Отговори на въпросите около протеста

През последните 3 дни бяхме доста заети с организацията на сайта, а и вчера имах изпит. Затова и нямах възможност да отговарям на всички коментари и въпроси в последните ми две статии своевременно. За съжаление няма да мога да отговоря на всеки поотделно, но ще се опитам. Написах това като коментар, но като стана толкова дълго, реших да го сложа тук за по-добра четливост.

Първо отново ще уточня, че аз не съм направил сайта на виртуалния протест. Останалите организатори са Теодор Василев, Милена Ленева и Петър Атанасов. Има и не малко други доброволци, които помагат много. Аз направих частта с брояча и парламента, докато те направиха всичко останало и пълниха неуморно сайта с информация. На Анна (тук) ще отговоря, че наистина приходите от този сайт са мизерни. По принцип получавам по 20 стотинки на ден от реклами. За последните 3 дни съм получил около 5 лева. Други приходи по сайта няма. От друга страна се наложи да платя 150 лева само за да може сайта да издържи на натоварването тогава и за в бъдеще. Единствената полза в личен план от всичко това е, че хората ме опознават повече и виждат моя поглед върху света. Това е и целта на този блог.

@Bodilka (тук) – сървъра падна на няколко пъти. Затова и се наложи да оптимизирам постоянно. Също така минах на горна тарифа защото старите ми квоти бяха изчерпани за 30 часа от началото на сайта. В пиковия период, сайта достигна 6800 души. Дори без последните подобрения, сайта пак издържа. Не виждам какъв е бил проблема тогава с детските градини.

@Десислав Капламаджиев (тук) – този сайт е абсолютно аматьорски. Малките линкове отдолу са на двамата програмисти – Петър и аз. Всички линкове в сайта сочат към блогът там. Не виждам какво нередно има в това.

@Кънев (тук) – Съгласен съм, че трябва да бягаме от крайности. На този етап най-малкото ако го направим, хората ще се отчаят от нас. Причината този протест – реалния и виртуалния, да получи толкова внимание е защото хората видяха интелигентен и умерен поглед над проблемите, амбиция за промяна и липса на политическа и икономическа обремененост. Вече имаме тази основа от доверие и амбиция. Сега трябва да градим върху нея идеите и подхода ни.

Много съм съгласен с всичко, което казва Надежда Хаджиева (тук). Голяма част от факторите да сме фрустирани бяха добре описани от Vertigo. За някои от тях като въстанията Батак и определени аспекти от мястото ни в СССР не съм съгласен, но това е дълга и не толкова важна част от дискусията. Важното е, че всички в България осъзнаваме какви са проблемите и за първи път от десетки години има реален шанс за обединена гражданска позиция, неподатлива на политически лозунги и манипулации.

Това е и същността на заклеймения за глупост виртуален протест. Сайта feelfriendly има за цел да събере цялото това недоволство и желание за действие и да го канализира така, че да има реален ефект. Използваме интернет, защото това е бърза и ефективна платформа за комуникация, която наистина променя правилата на играта за политиците. Това не са празни думи! Виртуалния протест не са 6000 човечета пред картинка на парламент. Той е 2000-те коментара в блогът и хилядите други из Блогосферата и форумите. Всичко това, както и многобройните дискусии се категоризират и обсъждат точно в този момент от организаторите на протеста, за да се изготви единна позиция за пред медиите. Виртуалния протест не е 69000 души, които си седят вкъщи и си мислят, че протестират. Той е олицетворение на подкрепата на обществото за протестиращите на площада, както и инкубатор за идеи и инициативи. Не трябва да забравяме, че всичко за този протест се роди в интернет. Човечетата и снимката на парламента са просто визуално представяне на всички тези идеи.

Защо мирен протест? Защо наистина не свалим правителството? Всичко, което Vertigo и V.Rumenov (тук) казаха като стъпки за оправяне на държавата са коректни, но страшно нереални. Нищо в този списък не е ново – дъвчем ги вече 20 години. Със смяна на правителства не се получава нищо. Националните борби във Франция, за които сана дума, са били подобни на организация и мотивация като този протест на 14-ти, но са били в много по-отчаяни ситуации и съответно методите са били по-крайни. А и все пак говорим за французите – на тях като кафето им е студено сутрин започват да вдигат барикади и да горят коли.

