Някой въобще чувал ли е истинската реч на Борисов?

boiko_borisov_chicago09Благодаря за снимката на Eurochicago

Не знам дали въобще сте слушали записа на Бойко Борисов от Чикаго, но там никъде не се изричат думите „лошият човешки материал“. Жалко е, че се налага да се разяснява една реч след като масово в медиите се изкривяват думите му. Той говори за това как БСП и ДПС са си изградили силен електорат и са успели да го „зомбират“ в политическия смисъл да думата за да гласува за тях. Дава пример как пенсионерите очакват едва ли не да се върнат „старите времена“. Също така говори как обществото очаква да се появи някои лидер и магическа пръчица да оправи нещата. Пълния запис може да чуете на сайта на Атланта.bg. Частта със „скандалната реч“ може да чуете тук:

[audio:/protest/Boiko_Chicago_short.mp3]

Не виждам какво е казал Борисов, което да предизвика такава реакция в медиите. Нищо от речта му не липсва в разговорите между обикновените хора. Дори не виждам думи, които да са вредни политически – няма цинизми, няма безпочвени обвинения. Единственият скандал е този, който се опитват да се създаде от другите партии. Щом истинската реч стигне до хората, а това ще стане, този случай ще е само в полза на ГЕРБ, защото ще видят на какво са способни противниците им. Ако имате време, препоръчвам ви да чуете цялата реч. Сравнете това с цитатите по вестници и телевизии.

Ядосах се за този случай не заради друго, а защото медиите масово повтарят като папагали „скандалната новина“. Аз си направих труда да изслушам пълния запис и ми стана веднага ясно, че всичко е извадено от контекст. Ако медиите са го изслушали, значи просто предпочитат да пишат глупости. Ако не – то значи просто препечатват поръчкови статии. Кое от двете е?

166 коментара

  1. Pingback: yurukov
  2. Pingback: Боян Юруков
  3. Здравейте,

    когато думите се извадят от контекста, когато се перефразират, когато става изкуствена селекция и т.н. се променя и смисълът на фразата. Така се манипулира аудитория, и то винаги, задължително винаги в предизборна ситуация.

    Най-много се ядосвам, когато журналистите използват преизказно /несвидетелско/ наклонение /тип КАЗАЛ вместо КАЗА ЕДИ КОЙ СИ/. Като не си присъствал, как така си позволяваш да коментираш събитието, ти лично?

    И днес повечето медии повтарят като папагали една неистина и облъчват гражданите с нея.

    Затова внимавайте, когато четете подобни материали.Вж. и статията ми за „За манипулативната природа на медиите и човешкия език в –

    Поздрави.
    Любима 🙂

  4. Всъщност, първо чух речта му, и после видях какви ги драскат медиите. В случая изваждането от контекста не променя основната идея. Просто е направено сензационно и по български. Това ли те е погъделичкало чак толкова много?

  5. Изнерви ме това, че дискусиите за цинизми и расизъм бяха основани на тезата, че Борисов е обидил българския народ и най-вече циганите, турците и пенсионерите. Това не е така. Не е казвал, че са мърша. Не е казвал, че не стават за нищо. Каза, че избора им по време на изборите в продиктуван от носталгия, липса на информация или корупция.

  6. А е да, в тоя случай си прав, явно аз не съм случил на чак толкова „сензационни“ медии.

  7. Благодаря за линка. И аз прослушах цялата пресконференция. Да, вярно е, никъде не казва директно, че човешкият материал в България е некачестван, но не мислите ли, че човек, който говори за сънародниците си (потенциални избиратели, при това), употребявайки думата „материал“ (при това, поне три пъти, доколкото аз преброих), малко се е самозабравил? Все едно говори за неодушевени предмети.

  8. Чакайте малко да се разберем, в записа горе той реално казва три неща:

    1. ДПС и БСП имат солидна членска маса, с която трябва да се бори. Пенсионерите гласуват за БСП от носталгия.
    2. От България изтичат много мозъци и голяма част от потенциалните добри попълнения в екипът му липсват, защото са излезли от страната.
    3. БСП и ДПС му правят постоянна медийна атака, за да успеят да запазят недоволната част от електората си.

    В кое от тези три неща се вижда обида към турците, циганите и пенсионерите? Кое от тези неща не е вярно. Думата „материал“ не се отнасяше до гласоподавателите на ГЕРБ, а до хората, които биха участвали в следващото управление – кадрите, от които той има нужда.

  9. Какво по-лесно и по-пошло могат да направят партиите, за да покажат своята простотия и липса на култура освен да мъчат да скандализират обществото като сложат най-отпред своят най-сериозен опонент. Само дето все повече не отчитат факта, че доверието в тях е почти изчерпано и само се напъват срещу неизбежното. Нищо, той ще дойде пък тогава те ще видят 🙂

  10. Здравейте,

    Аз гласувах против в няколкото публикувани в Свежо.нет статии, защото подходът е манипулативен.

    Заглавие: „Бойко Борисов: В България остана кофти човешки материал“ / твърдение на журналиста Божидар Божков/ vs. „И вие като избягахте милион и половина, материалът, който се явява на избори или можем да избираме като кадри, никак не е голям“ /Бойко Борисов/. Това е спонтанна, нередактирана разговорна реч.

    Изплзването на думата „материал“ може да се обясни само със спонтанността и липсата на реакция на разговорната реч. Човек не може винаги да намери точната дума. Аз съм филоложка, българистка, би трябвало да владея и словното богатство, и стилистичната гама на българския език и пак имам грапавини, когато говоря и предпочитам писания текст, който може да се редактира. Г-н Борисов има професия, която не е свързана директно с технологията на говоренето. Може би в този факт, че той използва думи, които повечето хора употребяват в разговорната си реч, се крие и разковничето на популярността му. При него няма социална дистанция, т.е. слива се с хората като поведение, понякога – и като облекло, той е директен, назовава нещата с истинските им имена. Затова го харесват.

    Като че ли трябва да напиша статия, като съпоставя оригинала на текста с интерпретацията му от журналиста. Замяната на информацията с интерпретация, т.е. подмяната на информацията, е смисълът на манипулативния езиков израз, който, някои журналисти, прекрасно владеят.

    Не ми се сърдете, но това ми е професия. Аз съм и политически лингвист, освен евролингвист. Учила съм го не в България, в университетските библиотеки на Германия / в частност в Хайделберг, Манхайм/, пък и не само там, има колкото искате подобна литература на рафта „Политология“.
    Поздрави 🙂 Любима

  11. [Свежо] Нека да направя груб анализ на народа :

    1. убедени в леви идеи лица 1 000 000 .
    Тези хора са твърдият електорат на бсп / бкп.
    Хора, които са фенове на тази партия са атеисти.
    Те са се обявили като ВРАГОВЕ на Христовата вяра. Но те са врагове на всяка религия.
    Освен на Култът към Маркс и Енгелс. Но и тях не познават и не им вярват.
    Тези хора са разрушители – вярват в и на античовеците.

    2. мюсюльмани около 600 000 .
    без коментар.

    3. роми 700 000.
    Тази част от народа практикуват Православие с обратен знак.
    Не. Не се смейте. Всеки крадец или убиец от тези мили хора казват молитва преди всяко свое престъпление !!!
    Не е възможно да са вярващи християни. Те са престъпили границата на добрия религиозен тон.
    И тези лица са разрушители.

    4. откровенни престъпници 200 000 – 300 000.
    тези хора са огромна част от бялото население. Това са мъже и жени, които приемат престъпленията си за гяволък. Ако са вярващи не биха си позволили да живеят така.
    И тези са разрушители.
    ….

  12. То и аз не ми стана ясно какво скандално има в това което е каза Б. Борисов, общо взето това което го каза си е самата истина. Добре че престанах да гледам телевизия 🙂

  13. @Радослав Станков – Е там е проблемът, че много хора гледат и не са чували горния запис. Всички си мисля, че Борисов е лошия тук. Много парадоксална ситуация.

  14. Речта си е скандална, макар и не толкова, колкото я изкарват медиите. Скандалът е в това, че един европейски политик, който иска да става министър-председател не може да се изразява така. Първо, не може да се твърди че ГЕРБ е срещу циганите, турците и пенсионерите. Такава генерализицаия е недопустима, пък били и те масово манипулирани.
    Второ, „мразя комунистите“ не може да са думи в устата на съвременен политик.
    Трето, устискването и 20-те милиона подкуп за да купят негов помощник (може би Цветанов) са реторика от Тошово време. Той така се оправдаваше навремето че Западът искал да изкупи „безценните “ български специалисти и затова не им давал визи да излизат от България.

    И да, слушах цялата реч, която я има онлайн но за съжаление намерих само 45-минутен файл, а цялата среща е час и половина.

  15. Генерализацията беше не за това, че ГЕРБ ще се бори с циганите и турците, а че в изборите ще трябва да се изправя пред електората на ДПС и БСП. За „мразя комунистите“ погледни изказванията на половината западно европейски политици и всички американски. В случая той визира всички псевдо демократи и новите социалисти, които всъщност са същите онези комунисти, които управляваха преди 20 години.

