Проточните бойлери – интелигентни и икономични с едно малко „но“

tankless_water_heater_small Попаднах на статия за проточните бойлери в Свежо преди време и реших да споделя моя опит с тях. В новия си апартамент имам такъв. В началото беше малко объркващо, но бързо се свиква. Принципът им на действие е прост – вместо да има голям контейнер с вода, чиято температура да се поддържа постоянно, бойлера затопля акумулаторно тяло, около което има увити тръби. Това тяло бързо отдава топлината си при нужда.

Като пуснете крана за топлата вода се слуват следните неща: датчик в бойлера засича, че тече вода през него и измерва температурата й. Ако тя е по-ниска от зададената температура, горелката се запалва и затопля тялото и водата. Ако след няколко минути водата бъде пусната отново, тази в тръбите ще е вече загрята, също както акумулаторното тяло и няма да има нужда от горелката. Кликнете на вдясно за да видите по-подробна схема.

Подобно е действието при затопляне на парното. Може да се зададе определена температура на водата, която да се поддържа от бойлера постоянно (т.е. водата да се загрява над границата и след като падне под допустимата стойност, отново да се загрее). Същевременно има помпа, която върти водата през радиаторите, за да се отдаде топлината там, В нашия случай имаме контролен модул, който позволява програмиране на желаната температура в стаята, вместо направо тази на водата.

Този тип бойлери имат три големи плюса. Първо, те са страшно икономични от гледна точна на общо ползване на енергия и на това, че често използват природен газ, който е по прицнип евтин. Второ, с модула може да се контролира доста по-точно температурата в стаите в сравнение с останалите методи на отопление. Трето, отоплителната система може да се комбинира с други видове загряване на водата като слънчеви панели. Така през лятото може да не се наложи да използвате въобще газ. Друго предимство е, че може много точно да следите разходите си – нещо невъзможно при централното парно.

Разбира се, тази спестовност идва с някои недостатъци. Основните два са свързани с топлата вода. Тъй като бойлера не пази постоянен резерв от топла вода, когато пуснете чешмата се налага да изчакате няколко секунди докато се затопли. Ако обаче малко преди това отново сте я ползвали или е зима и парното работи, въобще няма да имате това неудобство. Във всеки случай спрях да го забелязвам. Забелязва се също така промени в температурата на топлата вода, която се подава, както и в налягането. Някои модели обаче имат малък резервоар, който действа като буфер и спестява всички тези неудобства.

Нещо интересно при парното пък е, че когато стаята е затоплена, радиаторите остават студени. Това е защото интелигентното програмиране на бойлера загрява водата само, ако има нужда да отдаде топлина към радиаторите. През останалото време просто я върти докато тя затопли статите максимално. Така се използва максимално ефективно топлината на изгорената газ.

Мога да кажа със сигурност, че този тип отопление и топла вода са по-икономични от централното парно или такова с елетричесто. Доказателство за това са сметките, които плащам и огромните изравнителни сметки, които пращат в Германия. Най-вече е важно да се отбележи, че с този тип отопление, може да контролирате изцяло колко харчите, кога ще започне отоплителния сезон, колко ще е температурата в стаите, а разходите могат да бъдат допълнително намалени, ако се добавят слънчеви колектори.

Снимките може да видите и във Flickr.

21 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Тези бойлери имат един голям недостатък – харчат 8..10 киловата и не са подходящи за къщи със стари инсталации.

  3. @Тихомир : Прав си – даже не 10 ами 18 – 24 киловата при това на трифазен ток. И аз знам от моите родители в България, че едно да прокараш трифазен ток е одисея, второ сметките за него са шантава работа. Иначе тези дето са за еднофазен ток, дори и инсталацията ти да е добра са си мизерия, ако е по-студена водата, както е зимата, няма да могат и 35 градуса да направят, а под 36 градуса водата си е неприятно студена за къпане.

    Един въпрос – не се ли казват пРоточни тия бойлери на български? Поне на немски са Durchlauferhitzer.

  4. тъкмо и аз щях да добавя, че в българия е по-познат електрическия вариант, поради трудностите в снабдяването с газ – малко домове са газифицирани. електрическия вариант гълта много, това през зимата е рисковано, защото мрежата се товари много, а в другия вариант трябва да влачиш бутилки. а аз лично имам и едно наум за качеството на изпълнението на тоя тип бойлери, които се продават в българия, тъй като технологията е по-рискова от класическия бойлер — има открит огън и реотани работят близо до вода, в момента, в който човек е най-уязвим под душа.