В България смяната на политиците не върши работа. Това всеки го знае. Казваме го обикновено с жлъч в гласа и го забравяме преди избори. Ако вкараме „свои хора“ защото виждаш ли – сега им вярваме, няма да има ефект, защото бързо ще се покварят. Това е все едно да вкарваш здрави хора в публичен дом с цел да излекуваш труженичките от венерически болести – просто не става, защото корупцията и простотията върви по хората. Трябва да дадеш повод и да изискаш от хората в системата да се променят и да си излекуват венерическите. Така все някой ще работи и ще може да сменяме управниците не само въз основа на политическия им гръб, но и на възможностите им да си вършат работата. Сега това го нямаме – шофьори стават общински съветници, а доктори без икономическо образование стават депутати.

Всичко звучи прекрасно, но как ще стане това? Неяснотата в обществото около целите и методите предизвиква насмешка в циниците. Много искаха да предизвикат бунт и да подпалят нещо. Това са старите методи. Използвахме ги през ’97. Тогава имаше голяма надежда в обществото, нови и амбициозни хора, както и стари и опитни такива. Резултата го знаем всички. За мен причините се коренят в това, че нямаше промяна правилата на водене на политика. Това се опитваме да направим сега. Явно не става с бой. Затова опитваме с мирни методи и обществен натиск. Факта, че има толкова много хора, които ни подкрепят означава, че и доста други са съгласни с нас.

На този етап се опитваме да съберем всички предложения и да обсъдим как да продължим. Идеите ни са хубави, но наистина ни трябва повече конкретни действия. Всички мейли, съобщения и коментари които получихме ще бъдат прочетени и обобщени в декларация в близките дни. Вече има идеи как да продължим. Тогава ще решим и как да продължим напред и вярвам, че решението ще отразява желанията и идеите на голяма част от обществото. Пак повтарям – това, което правим тук не е самосиндикално. Нямаме илюзии, че ще оправим света, но по всичко личи, че хората смятат действията ни досега за похвални и нужни. В такъв случай има вероятност да правим нещо правилно и се надявам да не го загубим по пътя.

Накрая искам да благодаря на всички, които коментираха и обсъждаха проблемите на протестите тук и в другите блогове. Благодаря и за добрите думи и ще се опитаме да вземем всички предложения в предвид.

11 коментара

  1. Здравей, Боян. Линкът „Блогът на Юруков“ недвусмислено сочи към „http://yurukov.net/blog/“, проблема може би е бил регистриран, гогато е имало работат по сайта, защото линковете към конкретните теми –
    ДАЙТЕ ВАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ .::. ПРИЗИВ .::. ОРГАНИЗАТОРИ
    БЪДЕТЕ АДЕКВАТНИ! .::. БЪДЕТЕ ГРАМОТНИ! по това време ги нямаше, а линка „Последни новини: “ е твърде незабележим вход към , тъй като съдържа двоеточие и следва текст. На фона на това, бяха останали твърде ясните линкове – Блогът на Юруков .::. Блогът на Петър (които преди бяха зададени само със URL-то си). С лимончето естествено свързваме Обществена, социална мрежа за споделяне и популяризиране на интересни линкове, изображения, клипове, снимки и моите уважения, но е редно бутона свежо да не яха народния протест – с резултат топ потребител yurukov. Не мога да кажа дали е редно или нередно, аз изпитвам усещането, че не е правилно – пречупено през възприятието на моята ценностна система. Поздрави и успех.

