Още няколко промени в блога

Днес направих две бързи промени. Казвам бързи, защото идеята ми беше в главата отдавна и ги написах за 10-15 мин. И двете са доста забележими, ако не идвате тук за пръв път.

Първата е снимката ми горе вдясно. Споменаха ми на няколко пъти през последния месец, че била стара и трябвало да я подновя. Реших, че ако е магаре, да е рошаво (буквално) – ще има нова снимка всеки ден. Как ще става това? Не, няма да се снимам, да изрязвам снимката и да я качвам на сървъра всяка сутрин. Измислих нещо много по-просто. Като се сетя през деня, ще се снимам с телефона ми и ще качвам снимката с таг #picofme в Twitter. Това ми отнема около минута и така или иначе го правя постоянно като видя нещо интересно около мен. Останалото е автоматично – блога ще проверява на всеки 20 мин. дали има нова снимка от мен с този таг в Twitter, ще я изрязва, ще я записва на сървъра ми и вие ще я виждате горе. Воала.

Втората промяна е свъръзана със скоростта на блога. До сега се зареждаше бавно и списъците с архивите и снимките вдясно се появяваха последни. Сега вече не е така. Изчистих няколко скрипта, които не използвам, оптимизирах останалите и успях да накарам WordPress да зарежда всички тях последни. Дълго е да се обясни, но това е доста добре (и не кой знае колко лесно за правене). Ще се опитвам да го накарам да ги компресира, за да ви спестя 150Кб зареждане, но може би някой дриг път. Освен това махнах всички реклами. Така или иначе няма почти никаква приходи, та реших да не ви тормозя. А и скриптовете на Google слагаха половин до една секунда отгоре на времето за зареждане. Сега YSlow ми дава оценка 80 или 5 по шестобалната. Ако оправя Gzip-а ще е 6. За сравнение, Дневник.bg има шри същите критерии 66 и оценка някъде под 4.

Казвайте, ако забележите проблеми.



Ето тук може да намерите php файла, който зарежда снимката от Twitter, а това е командата за cron job-а:

0 * * * * /usr/local/bin/php /някаква_вътрешна_дир/wp_get_twitter_pic.php >> /някаква_друга_дир/twitpic_cron.log

Php файла е хубаво да не е в public_html, за да не може да се извиква отвън. Лог-файла го сложеше да е достъпен, за да можете да си го преглеждате или махнете всичко от „>> …“ нататък (включително) за да не логва нищо. Лиценза на кода, както всичко тук е отбелязан тук отдясно. С две думи ползвайте го свободно за некомерсиални цели и ще се радвам да кажете някоя добра дума за мен.

46 коментара

  1. Ей как да не обичаш Superhosтing! Писах им дали са позволили нещо на сървъра и те в 6 сутринта ми отговарят с не и ми обясняват как да го направя по друг начин и по-добре.

  2. Pingback: Боян Юруков
  3. Промяната на скоростта страхотна!

    За снимката – голям ентусиаст си! 🙂
    Днес имаш особен поглед 😉

  4. Евала за идеята с Twitter синхронизацията, доста е идейно 🙂 А Суперхостинг имат невероятна поддръжка, няма как да не им се признае.

  5. @Ирина – абе аз странно си гледам на снимки. Нещо не излизам никога като хората и затова винаги съм от другата страна на обектива. Сега ще е различно обаче.

    @Марио Пешев – Ами седнах да си мисля всякакви начини за интеграция и това ми се стори най-добро. За жалост нямам нерви и време да го правя универсално достъпно като plugin, защото в повечето случаи добавките ми са хакерски и са към категорията customization.

  6. Pingback: Боян Юруков
  7. В интерес на истианта това са малки промени, но е хубаво когато се съобразяваш с хората които следят блога ти. Браво!!!

    Виждам, че имаш и доста знания в уеб програмирането и дизайна и бих се радвал да споделиш опит и в блога си, но това си е твое решение.

  8. Хо-хо! Още по-странен си.
    Утре ще се снимам с телефон (ще ме снимат, щото аз и моя + огледалце да гледам какво хваща камерата, излизам твърде напрегнато) за кандидастване за поредна работа. Малко се успокоявам, че не е толкова пък страшно. Днес на бира направихме десетина проби, коя от коя по-зле :-), ама беше забавно.

    Имаме и профи фото в квартала, ама е грозна картинка – става за лични документи само.

    Сериозно – малки промени, но удобни. Завиждам ти за ентусиазма и се кефя на резултата.

  9. @Андон Иванов – Опитвам се да го развивам постоянно. Ако на мен нещо ме дразни в сайта, заначи още няколко стотин други ги дразни. Аз обаче мога да го оправя и се опитвам. Това със зареждането беше едно от тях. Сега е доста по-бързо, но се притеснявам дали работи навсякъде, защото не съм го тествал извън linux.

    Що се отнася до web програмирането, знанията ми не са системазирани, защото идват от практиката. Пиша понякога някои неща, които са ми станали интересни, но като цяло този блог не е за това. Имам един друг блог, в който през последните 6 месеца съм нямал много време да пиша. Той е ITOtdel и има вече няколко статии предимно в сферата на интеграцията. Ориентиран е предимно към фирми. Скоро ще пусна още една за eclipse и сървърни osgi plugin-и. Обмислям и статия за web програмирането и значението му в бизнеса като цяло. Въобще се опитам да събудя онзи блог и да намаля политиката в този.

    @Ирина – о, стискам палци за работата. Аз сега кандидатствам за практика и знам как е. На снимката номера е да си весела – да не е като за паспорт. А дали е с малко по-лошо качество – няма значение.

