Развитие по темата за ония 2 милиона за сайта на туризма

Като човек прекарващ много време в интернет, аз не мога да не приветствам желанието на администрацията да рекламира туризма ни в мрежата. Като българин прекарал доста време извън родината, не понасям изрази като „българска му работа“, защото съм видял достатъчно, за да знам, че глупостта е универсална константа. До колко обаче може обществената поръчка за туристически сайт за два милиона лева да се нарече точно така, преценете от новините, които ще ви съобщя сега.

Уволнение

Анелия Крушкова, ДАТ, скандал, уволнение, 2 милиона туризъм, интернет
Красимир Юскеселиев@Dnevnik

Днес Инвестор.bg съобщава, че Анелия Крушкова е уволнена от поста председател на Държавната агенция по туризъм (ДАТ). Макар, че тази агенция да е в ликвидация, тя на практика все още работи и пуска държавни поръчки за милиони. При това не за един или два, а за цели 6.4 милиона – над два пъти повече от бюджета ни за реклама на туризма, както коментира Дневник. При това в условия на задълбочаваща се криза и постната пица на Дянков. Веднага в Twitter се появиха шеги, че не е здравословно да се дава интервю в този блог, визирайки въпросите, които й зададох в началото на месеца. Дали това интервю е било една от последните капки в чашата – не мога да знам. Там тя посочи, че са разгледани параметрите на чуждестранни туристически сайтове и посочи фирмата „Едита Груп” ООД за съставител на скандалната обществена поръчка.

Чуждестранния опит

туризъм, сайт, Дания, скандал, поръчка, Дългария, отпускаНа няколко места открих препратки към представителни сайтове на други държави и как те са вдъхновили желанието на ДАТ за хвърляне на толкова пари в проекта. Затова реших да поразпитам колко са стрували те. Писах на доста такива и до сега съм получил 8 отговора. От два ми казаха, че информацията е поверителна. В четири ми обещаха да проверят информацията, а от два ми я изпратиха – australia.com и visitdenmark.com. Първите ми пратиха страницата с пълните им финансови отчети за последните 10 години. Дания пък ми дадоха директен отговор – отнело 10 месеца за изграждане на сайта, 800 000 eвро е струвало всичко (снимки, клипове, преводи) и се обновява на около 4 години. Това е с 400000 лева по-малко от нашата поръчка, езиците са 23, а не 9 и средната заплата в Дания – най-голямото перо в разходите – е някъде 20 пъти над тази в България. Интересно ми е някой задавал ли в същите въпроси преди мен?

Кой оцени сайта на 2 милиона?

Едита Груп, Анелия Дошева, собственик,управляващ директор, поръчка,2 милиона, туризъм, скандал, ДАТПитаме Анелия Дошева, собственик и управляващ директор на „Едита Груп” ООД, която е спечелила обществената поръчка за изготвяне на обществена поръчка за нов представителен сайт на българския туризъм. Сайта на фирмата може да откриете тук, а оригинала на писмото й може да свалите тук (pdf).


Има ли вашата фирма опит и специалисти в изготвянето на интернет сайтoве, одитирането на фирми, които го правят или в интернет рекламата и PR?

Да, управляваната от мен фирма разполага с необходимите специалисти в изготвянето на интернет сайтове, интернет реклама и PR. Техни автобиографии, копия от дипломи, сертификати и други доказателства за квалификация и професионален опит са приложени в документацията за участие по обществена поръчка с предмет: “Изготвяне на документация за възлагане на обществени поръчки”.


Изготвихте ли оценка на техническите параметри на други подобни сайтове, на ефективността на кампаниите свързани с тях, както и на нужния опит и знания за изготвянето им?

Експертният екип е изготвил оценка на техническите параметри на базата на сайтове с различна визия, като: spain.info, visitbritain.com, visitdenmark.com, visitgreece.gr, tnvacation.com, australia.com. По наше мнение подобни сайтове са функционални и удобни за потребителите, а кампаниите свързани с тях – информативни и ефективни.

Прочети останалото…
Освен посочените по-горе сайтове е ползвана информация и от „Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България 2009-2013 г.”; Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 и „Годишна програма за Национална туристическа реклама ”, поместени в сайта на Държавната агенция по туризъм.

Изготвихте ли оценка на техническите параметри на други подобни сайтове, на ефективността на кампаниите свързани с тях, както и на нужния опит и знания за изготвянето им?