  5. @Тихомир Ипотпалٓиев и @Юлиан – Аз разглеждам специално този на газ, защото е доста по-икономичен. Този на ток надали ще е, а и наистина ел. мрежата в БГ е лоша. Не е тайна също, че дружествата подават много некачествен ток, заради който гърмят много уреди.

    За жалост у нас има прокаран газ само в няколко града. В Пловдив примерно сега газифицират почти целия град и сигурно доста хора ще се замислят какви са ползите от това да се включат. Ако по-голям модел бойлер се включи за цял блок пък, инсталирането на резервоар за газ би имал смисъл.

    @Комитата – от гледна точка на сигурността – има си стандарти за качество, които е задължително да се спазват. На практика и стандартните бойлери имат риск да се взривят. Огънят в този тип бойлери не е открит и има още повече системи за безопасност, точно защото се борави с газ.

  6. Е бих споменал още един „дребен“ недостатък – не може да се къпеш докато нямаш ток, както при конвенционалните бойлери.
    Тихомир Ипотпалиев(Ипотпал) – поети и философ.

  7. @Тихомир Ипотпалٓиев – е, когато няма ток, можеш да се къпеш само половин-един час след като е спрял. Иначе водата изстива. А ако е на газ – тя практически не спира, освен ако няма някаква международна криза, което е рядко.

  8. Преди години съм ползвала проточен бойлер, но наистина изразхозват много енергия, а и е нужен трифазен ток или честа смяна на бушони. Предимството е, че не се чака да се затопли водата.
    В момента за моя радост не съм абонат на българската топлофикация , а ползвам други начини за отопление, както и обикновен бойлер.

  9. От гледна точка на технология, може да ти е интересно да погледнеш нещо за технологията Tank-in-tank на ACV. Доколкото знам си е нещо тяхно патентовано, преди година-две (може и повече) някакъв материал ми мина през ръцете и беше доста впечатляващо.

  10. Аз използвам котел за отопление и топла вода на газ (което, според мен, попада в тази категория). Като изключим очевидното облекчение да не съм вече абонат на Топлофикация-София и неволен заложник на съседите си, съм изключително доволен от гъвкавостта на това решение, както и от скромните сметки, които плащам (и които мога сам да си изчисля, като просто си засека показанията на газомера). Да не говорим, че въпросът „пуснаха ли ви парното“ ми се вижда архаичен като „пуснаха ли вече банани за Нова година“ 🙂

  11. @Васил Светославов – това изглежда си е хибридно решение за съхранение на топлина. Все пак идеята пак е топлината да се произвежда в сградата. Основният проблем с централното парно е, че при преноса се губи голямо количество енергия. В България процента е дори над 50%. Вече какво решение се вземе за конкретния дом/блок зависи от местоположението, цените в града, достъпа до газ и т.н. Около Батак примерно има много дъскорезници и най-евтиния начин за отопление с трици.

    @иво – точно това е въпросът. Най-доброто би било да се инсталира котел за целия блок, който да използва вече готовата система за парно и топла вода и да се отреже изцяло връзката с ТЕЦ-а. Така ще излезе дори по-евтино, защото мащаба ще е по-голям и началната инвестиция ще се изплати за няколко сезона.

    Естествено това е практически невъзможно чисто организационно – как ще се съберат съседите да направят нещо щом става дума за пари и как точно ще се смята кой колко ползва. Впрочем това е добра идея за бизнес – хора, който да организират, изграждат и тестват такива модификации. Като се включат още инвестиции за слънчеви колектори и саниране, може дори да се използват фондове за енергийна ефективност.

  12. @иво – опа, оправих го. Не че не е лоша идея де. Ще затопли страницата и посетителите ще се греят. Всъщност може да направим кампания – при кликване или писане на коментра – събираш точки за Топлофикация. При 1000 точки – печелиш ел. одеало. 🙂

  13. Цената на газта е съизмерима с тази на ел. Енергията в момента и не съм съгласен, че на газ е по-евтино. Виждам, че темата е от 2009-та, може тогава да не е било така. Също така твърдението, че тока ни е с ниско качество е абсурдна. Който иска трифазен ток го получава за около месец за 300 лв. Говоря за урбанизираните територии разбира се. А котлето на ток е по-безопасно при всички случаи.

  14. Единственото, което ме спира за проточен бойлер в банята /за къпане/ е риска от токов удар, иначе намирам че са по-удобни от другите

  15. Здравейте! Искам да Ви поздравя за изчерпателната статия. Много ми помогна, а и съм сигурна, че не само на мен. Поздравления!

  16. Здравейте,
    Моля препоръчайте човек(от Пловдив) , който може да монтира такъв тип проточни бойлери.
    Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.