    Не твърдя, че изказа му е груб и че не е дипломатичен, но не е казал абсолютно нищо погрешно. Впрочем точно затова не става за премиер – защото не е дипломатичен и говора му не е трениран. Според мен е идеален за контролен орган – човек, който ще съблюдава екипа, но не и като такъв, който ще взима решения.

  16. Дали има друга алтернатива? Къде са се обучавали българските политици и дипломати през последните 20 години? Дипломацията е комплексна наука. Политиката избира винаги по-малкото зло. Не винаги обаче го улучва.

  17. Лично, на мен, ми хареса в какъв стил говори в случая, общо взето сме се наслушали на „дипломатични“ изказвания по 2~3 часа в които нищо не се казва. По принцип не съм му фен на Б. Борисов, но в случая си е напълно прав, а тона и начина по който говори, може само да спечели симпатизанти.

    @Любима Йорданова – За най-малкото зло си напълно права, и маи в България от както се помня е все така ( и маи – никога не улучваме 🙁 )

  18. Първо, много ми стана драго, че Боян е написал това. Прибирайки се от работа, още от вратата, пенсионерите у дома ме подхванаха дали мога да намеря оригиналните думи на Бойко в нета. После последва дълго и несвързано обяснение какви думи са изприказвани по телевизията (у дома се гледат само 3-4 програми с новини) от политици срещу Бойко и че той, колкото и да е простоват в изразите, чак пък такава простотия не може да каже. Такава, каквато му приписват повечето изказали се политици.
    Не съм фен, дори хич не ми харесва ББ, та предположих, че може наистина да е казал нещо „по народному“, по Бай Тошевски…

    С всичките си не резерви, а почти негативно отношение към ББ, мисля че оценките за думите му са твърде изопачени! Думите цигани, турци, пенсионери сами по себе си не са обидни, както и статистическото им представителство в „народонаселението“ (буквално). В крайна сметка това са думи или за самоопределяне или за естествено състояние (възрастово).

    Второ, във втората част от краткия запис ББ казва нещото, което би трябвало много повече да ядоса партийците от управляващата коалиция – за начините за масово зомбиране. И е прав.

    Трето, гледах в 22 ч. новините съвсем нарочно, почти мазохистично, за да видя каква е манипулацията. И открих 25-ти кадър. Глас казва, че ББ вижда/определя ВРАГ (в лицето на БСП и ДПС), но кадърът е фокусиран върху Костов! Пълно съвпадение на думата Враг и фигурата на Костов по време. Едва след това, от изказването на самия Костов, се разбира, че някои говорят за коалиция между Герб и ДПС. Говорят от управляващата тройка, не и от спряганите две партии.

    Четвърто, вече съвсем формално – записът от казаното от ББ (по телевизията, не обърнах внимание коя) е от порядъка на минута, дори по-малко. Останалото, раздувките, са поне с три пъти по-дълго ефирно време. Резултатът е пълно объркване, поне такова забелязах у мама. След няколко гледания на тази новина тя не беше в състояние да отдели казаното в оригинал и коментираното. Само останалият здрав разум й подсказваше, ще нещо не е наред. Тя дори си мислеше, че има фалшификация на записа. Точно затова ме попита, дали мога да намеря истинския запис на ББ.

    @Л. Йорданова, наистина ще трябва да напишете статията, за която споменавате в първия си постинг. Ще я прочета с интерес и удоволствие, както чета и другите Ви статии.

    Отново подчертавам, ББ изобщо не ми харесва, но тази пълна подмяна на думите му още по-малко.

    @Комитата, чета с интерес блога ти, но в случая не си прав. ББ не казва, че е против циганите, турците и пенсионерите, а по много естествен начин обясни, че те са потенциални избиратели на партии, с които той не смята да се коалира. Малка, но съществена разлика.

    И „мразя комунистите“ не е мръсен израз повече от „мразя престъпниците“. Все пак има закон, български, който обявява комунистическото управление за престъпно. Нищо, че е куц закон, има го. И международни решения за престъпността на комунистическите управления има, не ми се търсят сега точните думи.

  19. Пропуснах да спомена, че днес се прибрах по-рано, за да мога да прочета предишната статия на Боян с неуморени мисли, а се отплеснах с тази… Но пък по този начин директно попаднах на поръчаното ми от пенсионерите. Все пак на нещо съм успяла да ги науча – почти за всичко в което се съмняват ме питат как е в нета. И дали вече не знам „утрешните“ новини :-).

  20. @Радослав Станков – и аз съм на това мнение. Просташки се изказва, но хората го разбират много по-добре така. Поради същата причина не става обаче за премиер.

    @Ирина – Много се радвам, че ти харесват статиите тук. Целта на статията беше точно да покаже какво е било истинското изказване, за да могат хората сами да си вадят изводи.

  21. Мислех тази вечер да пиша за ценностната система на блогърите, за новото поколение българи, израснало през последните 20 г., а то какво стана – обикалям Свежо. нет и навсякъде в коментарите копирам един и същ текст, за да се постарая поне да намаля безумието, но медиите наистина са полудели днес.

    Към Боян и написаното за Брюксел ще се върна, дано успея, утре. Но сутринта трябва да направя първо анализа на дивотията за дискриминация на групи българи, уж изречена от Борисов или все едно от кой. Важен е фактът, че думите са манипулирани.

    Тези анализи искат бодър мозък.
    Любима 🙂

  22. Борисов не е някакъв титан на интелекта – макар и със сигурност да не е кретен.
    Очевидно има склонността да си се харесва и да си вярва – макар и със сигурност да не е Жорж Ганчев.
    Често допуска изцепки в стремежа си да бъде „естественият човек от народа“ – макар и със сигурност да не е от хората, които не знаят какво говорят.

    Тоест, той самият не е баш най-перфектният „политически материал“, който бих си поискал за управлението на България. Ако и той самият да изглежда убеден в обратното.

    Но тук бат’ ни Бойко е само повод. Същинският проблем е друг.

    Първо, родните т.нар. политици са съвсем наясно какво е казал. Но използваха веднага всичко, което можеше да се използва, за да лиснат кофите с черната боя. Е, бива партиен борбен хъс, бива, ама зАпрете се малко, бе! Да не мислите, че ми е приятно да ми надувате всеки ден главата с какви ли не глупости?! То не бе „праведно възмущение“, не бяха вопли, не бяха циркове!

    Апропо, много ще ми е интересно да прочета формулировката, с която БСП ще съдят Борисов в Страсбург. Умрем си да видя каква аргументация ще сътворят партийните мозъчета.

    И второ, което е всъщност важното: политиците и техните медийни слугички, вкупом и с внушително единство, ОТНОВО БЕЗЦЕРЕМОННО НАРУШИХА ПРАВОТО МИ, като гражданин, ДА БЪДА ИНФОРМИРАН. Което следва да се чете: да бъда информиран ОБЕКТИВНО.

    Само заради това, даже и да нямат други прегрешения, заслужават да ми видят подметката.

    Още повече, че – както казват юристите – „деянието е извършено в условия на продължаващо престъпление“. При това „с особена наглост“. Сиреч, по този престъпен състав драгите политици ан блок с медиите са РЕЦИДИВИСТИ. Кратко и ясно.

    Може би трябва на някой етап да се замислим как може да се направи бойкот на медиите.

  23. Едно от качествата на Борисов е, че все още не е станал истински политик и може да говори искрено.

  24. Истината е че за жалост скоро няма да видим свестни и честни политици . Колкото и видове модели да се извъртят (двуполюсни , три полюсни и незнам колко полюсни) . Май наистина няма мат’риал . Лошото е че ние живеем тук и всичко е на наш гръб . Ама хак да ни е ! Като си ги търпим …

  25. @Зелен Бетон – не подценявай Борисов. Има голяма разлика между липсата на интелигентност и липсата на дикция. Борисов е доста умен и оправен човек, който е наясно със ситуацията. Не знам дали има някакви лични причини и цели и не бих се учудил като взимам в предвид какво се случи с Царя. Определено обаче е наясно какво трябва да се направи и не се прави на ударен и не върти езици около модерните думи на деня, както правят другите политици. Вярно е, че му липсва израз и дипломатичност, но като казаха и други – може би това е причината да го разбира по-добре обществото. Просто ни е писнало от глупости.

    @Христо Манолов – Това е много добро и сбито описание на всичките ми коментари досега. Съгласен 🙂

    @shivach – това с материала беше за хора, които да знаят и да могат, за да застанат на правилните постове и да си вършат работата. Лъжем се, че държавата не върви само заради корупцията. Просто се слагат некадърни и комплексирани кадри на ключови позиции и нищо не върви напред. Има кадри в България, но те нямат политически гръб да за направят нещо хубаво. За да има повече такива обаче ние се опитваме да върнем максимално много българи от чужбина, които са видели по-различна система. Има доста такива инициативи, като аз подкрепям сдружението Тук-Там и форумът „Кариера в България“.

