И БРЕМЕННИ ЖЕНИ ЗАРАДАДИ ПРОМЕНИТЕ В НОВИЯ ЗАКОН ЗА МАЙЧИСТВОТО. МАЙКИТЕ НЕ ДОВОЛСТВАТ ЗАРАДИ НОВИЯ ИЗИСКУЕМ СТАЖ ОТ 12 МЕСЕЦА. ПРИЧИНАТА Е ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ СА ТУКО ЩО ЗВЪРШИЛИ ГИМНАЗИЯ ИЛИ СТУДЕНKТИ И НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ НЕОБХОДИМИЯ СТАЖ. ДРУГИ БРЕМЕННИ НАСТОЯВАТ ДЪРЖАВАТА ДА СИ СПАЗИ УГОВОРКАТА И ДА ВКЛЮЧИ ВСИЧКИ РЕГИСТРИРАНИ БРЕМЕННИ В ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗАЩОТО НОВИЯ ЗАКОН ОЩЕТЯВА ОКОЛО 50 000 СЕМЕЙСТВА.
    БРЕМЕННИТЕ ПРЕДВИЖДАТ САМОСТОЯТЕЛЕН ПРОТЕСТ, АКО НИКОЙ НЕ ИМ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ.
    ДЕПУТАТИ ОТ НДСВ ПРИЗНАВАТ СВОЯТА ГРЕШКА, НО СЪЩЕВРЕМЕННО НЕ ПРАВЯТ НИЩО ПО ВЪЪПРОСА. В КРАЙНА СМЕТКА СЕ ПОЛУЧАВА ТАКА ЧЕ САМО ДЪЛГОГОДИШНО РАБОТИЛИТЕ ЖЕНИ СА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ, А ОСТАНАЛИТЕ ВЪЛЦИТЕ ГИ ЯЛИ.
    АКО СИ РАБОТИЛА ПРЕДИ РАЖДАХНЕ НО НЯМАШ НЕОБХОДИМИ СТАЖ СЕ ПЛУЧАВА СЛЕДНОТО НЕЩО -НИТО СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, НИТО ПЛАТЕН БОЛНИЧЕН НИТО НИЩО.А ПОСЛЕ ИСКАТ РАЖДАЕММОСТ

  29. представете си държавата какво принуждава да правят бременни жени. моя близка бременна сега се прибра от там заради положението.
    господ да закрлия българия

  30. Стратегията на властта беше същата както и при предишните протести – разделиха протестиращите на три групи и така по-лесно се справят с тях. Комунистите са безкрупулни и ега ти нахалството на депутатите. Ами те голяма работа му дръпнаха днес.Мисля, че протестите трябва да бъдат по-добре организирани и озвучени. Трябва и вие да намерите начин да остоите на това разделяне на групи на протестиращите. Може би трябва вие да им отваряте коридори да изтичат полицаите през тях.Имената на провокаторите трябва да се пуснат във всички блогове и сайтове и кой им е платил. Подкрепям със всички сили ичувства протеста. Не се отказвайте и приемайте подкрепа и от дрлуги групи. Те това целят.

  31. Свежо: Добре,ще ти го запишем този час и половина, та когато раздаваме медалите ,да си първи!

  32. Рускиня съм , но съм с вас и ще идвам , защото вече не се търпи .

  33. Аз май вече се изказах!? Тук или в друг подобен форум. Лепнете ме пред парламента, а пък след малко се запътвам натам. Не че искам Костов, Борисов или някой подобен да ни управлява. Но поне да покажа, че ме интересува, че България за мен значи нещо, сънародниците ми също, и много много ми пука как живеят хората и накъде отива страната, кой и как я ограбва и разпродава и прочие….. Междувременно, след протестите на 10.01.97 ми стана лошо от факта, че Костов дойде на власт. Казвам го, защото знам, че до известна степен протестът е организиран от ДСБ. И въпреки че имам много скъпи приятели и интелигентни хора, които са им поддържници. Ама нейсе! Много е смешно това със заплахите за бомба по сайтовете и намерението общината да спре със заповед протеста уж заради това в съчетание с идеята за промяна в закона за протестите и забраната журналистите да отразяват, както си му е редът :))))))))))))))))))

  34. Оправихме брояча. Сега го оптимизираме. Вече има над 3500 протестиращи. То и преди имаше, но не ги отчиташе. 20000 уникални посетители от вчера вечерта.

  35. Брей, наистина 20.000! Ама извиквания на страницата, не и посетители като IP-та или как?
    Какво му имаше на брояча? Ако не е тайна разбира се …

    Още веднъж благодарности! Наистина страхотна работа
    (с)върши(х)те!

  36. Малко актуална информация,за тези които следят протеста:

    Видео от в.Дневник:
    http://dnevnik.bg/show/?storyid=614511

    Протеста в Бургас:
    http://dnevnik.bg/show/?storyid=614542
    http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=614444

    Протеста в снимки:
    http://dnevnik.bg/show/?storyid=614292

    Блокадата на фермерите:
    http://dnevnik.bg/show/?storyid=614488

    Скоро ще добавя и още. Не се отказвайте хора!

  37. Уволнен университетски преподавате съм заради бюрократичната система и ненаситните властващи, за жалост, на много нива.
    Подкрепям протеста с вяра в свестните хора в тази рекетьорска държава. Писна ми от нагли крадци и мошеници.

  38. по-добре виртуален протест – ще има виртуален резултат.после може да пием по една виртуална студена вода.
    иначе наистина виртуално е по-добре – така нямакак едни протестиращи/полицаите/ да бият другите протестиращи , а виновниците за шоуто да го гледат защитени , като живи класици.знам ли и аз какво да ви кажа- хубава работа, ама българска – само това ми идва.

  39. ПОДКРЕПЯМ ВИ,
    ОТ ВСЕ СЪРЦЕ !
    НО НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ
    НА ПРОВОКАЦИИТЕ ЗА НАСИЛИЕ –
    ТЕ ТОВА ЧАКАТ –
    НЕ ДАВАЙТЕ ПОВОД
    НА АВТОРИТАРНАТА ВЛАСТ
    ДА УДАВИ
    РАЗУМНИТЕ ВИ ДОВОДИ
    В КРЪВ !
    Сдружение „Юристи срещу корупцията“ предложи помощта си да заведе дело срещу полицаите, превишили правата си – който е свидетел, да им се обади !

    НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ –
    ТЕ ТОВА ИСКАТ –
    ДА ВИ БИЯТ И
    ДА ВИ ПЛАШАТ –
    И ПОСЛЕ
    ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ.
    БОРЕТЕ СЕ И
    БЪДЕТЕ ЕВРОПЕЙЦИ !

    ОБИЧАМ ВИ !

  40. Обърнете внимание на поведението на псевдонационалистите от Атака и лидера им Болен Лидеров/русофилов/.В в.,,Атака“днес няма нито думичка за протестите в София.За сметка на това е пубилуквана статия на ченгето историк професор/за срам на България/Васил Станилов,който искаше да ликвидира бълг.език,в която статия този небългарин обвинява Украйна и САЩ за конфликта с газа.Тоа ченеге възпроизвежда 1-1 тезата на Путин по въпроса.
    В момента в тв С/а/КАТ Болен Лидеров чинно застава зад правителсвото.Тежко на България от такива псевдонационалисти.

  41. ЗДРАВЕЙТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ СРОКСОС, ПОЗДРАВЯВАМ ВИ ЗА ПРОЯВЕНИЯ КУРАЖ!

    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, ОСВЕН ДА СИ НАПРАВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ (НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА СЛОЖНО, СТИГА ЖЕЛАНИЕ ДА ИМАТЕ) И ДА СЕ ЯВИТЕ НА ИЗБОРИТЕ, НЕ ВИЖДАМ КАК ИНАЧЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ПРОМЯНАТА В БЪЛГАРИЯ И ДА СЕ ПРЕБОРИМ С КОРУПЦИЯТА. АКО ТРЪГНЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ЩЕ ПОМАГАМЕ С КАКВОТО МОЖЕМ. КАКТО И ВИЕ ГО ВИЖДАТЕ, В МОМЕНТА ВСИЧКИ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ, ИЛИ СА ОЦАПАНИ И КОРУМПИРАНИ, ИЛИ СА ЕКСТРЕМИСТКИ И АНАРХИСТКИ. ТАКА ЧЕ ДРУГИ ОСВЕН ВАС НЯМА.

