Прекодиране за видео на LG Viewty KU990 под Линукс

img_8991

Както описах тук, телефона LG Viewty е много подходящ за гледане на клипове и сериали. Затова написах кратък скрипт, с който може бързо и лесно да се прекодират филми в подходящ формат. Доколкото ми е известно, трябва да работи и за останалите телефони от тази серия, но ще се радвам, ако някой има възможност да го тества.

English version / Английска версия

Употреба

За да се стартира, трябва да използвате следната команда:

ffviewty „име_на_входно_видео“ „име_на_прекодирано_видео“ [-w1|-w2|-w3|-w4]

Всяко от тези кодове накрая отговаря на определен формат на входящото видео. Това е необходимо, за да не се разпъне клипът. По подразбиране, скриптът приема, че видеото е във формат 4/3 и трябва да се отреже на 16/10. Това е обикновено случая с музикалните клипове. Ето и останалите формати, които се запазват в прекодираното видео, т.е. няма рязане:

  • -w1 – 16/10 – някои сериали и стари филми
  • -w2 – 16/9 – повечето сериали
  • -w3 – 2.5/1 – повечето филми
  • -w4 – 4/3 – някои клипове и всички записи от предавания
  • Инсталация

    Shell скрипта изисква mencoder. Първо разархивирайте някъде сваления tar файл като запазите флаговете.

    tar xvf ffviewty_11.tar

    Следния ред ще копира скрипта в папката /usr/local/bin (за Ubuntu):

    sudo cp ffviewty /usr/local/bin

    Ако не сте на Ubuntu, моля пуснете следната команда в root конзола

    cp ffviewty /usr/local/bin

    Сваляне

    Скриптa може да свалите от тук.

    Лиценз

    Програмата, както всичко на този сайт, е под лиценз Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5, което общо взето означава, че може да го използвате и разпространявате свободно, но ще се радвам ако кажете някоя добра дума за мен.

    Идеи за допълнения

  • Добавяне на команда в падащото меню към видео файлове
  • Допълнителни опции и собствено конфигуриране на формата на видеото
  • Автоматично засичане на формата на видеото
  • Графичен интерфейс с настройки, информация и лента за прогреса на кодирането
  • Автоматично откриване на включен Viewty и копиране на клипът направо в папката за клипове
  • Ако някой има още идеи, предложения и коментари, ще се радвам ако ги сподели тук.

    15 коментара

    1. Ей, чудесно, със сигурност ще е от помощ на някого.

      Само малко допълнение SuperUserDO (sudo) е свойствено само за Ubuntu и то ако не си в администраторска конзола и не си приложил някой трик за генерално заобикаляне (като мен). Не за GNU/Linux въобще. Да няма объркани и ядосани коментари от начинаещи Suse-ри (примерно).

    2. Много сложна и пипкава ми се струва тази работа. Особено пък, като се има предвид, че крайната цел е гледане на някакви си филмчета…

    3. Не е сложна. В интерес на истината става също толкова бързо, колкото и ако се натиснат няколко бутона. Въпреки това ще е по-добре ако може да става от падащото меню. Обикновенно като сваля някой сериал или клип го пускам веднага да се кодира и след няколко минути е върху телефона. Нищо различно от свалянето на музика.

    4. Можеш и изобщо да не се мориш да го слагаш в /usr/local/bin.
      Достатъчно е да го сложиш е ~/ и да си го пускаш с ./ffviewty (повечето терминали те хвърлят точно в ~/).

      Добър стил е да указваш какъв script се очква т.е. да сложиш в началото на скрипта:
      #!/bin/bash (/bin/sh & etc) например …

      Също така хватката с chmod е напълно излишна поради факта, че tar запазва permissions на файловете в архива или всичко това можеше да бъде:
      tar xvf ffviewty_11.tar
      ./ffviewty
      Ако все пак държиш на /usr/local/bin, то просто правиш mv, вместо cp и си спестяваш един chmod 🙂
      Според мен е добре да правиш архивите като папка т.е. при разархивирането им да не се пльоскат в текущата директория, а да си създават директория ffviewty_11 … някак си по-изпипано е 🙂

      btw sudo изобщо не е свойствено само за Ubuntu … MacOS X също използва sudo …

    5. Много благодаря за съветите. Ще ги приложа. Трябва да попрочета малко за sudo. Досега каквото и да съм инсталирал,независимо от дистрибуцията все ми дават sudo в инструкциите и не съм се замислял.