Обществената поръчка с предмет: “Изготвяне на документация за възлагане на обществени поръчки” е част от проект BG161PO001/3.3-01/2008 „Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване”, който се осъществява въз основа на схема за безвъзмездна финансова помощ и е финансиран от структурните фондове на ЕС.

Прочети останалото…
Целта на тази обществена поръчка е да се създаде представителен и модерен национален туристически портален сайт. В тази връзка сме правили съпоставки с туристически портали на други държави и сме преценили критериите, така, че сайътът на България да е конкурентноспособен и измерим със стандартите на 21 век.

Относно цената на поръчката, Ви уведомявам, че „Едита Груп” ООД не е определяла цена на поръчката. Сумата от 1 980 800 /един милион деветстотин и осемдесет хиляди и осемстотин лева/ беше предварително определена и поместена в обявлението за обществена поръчка с предмет: “Изготвяне на документация за възлагане на обществени поръчки”, в която ние участвахме.

Тя е определена от консултантска фирма, наета от Държавна агенция по туризъм и посочена в проектен фиш към проект BG161PO001/3.3-01/2008 „Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване” . На база свои изследвания и проучвания въпросната фирма е формирала сумата за всички необходими разходи и задължителния минимум процент за риск.

„Едита Груп” ООД се е съобразила с определената сума, поради очакваните резултати при изпълнението на поръчката, а именно:

  • Да бъде разработен софтуер за уеб базиран електронен каталог от туристически атракции с възможности за добавяне на широка гама данни за всеки обект и за групиране на обектите по различни признаци;
  • Сайтът да функционера на девет /9/ езикови версии;
  • Да бъдат разработени най-малко 3 нови тематични раздела на сайта (дестинации, блогерски секции, business to business сайт за професионалистите в бранша);
  • Да бъде интегриран институционален сайт на Държавна агенция по туризъм;
  • Да бъде разработено електронно съдържание за до 400 обекта, включващо до 4000 снимки, 50 видеоклипа, 50 аудиозаписа, 50 мултимедийни компоненти;
  • Да бъдат обучени за работа с мултимедийния каталог служители на Държавна агенция по туризъм;
  • Да бъде създаден функциониращ мултимедиен уеб-базиран каталог, достъпен за потенциалните потребители чрез портала на Държавна агенция по туризъм и Интернет мрежата;
  • Да бъде създаден функциониращ портален сайт, достъпен за широк кръг потребители;
  • Както се вижда дейностите по тази обществена поръчака са твърде разнообразни и мащабни……..

    „Едита Груп” ООД вече четиринадесет години се занимава с представянето на България у нас и в чужбина. чрез рекламни телевизионни и филмови продукции, в частност, изработване на рекламни видеоклипове, филми и мултимедийни презентации

    Въз основа на натрупания опит ние сме добре запознати с цените на посочените продукти и със съвременните тенденции за разнообразяване и активизиране на рекламните и маркетингови дейности.


    туризъм, туристически сайт, поръчка, 2 милиона, държавна, Анелия КрушковаСами си преценете. Как изглежда собствената страница на тази фирма, както и допълнителни връзки и коментари по казуса може да намерите в предишната ми страница:

    Защо дават 2 милиона за сайт на туризма – отговор на Анелия Крушкова

    42 коментара

    1. Pingback: Georgi Kamov
    2. Pingback: Ivailo Ivanov
    3. Това е положението. Сайтовете на бтв си ги правят фирми на техни хора, държавните сайтове се правят от фирми на хора на властимащите в момента. Не мисля че скоро ще се промени, просто бат Бойко почти не ползва интернет, знам от опит. Във фейс-а от негово име отговаря някакъв пиар, при това чете веднъж на месец.
      Сетете се сами кога ще се сетят да затворят и тия вратички и да заключат кардците и в тая област.

      Мъчно ми е като пряко засегнат от шуробаджанащината в сферата на дейност и на моята фирма, но засега не виждам решение освен да шумим, пишем и… дано ни забележат по-скоро.

    4. Обърни внимание какво се върти по ВВС за Косово.
      Къртят мифффки пичовете. Няма по приятна тв спот от тяхната.

      Рекламата възниква директно от нуждите на първата професия..на най първата професия – четем по дебелите книги как се прави имидж.

      Файда от сайтове, когато посолствата продължават да функционират като паркинзи за наши хора. Файда и от два милиона, когато държавата отсъства.
      Така де, кво да и брендваш ?