  42. Милицията (защото това е милиция от соц времената) беше днес на площада СРЕЩУ протестиращите. Поразгледах кадрите в медиите, но няма картина, която да го показва. Освен някоя и друга картинка непосредствено пред НС. На практика протестиращите бяха обградени от добре защитени рицари – щитове, шлемове, наколенки, палки… Без да имам опит, успях да видя доста здрави единично разположени мъже, които само слушаха по телефоните си (и вероятно снимаха околните).
    Какъв ми е изводът – милицията (да ги разгранича от полицаите, които също протестират, при това с доста разумни искания) беше там НЕ ЗА ДА ЗАЩИТИ ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА, а ТОЧНО ОБРАТНОТО! Всички служители на ММ бяха там точно да провалят този протест – да защитят ВЛАСТТА, не управлението, защотото такова няма. В момента страната е без държава. Дори и без сегашните правителство и народно събрание, нещата ще се случват не по-зле, а може би и по-добре.

    Все пак не успях да изгледам всичко по новини и блогове, но бях на мястото в момент, когато хората бяха натиснати от щитовете, оттегляха се и запяха „Мила Родино…“. Да, това е милата ни Родина – млади и мислещи хора са стъпкани от продажници.

  43. неоцапана партия по света няма.неоцапани са идеалите , но те не са политически партии. не трябват нови партии , трябва просто да се спазват правилата . Това с новите партии ми е някак много познато – да дойдем ние на власт и да видите какви сме готини . е да ама изкушенията са много – няма място за романтика – тя е за барикадите.другото е сивата скука на ежедневието , хората с всичките им кусури и проблеми , радости и мъки .както досега. само да се спазват строго правилата.законите сиреч. толкова е просто.

  44. Сега гледам репортажите в медиите. По-късно днес ще напиша своето мнение за протеста и за резултата от него. Стана дума, че не са били ясни исканията. Ще гледам да дам моето виждане върху въпроса.

  45. Свежо: да допълня – нямам против тоз онлайн протест, просто ми е жал, че не е реален. Правителството само се надсмива на такива неща… А Сергей ни краде реално от джоба, усещаме и студеното с газа, а сметките пак ще си платим мирно и скромно…

  46. Г-н Юруков, благодаря на Вас и хората, с които сте направили тава. Само така се прави нещо за хората – с мисъл и сърце! Не ме притеснява, че броячът не е работил през цялото време. Прочетох колко активно сте работили и резултат има! Научих за вас от новините по бТВ – една от националните телевизии, която се перчеше, че й издали книга днес за най-…телевизия. Но! Не можа да отдели време за директен репортаж през деня, когато все още протестът наистина беше мирен. Добре, че „Канал 3“ и отчасти „СКАТ“ го направиха, за да си имаме собствено мнение, а не да чуем и видим подбраното от тях.
    Всякак се опитвах да пусна коментар – изхвърляше ме . Сега ще ви копирам това, което се опитвах да пусна днес:
    Подкрепям мирния протест!
    Не мога да проумея, как е възможно националните телевизии цял ден да си пускат сапунените си сериали, а преди 17 ч., когато очаквахме с нетърпение да чуем какво ще стане на срещата в Общината – „Канал 3“ предаваше през цялото време – по Канала /БНТ/ въртяха гюбеци! Моите уважения към циганската Нова година!
    Това не им попречи вечерта да си пуснат избраните от тях кадри, да слушаме как полицията си е изпълнила заповедите, а не показаха колко усилия полагаха младежите, да попречат на подстрекателите с черни шапки, от които се виждаха само очите им. Защо полицаите не арестиваха нито един от тези, които откъртваха железата от скелето зад паметника?! Да не говорим, че една журналистка по радиото не можа да каже как се казва паметника пред Народното събрание!
    Дано утре протестиращите да могат по-добре да изкажат исканията си, а полицията да задържи когото трябва, а не да заставя хората да стоят с наведени глави!
    Успех!
    И е време да направим наистина национален протест, да има мажоритарни избори! Само така могат да влязат в Народното събрание можещи, а не „заслужили“ хора.

  47. Е разбра се че и Бойко Борисов е комуняга и е един от тях щом изпраща да бият баби дядовци и деца .Сам да съжалява сега за себеси .Няма да гласуваме и за него .Разгласете не бива и този да ни измами.

  48. Не съжалявай за Костов, че е дошъл на власт след протестите през 97-ма. Това беше най-доброто, което от 89-та до днес се случи на България. Явно са успели да те надъхат срещу него. Много усилия полагат в тази насока. А, питаш ли се защо?
    @Анелия

  49. Toва за бат’Бойко си го знаем.Ама вижте тези от т.нар.опозиция,особено от ПСЕВДОнационалистите от партия,,Юруш“/пардон,,Атака“/.Защо се наредиха в един отбор с управляващите.Да разсеем излюзията и измамата ,,Атака“.Болен предпочита да пуска съобщения в сайта си,чрез вярното си куче ,,историка“Станилов в стил,,Говоритъ Москва“за това колко права е Русия по газовия конфликт и колко,,виновни“са Украйна и САЩ.Който не вярва да види в сайта на ,,ЮРУШ“.
    Който не е разбрал още да ВИДИ,че ,,Юруш“не са от националния отбор на България,а от чужд национален отбор.

  50. Христо, недей така! Никой не ме е надъхвал срещу Костов, напротив. Отношението ми е плод на лична преценка. Но това е тема на друг разговор, да не превръщаме форума в диалог 😉 и дано утре нещата да се случат по-добре

  51. Pingback: Подкрепете виртуалния протест пред НС | Блогография
  52. Благодаря! Гордея се с хора като Вас!
    Няма ли начин да се обърнем за помощ към Европа по повод безчинствата тук? Не е възможно да сме обречени на геноцид в България, не може да няма някакъв изход?
    Политиците се правят на глухи и слепи, не разбират нито с добро, нито със лошо! Тяхната наглост е срам за всички ни, направиха ни за резил пред света.
    А който надигне глава и протестира – го смазват от бой.

  53. Излязоха много въпроси какви са целите на протеста, кой участва и дали е полезен виртуалния такъв. Написах подробна статия с моите отговори на тези питания. В началото има кратка легенда за бърз достъп до конкретните въпроси.

    Целта на днешния протест в моите очи

  54. Относно коментар №53 на ПИПО

    ДРАГИ ПИПО, ОТ ТАКИВА УМНИЦИ КАТО ВАС НЕ МОЖЕ ДА ПРОКОПСА БЪЛГАРИЯ. СЕГА МЛАДЕЖИТЕ СА СЕ РАЗБУНТУВАЛИ, И С ОСНОВАНИЕ. ВМЕСТО ДА ИМ ПОМОГНЕМ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО ОТ ТОЗИ СПРАВЕДЛИВ БУНТ, ТАКИВА КАТО ВАС СЕ ОПИТВАТ ДА ГИ ПРАВЯТ НА НЕДОРАСЛИ И НЕСПОСОБНИ. ТОВА, КОЕТО ИМАТ ТЕЗИ МЛАДЕЖИ СЕГА, Е ТЯХНАТА НЕОПЕТНЕНОСТ И ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ. ЧЕ НЯМАТ ВСЕ ОЩЕ НУЖНИЯ ЖИТЕЙСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ОПИТ ДА УПРАВЛЯВАТ КАТО ПЕЧЕНИ ПОЛИТИЦИ, ТОВА ВСЕКИ ГО ЗНАЕ, ДОРИ И ТЕ ГО ЗНАЯТ. ЧЕ ВСИЧКИ ОТ ТЯХ НЯМА ДА УМРАТ НЕОПЕТНЕНИ, Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО. НО АЗ ПРЕДПОЧИТАМ ДА СИ ДАМ ГЛАСА НА МЛАДИ, ИСКРЕНИ И ПОЧТЕНИ ХОРА КАТО ТЯХ, КОИТО НЕ СА СЪВСЕМ НАЯСНО С КОНКРЕТНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ МЕРКИ НУЖНИ ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА В БЪЛГАРИЯ И НА НАДЕЖДНИ МЕХАНИЗМИ ЗА КОНТРОЛ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО ВЪРХУ ВЛАСТТА, ОТКОЛКОТО НА КОРУМПИРАНИ МОШЕНИЦИ, КОИТО ЛЯГАТ И СТАВАТ С ДУМАТА ДЕМОКРАЦИЯ И СЕ ПЕРЯТ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ВМЕСТО ДА ИЗЛЕЖАВАТ ДЪЛГОГОДИШНИ ПРИСЪДИ В ЗАТВОРА ЗА ЕДРА КОРУПЦИЯ И ВРЪЗКИ С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ.