  2. Здравей, Десислав. От всичко, което си казал мога да се съглася единствено, че бутонът „Последни Новини“ може да се разграничи по някакъв начин повече като бутон.
    Всичко останало си е чисто и просто израз на завист и злоба от твоя страна. Когато човек прави сайт, най-нормалното нещо е да си остави координатите като подпис отдолу. Значи няма реклами на сайта, за да не се появят всезнайковци като теб, че видите ли те го правят заради парите. Ами тези хора са инвестирали времето и парите си в името на една добра кауза и какво сега- няма да казвате кои сте, защото „не е правилно – пречупено през възприятието на моята ценностна система“. Търсиш под вола теле. Твоето име ли да сложат на брояча на свежо?!? Защо ти трябва да търсиш корист във всяко действие на себеподобните? Може би, защото самият ти си такъв. Съжелявам, че трябва да го кажа, но пак прословутата ни българска черта да гледаме в купичката на другите се проявява. За такива като теб един мой познат поет написа „Не смея да кажа, че съм добре, съседът от завист да не умре.“ Надявам се, че не съм те обидил много и те моля да помислиш малко върху това, което съм написал преди да ме нападаш словестно. Благодаря за вниманието.

  3. @Десислав Капламаджиев – Линковете към новините ги имаше от самото начало. Както каза Алекс, заглавието на последната новина наистина трябва да е по-ясно и това го говорим от два дни, но както казах и на други места, нямаме време да се обърнем за да го оправим. В момента се подготвя изцяло нов дизайн за основната страница, за да е по-ясна и представителна. Всъщност смятам, че е феномен факта, че един сайт без дизайн и реклама успя да придобие такава популярност.

    За останалото наистина не си прав. Не виждам защо те дразни, че името ми и това на Петър е под страницата. Това дело не е анонимно – някой носи отговорността и е инвестирал в него. Днес или утре ще излезе описани кои сме го направили и защо. Що се отнася до бутон на Свежо – сложихме го в самото начало, за да популяризираме сайта. Не съм го махнал защото резултата сам по себе си е рекорд – 11890 гласа. Това, че по стечение на обстоятелствата аз съм го добавил и получавам някакви точки за това, е страничен резултат. Дори в тази връзка писах на Явор от Свежо да ми ги махне, ако иска, за да не се пускат зли езици като твоя. Така или иначе след седмица ще изчезне.

  4. @Боян Юруков, толкова хора се изразяват на сайта на протеста, мисля че ако не друго, поне можем да помогнем финансво, само кажи къде …

  5. @brambar – ох, да ти кажа нямам идея. Принципно сме взели решение да не приемаме финансова помощ от фирми. Не ми е ясно развитието на тема финансиране, но знам, че има някакви идеи. Мисля, че ще е удачно да се вземе и подхода на Обама, за множество малки дарения от индивиди. Не знам как точно ще бъде организирано, но ще го предложа на другите и ако стане – ще пуснем информация. Трябва да подходим много внимателно към този въпрос, за да няма поводи за спекулации. Ще ти пиша специално като разбера нещо. Благодаря за подкрепата все пак.

  6. @Боян Юруков – да действително, за да няма поводи за спекулация правило номер едно е да не се приема финансова помощ от фирми. Може би ще е добре да се регистрирате като гржданска инициатива или нещо подобно, да се отвори сметка и всяко дарение да бъде малко или много анонимно. Като се дава някъкъв обоснован документално отчет за постъпилите средства и тяхното използване… Но при такъв сценарий ще са ви нужни поне един адвокат и счетоводител … Не знам просто нахвърлям идеи така …

  7. Благодаря за идеите. Мисля, че в даден момент и това ще стане. Сред приятелите ни има доста хора, които се заминават с НПО-та не мисля, че ще е трудно. Сега обаче се концентрираме върху идеята и действието. Останалото на този етап ще е рутина.

  8. Тази система за дарения към Обама беше много критикувана. Но там случаят е съвсем друг. Обама получи над 80% от индивидуални дарения под $200. А за тях не се иска, според ам. законодателство, проверка на източника. Имаше доста дебати, вкл. че част от сумите не са кръгли и вероятно са изпратени в друга валута, не от САЩ-граждани.

    В случая проблемът е може ли някой да плати на организаторите по такъв начин, че да промени първоначалната идея.

    За мен най-чистият начин е без фирмено и държавно финансиране. По-точно чрез самофинансиране или с напълно анонимни дарения от типа на Уики. Когато няма начин някой да докаже, че самият той е източник на средствата, няма как и да предяви претенции. (Всъщност има, ама е по-размазано във времето).

    Спрямо държавното финансиране имам предвид GONGO.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.