  26. Ех, Юруков, добре че има такива като теб да документират събитията ! Иначе си оставаме на гола вода и новини по турски.
    Що търси бате Бой в Америка? На инструктаж ли е там ? Ясно е, че досега Чичо Американецо ни е управлявал, сега май чрез бате Бой пак той.
    А иначе нищо лошо не казва – само голата истина.Даже можеше и по-остричко да бъде.Явно тоя материал не е узрял.
    Някой може ли да ми помогне – защо като чуя името на бате Бойко и се сещам за Жорж Ганчев. Гледам, че и Зеленият Бетон го е споменал, явно и той има по-дълга памет.

  27. Затова сме блогърите – да показваме нещата, които се пропускат в традиционните медии. Също така даваме възможност на всички да си кажат мнението. Смятам обаче заяждането ти за излишно. Международните контакти са важни и срещата на Борисов със сенатори в щатите може да е полезно не само в политически аспект. Интересно е впрочем, че тези му срещи въобще не се споменават, докато на дълги и широко се говори за Първанов и Путин. Да, разбира се Първанов е президент и кто такъв има по-голяма тежест, но покрай този скандал прожекторите се насочиха към Борисов. В такъв случай никой не спомена какво прави той в щатите – все едно целта му е била да седне на по ракия с нашите момчета и момичета там и да прави сензации.

  28. Към Юруков – Видях, че съм се изразил недостатъчно ясно.Имах пред вид, че е добре, че има такива хора като теб, които да документират ТОЧНО и РАЗПРОСТРАНЯВАТ ОБЕКТИВНО събитията !

    Мисля, че сега е по-добре казано.

    Айде, със здраве…

  29. 🙂 Тази част и преди я разбрах и ти благодаря за добрите думи. Коментара ми за заяждането беше относно частта в която питаш какво е правил толкова Борисов в щатите:

    Що търси бате Бой в Америка? На инструктаж ли е там ? Ясно е, че досега Чичо Американецо ни е управлявал, сега май чрез бате Бой пак той.

  30. @ Боян:

    Не го подценявам. Всъщност, той е един от малкото, на които слагам въпросителна, на другите съм им теглил чертата направо.

    Още като се появи бях казал, че основният риск пред него е да не вземе да си повярва твърде много. Защото тогава отива по траекторията на Жоржи фехтовача. Само че оня беше празен и затова нямаше особени щети, като се пукна балонът му.

    Междувременно го гледам бат’ Бойко, че ужким се пази, ама на моменти започвам да се чудя дали вътрешно се е опазил от тази опасност или само външно поддържа вид, че е. Със сигурност натискът върху него е огромен, всички други властови ядра имат сметка да го тикат към самозабравяне и вманиачване. И няма начин да не го правят, всячески. Пък Борисов все пак не е Супермен. Ако се опази – аплодисменти. Ако не – много кофти.

    Затова – питанка. Пък то ще си покаже.

    А че ми е писнало от глупости – просто си нямаш на представа колко си прав :))

  31. [Свежо] Бойко си има гадже в САЩ 🙂 за това си ходи до там често !
    Казвам факт не за лошо не и за добро!
    Имам толкова много „апетитна“ информация за различните ни политически фигури,но по-малко ще разказвам ,че ме „дебнат“ ! 🙂

  32. Бояне, не ти правя комплименти. Нямах намерение да търся (а очаквах да е трудно търсене) на чиста информация за този т.нар. скандал. Дори имах нагласата, че наистина ББ е имал скандално изказване. Просто си бях наумила да прочета най-сетне това, което следя от седмица, но със спокойни мисли. Бях приела, че щом и Дневник и Капитал (в последните часове) имат заглавия в мейнстрийм дух, значи наистина има скандал. Всъщност, точно бягайки от „скандала“ се озовах в окото му. Според постинга на Л. Йорданова, истерията е повсеместна. Равносметка: правя на себе си комплимент, че съм се насочила да чета тук. И да спрем с четките.

    Окото на скандала вече не е казаното (преразказаното по) ББ, а именно масираното (!) му изопачаване.

    Едно допълнително масълце в огъня е и заглавието на Капитал (те не публикуват статии през седмицата за няма нищо, нали?) с редакторското каре: „Скандално изказване на столичния кмет Бойко Борисов пред българската общност в Чикаго,…“

    Прав е Зелен Бетон – нищо обективно няма в наличното по медиите. Дори и в другите блогове, а аз има защо да вярвам на Любима че е зарязала намерението си и се е юрнала да „обикаля из Свежо“ и да пуска един разумен (и изглежда малцинствен) коментар, с който поне да подсети ЧЕТЯЩИТЕ, че Официалното не е дори и половината истина.

    Не харесвам ББ, повтарям го и ще го потретям и т.н., не ми харесват извъртанията му и чистите популизми, граничещи с лъжи. В никакъв случай не заставам на негова страна „въобще“. Но таково буквоядско заяждане е връх на наглостта. Когато от Брюксел им говорят „политически коректно“ (и те загубиха търпение напоследък), не били ги били разбирали, нещо по линията на комуникация било се губело… Когато някой го каже в разбираем вид – бил расист, дискриминирал не-знам-си-кво… Хайде, холан!

    Май наистина трябва да се настоява за заявеното „сезиране“ на Европата от БСП&Co. Тук борбата не трябва да е дали ББ е крив или прав. Зелен Бетон го е казал точно, макар и мнооого некорекно политически 🙂

    „Апропо, много ще ми е интересно да прочета формулировката, с която БСП ще съдят Борисов в Страсбург. Умрем си да видя каква аргументация ще сътворят партийните мозъчета.“

    Не е лошо да видим отговора на въпросителните. Няма да стане без да зададем ясен въпрос, нали? (@последното от Боян)

  33. @Зелен Бетон – Нямам илюзии, че е чист – никой в България не е. Не познвам човек, който да не е прескочил някой закон. Не малко хора са бутали рушвети. Достатъчно са имали тъмни сделки. На всеки може да се изкарат кирливи ризи. Надявам се само Борисов и хората около него да имат желанието и упорството да оправят системата.

    А че властта и политическата обстановка покварват – това е ясно. Надявам се само докато ГЕРБ стигнат до този момент, да сме успели да създадем достатъчно граждански контрол, за да можем да влияем повече на политиката директно, а не като сега да ни гледат с насмешка от прозорците на Парламента.

    @Ирина – Определено ще се проследи този въпрос до край. Липсата на обективност в медиите сега толкова ярко прозира, че става вече нагло. Аз просто седя и се радвам на всички глупости, които чувам из новините и чета в мрежата. Не малко блогъри са настроени против Борисов и са захапали скандала с удоволствие.

  34. Завиждам ти 😉

    „Аз просто седя и се радвам на всички глупости, които чувам из новините и чета в мрежата.“

    и си прав!

  35. Едно от предимствата да съм спокоен до дебилство и да възприемам всичко твърде философски. 🙂 Не си тровя нервите с глупости, а просто ги изсипвам тук.

  36. [Свежо] Ljubima, само че си редактирала оригиналното изказване на ББ: „И вие като избегАхте…“

  37. Аз я чух, но първо ми се вдигна кръвното от „отразяването“ в Сега. Нали си говорим за журналистите и блогърите …
    Иначе в аудиото забелязвам голямо сходство с речите на Тато – същата простоватост, същото чувство на предопределеност. Дусущ, като Тато в последните му години. Не върви на добре работата.

  38. @ Боян:

    Много се разписах в тая тема, пък я и изместихме, ама като тръгна раздумката… 😉

    Не си ме разбрал точно. Въобще нямам предвид предисторията на Борисов. Съзнавам, че това ще прозвучи скандално за мнозина, но тя не ме интересува. Гледам чисто прагматично: интересува ме някой, който ОТ МОМЕНТА, В КОЙТО МУ ДАМ В РЪЦЕТЕ УПРАВЛЕНИЕТО, ще си върши работата както трябва. Не ща да го обичам, нито искам той да ме обича. Искам да ми е полезен.

    Затова ме интересува главно в какво състояние е В МОМЕНТА бат’ Бойко (както и всички останали): акълът му, ценностите му, убежденията му, способностите му, енергията му, издържливостта му. И ако е в добро – колко дълго ще бъде така. И понеже не ми е съвсем ясно, затова му слагам питанка. Не за друго. Тия, дето вече са доказали, че със сигурност не стават за работа, са направо задраскани.

    Затова казах, че основната опасност за Борисов е да не вземе да си повярва твърде много. Защото това би било дефект, разрастващ се в перспектива.

    Иначе – всеки е правил разни неща, дето после си вика, абе кешки да не ги бях правил. Предпочитам да дам кредит на доверие на някой, който е правил глупости, осъзнал ги е и вече няма да ги повтори, отколкото на такъв, дето предстои да ги прави, пък чак по-сетне да ги осъзнава.

    BTW много се дразня от това, дето очакваме от политиците си да бъдат ангели небесни, морални еталони някакви, с житие-битие с 99.999% чистота… Глупости! Ми аз няма да го калесвам за кръстник! Искам да управлява държавата така, че на мен да ми е удобно и сигурно да живея в нея. Туйто. Не ми е необходим бащица-цар, висш духовен коректив или Майка Тереза, а мислещ и кадърен администратор.