      Дания си направи този сайт не толкова за привличане на туристи, колкото за внос на квалифицирана работна ръка.
      Скандалът през септември (ютюб клип на млада майка, която си поръчва татко на детето – визитденмарк плати кампанията) донесе две оставки – на шефа на агенцията, която проектира кампанията и на директора на туристическата институция.
      С този сайт или без него, дестинацията е желана. С думи прости, който веднъж е бил тук се връща. Или мечтае да го направи.

    5. Хехе.. направо не мога да се въздържа от коментар… Интервюто е супер информативно – има ли вашата фирма опит? – Нашата фирма има опит. Изготвихте ли оценка? Изготвихме оценка. Интересно ми е като разполагат с толкова специалисти що не са взели да си направят свестен сайт, поне нещо малко по-така… да не си личи, че е за 100 кинта. Нищо, сега ще го „редизайннат“, сигурно са лапнали някой бакшиш.

    6. @3D Уеб дизайн – Има раздвижване. СъПерник съобщи, че поръчката щяло да се преразгледа. Ако имат мозък в главата тези новите, може и да потърсят съвет от българската интернет общност, а и контрол. Има някаква надежда да се получи добре. Доколкото разбирам някаква такава сума трябва да се изхарчи от еврофондовете, но хайде да не е самоцелно и да не се стига до ситуации като с пътната агенция.

      @in2h20 – определено има както да се желае от поведението на нашите. Не е дори толкова заради самата поръчка – капка в бюджета. Въпросът е да си имаме уважението и да не си мислят, че никой не гледа. Хайде да не се стига до там, че да изваждаме и физически пъдарската сопа, освен виртуално.

      @mok – аз затова после добавих „Сами си преценете“. Просто нямам какво да добавя. Гледал съм техни документални фирми и не са лоши. Нищо общо нямат с това, което се очаква като изпълнение за този сайт. Едно на ръка, че сайта им не струва – клиповете и снимките ще са важна част, но от досегашната им работа не виждам нищо, който може да се нарече „съвременно“. А щом не го правят, значи не разбират. Щом не разбират – как са оценили поръчката на 2 милиона.

    7. Толкова да се радвам, че са я уволнили тази женица. Направо място не мога да си намеря! Това просто щеше да ни извади очите на всичките. Те пък поне да си бяха намерили 2-ро мнение от някъде тия хора… грубичко да им го сметне… без детайлите, че да не се излагат така. Ама те не… специалисти били имали. Ами имайте си ги тогава. А сайтът им личния на тия „Едита Груп” ООД е повече от пълна скръб даже. Ужас голям, как не ги е срам!

    8. Pingback: icakis
    9. Едита Груп хехехе, да провериме ли коя компания отганизираше концертите за предизборна агитация на Костовото правителство и СДС….

    10. Да, за сега са казали, че ще преразгледат. Да видим. Дано наново се напише заданието + изискванията, че си бяха нагласили само техни хора да отговарят на изискванията, а заданието е безумно написано с copy/paste от други, без капка мисъл …

    11. @Евгени Йорданов – Сайта им наистина въобще го няма. Изглежда имат опит в правенето на филми, но далеч не е достатъчен. А шефката на ДАТ според мен са я уволнили за наглост. Това да пускаш такива поръчки си е точно това.

      @Виден Нацев – те ли бяха? Не знам.

      @smiling – Тези пари ще трябва да си се изхарчат, защото си мисля, че са по някоя ЕС програма. Номера е да има смисъл от тях и да получим реципрочен продукт. Като се замислиш, определено можем да докараме сметката до 2 милиона без да мамим – просто ще се съберат добри специалисти и ще се направи много добър интерактивен сайт с 3D разходки из обектите и много информация. Въпросът е да е това, а не нещо като сайта на Едита.

    12. Юруков, тъй и тъй си се захванал със случая, за което приеми моите адмирации, защо не вземеш да напишеш едно писмо до милата ни браншова организация за становище по казуса!? Щом от чужди сайтове са ти отговорили и то в цифри, какво остава БУА да напише два реда? Какво ще кажеш за идеята?

    13. Еми като гледам колко интензивно се срещат ;-)) знае ли човек –

    14. Обърни внимание, че australia.com не е просто информационен сайт – зад него стои цяла институция, която върши маса работа. Аз от няколко дни се въртя из него и свалям информация за един проект – виж примерно tra.australia.com какво публикува…
      @Жюси – що не я съживите тая асоциация 🙂

    15. @Павел – не се замотах много там – колкото да им намеря мейли. Станал съм доста ефективен с изравяне на информация и контакти от мрежата. Трябва да пусна в тази връзка статия за ефективно търсене в G. Погледнах го това. Изглежда наистина са направили цял раздел на икономиката. Не знам да има такива научни изследвания у нас. Или сигурно има, но са вътрешни анализи на фирми.