  10. Бояне, весела като теб на сегашната снимка ли? :))

  11. @Марио Пешев – ох, недей. Не мога да излиам весел на снимки. Излизам или като борче, или като дебил, или като идиот. Ето сега ще се снимам весел да видиш.

  12. За борчето си прав, и аз бях с такова впечатление за външния вид, преди да се видим във Франкфурт. Поне не изглеждаш несериозен, което е от съществено значение в бизнес среда.

  13. Хехе, найс 🙂 Евала, очаквай включване от женските читателки 🙂

  14. Бояне, поздравявам те за иновативната идея със снимката 🙂

  15. @Боян Юруков – Благодаря за съвета и пожеланието! Успех и на теб и да те харесат на точното място, по твоето разбиране.

    Аз съм на Уиндоус XP, с всички екстри, и те чета на ИЕ6 (все още). Предполагам, че го знаеш. Благинките си работят чудесно, особено приятно е почти мигновеното зареждане.

    Днес наистина обираш точките. Давай все така! И умната – да не задръстиш Фейсбук с почитателки :-)!

  16. @Ирина – Благодаря за пожеланията. Ще гледам да поддържам повече IE, защото тествам само на Firefox и малко пренебрегвам ония голям процент дето използва IE.

  17. @Ирина – IE6? Защо си го причиняваш?

  18. @Васил Светославов – всеки си има предпочитания. Някои са свинали с лошото и им е по-трудно да минат на друго.

  19. @Боян Юруков – Моля те… „й“-то… 🙂

    Да… Обективни неща като сигурност и качество са второстепенни. Уви, говоря от позицията на уеб програмист, но фактите са, че IE6 (и предходните) са много повече експлорър, отколкото интернет 😉

  20. @Васил Светославов – да – имат за цел да те накарат да откриваш нови начини да заобикаляш бъговете им. Сега като си гледам сайта на IE ми става лошо. Затова – двойни CSS.

  21. Пак ще цитирам рекламата на IE директно от сайта на Майкрософт:
    „За сайтове, които не са ъпгрейднати да поддържат IE8, предлагаме compatibility view“ 🙂 Аналогично – за текстови документи, които не са направени да поддържат word 3069, предлагаме compatibility mode. 🙂

  22. @Васил Светославов – Айде сега дискриминация. Тия няма да се научат да спазват интернет правилата. Още от началото си мислят, че са над интернет стандартите и всички трябва с тях да се съобразяват. Само дето не са пуснали и един инструмент за верификация спрямо техния стандарт, защото просто нямат такъв – това е просто колекция от бъгове.

  23. @Боян Юруков – Това ми е ясно, просто ми беше супер странен мегабруталния им подход – уеба да се нагажда според нашия бралзер. Май е трябвало Internet Explorer да е наобратно – Explorer Internet 😉

  24. @Васил Светославов – всъщност не е учудващо. Те се имат за най-големите, защото държат 70% от пазара (или за вече 60) проблемът е, че след като хората се осъзнаят, ще започнат лавинообразно да губят позиции. Ето сега и големия G започна да им гори пътеката.

  25. @Боян Юруков – Дано да успеят. Chrome има още хляб да яде, докато стане сериозен браузер, но е едно много сериозно начало. Жалко, че е само за Windows (за момента). Ако вкарат малко жестове може и да ме спечелят… 😉

    М/у другото едно предложение – що не се пробваш да вкараш някакъв лайв чат тук? Или поне някакви съобщения… 🙂 🙂

  26. Това със снимката е много гот.
    Аз обаче имам идея! Ако не си се бърснал или снощи си препил или ти е тъпо – снимай нещо около теб. Ама нещо, дето отразява душевното ти състояние в момента или те е изкефило страхотно. Така хем ще знаем, че си си ти, хем ще знаем и как точно се чувстваш в момента.

  27. Забравих! – на служебното PC съм с IE и там също скоростта се е повишила. ОК си!

  28. @Oksev – аз всъщност това и правя. Онзи ден си бях снимал отражението в локва. Няколко дни преди това – небето. Понякога нямам време или нет на телефона и не снимам. Като експеримент обаче се получава добре и мисля, да го продължа. Имаше идея да сложа коментари и под снимките, но няма – за целта си има twitter, а и не виждам какво полезно би донесла една дискусия тук. Все пак този елемент внася различно усещане на блога, а не съдържание.

    За скоростта и аз усетих, че е бързо. На работа и аз съм на IE 6 и 7. На Опера също е бързо. Сега обмислям още една добавка и лек редизайн на коментарите.

  29. Направих още една промяна в страницата за Контакти – добавих vCard и QR кодове за визитката и линковете към профилите ми. Освен това тествах сайта на Firefox 3.5 и върви като пушка.

  30. Абе ти си направо гаранция за качество 😉

  31. А дали е възможно да дадеш някакъв hint как става номера. Тествах разни неща, но нещо не ми се получва номера 🙁
    Аз също съм при Superhosting 🙂

  32. @Боян Юруков – да за снимката питах. Съжелявам, че не уточних. Ако не ти се разправя общирно, може само отгоре отгоре, а аз после ще му мисля.
    Мерси предварително 🙂

  33. @Method-X – кажи дали е станало. Трябва само да адаптираш малко кода за твоя сайт. Хубавото е, че не изисква нищо от самия сайт, а всичко върви на сървъра с cron-чета.

  34. Благодарско. Работи като пушка 😉 След малко ще постна и ще линкна към теб 😉

  35. Мдам. И с това се зайграх малко, но снимам с много кофти телефон, така че уголемяването само ще влоши нещата 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.