    Миналото му ме интересува само дотолкова, доколкото да следя дали някоя гадост от това минало не е останала у него като трайна деформация. Защото ако е така, тя сигурно някога ще се прояви, и то ще бъде за сметка на всички нас. Ако обаче е минал по меандрите на собствените си проби-грешки, дошъл му е акълът в главата, избистрил му се погледът, избрал си е посоката и си е излязъл на магистралата – какво има да му човъркам из досието? Това е пак оруеловият Биг Брадър, ама обърнат наопъки. За чий?

    Не е насочен към тебе тоя апломб, де 😉 Просто ме е яд, че там където трябва да гледаме прагматично, масово вкарваме какви ли не шашави и ненужни „критерии“. Без да ни светва под шапката, че да си избираш любим герой от сапунка, да си избираш гадже и да си избираш управление за държавата са три съвършено различни неща.

    Пфффттт, пак се увлякох… :/

  39. Ние сме си виновни за всичко,защото ги делим тези хора и ги наричаме-турци,цигани,арменци….и т.н,а турците не са никакви турци,които е ходил в Турция и видял как изглежда тази народност!Те са просто потурчени балгари!

  40. [Свежо] Към ljubima и yurukov и към другите, които защитават героя си Бойко – не мога да разбера какво смисъл виждате в думите на този чове. На следващите избори се каня да гласувам за него, но честно да ви кажа от ден на ден тази вероятност намалява, защото с всяка негова поява в медиите той ръси абсолютни глупости. Какво като част от населението са турци и цигани? Какво от това? Това е реалността, а той не се съобразява с нея. И на изборите ще си получи наказанието. Идито не беше, ама идиот ще стане и такъв ще си остане цял живот. Кажи му Бойко Борисов и повече не го обиждай. Просто идиот.

  41. Не знам дали си давате сметка, че изказването на Бойко – това, което е тук в блога на Боян, е пълно с откровени лъжи. Фактологически лъжи. Тая заран посветих времето между първото и второто кафе, за да хвърля малко светлина по въпроса.

    Всички изказвания по повод на въпросната реч, са само следствие от нея. Една реч с натрапени лъжи, не може да не предизвика различна реакция, просто ситуацията се доразвива в движение…

    Този човек отиде на гъза на географията за да лъже българи. Казвам лъже, като се позовавам на сведенията, които са публикувани на сайта на ЦРУ и се отнасят към демографската картина в страната ни. Нито етнически, нито възрастово има прилика с казаното от Бойко.

  42. [Свежо] Ако някой се чувства материал, нека се чувства. Аз преди всичко се чувствам човек и гражданин.

  43. [Свежо] svalyacha,
    всеки един от нас е човек и гражданин. Всички заедно СМЕ генният материал на нацията, електорат.
    И в това няма нищо обидно. Това е просто един научен термин, който се употребява навсякъде по света и не бива да бъде изкилиферчван, защото всичко това е една жалка предизборна политическа игра на ония, които са заинтересувани да Ви дърпат струните на чувствителните души.
    Не става дума да се защитава личността на Борисов, а
    иде реч за МАНИПУЛАТИВНОСТТА на МЕДИЙНИЯТ СЛУГИНАЖ към управляващите, а те са именно тия, които Ви манипулират и в момента- комунистическо депесарската глутница.Известно ти е, че в момента управляват комунистите с МАНДАТА НА ДПС. На вратата чукат избори и това е гнсна предизборна манипулация.
    Ако трябва напролет да избирам между Доган, Станишев и Бойко, защото такава е избирателната ни система, създадена именно от БСП и ДПС, аз ще гласувам за Бойко, въпреки че не ми е любимец, но предпочитам да ме управлява българин, а не български турчин с двойно граждан

  44. [Свежо] българин, с двойно гражданство- хем българско, хем турско. Ами направо да гласуваме за Ердоган. Какво ще кажеш?

  45. Най-много ме издразни използването на „лош човешки материал“ все едно това е казал Бойко, а в речта има само „човешки материал“ това лош е лепнато от тълкуватели, интерпретатори… комунисти и турците виждащи в него основен конкуренция и всички го разпространиха набързо така

    @Комитата,
    Не е нормално да четеш(тълкуваш) като дявола Евангелието речта на Борисов, и ти като повечето медии преиначаваш смисъла им – като се казва борба с цигани(чийто гласове масово се купуват), турци(гласуващо под строй за ДПС) и пенсионери(масово гласуващи за БСП) се има предвид това в скобите, а това в скобите е ужасно за действителността ни, аре сам се замисли не е ли проблем да се гласува за някого, без значение неговите качества, а това че ти е дал 20 лева или просто си се залепил за червената бюлетина…
    Ясно че не харесваш Бойко, но малко повече обективност няма да ти е излишна иначе смисъла от седянките ви е нулев

  46. Откровено
    Кой проблем на площада решава пътуване в Чикаго ? Тва дори не е в Европа.
    Същата Европа, която държи бойковци и останалите доносници (предполагам това слага героя ви в „комунист”) далеч, щото не е сигурна какво ще снесат на Москва.
    Бояне
    Повече от известно е какъв е проблема. Да, той наистина е в страната. Да, нарича се човешки материал. Започва не с маргинални групи – генерала има подготовка, доколкото ми е известно, в спортната сфера – маркетинговите му познания допират точката на температурата в хладилника.
    Днес не дефинираме хората в друго, освен жизнен стил. Много се съмнявам, че всички пенсионери в бг имат еднакъв жизнен стил. Или цигани. Или турци.
    Подобни акции на прозрачност – ей ме на, додох ви на крака: няма да обърнат омерзението на българите с кариера и семейство в чужбина към бг доносник с нови политически дрехи. ГЕРБ търси подкрепа зад граница – прави го по старата рецепта, която Борисов знае още от бащицата Живков. Тодор също бе човек от народа, говореше с и на народа, ходеше облечен като народа, бе определян като „земен”.
    На кой от текущите проблеми с изолацията на страната е решение последния тип ?

    Понеже обсъждаме журналистиката, расла и пасла на червена ясла – с редките изключения като лице, две с блог към Ре Тв: те са безгрижно самодоволни драскачи със зъб за сензация. Всеки с малко мисъл вижда какво прави столичния кмет преди изборите – говори от разстояние за коалиции. Щото не му стиска да се срещне лице в лице и седне на масата на дискусиите. Както, между впрочем, всеки бг политик от т н преход.
    Деца,
    Гледайте и се ориентирайте към Европа. Изолацията на бг е по-страшна от тази по времето на желязната завеса.

  47. А защо стратега от Мировяне (Димитър Душков Пенев) не вземе да стане политик?

  48. @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ – Е хайде сега – Тато. Израза може да му е простоват, но си е прав – много хора гледат към него за промяна. При това показва реализъм, а не предопределеност и себелюбие.

    Не се притеснявай кой кого лъже. Хората ни там знаят за България и проблемите и сигурно повече от теб. Какво е излъгал? Циганите? Това, че голяма част от тях не са регистрирани и въобще ги няма никъде и че се увеличават главоломно всяка година. Данните на ЦРУ са от преди 8 години и са взети от нашето преброяване. Факта, че слагаш името на ЦРУ пред нещо не означава, че то е вярно. Наистина не казва точни данни, но тенденцията е вярна.

    @Зелен Бетон – Точно! И аз съм на това мнение. Няма чисти политици, а такива, които могат да свършат нещо. За да не се увличат по печалбарство обаче, трябва да им направим къса каишка. Точно за това говоря от 14-ти насам – не е въпросът да намерим „свестните политици“, а да и държим така изкъсо, че да не смеят да мръднат. За жалост много от сегашните политици не отговарят на описанието ти, но си мисля, че Борисов става.

    @Nola – Лоши неща каза, но бяха само истина. Просто тези неща не са се казвали досега в публичното пространство открито, а по-скоро с половин уста. Затова осъзнаването им е толкова опасно за управляващите и това е част от многото причини да ги е страх.

    @Elii – първо това за щатите не е съвсем така. Второ си права – те са с българи. Трябва обаче да се отърсим от наложената догма от комунизма, че българите сме българи и нямаме подетноси. Имаме и при това доста. Има много турци, но наистина повечето от тях са българомохамедани, които ДПС убеждава, че всъщност имат турски корени. Действат ги с религия и липса на информация. Към този момент тези групи се делят не по етнически, възрастов и религиозен принцип, а по политическа принадлежност. Жалко е, че факторите съвпадат. Този модел трябва да бъде разбит.

    @voxy – Наистина много се преиначиха думите му и то в полза на всичко и всички. „Материал“ се използва за професионалния потенциал на тези, които може да влязат в управлението. Дори и тези, които до осъзнават обаче предпочетоха да изкривят всичко. Далеч съм от мисълта, че Борисов е ангел – въобще даже, но в случая той е жертвата, а всички останали си показаха рогата.

    @in2h20 – Не съм сигурен, че искаш точно на мен да ми разправяш как гледат българите в чужбина на политиката в България и по-специално на ГЕРБ. Мога да ти кажа, че хората са много по-големи реалисти от обикновения гласоподавател в България и искат още повече нещата да се оправят, колкото и парадоксално да звучи това. Разликата е, че те са предимно млади и не са отчаяни като голяма част от българите. Активни и са и това е причината партиите, които са за промяна да ни търсят толкова. Не знам каква е била целта на Борисов в Чикаго, но се радвам, че отдели време да се срещне с българите ни там по този начин.