  55. трябва ли такава малка даржава да има 240 депотата/лешпери в парламента

  56. Благодаря на всички за коментарите и съжалявам, че не мога да отговоря на всички, както и на мейлите, които получавам. Уверявам ви, че чета всичко и гледам да отговоря на повечето.

    Още две новини за виртуалния протест от преди малко:
    – Сайта падна днес сутринта заради изчерпан трафик. От Superhosting реагираха бързо и помогнаха самоотвержено. Вече няма да има проблем с това ако ще и цяла България да го посети. (абе да не казвам голяма дума че…)
    – Освен това оправих един проблем на брояча в IE. Там заради кеша не можеше да се обновява често, а през половин час. Сега работи нормално. (впрочем изказвал ли съм дълбоко отрицателните си чувства към роднините от женски род на IE? големи проблеми прави да знаете)

  57. 9400 гласа в Свежо за виртуалния простест досега! Безпрецедентна подкрепа. Ще успеем ли да съберем гласовете на всички от Свежо?

  58. Първото поколение,което не е родено в робство порасна и показа на какво е способно.Браво деца!

  59. Бях на 41 години когато дойде новата демокрация радвах се искрено и правих всичко което беше според възможностите ми Много скоро дойде разочорованието От вчера се вълнувам и желая успех и кураж на всички млади хора не се плашете с Вас съм аз и моето семейство Искрено съжаляваме че сме от провинцията и не можем да сме с Вас но съм доволна че мога все пак да Ви подкрепя

  60. Не трябва да се отказваме, било то и виртуално. Трябва да продължим докато депутатите почнат да слушат и изпълняват исканията на своите работодатели – Народа на република България.

    Трябва да се сформира онлайн инициатива/подписка – „Аз ще гласувам, но не за това правителство“ или „Аз няма да гласувам за ДПС-БСП-НДСВ – Предателите на Народа“, за да покажем колко хора са против сегашното „управление“ (по-скоро разграбване) на страната ни.

  61. бабо,

    По-добре ще е първо да се напише една добре структурирана мотивация към тази петиция. Най-добре изкопирай исканията на всички неправителствени организации от сайта на протеста и ги структурирай хубаво. Към това може да добавиш, че младите българи, а и мнозинството от всички българи, не искат това правителство да ни управлява.

    В този вид петицията няма да събере много гласове.

    Успех !

  62. Омръзна ми да живея в Северна индустриална Турска зона с Губернатор и васали и еничари в парламента , крайно време е да се направи нещо.

  63. Искам да изкажа мнение за въпросния протест и за провокациите. АЗ бях там. Да, те тези момчета нарушиха закона и трябва да поемат отговорността си, но не трябвали да поемата отговорност и политиците който така нагло ни плюят в лицето. Защо полицията ни би така жестоко и не обясни техните действия. Имало сигнал за бомба който бил дошъл към 10 часа, а полицията изчака чак до към 1 часа за да ни премаже така жестоко. Аз съм виждал какво става при сигнал за бомба, спец частите идват за минути а не за часове. Просто изчакаха да дойдат останалите полицай за да си те бият както трябва. Не съм съгласен с провокаторите, че бяха с мисълта просто да се бият с полицията понеже били мразили, НО РАЗБРАХ ЕДНО, ЧЕ САМО СЪС СИЛА МОЖЕ ДА ИЗПЛАШИШ ПОЛИТИКА. Вчера поне си направиха труда да погледнат през прозореца да видят какво става, а днеска и това не направиха. Срам ме е от нашите сънародници и както завърша се махам от тази пародия на държава. Успешно изгонихте още един млад българин, който вместо като завърши медицина да се грижи за своя народ , отива да се грижи за хора които не са чували за България, но поне ще знам, че ще уважават труда ми.
    P.S. Абе хора само да ви кажа, че исканията към това правителство са напълно излишни. За да ви слушат политиците какви са вашите искания И ДА ИМ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ те трябва да имат уважение, респект, страх. Нямате шанс ако не го свалите. Казвайте си исканията към следващото правителство ако и то не ги изпълни пак трябва да се свали и тогава ще имате СТРАХА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ТО МОЖЕ ДА ВИ ЧУЕ.

  64. И левите и десните крайни екстремисти не са прави в позицията си за гражданското общество така както я изразяват тук. За гражданите на България е съвсем безразлично от къде идват разумните предложения за управление на страната – от ляво или отдясно. Студентството и еколозите категорично се разграничиха от партийте и това е най разумната им и печеливша постъпка. Не ги съветвайте да тръгват отново по пътищата, по които върви България вече 20 години. Това са пътища трънливи и с неясен изход. Всъщност той не е неясен. Те ни доведоха до разрухата и мизерията. За сега от партийното противоборство единствино, което се е е родило, е омразата между обикновенните хора, апатията им към проблемите на България и отвращението им от партийте. Нима искате по този път да продължиме да вървим

  65. ЛЪГАХА ТЕ

    ЛЪГАХА ТЕ БРАТКО КАЗАНО НА КРАТКО
    ЛЪГАХА ТЕ БРАТКО, БРАТКО ДЕМОКРАТКО
    ЛЪГАХА НА СМЕНИ СИНИ И ЧЕРВЕНИ
    СИНИ И ЧЕРВЕНИ , ЖЪЛТИ И ЗЕЛЕНИ

    ЛЪГАХА ТЕ, БРАТКО, ЛЪГАХА ТЕ ЦЕЛИЯ
    ТЕБЕ ТЕ ЛЪГАХА – НИ ЖИВИЯ, НИ УМРЕЛИЯ
    ЛЪГАХА ТЕ, БРАТКО, ПРАВО ВЪВ ОЧИТЕ
    ОТ ЗЕМЯТЯ ДА НЕБЕТО, ОТ ГЛАВАТА ДО ПЕТИТЕ

    ЛЪГАХА ТИ БАЩАТА И МАЙКАТА И ЖЕНАТА
    ЛЪГАХА ТИ СЕСТРАТА И БРАТЯТА И ДЕЦА
    ТЪЩАТА ТИ ЛЪГАХА – ПАРДОН БРАТКО
    ЛАГАХА Я ЗДРАВАТА – АМА СЛАДКО, СЛАДКО..

