Th!nk състезанието – опасни закони, предвиждания и обиколка на ЕС

Ето още три статии за състезанието „Th!nk about it“. Първите две са тук, а другите три – тук. По-долу може да намерите кратко описание на всяка от тях, както и линк към официалната статия.

Този месец състезанието за най-гласувана статия е оспорвано. Дълго време долните три статии бяха на първите места заедно със статията за предвижданията ми за резултатите от евро-изборите. Всъщност сега тази статия е все още на първо място и има около 2-3 пъти повече гласове от останалите. Предполагам, че е защото съм я пуснал в Svejo, StumbleUpon, Digg, Facebook, Flickr, Twitter, както и в този блог. Впрочем подобно нещо направих и с другите ми статии. От EJC ни пратиха подробни указания как да си популяризираме статиите, за да стигнат идеите ни до възможно най-много хора. Изглежда съм успял.

Призовавам ви да разгледате статиите на сайта на Th!nk about it и да гласувате за всяка според това, колко ви харесва стилът на писане, а не самата преценка на автора. Така хем ще научите повече за Европа, хем ще помогнете на състезанието.

Както съобщих по-рано, получих Flip камера като подарък от организаторите на Th!nk блогът – EJC. Изпратиха ми я, за да отразявам по-лесно евро-изборите. Точно за това ми и трябваше. Първият ми видео-пост може да намерите тук: „Гласуване в чужбина – мисия невъзможна„. Говорих с Иван Бедров днес и ми каза, че този ми видео-пост ще го пусне довечера в предаването „Булевард България“ по ReTv. Повече за самата камера може да научите тук.

Ето и последните ми три статии в хронологичен ред. Вижте ги и гласувайте, ако ви харесват:

at2

Опасни промени в последния момент в избирателния закон

В тази статия описвам подробно какви опити за изкривяване на избирателния процес е предприела управляващата коалиция – от изборната бариера, през тоталното следене, та до постоянните скандали, които отвличат общественото внимание. Статията е писана преди да бъде приет за първи път промяната за 8-те процента изборна бариера и да бъдат отхвърлени тези за следенето в интернет. Също така още не бяха извадени наяве намеренията за практическа забрана на протестите и скрита приватизация на националните медии. За последните проблеми ще пиша може би по-късно. Под статията се разви дискусия за това, какво всъщност означават тези ограничения и как пречат на изборния процес. Изказвам мнение, че сами по себе си те не са негативни, но поставени в контекста на политическата ни реалност, те може да обърнат изцяло изборите и да подменят вота.

Пълната статия може да прочетете тук: Dangerous last minute changes of the election law in Bulgaria

at2

Три предвиждания за евро-вота – опасни по свой начин

Тук първо сравнявам предвиждания за резултатите от евро-изборите взети от три източника – един чужд, в който професори се опитват със статистически модели да предвидят изхода, едно българско проучване на общественото мнение, както и моите цифри, които са взети от личната ми преценка за обществените настроения. Последните две колонки с цифри са доста близки, което означава, че моята преценка е сравнително по-точно, отколкото статистическия модел. Причината може да се корени в това, че професорите не взимат в предвид динамичната социална среда в България и факта, че един скандал може да обърне изцяло настроенията на хората.

По-нататък обръщам внимание, че тези резултати са притеснителни, не защото тази или онази партия ще загуби или спечели, а защото въобще не се взима в предвид отношението на хората по проблемите на Европейския Парламент и ЕС като цяло. Просто не се говори за кандидатите на партиите, характера, квалификацията им и как биха ни представили. Всъщност, в повечето случаи дори не се знае кои са те. Това аз намирам за притеснително, но за жалост предвидимо. В статията съм използвал с тяхно разрешение илюстрации от Дневник нарисувани от Иван Кутузов.

Пълната статия може да прочетете тук: 3 EP election predictions – disturbing in their own way

at2

Обиколка на Европа и мисли на младите за евро-изборите

Тази статия всъщност е превод на английски на поста в този блог за обиколката на група студенти из Европа и настроенията им относно ЕС и евро-изборите.

В момента разпращам въпроси на повечето участници в тази екскурзия за това, как тя е променила представите им за Европа и какво мислят да правят с това си знание. Доколкото знам скоро ще има още една такава екскурзия. Ще пиша като разбера повече по въпроса. Във всеки случай на организаторите от EJC много им хареса тази ми идея и поискаха да видят какво въздействие е имала една такава обиколка върху мнението на участниците.

Пълната статия може да прочетете тук: A tour around Europe and thoughts of the youth about the EP elections

5 коментара

  1. Pingback: yurukov
  2. Pingback: Боян Юруков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.