    Не знам защо всичко живо сравнява Тато с Бойко. Само защото единия е пазил физически другия, удобно е и на този етап е лошо за имижда му, не означава, че е коректно и има каквато и да е логика в това сравнение.

    Изолация в Европа има до толкова, до колкото ние сме си я направили. Спират ни пари, защото виждат, че отиват не в народа, а в местната мафия. Същото правят и с Италия и Гърция и то в по-големи размери. Политически и икономически се опитват да ни помогнат всякак, но ние не разбираме от дума. Европа е система на солидарност, но за да бъдем приети истински в нея, трябва и ние да сме солидарни с другите. Част това е управляващите да имат твърда позиция, но не и да псуват европейските институции като стане проблем. Забелязваш ли, че преди 2007-ма всички сочеха ЕС като решението, а сега се сочи като проблем. На нас все нещо външно трябва да ни е виновно – я митичната ДС, я Русия, я щатите, я „избягалите“ българи, я автобусите от Турция.

    @тодор – Кой? А, Пената ли? Че защо?

  49. Има много причини да те изберат за нечии бодигард.
    Когато този дето ще пазиш е главата на държавата, очаква се че ти си психологическото му огледало.
    Ако погледнем само един детайл от концентрацията на вниманието на бодигарда – екскурзии в чужбина, разговори с далечната общност за която се сещаме само по избори – виждаме всички черти на бащицата.

    той бе там да говори
    като тато.
    Не да дискутира.
    Дискутира се с равни. Доносници и емиграция не са и няма да са равни.

  50. Естествено че Пената, та той е същия. Разбрах, че нямало мат’рял, ето още един подходящ.

  51. За две години членство, българина не се почувства европеец в смисъла и точно принципите на солидарността. Питай около теб. Питай дори тук, имаш си инструмента – помоли хората да ти изброят европейското в деня си.
    Хвани няколко деца и ги изслушай как училището е станало европейско ?
    Намери хронично болен и питай какво е европейското в грижата, която му се оказва ?
    Нека поканим и пенсионер – с нещо дребно, което европейските пенсионери правят всеки месец: пътувания/ курсове за интернет грамотност безплатно в библиотеките

    За цвят, чуй и академик .. човек от научните среди, как се справят с европейските предизвикателства. Примерно какво се прави за посрещане на TIER4

  52. [Свежо] Забравихте черната пачавра с която ни закриха в Брюксел ?
    Така викахме срещу Чехите.
    Сега срещу Кмета.
    Утре ще е Цветанов.
    Да не си мислите, че няма вече готови лъжи и за ньега ?
    Ще ходя за риба.
    Баба и дядо обещаха да гласуват вместо мен.
    За светлото ми бъдеще.

  53. Странен народ са циганите. Обиждат се само като ги споменат дори и без никакъв контекст. Заради сегашното управление и бъгларите сме тръгнали към това положение…
    Това цялата реч ли е? Аз слушах запис, който свършва когато му зададоха въпрос за съдебната система.

  54. Наистина речта на Бойко не е скандална, но е немарлива. Не може политик да не си мери думите.

  55. Част от сведенията на ЦРУ са от 2001 година, а останалите са от 2008.
    3 пъти да е нарастнала популацията на циганския етнос е възможна за 8 години, но само в нечии болен мозък или такъв, който лъже. Жалко е, че гледаш на промяната по този начин. Когато се прибереш в страната и се наложи да живееш по правилата тук, ще поискаш по-друга промяна. Изобщо идеята някой отвън да определя правилата, по които на нас ще ни се налага да живеем е лоша. Просто условията са други и представата за нещата е друга. Тук включвам всички, които съдбата им ги е отвела зад граница. По-нормално е всеки да гласува и да подрежда нещата, там където живее. Казвам го, защото целта на поредната бойковщина е произлязла в чужбина и явно е с предизборна цел.

  56. За БСП, ДПС: „Много силен противник, рублата я смениха с долара, Варшавския договор с НАТО, СИВ с Европейския съюз, същите хора“.
    Това му е голямата болка на ББ, яслата вече е заета.

    Ако беше умен, щеше да краде по-малко в София, щеше да я постегне и да бъде избран с огромно мнозинство. Трудна работа за бивша мутра.

  57. @in2h20 – Пич, ще се караме заради последното ти изречение. Какво имаш против емиграцията? Да излезеш от България е много трудно решение. Не си въобразявай, че живота в чужбина е лек, още повече за един емигрант пък било то бачкатор или специалист. Това, че искам и ще се върна в България не означава, е не разбирам тези, които не искат.

    Тезата ти за психологическото му огледало въобще не я схващам. Времето когато Борисов беше гард на бай Тошо беше доста бурно. Доколкото знам го е правил без пари, а по-скоро за имидж на гард, който поема невъзможни задачи. Ти го изкарваш като идеологичен съмишленик.

    Точно това правя в момента – разпитвам. Хората не знаят нищо за Европа. Питах и блогъри от други страни от ЕС и техните хора не знаят много. Затова започваме информационна кампания – за да запознаем хората с това как могат да влияят на европейските институции и да се възползват от новите си права. В момента не усещаме нищо, защото достъпа и мнението ни е манипулирано. Във всички медии изкарват, че правителството може само да говори с Европа, а то ни казва, че Европа са лоши и не ни харесват. Не е въобще така! Има директни избори за Европейския Парламент и представителите ни там нямат почти нищо общо с политиката в България. Българина не го е усетил, защото не вижда силата на гласът си. Това ще се опитам да променя в следващите няколко месеца с малкото, което мога.

  58. @mc_martin – Това е само 6-7 минутен откъс от записа на Атланта.бг. Записа е 45 минути, но доколкото разбрах срещата е била час и нещо. Може би на диктофона им му е свършило мястото.

    Тъпо е, че всичко се изкарва на етническа основа. Българите, че сме отчасти расисти – така си е. Когато наемаме за работа, гледаме с недоверие на циганите. Това не е от сега, а се е натрупвало от стотици години. Има обаче една основна разлика – когато стане дума за политика, всичко опира не до етнос или религия, а до зони на влияние. Знаем, че ДПС има силно лоби сред турците и българомохамеданите. Манипулират ги на тема религия и етнос. Какво е последните ми две изречения е расистко? Това е политически анализ. Същото се отнася и до думите на Борисов.

    @Мартин Методиев – Еми като гледам натам се е тръгнало. Медиите с всички сили се опитват да накарат хората да грабнат вилите и факлите и да подпалят чучело на БББ.

    Всъщност за да съм честен не е точно така – доста вестници отразяват обективно новината. Не споменават, за изкривяването на думите от колегите си, но се опитват да не го правят те самите. Така трябва да е. Като пример бих дал Дневник – не съм чел всичките им статии по въпроса, но от това, което видях останах доволен.

    @dyavolicata – И останалите като си мерят думите – какво? Чува ли се нещо от тях? Какво ново в речите на Станишев, Царя или Доган си чула в последните няколко години? Някакви ангажименти, някакъв реализъм, нещо общо с обстановката в България? Има тънка граница между дипломатичността и бръщелевенето на глупости. Борисов е на границата между „уличния говор“ и цинизма. Вече лична преценка на всеки е от коя страна ще го сложим. Факт е обаче, че всички тези неща си ги говорим на по ракия вечер.

  59. @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ – Интересен факт е, че по време на възраждането, когато е имало нужда от пропукване на остарелия и застоял начин на мислене от времето на Османската Империя, е имало същите настроения, като тези, които ти и in2h20 споделяте. Тогава основната движеща сила са били студенти и търговци, които са работили и учили в чужбина и са носили нови идеи и ентусиазъм за бъдещето в родината. Не искам да сравнявам сегашната емиграция с тогавашната, но не мога да спра да виждам приликите. Не твърдя, че студентите в чужбина ще „оправят България“, но е факт, че политиката ни има нужда от свежа кръв. През последните 20 години ни водят едни и същи „старци“ (виж предишната статия). Явно така не става. Българите в чужбина имат интелект, имат трудов и жизнен опит, видели са друг начин на мислене и на правене на нещата. Не може всичко това да бъде приложено директно в България и не трябва. Този опит обаче ще е безценен за тези, които искат да вкарат нови идеи и маниери в управлението, както вярвам, че иска Борисов.

    @И.Е. Станков – не казвам, че не можеше да направи повече за София, но е прав, че не управлява сам столицата. За да направи каквото и да е било за инфраструктурата, боклука, бюджета и т.н., той има нужда от решение на СОС и да мине през ред бюрократични проблеми в държавата. Не казвам, че негови хора не крадоха, но в същото време изгони много такива. Станишев не го направи. Като се абстрахираме от медийната анти-Борисов истерия в последно време, софиянците с които съм говорил са доволни от отношението и работата му.