    16. @Боян Юруков, това ще си е успех да я преразгледат и ще е супер. Само като се замисля за тези пари колко софтуер за уеб сайтове може да се разработи и ми призлява. Та за такава сума можеше да се направи световно значим продукт в уеб индустрията 🙂

    17. @3D Уеб дизайн – Мисля, че правим грешката, която отбелязахме в коментарите на предишната ми статия по случая – малка част от парите ще отидат за самия сайт. Големите харчове са по преводите, мултимедията и съдържанието. Въпросът е, че трябва да очакваме невероятно качество за 2 милиона, а предвид поръчката – надали ще го получим. И тъй като парите ще се дадат така или иначе, по-добре да видим и преработим условията сега, а не след като всичко е готово и парите бъдат дадени.

    18. Това го разбрах, но сумата за преводите, мултимедията и съдържанието е твърде далеч от реалността. За тези пари може да се наеме екип, да се обзаведе цяла сграда, офис, да се разработи цял нов CMS, и да се направи сайта. Като след това ще може и да се избиват пари с продажбата на софтуер, CMS или част от кода. Знам много добре какво може да направят можещи програмисти за 2000 лева. А за 2 милиона…. бахти сумите и съдържанието, такива цени няма и на запад 🙂

    19. @3D Уеб дизайн – абе хвърлят се, но първо заплатите са между 5 и 10 по-големи за същите неща, а и контрола е по-добър. Не са толкова нагли като ДАТ. Дайте да видим дали новите отговорни лица ще преразгледат поръчката.

    20. Ето какви снимки трябва да се включат в един бъдещ туристически сайт. Уникални са просто. При това са готови и ще излезе по-евтино да се изкупят правата:
      Божествената планина

    21. Аз разговарях със търг.представител на България в Брюксел, за това да направим интернет кампания за България в Белгия и Холандия. Повод беше за мен, че се занимавам с подобни кампании на Швейцария, Хърватска, Австрия и други, а също ми прави впечатление, че Хърватско редовно облепва градският транспорт тук. Викам си: разбира се, че и ние го можем това, поне откъм интернет спецове не ни липсва самочувствие (ние нали винаги сме от най-великите).

      Горепосочените страни какво правят: кампанийка, състезание играй и спечели ваканция, хоп попълване на базата данни със емайли и контакти на хора, заинтересовани в дадената страна и после се ползва това за емайл маркетинг и тн. Картинката е ясна, нищо сложно, не е немска философия да кажеш.

      Отговорът от Брюксел: Разбирам те, има идея в това което казваш, но пари от агенцията за туризъм за да вземеш, трябва много лобиране, трябва да убедиш много силни хора..по-добре се откажи…

      За справка ви давам следната сметка: за 2млн евро мога да докарам 5млн посетители на сайта на Република България. При конверсия от 1% или дори 0.5% от посетител към потребител (което ми се струва нормално), това са 50к или 25к реални клиенти на българският туризъм. Всеки от тях резервира средно за по 400-500 евро минимум, ей го на, парите се завъртяха.

      Правете иначе вие хубав сайт със невероятни снимки, после кой ще докара посетители и клиенти на този сайт? О да, разбира се, брандинга е важен, сайта трябва да е много хубав.

      Но да…нека си направят големите мозъци няколко срещи, да помислят, да обсъдят, да стане 2025-та. Защото Българите, всеки от вас знае най-добре и е най-умният, ама да седнете заедно да направите нещо – дръжки. Кой ли пък съм аз, един прост интернет разбирач та да ви уча вас, великите българи, как стават нещата.

      Айде със здраве, направете си още много срещи на ИАБ,БУА,бранша,списанието и прочие. току виж някой ден нещо полезно сте измислили и сте отишли при правителството като единнен сектор да работите и помагате не само на себе си, но и на България.

      Тъмбс ъп на Юруков, за това че им рови по дупките. Малко са тези, които смеят да се опитват наистина да променят нещо. Не е типично за България, тези, които много смеят да си изказват мнението, никой не ги обича. Промяната не е много желателна.

      Успех!

    22. @Oggy Popov – съгласен съм с теб и се радвам, че даваш мнение като човек, който явно е вътре в нещата. Моята позиция е, че тези неща за да се случват и да има смисъл от тях, трябва да има широка консултация с експери и заинтересовани лица. Една тема с коментари отдолу и запитвания до 2-3 организации за становище стигат в този смисъл – ние ще поемем нататък. Въпросът е някой да слуша.

