МИЕТ спря поръчката за 2 милиона; Според БУА сайта си струва толкова

трайчо, трайков, министерство, министър, икономика туризъм, правителство, българия
Снимка: Sofia Photo Agency

Може би сте забелязали проблема с поръчката на Държавната Агенция по Туризма (вече в ликвидация) за туристически сайт за 2 милиона лева. Ако не, погледнете двете ми статии от миналите две седмици с описания и становища от замесените:

  • Развитие по темата за ония 2 милиона за сайта на туризма
  • Защо дават 2 милиона за сайт на туризма – отговор на Анелия Крушкова
  • В сряда получих отговор от третата страна – Министерството на Икономиката, които поемат функциите и наследството на ДАТ. Те повтарят това, което излезе по същото време в Дневник – че е протекла проверка и има препоръка към Трайков за временно спиране на държавната поръчка. Въпросите ми и точния текст на становището може да прочетете тук.

    българска, уеб, асоциация, bwa, интернет, web Днес получих и становището на Българската Уеб Асоциация (bwa.bg). Бях изпратил въпросите преди да стане ясно, че поръчката ще бъде спряна, т.е. точно след като пуснах втората статия преди седмица. Най-интересното в думите им е, че според тях цената от 2 милиона е коректна, защото трябва да бъдат документирани 400 обекта в рамките на 2 години, а текстовете да се преведат на 9 езика. Също така посочват, че няма да коментират изпълнението на досегашната поръчка, тъй като вече е била прекратена. Относно изискването за огромния оборот от 4 милиона само от web разработки, те посочват, че е било възможно консорциуми от специализирани фирми да кандидатстват, което го прави реалистично. Накрая добавят, че БУА е част от Консултативния съвет на министерството и има за цял да създава стандарти за работа и да защитава бизнеса. Ето точния текст на отговорите им.

    От двете становища мога да си направя извода, че поръчката е била спряна заради шума, който се вдигна. Като причина се посочва факта, че нито една фирма не е отговаряла на изискванията. До къде е била стигнала поръчката преди да бъде спряна? Имало ли е избрани? Има ли виновни в случая? Това са само част от въпросите, които остават без отговор за този конкретен скандал (а и не само). По важния въпрос обаче е дали и каква ще е следващата поръчка. Ще тръгне ли и тя през лабиринтите на бюрокрацията с надеждата, че няма да я забележим? Кой ще я изготви? Кой контролира тези неща? Аз лично бих искал да видя лице и име в това министерство, а не просто подпис „МИЕТ“ и прехвърляне на топката. Ясно е, че всичко е обвързано с фирми и външни изпълнители, но хайде поне веднъж да стане ясно, че парите не са подарени и нещо е реално свършено. Не казвам, че няма и успешни проекти, но всички сме наясно, че досега никога не е ставало ясно, че нещо се върши като хората.

    20 коментара

    1. Имаш ли текста на самата поръчка ? Много проекти са формулирани за два милиона. Други не са

    2. @in2h20 – В началото съм уточнил за коя поръчка става дума. За жалост самия текст не успях да намеря – свалили са го бързо от сайта на ДАТ и министерството. Изисквания за него са споменати в по-голямата поръчка от 6.4 милиона. Линка е в предишната статия от поредицата.

    3. Интересно какво общо има изработката на сайт със събирането на информация и какво разбира БУА от служители, които обикалят обекти.

    4. @dzver – еми предполага се, че имат такива компании в сдружението. Предвид обаче, че са в консултативния съвет, а изглежда една от фирмите в БУА е кандидатствала за проекта, не очаквам да ми пишат нещо различно. Знам, че е било обсъдено на последното им заседание.

    5. Искам да попитам – последно поръчката спряна ли е, или просто никой участник не отговаря на изискванията. В интервю за Труд Иво Маринов казва: „За някои случаи има съмнение, че действат корупционни схеми. По тази причина решихме да прекратим процедурата на обявената от бившата Държавна агенция по туризъм обществена поръчка за “Доразвиване на официалната туристическа страница на България и създаване на мултимедиен каталог на туристически обекти”. У нас всяка фирма или консорциум са с претенции. Но не всички спазват правилата.“

    6. @Гост – според говорителя на министерството поръчката е спряна поради нарушения. Проекта така е отложен и вероятно ще има нов конкурс.