  60. Виждането ми за промяна в положителна посока е, че подобна промяна може да се направи единствено от убедени демократи. Дали ще са десни или ще са леви не е толкова важно за мен. Важното е да са истински демократи.
    По правило демократите не се натискат да стават нито месии, нито герои, нито спасители. Именно затова и сега ги няма, то те по начало са доволно малко, но сред хората, които искат да оправят нещата няма да ги видиш. Затова сред тях не са, нито Жельо с всичките му недостатъци, ното Пламен Даракчиев, нито някой от левите. Демократите не се засилват да приемат подобна роля, каквато от години се търси от масовия българин – спасителя. Те не искат да взимат решенията, които ще се отнасят за останалите, а масовия българин предпочита някой да го води или да кара, с други думи не ще да решава и да поема отговорност. Пак казвам, че става дума за масовия българин, а не за всички българи, но докато говедата са повече все ще е така – ще си търсят спасителя.

  61. Като правило в България търсим лицето. Взимаме една идея и търсим да и сложил водеща фигура, която да отговаря. Проблемът според мен е, че сега не се замисляме за отделните проблеми, а за общата безлична тема „да съ оправим“. Затова и търсим основно кандидат за този пост. ти го наричат „спасителя“ и „месията“.

    Какво разбираш под истински демократи? Политици, които вярват в демокрацията? Няма такива – всички отдавна са видели как вота на народа може лесно да се изкриви. Затова са цинични и лукави. Повярвай ми – няма политик, който не иска да роботи в условията на диктатура. това е все едно да бачкваш във фирма и да нямаш надзор и в същото време да властваш над клиентите си.

    Единсвения изход за мен е да нарежем проблемите на дребно – социална политика, икономика, полиция, земеделие, образование, медицина и т.н. и да започнем да търсим човек за всеки пост. Същото се отнася и до депутатите – всеки от тях се избира по места – тогава да стане ясно кой ще бъде избран и защо. Също така да му се води отговорност и отвод от съответната община, ако тя смята, че не ги представлява добре, а не партията да го решава. С две думи говоря за директна, а не партийна отговорност.

    Няма смисъл да търсим „добрите и истински демократи“. И да ги намерим по някакъв магически начин – какво от това. Достатъчно е да им създадем такава среда на работа, че просто само добрите да оцеляват. Викат му естествен подбор. Трябва да приложим същото за политиката, но с нашите правила. Всичко това става с граждански контрол и нетърпимост към издънките и опитите за манипулация.

  62. Всъщност за първи път ББ ми става симпатичен!
    Така е, понякога вместо да се извадят очи се изписват вежди.
    Благодаря Бояне за постинга!
    Поздрави!

  63. Всъщност ние не намираме идеята и да търсим, кой да я реализира, а става обратното – намира се някой, който казва, това предлагам и после чака да го подкрепят. До момента така се е правило и ще се случи, надявам се за последен път през лятото. И ти, и аз виждаме, че резултатите са лоши. По отношение на гражданските права и свободата за правене на политика и правене на бизнес, в момента сме по-близо до руските стандарти, отколкото до британските или някакви други. С Бойко начело ще се придвижим по-назапад от Русия – към Беларус и тогава пак ще дирим някой да ни спасява от Бойко… Може да бъркам, но е малко вероятно. Както и да е, извън конкретната тема, ти даде много хубав пример:
    „това е все едно да бачкваш във фирма и да нямаш надзор и в същото време да властваш над клиентите си.“
    Преди малко се минах да погледам от парламентарния контрол и за пореден път видях празните места с картите в машинките за гласуване. Нашите тутмаци са точно в положението, което описваш в примера, който даде – сами си определят правилата, сами определят заплатата, сами се контролират.

    От тук трябва да се тръгне. Много добри условия на труд са това, прекалено добри, а много хубаво не е на хубаво.
    Нямат ли страх от избирателя, в смисъл, че може да им прекрати правомощията предсрочно, ТЕ никога няма да работят в негов интерес. Това трябва да поискаме първо и после за ушите – има проблем в земеделието ли? ами действайте…

  64. ПП: Това пропуснаха да поискат протестиращите – механизъм за контрол и при необходимост, отзоваване на депутатите и възможност за предизвикване на предсрочни избори, чрез референдум. Това беше пропускът, който беше направен от малоумие.
    Първото, което трябва, е гаранция за контрол над дейността им и после всичко ще става по правилата, ако не – шут в гъзъ

  65. @Nedko – моля 🙂 Добре казано впрочем. Ще ми се след като отшуми и този „скандал“ да можем да покажем, че и този път опитите за очерняне са били обърнати с помощта на свободния глас на блоговете. Виждам доста други подобни на моята публикации и като цяло гласът на всички е ясен – не ни се слушат повече глупости.

    @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ – аз точно за този страх говоря. Едната причина е, че няма лична отговорност, а всичко се размива. А хората имахе твърде къса политическа памет. Сега виждам вече малка промяна и БСП и ДПС не могат да се преборят с нея – хората виждат по-далеч от последните обещания. Ще видим какво ще стане през лятото. Ролята на блогосферата е да задаваме неудобните въпроси, които медиите не искат да зададат. Ролята на читателите ни е да очакват и да показват това си очакване от кандидатите и партиите да отговорят на тези ни въпроси. Самото внимание е достатъчно за да има ефект. Винаги има смисъл да си кажем мнението, защото акумулативно то се превръща в глас народен, както беше приказката.

    Това с механизмът го искаха, но въобще не влезе в обществените дискусии – нито медиите, нито политиците решиха дори да го коментират. Познай защо.

  66. Aко някой твърди, че това е „извадено от контекста“, а не цитат или е глух или е манипулатор…

    „Каква е основата на населението в момента – 1 милион цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 милиона пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост ги води носталгията“

    „това си ги води и под строй отиват да гласуват за Станишев. И вие – милион и половина, дето избегахте… Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям.“

  67. Аз си мисля, че в блогосферата се справяме задоволително за ресурсите, с които разполагаме. Продължавам да твърдя, че от блоговете има смисъл и покрай неизбежните глупости и залитания, накрая ще се оформи приемлива и осъществима идея за промяна, която да отговаря на критериите на мнозинството от българите. Не трябва да забравяме, че 40-50 на 100 от хората не участват в политическия процес и това убеден съм не е маргиналната част от обществото, която се продава на изборите, а са именно хората, които търсят промяна и не намират смисъл да се хабят в политиката на този етап, предвид липсата на възможност и на концепция тя да бъде осъществена, но това се променя в наша полза. в „наша“ влагам смисъла на всички онези, които сега пасуват, онези, като мен и веротно и като теб.

  68. @kuma lisa – Какво в контекста виждаш, което прилича на „лошият човешки материал“?

    В пръвия ти цитати Борисов казва каква е членската маса на ДПС и БСП и че те ще се изправят с нея срещу ГЕРБ на изборите. Какво в тези думи има срещи циганите или пенсионерите?

    Във втория цитат той казва, че „материала“, от който може да се избира като кадри – знаещи и можещи специалисти – за постове в новата администрация е малък. Като причина дава, че едни от най-умите са излезли в чужбина и по-нататък призовава те да се върнат. Какво от това е срещу циганите и пенсионерите и говори срещу народа на България? Че много мозък е изтекъл? Че всички сегашни политици са оплетени в интриги? Какво от това не е вярно и не си го знаем?

    Не мисли ли, че малко тръгваш на свободни словосъчетания и преподреждане на думи? Не твърдя, че Борисов е цвете за мирисане, но тук определено се преиначават нещата.

    @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ – хората не гласуват, защото не виждат смисъл. Ще ми се на тези избори да стигнем 60% активност. Това ще е доказателство, че народа си е възвърнал увереността и желанието за действие. Ако това стане, останалото ще си дойде на мястото.

  69. Бояне, позволих си да поканя посетителите на моя блог, да се включат тук. Мисля, че е добре да се видят повече мнения. Надявам се да не ми се сърдиш.

  70. Въобще. Става доста интересна дискусия. Интересно ми е какво мислят хората не за Борисов и ГЕРБ, а дали има опит за манипулация тук и ако да – кой я подготвя и защо.

  71. Някаква същинска манипулация едва ли има. Просто Бойко се изпусна да си ги каже нещата, както го главата учи, а другите се възползваха. Бойко прави политика, както играе и футбол 🙂 ,а аз си мисля, че можем да пропуснем поредния спасител и да натискаме за принципна политическа промяна, а не за партиина такава. Партиини се правиха, 3 правителства и три мнозинства си избутаха мандатите, но нищо не се променя. Значи сегашната схема е грешна.
    Стомните се чупят на третия път.

  72. Всичко в България се политизира.Включително и медиите,а ръководителите им се назначават по политическа принадлежност!Много от журналистите изопачават действителността.Няма ги предаванията и коментарите на еталолоните за журналистика Иво Инджев,Георги Папакочев,Стефка Маймарева,Татяна Ваксберг,Петко Георгиев!Всичко е опорочено!

  73. Хей, ти май наистина отдаwна не си гледал българска национална телевизия или национален ежеднежник – всичко, ама абсолютно всичко е поръчково – от първа до последна страница, от 06.00 до 24.00 часа.. 🙂 В България няма журналистика, а подчинени на Краси Гергов и Тошо Тошев (справка: ДС, Симеоново, БКП-БСП) – всичко е платено: от – до… Замисли се малко, защо блоговете са популярни в Б-я, всеки, който получава заплата за да съставя новини у нас е нито повече, нито по-малко поръчкова подлога (съжалявам за израза, но е меко казано) на управляващите! Жалко, но факт. Безспорен!