      Впрочем, ето текста на оригиналната поръчка от 6.4 милиона, за който говори Дневник. Част от нея са тези 2 милиона, за които говорим горе. Поръчката за сайта е затворена и явно вече има спечелил. За жалост нито информация кой е намерих, нито текста на поръчката, нито нищо. Дори горния документ открих след разни магии с Google.

    23. Боянчо,
      Не искам да ти разбивам мечтите, но те се каниха да махнат тази служителка от юли месец. В смисъл, не са я уволнили заради тебе. Това беше планирано още преди. Цялата агенция се закрива и нея я освобождават, а не уволняват. Просто от правителството се бяха забавили и не бяха обнародвали заповедтта.
      Иначе тази поръчка се готвеше от няколко месеца. Виж в Дневник. Там е обяснено. И според мен такава мащабна поръчка е необходима за да отцелее Българския туризъм в периода на криза и жестока конкуренция от съседите и Испания. Иначе наистина трябаше да се махне тази, макар и поръчката да има доста високи и правилни изисквания според мен.
      http://www.dnevnik.bg/pazari/turizam/2009/11/25/820681_predsedateliat_na_agenciiata_po_turizum_aneliia/
      http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/11/23/820043_agenciia_v_likvidaciia_pusna_goliama_poruchka_za/

    24. @Oggy Popov – Не ме разбирай грешно, ама хората „от бранша“ никога няма да тръгнат да искат нещо от правителството. Не и по този начин, който предлагаш (с разумно предложение). Ако някой тръгне към правителството – то ще е с предложение за далавера като горната, защото това върви.
      Нашата фирма (НетИнфо, където работех преди време) спечели един проект за голям сайт – http://www.evroportal.bg (вече покоен – умните глави го затриха като ненужен). За 20 пъти по-малко пари от въпросните 2 милиона направихме най-сложния CMS, който съм виждал на БГ сайт. Скъсаха ни нервите. Шефа на фирмата категорично отказа да се занимава повече с работа за държавни институции. Дори не кандидатсвахме във втория конкурс (за поддръжка на сайта) макар че щяхме 100% да го спечелим. Ако се чудиш как са ни скъсали нервите – само ще спомена, че три месеца след започване на работата МВнР още не знаеше какво иска и накрая се стигна до абсурда аз сам да си пиша заданието на проекта и да се контролирам как го изпълнявам, защото там никой хабер си нямаше от нищо (единствения човек, който поддържаше предишния им сайт го правеше през програма на ДОС писана специално да ходи да подменя текстови файлове…; а зам.министърката ми даде визитка с държавния герб, на която мейла й беше @yahoo.com).

    25. @Драго – да бе, знам, че отдавна са искали да я махнат. Шегувах се с това за последната капка, защото в Twitter тръгна такава приказка. Интересното е, я махнаха точно след като въпросните поръчки за 6.4 милиона тръгнаха. На сайта на ДАТ пък липсва каквато и да е информация по темата.

      @Павел – безхаберие е ключовата дума. Знаят, че трябва да правят нещо в „интернета“. Искат да правят нещо в „интернета“ и виждат възможност за спечелване на евро-проекти с неща за „интернета“. Ето така са усвоени минималните проценти от фондовете. Друг е въпроса, че ефект няма. Затова се иска само едно нещо – контрол и организация. За жалост дори с новото правителство не виждаме такова нещо. Има желание за контрол, но без правилната организация нищо не става. А за целта те нямат нито кадрите, нито желанието на вече работещите в системата, нито времето.

    26. М/у другото, в споменатите 20 пъти по-малко пари влизаше и работа на две журналистки, които три месеца пълниха сайта със съдържание…
      Преди да почнем проекта, правих „risk assessment matrix“ (или както там се казва на български, забравих). В графата „най-опасен риск“ писах: безхаберие. Точно така го написах. Много ми се смяха… После точно това затри проекта.

    27. @Павел – Относно – бях изумена, когато поддържан в течение на две години сайт, популяризиран на шир и длъж, се оказа осиротял и никому ненужен… Веднага го купих, но все още се чудя, как при милионни бюджети не заделиха поне още 200-300 лв. от въпросната дирекция „Комуникационна стратегия“ към МВнР за да не го запазят поне за още 2-3 години!? Плюха на всичко и теглиха чертата…

    28. Pingback: Martin Ivanov

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.