    ЛЪГАХА ТЕ ПРИЯТЕЛИ ПО ПРИЯТЕЛСКИ
    ЛЪГАХА ТЕ ПРЕДАТЕЛИ ПО ПРЕДАТЕЛСКИ
    ЛЪГАХА ТЕ БРАТКО ЗА ВОЛНОТО ЯТО
    ЗА БЕЛИТЕ ЛЯСТОВИЦИ , ЗА БЛИЗКОТО ЛЯТО

    ЛЪГАХА ТЕ БРАТКО КАЗАНО НА КРАТКО
    ЛЪГАХА ТЕ БРАТКО, БРАТКО ДЕМОКРАТКО
    ЛЪГАХА ТЕ, БРАТКО,ЛЪГАХА НА СМЕНИ
    СИНИ И ЧЕРВЕНИ , ЖЪЛТИ И ЗЕЛЕНИ

    ЛЪГАХА ТЕ, ЛЪГАХА ТЕ ПРАВО ВЪВ ОЧИТЕ
    ОТ ЗЕМЯТЯ ДА НЕБЕТО, ОТ ГЛАВАТА ДО ПЕТИТЕ
    ЛЪГАХА ТЕ ОТПРЕД, ОТЗАД И НА СМЕНИ
    СИНИ И ЧЕРВЕНИ , ЖЪЛТИ И ЗЕЛЕНИ

    ЛЪГАХА ТЕ, ЛЪГАХА ТЕ МАМКА МУ СТАРА
    ЛЪГАХА ТЕ ЯКО ДАЖЕ ПРЕД ОЛТАРА
    ЛЪГАХА ТЕ БРАТКО АМА ВЕЧЕ ТИ Е РЕД
    В ТAЯ КАЦА ДА БРЪКНЕШ С КАЛ И СЪС МЕД

    ВРЕМЕ ТИ Е БРАТКО ДА ХВАЩАШ МЕТЛАТА
    ЦАРЯ ЗА БРАДАТА, БИКА ЗА РОГАТА
    КЛЕЛИ СМЕ СЕ ВСИЧКИ В ТАЯ РЕПУБЛИКА
    ДА СЕ БОРИМ МЪЖКИ, А НЕ ДА СМЕ ПУБЛИКА

    КЛЕЛИ СМЕ СЕ ДО КРАЙ ЗЕМЯТА ДА БРАНИМ
    ЛЮТИ ДУШМАНИ С ХЛЯБ ДА НЕ ХРАНИМ
    БЪЛГАРИЯ СТЕНЕ – ДА СЕ НЕ БАВИМ
    ДА СЕ НЕ ГЪНЕМ, ДА НЕ СЕ ЛИГАВИМ

    ДА СЕ НЕ ГЪНЕМ, ДА НЕ СЕ ЛИГАВИМ
    ЛЮТИ ДУШМАНИ С ХЛЯБ ДА НЕ ХРАНИМ
    АКО ИМА ГОСПОД ,ТОЙ ЩЕ НИ ПРОСТИ
    КЛЕЛИ СМЕ СЕ, ТУЙ Е ТО, НЯМА КАК, СЕ ЛА ВИ

    ЛЪГАХА ТЕ БРАТКО КАЗАНО НА КРАТКО
    ЛЪГАХА ТЕ БРАТКО, БРАТКО ДЕМОКРАТКО
    ЛЪГАХА НА СМЕНИ СИНИ И ЧЕРВЕНИ
    СИНИ И ЧЕРВЕНИ , ЖЪЛТИ И ЗЕЛЕНИ

    ЛЪГАХА ТЕ, ЛЪГАХА ТЕ ПРАВО ВЪВ ОЧИТЕ
    ОТ ЗЕМЯТЯ ДА НЕБЕТО, ОТ ГЛАВАТА ДО ПЕТИТЕ
    ЛЪГАХА ТЕ ОТПРЕД, ОТЗАД И НА СМЕНИ
    СИНИ И ЧЕРВЕНИ , ЖЪЛТИ И ЗЕЛЕНИ

    ВРЕМЕ ТИ Е БРАТКО ДА ПАЛНЕШ ФИТИЛА
    ДА ОТПРИЩИШ ТАЯ ВСЕНАРОДНА СИЛА
    ВРЕМЕ ТИ Е , ВРЕМЕ ТИ Е ДА ВДИГНЕШ ГЛАВАТА
    АКО ТИ Е СКЪПА ОЩЕ СВОБОДАТА

    И ТОГАВА БАЛКАНЪТ, ЩОМ БУРЯ ЗАХВАЩА,
    ЩЕ СПОМНЯ И НАС, ЩЕ ШУМИ, ЩЕ ПРЕПРАЩА
    СЛАВАТА НИ ДИВНА КАТО НЯКОЙ ЕК
    ОТ УРВА НА УРВА, ОТ ЧОВЕК НА ЧОВЕК

  66. Предвид разводняването, което започна отдавна с исканията на различните представители на участвуващите в протеста представители на обществото ни предлагам да се формулира ЕДНО НАЙ-ГЛАВНО ИСКАНЕ и ВСИЧКИ ДА СА ЕДИННИ И НЕОТСТЪПЧИВИ в реализацията му, а то е: ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО, което имаме сега – ДА БЪДЕ СВАЛЕНО ОТ ВЛАСТ!!!

    Затова прозовавам организаторите на протестите за времето до сряда да приемат за главна задача на протеста следното:

    Да се оказва натиск над парламента, президентството и политиците за провеждане в най-кратък срок на референдум с ясно формулирания и разбираем въпрос:

    Съгласни ли сте ВМЕСТО изборите за редовно народно събрание да се проведат избори за ВЕЛИКО народно събрание, с МАЖОРИТАРНО избрани народни представители, с единствена задача: “ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА, ИЗБОРНАТА СИСТЕМА И ПОЛИТИЧЕСКИЯ МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАНАТА.” ?

    Трябва ни ново Велико народно събрание за промяна на конституцията и СМЯНА НА МОДЕЛА на управление. Добре би било да се фиксира и срока на мандата на това ВНС – до една година или година и половина максимум.

    Защото всяко запазване на сегашния модел ни гарантира възпроизвеждането на сегашната ситуация водеща ни в безизходица!

    Затова девизът и лозунгите на протеста трябва да бъдат:
    Искаме референдум! Искаме избори за ВНС! Искаме смяна на модела!!!

  67. Аз съм по площадите от 1989г – това е достатъчно да кажа,за да знаете що за човек съм.. Първо ще кажа, че винаги протестиращите (организаторите) са ПОДЦЕНЯВАЛИ интелекта и съпротивата на властта – социалисти,комунисти – както искате ги наричайте,и това е една от причините за немалко провали! Властта има инструменти за въздействие – един от тях – полицията. Управляваха я умно и разумно – след като дори най-отговорни фактори от нея признаха,че знаят предварително за присъствие на “ултраси”,бяха идентифицирани и локализирани,студентите потвърдиха присъствието,полицията не направи очевидното – да раздели тях от останалите и да ги държи под контрол. А ги остави да се случи неизбежното – конфронтацията – съвсем целенасочено. След това полицията насочи усилията си към основната си цел – да прекърши нормалния протест още в зародиш,като атакува мирните демонстранти,без да им остави време да разберат дори за какво става дума и да имат време да се изтеглят. 1:0 за властта – повечето от Вас го разбират..,но сега за ръководството на протеста…..
    Не може да постъпвате така наивно с добре работеща машина на власт. Не може да очаквате властите да стоят като прасе на заколение,което очаква съдбата си! Защо нямахте контрамерки,варианти??? Защо сами не неутрализирахте ултрасите??? Или друго – имате щаб,хора,които да помислят??….Това е едно,но има второ – по-важно:
    След като сте за оставка,рестарт и пр. – не предлагате КОЙ И КАК да ги извърши!!! Няма държава в света без правителства и партии (почти), и те са призвани да извършат промените,още повече,сме член на НАТО и Европейски съюз? Не харесвате сегашните,нито опозицията и сте прави,но политиката е постигане на ВЪЗМОЖНОТО,а не на желаното,затова сте просто длъжни да ИЗБЕРЕТЕ най-малко “неприятната” Ви политическа формация – дали СДС,ДСБ,ГЕРБ или друг,който да Ви подкрепи,а Вие от своя страна ще поискате Вашите условия и основания от тях,за да могат и те да разчитат на Вашата подкрепа… Моето разбиране за нещата е такова,а иначе Ви желая успех!