  74. @ПАЛМ – ето и доказателството: и 5 изброени журналисти са доносници на ДС, членове на БКП – БСП 🙂 не се заяждам или обиждам – имената им бяха обявени от Държавна комисия… А Инджев специално… и криминален престъпник преди 90та година 🙂 Сори, ама има доказателства!
    Примерите ти за свободна журналистика в България изкара нови 5 слуги на тоталитарната държава! Или както Наполеон е казал на Тошо Живков в един стар виц: Тошо, ако имах твойте журналисти, никой нямаше да разбере за Ватерлоо 🙂

  75. @ПЛАМ – Шефовете на медиите не се назначават по партийна примадлежност. Може би за БНТ е така, но за останалите не. Там контрола е друг – икономически. Телевизиите и вестниците са търговски дружества и като такива имат икономически интереси. Част от тези интереси се преплитат с други фирми, част са свързани с реклама. Не е нужно самите журналисти да са криви – достатъчно е да се създаде такава среда на нетърпимост към критиките около тях, че да не могат да си вършат добре работата. За повече прочети това тук.

    @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ – за да не е така, трябва да дадем повече кураж на можещите журналисти и повече нетърпимост към манипулациите. Като заплашват журналист как отвръща обществото? „Ми може да има връзка с мафиоти!“ Как тогава да не ги е страх и да не пишат каквото им се поръчва. Тяхната свобода се гарантира от нашата взискателност и гражданска активност.

    @Johnnie – не съм сигурен към кой е обърнат този коментар, но ще отговоря за себе си. Гледам всички български медии през сателит. Чета повечето вестници в интернет, защото както знаеш си имат вече сайтове. Виждам поръчковите статии, но виждам и добрите анализи. Напоследък ми се случи да говоря с доста журналисти и в частни разговори думите им са различни. Дори ми се е случвало да питат как можем да помогнем да излезе нещо наяве, защото редакторите не давали.

    Както каза БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ, не е въпроса просто да ги хулим и да обиждаме работата им, но и да даваме идеи за промени и да действаме по тях. Какво е твоето предложение?

  76. @ Боян & БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ:

    Момчета, съгласен съм с вас и е много добре, че осветлявате нещата от две различни гледни точки, стигайки до принципно еднакви изводи.

    Добавям и още една:

    Целият този процес на озаптяване на политиците трябва да бъде не само придружен, а и (по възможност) ПРЕДШЕСТВАН от един друг процес: ПРИУЧВАНЕ на хората ДА МИСЛЯТ.

    В момента процесът на мислене за обезпокоително голяма част от населението е или сведен до нула (консумация без мислене = идеален живот) или, в най-добрия случай – до трескаво търсене на НАДЕЖДЕН ИЗТОЧНИК НА ИСТИНА. Без значение дали е личност, партия, идеология, вяра или каквото и да е там.

    Веднъж намерил такъв източник, драгият индивид може отново да сведе мисленето си до нула и да се отдаде на идеален живот по консуматорската схема. Защото НЯКОЙ ДРУГ, „ПО-КОМПЕТЕНТЕН“ е помислил заради него по всички животрептущи въпроси на живота му. За него остава само да зяпне в устата избрания източник на истина и да повтаря фрази, щампи, мантри, каквото чуе. И да се кефи, разбира се. И да си обича източника пламенно и всеотдайно. Като любим сапунен герой и гадже едновременно.

    Ако народонаселението на държавата ни не започне да използва СОБСТВЕНИТЕ си сиви клетки, вместо да следва гореописаните модели, НЯМА КОЙ да предявява истински претенции към политиците.

    Именно затова безмисловното консуматорство (на колкото може по-ниско интелектуално ниво) беше – и продължава да бъде – умишлено, системно и упорито насаждано по всички възможни начини. Няма да ги изреждам и коментирам, че ще стане „Война и мир“… 😉

    Да направя връзка с една от подтемите: ако нещо ме тревожи в потенциалното даване на властта в ръцете на Борисов, то е именно това, че тя ще му бъде дадена де факто не от хора, трезво преценяващи на какво е способен, а предимно от такива, които го ОБИЧАТ, ХАРЕСВАТ и му се ВЪЗХИЩАВАТ. Съжалявам, но няма как да приема безрезервно ТАКЪВ вот. В случая ПРИЧИНИТЕ за достигането до даден изборен резултат са точно толкова важни, колкото самия резултат (ако не и по-важни).

    Виж, ако в малкото оставащо до изборите време може да се направи нещо, та хората ако не да започнат да си обясняват всичко сами, то ПОНЕ ДА ПОСТАВЯТ НА ПРЕОЦЕНКА – и то САМОСТОЯТЕЛНО – избраните си вече „източници на истина“, нещата биха станали далеч по-приемливи.

    Всъщност тук не става дума само за изборите. Ако такъв процес не започне, има да си разсъждаваме още дълго за гражданско общество. Защото то се прави с МИСЛЕЩИ ИНДИВИДИ. НЕ с вторачени в гуруто си тълпи от последователи и поклонници.

  77. Извън темата – често по няколко коментара биват задържани автоматично за одобрение заради препратки към други сайтове. Моля не ги пускайте по няколко пъти! Преглеждам редовно блогът и ги одобрявам след няколко минути.

  78. Сега даваме идеи, които следва по добре позната схема, да бъдат присвоени и компроментирани от политиците, а след 1-3 години ще си ги реализираме сами, защото никой няма да защити интереса ни.

  79. Благодаря за информацията за журналистите доносници,но за Стефка Маймарева,Татяна Ваксберг и Петко Георгиев грешиш!

  80. „Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут.“
    Зигмунд Фройд

  81. И в БНР шефовете се назначават по политическа принадлежност.Два мандата управлява журналистка,която от СДС отиде в НДСВ,а сега е в ГЕРБ-Поля Станчева.Благодаря на Ирина за точната мисъл!

  82. @Зелен Бетон – Така властта се е давала години наред и наистина има нужда от промяна. Надявам се, че хората ще започнат да мисля за конкретните проблеми, а не за сканали и компромати. Трябва точно въпросите на деня да се обсъждат, а не кой с коя спал. Аз съм също толкова критично настроен към ГЕРБ, както и към останалите партии. За сега обаче не виждам много надежда в останалите. Процесът на избор определено трябва да се измени.

    @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ – номера е да станат. След 3 години обаче ще е късно. Трябва още преди изборите да има законодателни промени, но не виждам как ще стане, като гледам кой контролира парламента.

    @Ирина – „Във всяка война първата жертва е разумът, а втората е отворената и свободна дискусия.“ – Джеймс Рестън.

    Бих казал, че отдавна сме във война със собствените ни управници. През комунизма загубихме горните две привилегии и вече 20 години след края му не можем да си ги спечелим обратно. Търсим единствено „добрия живот“ и високите заплати. По ирония на съдбата нито едно от тези неща няма да се сбъдне докато не си върнем разума и отворената дискусия.

    Твоя цитат обаче е много точен – единствения начин да променим нещо е постоянството. Моментни акции не вършат работа.

    @ПЛАМ – както споменах по-горе, няма голяма разлика какъв е начина на контрол – политически или икономически. И в двата случая ефектът е, че тези, които трябва да защитатват истината ги е страх и стават черни пред народа.

  83. [Свежо] Lissa_waw, мен лично никой не ме манипулира и на никого не слугувам. Студент съм по журналистика и в блога си пиша това, което мисля, че правилно. Аз съзирма в думите на Бойко повече надменност – ей вижте ме кой съм. Кой си бе? Нито си по умен от избирателите си или пък от конкурентите си, просто имаш добри ПР-и. Това е. Колко пъти се изцепи Бойко за малцинствата? Колко пъти? Ако иска да е премиер на България, а не пожарникар или премиер, ще се съобразява с всички. Той още не е взел властта, но почнал да нарежда. Я чакай малко бе човек. Честно казано предпочитам Цветанов пред него. Умерен е. И постоянно трябва да чисти след Гнерала. К’сторил, к’во казал, Цветанов излиза да го защитава. Ама, ако е такъв, какъвто се показва напоследък, хич не ми трябва. Ще гласувам за Мартин и това е. К’вото стане вече. Ама той показно да ми се вживява като генерал, и нека чака за гласа ми. В някое друго измерение на Вселената.

  84. Бояне, изпуснал си едно „е“ в заглавието на статията. Сега чак го видях.

  85. БОЙКО БОРИСОВ: ТРЯБВА И ПОТЕНЦИАЛЪТ
    НА НАЦИЯТА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА

    доц. д-р Любима Йорданова, политолингвист

    Ако аз трябваше да отразя срещата на Бойко Борисов с българите в Чикаго, бих използвала горното заглавие, защото то е цитат от негови думи и отразява връзката на българската емиграция с родината.

    Ако трябваше да отразя самото посещение в САЩ, сигурно бих сложила акцента върху срещите на Бойко Борисов с политическите среди.

    Бих постъпила така, ако не съм представител на жълтата преса и имам морална отговорност пред читателите и професионално задължение да ги информирам.