    6. /off
      sudo е просто начин да избягаш от глупостите които един потребител може да направи със собствената си система, но пък му даваш свобода да я оплеска при добро желание … (разбира се sudo е доста добър инструмент, когато искаш да ограничиш правата на някой user)

      за мен лично е изключително досадно, но все пак т.н. desktop linux-и се стремят да привлекат повече потребители от evil M$ … как по-добре да ги убедиш, че linux е по-stable и не го нападат гадини … ами просто им забраняваш да пипат по същинската система … „заключваш“ ги до собствената им home директория и да мажат … но всеки с вкуса си …

      P.S. вместо на всяка команда да слагаш sudo, можеш да направиш:
      sudo su
      (вече си root)
      passwd
      (слагаш root парола)
      след това когато ти трябва root вместо да пускаш т.н. root terminal на Ubuntu-то просто пишеш:
      su
      пишеш си root паролата и действаш смело (или не толкова ако ти е мило Ubuntu-то 🙂
      когато си root prompt-а ти ще бъде #, вместо $

      P.S.2. дали има някой windows потребител който да си е направил limited user в Windows-a ?:) ех колко по-малко дертове щеше да си има 🙂

    7. Всъщност факта, че в нормалния случай потребителя няма достъп до root командите, е даден като една от основните причини за по-високата сигурност на linux. Повечето хора си мислят, че единствената причина е във факта, че се използва по-малко от windows. Всъщност до някъде това е и недостатък, защото повечето хора не разбират какво правят под root и някой може съвсем лесно да вмъкне някоя невинна на вид команда от типа „:(){ :|:& };:“ в инструкция като горната.

    8. доста offtopic стана обаче … сигурност и глупост в частност незнание са две различни неща 🙂
      когато последно си играх с Ubuntu sudo позволяваше всичко (т.е. не беше конфигурирано за нищо повече от това да те пусне да станеш root) … а това, че дадени команди не можеш да ги изпълниш (правилно) като нормален user си е застъпено в основата на всяка нормална *nix базирана OS.
      Не мога да се съглася, че потребител може да бъде причина дадена система да бъде по-малко сигурна … това не зависи от него … зависи от администратора на въпросната система и от самата система. Когато говорим за desktop linux ролята на администратор може да се изпълнява или от самия потребител или от т.н. производител/създател на системата (pre-config). Това, че даден потребител е решил да се прави на администратор и да слага разни символчета волно или неволно не прави системата по-несигурна 🙂 Хората са казали: каквото сам си направиш … 🙂
      Идеята на sudo е да предпази потребителите от самите тях. Нещо което в apple от години се опитват и успяват (въпреки явните недомислия като неприятните изненади при merge което прави replace на директории или разликата в permissions когато правиш drag’n’drop и copy/paste на файлове и директории).

      И за да се върнем в темата бих казал, че правилният подход е да слагаш собствените си неща (scripts) в собствената си директория. Така няма да ти трябват никакви хватки като sudo/su & etc 🙂
      Пък и няма да се притесняваш, че авторът на въпросният script не е сложил някое редче в повече 🙂

    9. Ох,майко, бая трябва да съм се прежалил, за да си пусна тоя скрипт на моята машина. Нищо лично, но защо не се занимаваш с неща, които познаваш 🙂

    10. Сега прочетох и дългите коментари 😆 Голем смех, какви капацитети виреят по блоговете. Прочетете как може да се ограничи потребиетля в /etc/sudoers. Целта не е никъв потребител, на никой не му пука за тоя потребител. Както при всяка стратегия, касаеща сигурността на дадена система, и тук целта е да се забрани всичко и да се извършват отделни операции със судо. Ако ти си един сисадмин, не може да дадеш паролата си на колегите, щото единия искал да рестартира рутера, другия прави бекъп третия еди си какво. И като стане някой фал не знаеш откъде ти е дошло. Точно тук идва в играта судо – да позволиш на точно определен потребител да извърши точно определено нещо с по-високи права от зададените му.

    11. Ако знаеш нещо и наистина разбираш от принципите на свободния софтуер, то ти би 1. оценил усилията ми и 2. би ми помогнал със съвети. Това е скрипт, който направих за себе си и реших да споделя с останалите, защото видях, че не малко хора имат сходен проблем. И ако си решил да се заяждаш, много бих се радвал поне да си напишеш името.

    12. Бояне, твоя скрипт ми свърши чудесна работа. С него успях да подкарам клиповете си на скапаната Нокия. Имаш 6+ от мен. Нямам какво да кажа като препоръка, освен да съобщя че работи.
      Не обръщай внимание на професорите, с навлизането на свободния софтуер станаха прекалено много и се държат точно като селските автомонтьори. Като се правят на всеумни, моля форума на linux-bg.org заповядайте. Там можете да се правите на о***ни колкото искате.
      Уважете работата на човека и не се дръжде като последните простаци.
      А по бира

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.