  68. Най-голямата глупост която може да произнесе някой (освен ако е агент-провокатор на властта), е да не се политизира протеста. Ами че всеки протест и всяко искане е политическо, тъй като е отправено към управляващите. Другата също толкова голяма глупост е да не се позволява на опозицията да „яхне „протеста. А защо? Нека да го яха ако някой иска да има резултат. Интересно как тези аполитични инфантили искат да си прокарат исканията (ако наистина искат) освен чрез политическо представителство. Ако не му харесва никоя настояща партия от опозицията да си направи своя, но без организация не става – дори дружествата за защита на животните нямат шанс без политическа подкрепа. И не евярно че няма алтернатива – това го твърдят тези които искат да се запази статуквото – властта на Мафията (комунистическата БСП и етническата ДПС, НДСВ е просто сбирщина от шарлатани която прави опит да се вреди около гювеча, докато Кубурготски -дребен международен аферист върти далавери и си пази откраднатите имоти. Алтернативата е свалянето на Мафията от власт. И превръщането на България в правова държава с гражданско общество. Правителството не е свещена крава и трябва да бъде сваляно при всяко първо разкриване на прикриване на корупция.

  69. гледам че разговора е поприключил , или е временно замрял.но , да драсна някой ред.пообиколих по работа страната за около седмица и нагласите са , че следващия премиер ще се казва бойко борисов.Така говорят хората.Това им се внушава.Освен ловко насочване на чисто гражданската енергия , към лостовете за взимане на властта спада и медийната политика , която е функция на интереси и най-вече на много пари.Считам че съобразителните политици ще се прилепят към тази енергия и ще се опитат да я използват. Другия вариант е да я компрометират и омаловажат.За да има защита всичко което правим е необходимо представителство – легитимно и с ясно заявена политическа цел. иначе ще сме в услуга на това против което започна всичко . Лицето на протеста трябва да има своите имена и личности. само така може да се разбие монопола на професионалните богоизбрани . само така политиката може да стане по-малко бизнес и повече работа в полза на хората. Другото е цирк , който ми е омръзнал до втръсване и който вече не ми се гледа.

  70. @pipo – Всеки може да излезе с „ясно заявена политическа цел“. На този етап не е въобще трудно да излезе някой начело на протеста и да стане негово лице. Кой обаче? Все още го търсим. Дори на отделните инициативи трудно се намират лица. Според мен причината е, че когато някой подаде глава от разгневеното множество, за да говори от името на всички, то той бива охулен и от двете страни. Дори в момента наблюдаваме нещо подобно – блогърите са тези, от които тръгна протеста. До голяма степен ние сме липсващото независимо звено, което предава настроенията на народа. И какво стана? Решихме да направим обединение, за да сме по-силни. Политиците скочиха, че в интернет всичко било опасни и протестите са били за шайка наркомани и пияници. Посетителите пък седнаха да разсъждават защо по дяволите сме избрали еди кое си име и какво сме се опитвали да кажем.

    Лицето на една такава кампания трябва да играе ролята на медиатор между народа и властта. В сегашния момент обаче и двете страни тръгват да душат медиатора. Ако правим бунтове като тези в Гърция, медиатори не ни трябват. После обаче всеки с малко политическа воля ще може да се надигне от пепелта и да направи кариера. Това ли искаш?

    Не ни трябват съобразителни политици, защото тях ги наричаме още фурнаджийски лопати. Трябват ни доблестни политици но такива, които не са оплетени в компромиси и политически войни. Ако няма достатъчно, ще се задоволим и с къдърни, но корумпирани такива. Защото последните можем да ги наплашим и да си вършат работата.

    Да си въобразяваме обаче, че виждаш ли сега ще свалим правителството и после някой ще дойде от нищото да ни спаси – няма да стане. Това си го мечтаем вече 20 години. А Борисов не става за премиер. Аз лично смятам, че ГЕРБ са добър вариант, но не и с Борисов като пермиер. Просто на този етап народа очаква същото като СДС преди 12 години и както НДСВ преди 8 – да дойде бял кон с непознат и „неопетнен“ рицар и на всичкото отдоре девойката да остане девствена.

  71. @pipo – Разговорът не е „поприключил“, а се прехвърли в следващата статия на Боян. Що се отенася до впечатлението, че съзнателно изтикват Б.Б., това е абсолютно вярно. Не само,че има медийно „осветяване“ на всяка негова крачка, ами и самия той се тика навсякъде – дори и при „Хлапетата“ разясняваше колко е велик и какво е направил. Дори заради него гласуваха, че можеш да си кмет и да бъдеш председател на партия. Те и за Ванко 1 гласуваха специален закон, та за бат’ни Бойко ли няма?! Правят му мили очички, белким се съгласи да направи коалиция с някои от тях. Вече го имат за премиер. Ами… друга надежда не им остава – да гласуват за „новия месия“.

    @Боян Юруков – Явно и логично, всички си насочиха вниманието към следващата статия и затова там коментарите продължиха активно доста време. Защо позатихнаха според мен, писах в отговора си до Тони. Той е към всички, тя само го инициира.
    Това, че се обединихте блогърите е много по-добре. Подскоците на политиците са ясни. Запалихме им чергата под краката и ние и вие. Остава да им я издърпаме.
    Не зная кои посетители /предполагам, че пишещите имаш пред вид / и от какво са недоволни от вас. Много ясно казвате какво искате и как го правите. Давате гласност на нашите искания. Знаем, когато отиваме следващата сряда за какво ще настояваме. А ако обстоятелствата наложат, първи от вас ще научим, че не трябва да дочакаме срядата. Не спирайте! На когото не му харесва, да не чете! И без това ще гласува по „партийна съвест“. А ние се нуждаем от всичко, което правите. Най-малкото е, че се информораме сами, а може от коментарите да си допдоредим нещата. Е, информацията е толкова много, че лично аз се оптвам да я следя доколкото мога и не успявам. Това да му е лошото!
    Що се отнася до ГЕРБ, нямам представа, защото Цв. Цветанов и другите около него, на фона на неформалния си лидер така бледнеят, че не виждам кой ще му попречи да се намърда на мечтания пост. БСП го направи герой, сега му поснася и премиерството. Той пък се готви да управлява сам – нямало да прави коалиция. Един простичък въпрос – представяш ли си как Б.Борисов изпълнява железните срокове, за които говорим? Както С. Борисов – Царя спази своите собствени 800 дни! Това бе само риторична закачка.
    За всичко останало : Благодаря ви!
    Надето

  72. Наде, въобще не си го представям като премиер. Мен лично човека ме кефи за това, че стяга редиците си и има по-голям шанс да проконтролира за вредни елементи, отколкото Костов и Царя. Всъщност това им изяде главите – в управлението покрай тях влязоха твърде много хора, които действаха самоцелно и без контрол. БББ има шанс да ги спре за да се даде достатъчно време на тези, които искат да направят нещо, да подменят гнилите части в институциите като МВР, съда, прокуратурата, данъчните, здравните и т.н., които спират работата. Не е вярно, че всичко в държавата е гнило, но това, което е, спира развитието достатъчно, че да зацикли системата.

    В този ред на мисли обаче виждам Борисов като контролен елемент, а не като премиер. Премиерът има много повече функции от един пъдар. Борисов, колкото и да го уважавам, не е квалифициран и няма маниерите за заемане на висок държавен пост. Ще ми се да вярвам, че хората, които е събрал около себе си ще са достатъчно квалифицирани и ще проведат достатъчно добра кампания за изборите, за да се види, че не се гласува за Борисов и за ГЕРБ, а за Петърчо Петърчов, защото е работил 5 години за европейската комисия, има две висши по икономика и знае 3 езика (примерно). Аналогични неща ще търся и за нашите си избори. Трябва до тогава обаче да им покажем, че искаме да видим хората и техните качества, а не логото на някоя партия или коалиция зад тях. Миналата година пак имаше малко развитие – забелязах, че се говореше повече за биографиите на отделните кандидат депутати.