    7. Бояне, поздравления!

      Това е пример как един гражданин дори само стига да спре съмнителна за корупция или безотговорно харчене сделка на правителството.

      Да не чувам повече, че нямало смисъл човек да се опитва да прави нещо, защото нищо не зависело от един човек.

      Ако човек си постави твърдо за цел, преследва целта си, извършва логическите и смислени стъпки да докаже тезата си и да я направи публично достъпна, успява да допринесе в обществена полза.

    8. @Красимир Гаджоков – аз надали имам нещо общо със спирането. Може би косвено съм повлиял на шума около случая и той да е помогнал да има разследване и спиране. Във всеки случай това е нещото, което обуславя гражданската позиция – да задаваме въпроси и да не оставяме проблемите да потънат.

    9. Ясно е, че е спряна умишлено, но защо в официалното си становище казват, че нито един кандидат не е представил пълната документация, а в интервюта се пъчат, че подушили корупционен механизъм. Мисълта ми е – защо не се синхронизират като приказват глупости. Поне версията им да е една. Така излиза, че имат двоен стандарт – юридически нещата ги оправихме, потърсихме кусури на всички кандидати и както се знае – който търси – намира, ама в действителсност спряхме поръчката, защото смърдеше. Просто е тъпо и недомислено според мен.

    10. Това със сайтовете е такава далавера 😉 Правителството на тройната коалиция смени сайта на министрески съвет с тази боза която е в момента. Ако това с „кръга Котараците“ не е просто PR бомба на БСП и Коалиция за България, аз се чудя кой „котарак“ ще направи новия government.bg 😉 И колко пари ще струва … може би и заради това правителството на ГЕРБ още ползват бозата завещана от Станишев – за да пестят пари може би едва ли не 😉

      Преди месец и нещо нали видяхте сайта на ДАНС, – а за това дърво колко пари ли са дали ? А за всички други административни сайтове ? Ами сайтове настрана, другите ИКТ поръчки ? Примерно лицензи за Vista при положение че компютрите на който ще се слагат едва работят с XP 😉 Абе, списъкът е дълъг…

    11. @Гост – ето едно обяснение – документацията на всички кандидати е била далеч от изрядна, но отговорните лица са я приели и е щяло да има избор на фирма. Това е корупционния щрих. Аз се чудя обаче кога ще излезе информация за това кой е виновен и какво ще се промени от сега нататък. Иначе тъпчем на едно място от скандал на скандал.

      @Калоян К. Цветков – какви котараци? Тия конкурси са висящи от преди изборите. Съгласен съм, че трябва масово обновяване с качествени сайтове на институциите, но има две пречки. Първата е, че за да има истинско online правителство, трябва не само добър дизайн, а стабилна информационна система зад него с обучена администрация и виртуални услуги. Иначе дизайна всеки може да го направи. По важното обаче е второто – дори да се направи сега нов конкурс, процедурите и кадрите ще са същите и резултата ще е подобен на този от правителството на Станишев. Трябва да се променят процедурите, контрола и разпределението на отговорност.

      Същото важи за практически всичко в администрацията. Май доста хора не осъзнават, че с изборите сменихме шапката – едни 100-150 човека, който дойдоха на власт и хванаха здраво кормилото. Дори обаче да качиш Шумахер на трабантче, той може само да взима по-остри завои. Трабантчето си е трабантче и трябва доста време, кадри и ресурси да го направиш в мерцедес или поне пежо. Думата ми е, че под тия 150 човека има една бюрократична машина от хиляди, който правят каквото си искат и докато не се научат (доброзорно), че така не трябва, ще мине време.

      В случая мисля, че имаме точно такъв проблем – пускат поръчки на принципа „ако мине“. Е този път не мина. Следващата може и да мине. Продължават, защото не виждат последствия за „пробването“. Това трябва да се промени и затова чакам да чуя кой е виновен и какво ще се промени.

    12. Pingback: vmastera

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.