Fanopic: Поредната социална мрежа… но не съвсем

fanopic
Моят ремикс на логото им

Напоследък се навъдиха доста социални мрежи и всяка си прилича малко или много с останалите. Въпреки копирането на функции и външен вид, някои успяват, а други западат бързо. Специалистите в областта биха ви казали, че за да грабнат посетителите, те трябва да предоставят нещо ново на сцената. Опита обаче показва, че това въобще не е достатъчно – иска се да уцелиш момента, постоянство и да се развиваш редовно.

С тези перипетии ще се сблъска и новата соц-мрежа на Netinfo – Fanopic. Рано да говорим за класифициране на социалните мрежи поради кратката им история. Въпреки това, тази тук може да се припише към social-bookmark мрежите, сред които е и другият им продукт – Svejo. За разлика от този доста успешен продукт обаче, вниманието на потребителите не е концентрирано върху всеки отделен линк, а върху теми.

Всеки може да създава теми, да им става фен, да добавя снимки, линкове, клипове, дискусии и т.н. С времето около темата се събира една група от хора със сходни интереси и различни източници на информация. Така мрежата става не просто такава за обмен на линкове и медия, а за дискусия около тях. Образуват се канали за информация с добра категоризация на външните линкове – нещо, което при Svejo куца.

Друго голямо предимство на този модел е, че може лесно да се интегрира с други мрежи като Facebook, Twitter, Svejo и въобще всеки сайт, който поддържа коментари. В това число може да включим и блоговете – връзка, върху която ще поработя като пуснат api. Тук трябва да се спомене обаче най-вече приликата с Google Wave – и при двете потребителите участват в различни канали (теми, waves) и споделят информация. При Google Wave целта е това да става в реално време и между различни мрежи, но принципа е същия. Това означава, че когато големия G. пусне кода на Wave за свободна употреба, от Fanopic ще могат бързо да го интегрират в системите си. Това лесно може да е първата такава мрежа в България.

Като идея Fanopic, разбира се, е интересна, но както винаги истината е в детайлите. Независимо от технологията зад него, едно такова общество се развива непредвидимо и от администраторите зависи как ще го направляват. Харесва ми идеята за това, че модераторите се избират по демократичен принцип – кандидатстваш и хората в темата те избират. Сигурен съм, че има още доста скрити такива опции. Тепърва ще видим накъде ще тръгне този проект. Това, че успяха със Svejo далеч не означава, че този ремикс на дигитална социалност наречен Fanopic ще стигне донякъде.

За сега ми харесва и смятам да го посещавам. Там може да намерите две теми започнати от мен – за кандидатурата ми за OYW09 и обща тема за кариерийно развитие.

25 коментара

  1. Pingback: Tomislav Savov
  2. Pingback: Tweets that mention Блогът на Юруков » Архив » Fanopic: Поредната социална мрежа… но не съвсем -- Topsy.com
  3. мене ми е доста разхвърляно, нещо дизайна трябва да се пипне, видеотата се гледат страшно неудобно, вместо да се отваря в стъщата страница, прилича на форум, в който началото на темата има малко повече атрибути

  4. Pingback: Netinfo Company
  5. Pingback: v_bamg
  6. Pingback: Ivan Krachanov
  7. Pingback: Fanopic
  8. Pingback: Боян Юруков
  9. Pingback: Tomislav Savov
  10. Pingback: Netinfo Company
  11. Pingback: v_bamg
  12. Pingback: Ivan Krachanov
  13. Pingback: Fanopic
  14. Pingback: topsy top20k
  15. Pingback: topsy_top20k
  16. Pingback: Stanislav Bozhkov
  17. Привет,

    Направил си доста интересно сравнение в Google Wave. Със сигурносе ще мислим и в тази насока – интеграция на Wave с/в Fanopic. Нека първо го пуснат по-достъпно, пък ще се измисли 🙂 .

    Ти каква връзка с останалите социални мрежи визираш? Коментарите към споделена връзка във Fanopic , да се извличат и от оригиналните източници?

    Много си прав, за това, че каквато и технология да е използвана, важно е дали ще се изгради общество, което да движи мрежата. Нашата цел е всички теми да са независими и нещата да се случват по най-демократичния начин. Все още не сме реализирали всички идеи, които имаме, но смятаме, че така е по-добре – стъпка по стъпка.

    @voxy, може би Fanopic прилича на доста неща, прав си, но пък смятам, че имаме доста ясна и различна мисия, която следваме. Честно казано, в днешно време е почти невъзможно да не приличаш на нещо друго. Важното е да бъдеш полезен за останалите. Ще помислим относно това, което казвате за видеото. Мерси.

    Поздрави,
    Стан.

    п.с. (offtopic) Готино е, че автоматично ми се показват новите коментари/туитове към статията ти. Thumbs up!

  18. @Станислав Божков – връзката с останалите мрежи може да стане по много начини. Примерно да се теглят коментарите от Facebook или поне да се дава линк към подобни дискусии там; да се свързват профилите в двете мрежи; да се качват автоматично съобщения във фейса когато човека добави съдържание в някоя fanopic тема и т.н. Идеи много. Със svejо пък има още повече възможности и то предимно в анализа. Примерно може въз основа на таговете и популярността на линкове от svejo да се предлагат линкове, снимки и клипове към съответните теми.

    Тегленето на новите коментари ги добавих отдавна и са страшно полезни при разгорещени дискусии. Това с tweet-ове го сложих преди минути.

  19. Pingback: Stanislav Bozhkov
  20. Pingback: Един месец в Мрежата - какво се случи след пускането на бета версията « Blog.Fanopic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.