  73. защо хората се тикат в политиката?кой отива да се бори за власт- да зареже биснес , работа и т.н. да изпоти семейството си да загроби време и нерви? що за личност ще остави рахата си за да влезе в месомелачката на профитата?хич не ми се вярва да е безкористно, ама хич!властта е изтъкана от пари. тя е недостъпна за народа. това е просто вид бизнес.там се влиза само под условие. ако не играеш по неписаните правила – политиканствай си – но без достъп до лостовете на властта.овцете си блеят – овчарите ги доят дерат и колят. не съм черноглед , но мисля че проблема не е само в нови лица и биографии. проблема е в схемата на българската политика. тя е сбъркана.всички нови лица излизат лъжци- в най добрия случай мечтатели.това със службата на ползу роду е метафора с черен хумор.

  74. Бояне, ако се намерят Петърчо Петърчов и Иванчо Иванчев, ще отида да гласувам – ако до тогава ДОИП не ми отнеме това право – на 65 г.съм :-). За сега освен Б.Б., от ГЕРБ не се открояват личности, докато от другите партии вече ги познаваме. Що се отнася до контрола, дано излезеш прав. Всичко е в сферите на добрите пожелания и големите надежди.
    не бих искала черногледството да вземе връх. Идеалисти винаги е имало, използвали са ги и неслучайно е всеизвеста истина,че революциите изяждат децата си. Не мога да се съглася с разсъждението ти, че „службата на ползу роду е метафора с черен хумор“. Тунеядците идват след това. Ние всички сме виновни за това. До изборите през 1990 г. почти не се прибирах у дома – от работа отивах да помагам, да пишем материали, да размножаваме информация и разлепваме листовки… За власт изобщо не съм мислила. Смятах, че всички трябва заедно,кой както може, да променим коренно системата. Наречи го на ползу роду. След година и половина, се отдръпнах – вече беше късно. Неуспелите до ’89г. вече се бяха „преустроили“. Никога не съм си казвала „нищо не зависи от мен“ и съм била много меко казано наивна. И преди и сега се опитвам да „оправям света“, според думите на моите приятели. Неслучайно сега надеждите ми се съжъвиха отново. Виждам истински опит за промяна в добра насока. Нека си приказват, че това, което правят блогерите било пак за личен интерес. За тяхното обединение научих на 14.01., а в нета прочетох, че всъщност този процес е започнал през декември м.г. Това, което ми харесва при тях е, че не са отвлечени идеалисти, виждат реално нещата, имат знанията, умението и желанието да направят нещо добро не само аз себе си. Политиката не е само бизнес, както пишеш. Тя преди всичко трябва да е знаниие и голямо изкуство. Това, че у нас уродливо си играят на политици е друг въпрос. Точно тези въжеиграчи трябва да си отидат. От ’44г. насам политическите върхушки правят една и съща грешка – режат клона, на който седим всички. Искам да ни управляват хора, които могат да направят работеща за всички системата. И това ще стане много бавно, защото няма магическа формула за това. Трябват години за да се промени мисленето на хората. Закони се правят ставнително бързо, но като не се прилагат..?! И двамата виждаме и пишем за едни и същи неща, но от различна гледна точка. Трябва да проумеем, че всеки един трябва и може да допринесе за промяната. Досега какво беше – двадесет години митинги, скандирания и очакване някой друг да работи, а ние стоим и мърморим – на маса, в трамвая, по опашките. В конкретния случай не разбирам от какво е породено написаното от теб – просто констатация или начин да намериш мислещи като теб и да направите заедно нещо, с което да промените „сбърканата схема на българската политика“. Направили ти впечатление факта, че в коментарите една жена писа какво е направила вкъщи и дори котката си ще научи, Тони писа, че единственото, което й остава да направи е да възпита детето си, аз писах какво мога и правя сега. Останалото са подкрепяне на протеста и обмяна да мнения. На 21.01 всички изказали се, изразяваха желанието си следващата сряда на площада да бъдем 10-, 20-, 100- пъти повече – беше като наддаване. В същото време, ако дори само студентите се съберат, площадът ще се напълни. Средното покоение, заето кой с работата и семейството си, други – с удоволствията си, почти го няма. Пенсионерите също биха могли да дойдат, но ги няма. Едва ли е защото „ДОИП“ предлага да им отнемат избирателните права. Нека първо да сменим „Дайде да дадем, другари“, с „Това мога да направя аз“. С черногледство се очерня и малкото добро, което е постигнато до сега. Неслучайно призива на блокерите е „Да бъдем позитивни“. Всичко, което са направили тези ентусиасти с виртуалния протест е НА ПОЛЗУ РОДУ! Нека всеки да си даде сметка какво може да направи и както Тони написа с постоянство и последователност всички заедно ще променим нещата. Промяната започна!

  75. Не съм обърнала внимание при пускането на коментара. Вторият абзац писах като отговор:
    – Не бих искала черногледството да вземе връх…

  76. Одобрявате ли гръцката стачка,блокирането на границата и евентуални подобни действия от българска страна?

  77. Чух за разкази на хората, арестувани в началото на протестите. Не само са бити невинните, мирно и абсолютно легално протестиращи по нареждане на властимащите, но полицаите са издевателствали и по други начини с тях – претърсвали ги, дори анално, за наркотици. и момчета, и момичета, мъже и жени….. това далеч не е оповестено. ще има искания към съда в Страсбург. Едно момче се обърнало към ген. Атанасов за защита. А то дори не било от митинга, хванали го от градинката пред Народна библиотека. Къде е непримиримостта към такива неща, наредени от управляващите. Не може така. Хората, разбира се, са заплашвани, за да мълчат.

  78. Всъщност, извинявайте, намесих се не съвсем в потока на разговора 😉

  79. @Стефка Начева – Не, както виждаме няма ефект, а и така се пречи прекалено на твърде много хора. Също така не смятам, че агресивни протести са решение в дългосрочен план. Така само се дава повод на полицията за действие.

    @Анелия – И аз чух за такива случаи. Дано да има заведено дело в Страсбург. Интересно ми е защо медиите не пишат/говорят за това.

  80. @Стефка Начева – Има резултат, макар и частичен, за гръцките фермери и затова все още не вдигат навсякъде блокадите. Това за Гърция – добре. На това са разчитали фермерите. Но къде блеят нашите, та едва сега отварят някой и друг граничен пункт, за да не старада българската страна?! Гърците си пропускат частично техни коли, а нашите стоят. Тук не става въпрос и ние да се вдигнем / тая дето няма да я бъде, не сме гърци за съжаление/, а на ниво правителство да се реагира. Всеки трябва га си оправя собствения двор! В този смисъл, смятам, че от българска страна реакция почти няма и е неадекватна на загубите, които търпим. Явно няма засегнати лични интереси във „височайшите“ среди. Иначе, може би, щеха да се поразмърдат. За цялостната ни иканомика и интересите на хораа не е изненада за никого, че не им пука.
    @Анелия – Не знам, ако това е вярно, как може да се премълчава такова нещо. Все пак не е ’89г., нали. Ако преди са си мълчали от страх, сега как им запушват устите?
    @Боян Юруков – Бояне, медиите са ни такива. Дори ресконференцията с участието на тримата свидетели на смъртта на М. Методиев остана без отглас. Въпросите бяха вяли / впрочем това го гледах на видио в един от блоговете, а не в официална медия /, журналистите мънкха, че трябва да са сигурни. Миков каза, че всички заповеди и изпълненията им са законни – това го разтръбиха веднага. Къде отидоха разследващите журналисти в случая – намерили са си по-актуални неща от смъртта на един човек. Ами другият случай – с човекът, починал след детектора на лъжата на път към РУ?! Съдът в Страстбург не е длъжн да се самосезира. Кой трябва да заведе дело у нас, да мине по всички инстанции, та чак тогава да мислим за Страстбург. Не трябваше да се оставя настрана искането за персонална оставка на Миков. За правителството си е отделен въпрос и той е с предизвестен край. Оставка няма да има. Дали наистина започна нещо ново или на част от нас много ни се иска?

  81. @Надежда Хаджиева – Въпросът ми беше реторичен 🙂 Много добре ги знам медиите. Интересното е, че има толкова много интелигентни хора в България, които са просто жадни за сериозни и обективни новини. Ако някой се вземе в ръце и направи такива, ще имат голям успех сред този сегмент. От Дневник и приятели се справят добре на този етап и затова предимно тях чета.

  82. @Боян Юруков – Зная, че беше реторичен. Ти си много по-информиран от мен. Просто ме боли и затова писах. Има хора…, но те са с интереси! Липсва им възрожденския ви дух – твоя и на твоите приятели, с които правите всичко това. Доно не се претъпи скоро. Като погледнеш и по блоговете има разнобой, избиващ в лични нападки, а не е време за това или поне има и други начини да си разменят лични реплики. Все пак, след време се отсяват нещата и вече не се щурам да чета навсякъде. Искаше ми се сега да се пише повече за конкретните, важни неща, но… такива сме си. И нещата се размиват. Не съм песимист, по- скоро съм наивен /за годините си / оптимист. [Тук ми липсва смайли с разперени ръце и вдигнати рамене – и в твоите снимки-смайлити него видях – пък и да го направиш, няма да знам какда си го сваля и да го ползвам :-))]

  83. Всъщност различията и упоритата дискусия в блогосферата е добро нещо, защото в крайна сметка хората мислят по въпросите и проблемите. Трябва ни наистина нещо по-конкретно от „тия не ги искаме“. Трябва да започнем да говорим за конкретни закони и мерки, с които сме съгласни. Съществуват само няколко организации, които са запознати с конкретните мерки, срещу които се борят. Журналистите също ги знаят. Никой обаче не говори и не ги публикува изчерпателно. Смятам, че се подценява обществото. Каквато и да е дискусия по проблемите е по-добра от нищо, защото от нея ще излязат хората с мнение и позиция.

    С един италиански блогър си говорих в Понеделник за това как се възприема Европа. И в Италия, и в България никой не знае и не му пука за проблемите на ЕС и за политиката в европейските институции. В Англия обаче, където върлува адски анти-ЕС настроение, темата присъства във всички кампании – дори и на месно градско ниво. Това на мен лично ми говори много – сляпото съгласие с нещо е много по-лошо от негативно настроена опозиция.

  84. От моя гледна точка – обществото не е наясно. Аз съм част от това будно общество, което знае какво не иска и добре знае – в общо линии – какво иска. Как да започнем да говорим за конкретни закони и мерки, когато ме познаваме добре сега дейстащите. Често се чува „Намаме закони“. Не е съвсем вярно. Повечето просто не се спазват или се заобикалят. Няма я традиция на западните демокрации, изграждана от два века насам. А и ние сме си чешити. Повече роптаем от другите. Доста пъти в последно време прочетох, а и самата аз писах – трябва да започнем от себе си. Защо продължавам да пиша – защото искам някой да напише нещо, което аз не мога, да съм съгласна с него и да го подрепя. Всеки има своето ниво на некомпетентност. Не мога да дам конкретна идея за протеста. Каквото можех, до сега съм го написала, а то почти нищо не е.Трябва много по-конкретно да се пристъпи. Ако става въпрос за образователната система – там мога и да предлагам конкретни неща. Това ми е „болното“ място / Де да беще само моето /. Но за момента не това е на преден план. Много по-важно е да се промени цялостно системата. Тези, в чиито ръце е този лост, няма да го допуснат. Не мога да предложа нищо конкретно. Надяваме се на такива като вас, които знаят как или пък знаят кой може да предложи конкретните първи стъпки. Това не е незабавна оставка на правителството. Който иска общо, не постига и малкото. Затова на 14.01 излязоха мнохо хора, а на 28 -не ми се говори за това. Не е защото хората се уплашиха. Губи се смисъла. Всеки трезвомислещ си дава сметка, че незабавна оставка е на практика нереална. От трън, на глог / ако си докараме и бат’Бойко/ и по-висок. Според мен затова се получи отлива. Грубо пресметнато, 130-140 души са писали само в твоя блог. А сега? Повечето беше радостта, че се случва нещо ново, желано от мнохо хора. Подкрепа има – нови идеи – не. Перефразирано – идеи ваши, бензин – наш! Много си прав -„сляпото съгласие е много по-лошо от негативно настроена опозиция“. Колкото и банално да звучи, трябват организатори. Подкрепата ще я имате. Ако има работещи идеи, подкрепа ще има и резулатът ще е друг. Дори въпросът с избирателната система увисна – от мажоритарна до смесена и толкова. Как да се процедира? Срещнах много протеворечиви мнения, написани убедено, но не се покриват. Кой може компетентно да обясни кое е най-подходвящо за ситуацията у нас. Може би няма да е зле, да формулирате конкрети теми и да привлечете хора с правни познания да коментират. Така постепенно ще се оформят и конретните действия.

  85. Здравейте!
    Този блог много ми харесва!Адмирации за Боян Юруков!Наистина има нужда от интелегентно обсъждане на наболелите проблемите в България!Сега е момента да се търсят места за обсъждания на тези проблеми и да се намират практични решения за тях.Според мен блогове са едни от тези места.Отдавна не гледам сериозно на голяма част от пресата в България,поради обясними причини.Подобно е и отношението ми към телевизията.Според мен блоговете ще имат решаваща роля в сформиране на гражданското общество в нашата страна ,защото няма значение къде се намираш и връзката е изключтелно лесна.
    Но преминавам вече към наболелия проблем : след протестите накъде?
    Каква трябва да бъде избирателната система ,за да имаме работещо народно събрание и да се ограничи корупцията?Ако имаме мажоритарно избрани представители,дали няма „мутрите“да завземат парламента?Актуален е в момента примерът със братя Галеви-що народ ги подкрепи под предтекста,че парите не миришат!!??
    Как да се упражнява контрол върху управляващите институции и нещата да бъдат прозрачни?Кой да извършва този контрол?Как да се накарат управляващите да отговарят за своите действия и при провал да бъдат свалени,ако не си подадат сами отставките?Няма възможност за всеки провал,а те са безкрайно много,да се правят протести.
    Много е важно,когато държавник се изказва и действа (както е със спирането на АЕЦ преди,а сега пък с пускането му) да се взема подвнимание мнението на специалисти,да има широка гражданска дискусия,евентуално референдум.
    Отново се питам,а сега на къде?Само дискусиите и протестите вече не стигат.Според мен трябва изграждане на сериозно гражданско обединение,но какво да бъде то?Каква да бъде неговата структура,така че да се запази от нечисти политически домогвания и да не се опорочи като синята идея?Трябва да се застъпи широко участие на висококвалифицирани специалити във всяка област.А от тук идва въпросът как да бъдат привлечени и задържани.
    Необходимо е да се проучи опитът в други държави,на което много разчитам на Вас,г-н Юруков.
    Поздрави!

  86. @Стефка Начева – Много се радвам, че може би ще се поднови разговорът ни тук. Всички въпроси са точни, имам и още толкова много, че трябва да се систематизират. Разчитам за това на инициаторите на „България е наша“, един от които е и Боян.
    Днес прочетох нещо, което е АБСУРДНО / вижте:
    Препратката е към:
    . Прочетете го! Жалко, че чак сега се публикува и трябва да се разпространи! ДА СПРЕМ, ако е възможно безобразното прахосване на парите ни . Абсурдите на поръчителите са безкрайни и ако наистина можем да упражняваме натиск, както се иска в Договора, прочетен ма 28.01,ще ги спираме навреме. Държавната поръчка /?!/ е публикувана ма 07.01.2009 г. Срок за заявки за участия – 19.01, срок за предаване на заявките – 20.01!!! Сроковете са минали. Мисля, че все още не е късно да се реагира.
    Молба към Боян – Не знам дали , ако пусна коментар в страницата, където прочетох това, ще свърши работа. Копирах пасажи от въпросната поръчка, които си заслужават да се видят от повече хора. В мястото за коментари не е подходящо. Не знам на кого да ги пусна, за да се прочетат от повече хора, а не всеки само да погледне препратката. Поръчката трябва да се прочере внимателно и да се реагира възможно бързо. Ако можеш, помогни!

  87. @Стефка Начева – Що се отнася до избирателната система – мажоритарните избори може би биха помогнали на това да говорим за отделни кандидати, платформи и ангажименти. Може би. За мен най-големият проблем е, че хората не са наясно с проблемите. Аз също не съм. Тук не говоря за проблемите от типа „нямаме пари“, „данъците са високи“ и „има корупция“. Говоря за дълбоките проблеми – всеки генерален проблем в държавата, а те са много, има по няколко корена в конкретни закони, правилници и контролни органи. Обществото не ги знае. Знаят ги само няколко отделни групи, които чат-пат решават да направят протест с цел обществото да научи. Основните медии обаче отразяват само задръстванията и въпросите от общ характер. Липсва дискусия. Липсва разбиране по конкретните проблеми. Според мен медиите подценяват голяма част от обществото като не им дават тази информация. Смятат, че няма да е популярна. В интернет се развиха такива дискусии и видяхме колко и какви протести имаше.

    @Надежда Хаджиева – Ако искаш може да направим така – оформи всичко като статия и ще я пусна като гостуващ автор. За жалост сега имам прекалено много неща на главата, за да търся инфо и по този въпрос, въпреки, че наистина е важен и много ми се ще.

  88. Благодаря, ще се опитам, но нямам никаъв опит в писане на статии. Коментарите са друго. Опитвам се да пусна следния коментар в и не успявам. Затова те помолих за помощ:
    Блогъри или казионни журналисти – Избираме сами! Избирам блогърите и истинските журналисти, защото ги има. Но без помощта на блоговете, няма да успеем да видим всичко важно. НУЖНИ СТЕ НИ!
    „Бели лъжи за черни дни“ – Прекрасна статия!
    Само това, обаче, не е достатъяно! Как да спрем въпросната държавна поръчка – прозрачен опит за прикриване на лично партийни интереси.
    Към всички: Прочетете внимателно текста на цялата поръчка! Абсурдите ще ни извадят очите!
    Колко хора четат сп. Тема? Трябва да накараме най-малко масовия печат да огласи и предизвика всеобща реакция . Само в Нета е недостатъчно! Какво да направим – помогнете всички от „България е наша“! Трябва да се заговори за това !

  89. Възможно е да е блокиран за одобрение. Сигурен съм, че като влезе някой ще го разблокира. Иначе за статията – същото е като дълъг коментар, но се обръщаш към всички. Ако искаш дори може да ми го пратиш като мейл и да го публикувам като такъв.

  90. Публикацията „АЗ СЪМ БЪЛГАРИН, АЗ СЪМ ГРАЖДАНИН“
    от доц. д-р Любима Йорданова е изключително точна и задълбочена.И аз съм живяла в двете системи и се радвам ,че така задълбочено са разгледани събитията от изтичащия месец.

    Предполагам,че на Надежда Хаджиева ще и хареса.
    Поздрави!

  91. @Надежда Хаджиева – Прочетох публикацията ,към която ме насочихте.Не съм учудена Техните простотии и алчност нямат край!
    Току що прочетох публикацията на доц. д-р Любима Йорданова“АЗ СЪМ БЪЛГАРИН, АЗ СЪМ ГРАЖДАНИН“ в
    Много ми хареса!Изключително е задълбочена и точна.

  92. @Стефка Начева – Прочетох я, но временно няма да имам постоянен достъп до Нета и затова сега отговарям. Статията е много хубава. Има конкретни и полезни неща. Предложените стъпки са много необходими. Особено полезен ще бъде елктронният вестник, който предлага. Това, обаче, заависи от инициаторите на „България е наша“. Дано да го направят, защото много от нас нямат представа как се прави. Затова мисля, че ще бъде хубаво, ако всеки остави тук линк, към нещо, което му е харесало. Тогава ще можем не само да изказваме своите мисли, а да коментираме и какво се случва и какво е добре да не пропускаме. Разбира се, смятам, че и Боян трябва да е съгласен.Надявам се да не се злоупотребява. Благодаря много за поздравите! Надето

  93. здравейте ,
    аз искам да се замислите по повод на текущия скандал „Мургина“ . Погледнете цифрите източила е около 1 милиард лева. както и да го погледнеш това са 1 000 милиона лева . Това са адски много пари! А коментарите на Станишев и орешарски са като за един строшен прозорец. Ако се замислите че кражбата на една стара кола която струва 1000 лв си е сериозно престъпление, значи нейното престъпление е 1 милион пати по-тежко. Как така няма отговорни за злоупотреби от такива мащаби?!?! просто за мен е необяснимо, като фантастика ми е! Сега на всички е 1сно че те са навързани като свински черва, опозицията също , но не ми е ясно как 20 години не успяхме да се измъкнем от батака, даже след приватизациите сме 100 пъти по зле! Абе хора, КВО ПРАВИМ БЕЕЕЕ????

  94. Здравейте всички !
    Предлагам да направим списък на незабравимите наши крадци – тези, които са коментирани по вестниците, но не са осъдени или дори не са заловени, а си живеят необезпокоявани за наша сметка в чужбина…или където си поискат…Да направим този списък и непрекъснато да правим петиции и протести- докато не получим отговор или докато не ги осъдят ! Ако не си искаме правата, ще си мислят, че и така си ни е добре…
    Започвам с Веска Меджидиева и списъка от кредитните милионери – който знае нещо по-конкретно да ме поправи или допълни – Успех и действайте, че ни изядоха !

  95. Дааа. 1 000 000 000 са си наистина 1000 милиона. Ужасно много пари. 10 хиляди Мерцедеса! Сградите на цял град. Но ние си траем. Гърците биха вдигнали революця само заради това. Но ние имаме яка закалка от робствата. Включително от последното, дето ни учеха, че е „по-ценно от Слънцето, Въздуха и Водата!“ Пречупиха ни като нация. Но и ние сме виновни. Много сме продажни. С толкова предателства трудно ще добруваме. Ние Българите имаме нужда да повярваме в себе си. Да усетим отново, че има Вяра, че има Честност, че има Съвест, че има Морал, че има Достойство. Всъщност по-голямата част от нацията ни има тези качества. Само дето някак свикнахме да се примиряваме, че се изкачват във властта хора, които ги нямат. Някак ни хареса идеята, че „всички сме маскари“. И дори да се намери накой, който да има за какво да бъде уважаван, сме склонни да се поддадем на изкушението и да се насладим на омаскаряването му. Не разбираме сякаш, че днес това е начина на елиминирането на неудобните.

  96. Свежо: А…У… Ако всички тези 13020 гласа бяха на площада,нямаше Сер Гей да си разиграва кончето още… 🙁 🙁

  97. Свежо: :)нямаме възможност да отидем до площада затова.
    Макар , че това не е оправдание.

  98. здравейте
    подочух информация че уважаемата министър масларова (умишлено е с малка буква) си е купила луксозен автомобил – марка „бентли“ на стойност 350 000 ЕВРО
    ашколсун на майка тиии евала на баща тиии!!!!

  99. Не се знае дали е вярно, но ако е – така ще си остане. Нямаме нито разследваща полиция, нито разследващи журналисти, които да довеждат нещата до край.

  100. Свежо: Алоооооооооо,къде сте бе ?!
    От протестиращи не можем да се разминем пред Народното събрание.Къде сте бе?Къде са стотиците хиляди протестиращи?
    Чакайте да си сложа „лупите“ !
    Сложих ги и пак не ви виждам.Алооо ,има ли някой пред Парламента?!
    А?!
    Ни дума , ни вопъл, ни стон!
    У! Демократи!

  101. Pingback: АФЕРА.БГ | Анонимният сайт за уволнение на Бойко Борисов с нагласен брояч

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.