    Истерията, която избухна в медиите покрай отразяването на срещата на Бойко Борисов с българи в САЩ, ме принуждава да кажа няколко думи за стратегиите, които се използват при подготовката на манипулативен текст. „Манипулативният езиков израз има за цел да представи информацията в невярна светлина, като заедно с това даде примамлив вид и убедителна сила на дезинформацията.” Това съм го писала преди две години в анализите на actualno.com пак по повод на Бойко Борисов и дезинформация за него. Датата е 8.03.2007 г.

    Заглавията

    Ето някои заглавия с различна стилистика и различна степен на манипулиране на читателската аудитория: „Строителят на нова България /ирония/; Бойко Борисов: В България остана кофти човешки материал”/откровена лъжа, не го е казал/; До Чикаго и назад – по Бойкоборисовски /сензация с използване на нова дума като трик за привличане на вниманието/; Бойко Борисов говори пред емигранти в Чикаго /неутрално/; Борисов взриви България от Чикаго /експресия/; Изказването на Борисов изуми политиците /откровена лъжа, те знаят какво е казал/; Най-големият проблем на България е лошият човешки материал /откровена лъжа, не го е казал/; Емигранти посрещат Бойко Борисов като Господ в Чикаго /ирония/; БСП ще сезира Европейската комисия заради изказване на Бойко Борисов в Чикаго /новина с цел дискредитация на личността, в случая – политическия опонент/; Лош човешки материал /откровена лъжа, не го е казал/; Извънредно: България е шокирана от изказването на Бойко Борисов /експресия/; Лютви Местан: Изказването на Бойко Борисов е проява на политически цинизъм /оценка от страна на политическия опонент/ и т.н.

    Целта на статиите е да предизвикат сензация и след като я предизвикат, да дискредитира съответната личност, тъй като България е в предизборен период. За тази цел се използват думи от жаргона, новоизковани думи, експресивни думи и думи, оценъчни думи на политическия опонент и думи, които заобикалят проблема и му дават интерпретация в невярна светлина с цел дискредитация на личността.

    Манипулацията във в. „Сега”

    Ще засегна само два, най-коментирани в медиите, момента от статията на журналиста Божидар Божков, като ги сравня с текста-запис на словото на Бойко Борисов. /Божидар Божков/ Бойко Борисов: В България остана кофти човешки материал vs. /Бойко Борисов/ И вие – милион и половина, дето избегахте… Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям”. „Не е голям”, казва Борисов, а не „кофти” или „лош”. Става въпрос за липса на кадри, които да бъдат привлечени като експерти в управлението на страната и липса на информирани избиратели. Използвана е разговорна дума „материал”, която може и да не е най-точната, но е разбираемо, че става дума за хора, които да избират и да бъдат избирани.

    Сега – за т.нар. „дискриминация”. /Божидар Божков/ Според Борисов, най-големият проблем на България е лошият човешки материал в страната. /Следва веднага цитатът на Борисов, който прилагам/. /Бойко Борисов/ Каква е основата на населението в момента – 1 млн цигани, 700-800 хиляди турци, 2,5 млн пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ.” Ясно е, че става дума за изброяване на социални групи, които са потенциални избиратели на други партии – ДПС и БСП, а не на ГЕРБ. Много груба манипулация, която поставя различното твърдение на журналиста в непосредствена близост до цитираните думи на Борисов и по този начин се получа ефектът на манипулативното смесване в рамките на манипулативното поле.

    Ранжирането на българското население по етнически или възрастов признак дискриминация ли е? Дискриминация има там, където е налице неравно третиране на хора. Къде в изказването на Бойко Борисов има такъв елемент, който продължава да се разнася чрез медиите с една единствена цел – да вдигне рейтинга им за сметка на авторитета на един човек, който е равноправен гражданин и на държавата ни, и на Европейския съюз. Това поведение на незрял човек ли е, или на незнаещ, ако коментирам поведението на журналиста. Или е поръчка?

    За разговорния стил по време на срещата
    и интерпретацията на журналиста

    Тук ми се иска да се спра на разговорния стил, който използва Бойко Борисов в срещата си с българите в Чикаго. Дали са уместни думите, които той използва като „червен електорат”, дори „боклуци”, експресивни изрази като „отрязвам главите”, „омитам веднага”, разговорни изрази като „всеки от вас си е вдигнал торбата – кой в Чикаго, кой по Франция, по Италия, изкарва пари и се оправя”, „издънвам се”?

    Отговорът е един. Да, уместни са, защото срещата има неформален характер, това е среща със сънародници, макар че в речта му прониква и политическа лексика, например „коалиционен партньор”. Няма как да не проникват, разговорът е за съотношението на политическите сили в страната и мястото на политическа партия ГЕРБ.

    Това е разговор, а разговорната реч се характеризира със спонтанност, необработеност, липса на правилен словоред, наситеност с експресивни и разговорни думи и т.н.

    Ако срещата беше с политици на САЩ, тя непременно щеше да бъде написана и прочетена и това е обичайна практика. Спомнете си брифингите на членове на Европейската комисия, предавани на живо по телевизия BBT. Там всяка дума е на мястото си, дело на грижлива предварителна обработка и съгласуване между членовете на институцията и съгласуване с другите институции на ЕС.

    Вмъкването на разговорни елементи в речта я прави по-жива, поддържа вниманието на слушателите. И за това свое действие Бойко Борисов не може да бъде упрекван. Точно обратното. В развитите държави на Европа политиците са обучавани на местния диалект, ако те не са родом от съответния район, за да могат да намерят общ език с хората по време на предизборни кампании.

    А тук? Само една илюстрация от думите му на срещата:… те /пенсионерите – бел. ЛЙ/ си викат: „Едно време на Хаинбоаз какъв проход правихме… Имаше един Пешо, какъв беше хубав…” Тази реплика не може да не предизвика симпатиите на публиката. Липсват политически клишета като „националноотговорна партия”, които до болка са втръснали на българите. И може би тук именно тази спонтанност и директност, която характеризира речта му, привлича българите, затова те са по-благосклонни към него в сравнение с другите политици.

    В политическата реч разговорните думи са не само допустими, но и желани, за да се достигне до по-широк кръг избиратели. Недопустимо обаче е използването на разговорни думи като „Бойко”, „бате Бойко” като назоваване от страна на журналиста. Той е длъжен да използва книжовния език извън цитатите. И да го владее. Друг е въпросът, че в България журналистите още не изучават политолингвистика, както е в развитите държави на Европа и това е сериозен пропуск в образованието им.

    За правата на гражданите
    и етиката на медиите

    Бойко Борисов има право да съди вестник „Сега” за нанесени морални щети от публикацията. И ако го осъди за сума от 200 000 лева например, много журналисти ще се замислят дали да подменят думи и дават друга интерпретация на изречени думи. Всеки едно от кого – политик или друг гражданин.

    Защото гражданите имат право да бъдат добре информирани като потребители на информация със зачитане на плурализма на мненията. Обективността в горната статия остава обаче само в рамките на констатацията за проведена среща.

    И още нещо важно. Защото в част 1 на Хартата на основните права на Европейския съюз пише:„Човешкото достойнство е ненакърнимо. То трябва да се зачита и защитава.” А вече три години ние сме граждани на Европейския съюз.

    Не случайно във връзка с отбелязването на 12-годишнината от събитията на 4.02.1997 г. преди два дни едно от посланията на гражданите беше „Да се събудим от мъчителния кошмар на мутризираното управление и МАНИПУЛИРАНИТЕ МЕДИИ!

    България пред избори

    След няколко месеца предстоят избори – за Европейски парламент и парламентарни избори. Както се вижда от медийната атака, ние вече сме в предизборен период. Гражданите трябва да знаят, че могат да се доверят единствено на собствената си преценка, за да изберат, за коя партия да гласуват. НО Е ВАЖНО ДА ГЛАСУВАТ, ДА ИЗРАЗЯТ СОБСТВЕНОТО СИ МНЕНИЕ ИМЕННО КАТО ГРАЖДАНИ.

    И да знаят, че голяма част от информацията, която ще се сипе в публичното пространство в периода преди двата вида избори, ще бъде манипулирана – все едно дали за нея е платено на медията от партията/ коалицията като политическа реклама, или става дума за редакционна политика на медията в подкрепа на една или друга политическа линия.

  86. Не съм гласувал след Първите избори.
    Гласувах за г-н Стефан Сафов.
    Без да гласувам бях застъпник на г-ж Надежда Михайлова.
    НВ Симеон ІІ свърши много работа , но не съм гласувал и за него.
    Ще гласувам за Бойко Борисов.
    В момента само той има характера да се опълчи на враговете ми.

  87. Честно казано, моята голяма надежда са младите хора, защото те имат енергията и желанието да променят нещата. Може и да нямат голям житейски и професионален опит, но имат съвременни знания и желание за промяна. Вероятно месец преди изборите трябва да се опитаме да направим кампания. Не е важно, за кого ще гласуват. Те са свободни хора и трябва да направят своя избор, своя информиран избор обаче. Важно е да гласуват, за да повярват в себе си. И за да се поразмърдат нещата.
    Любима 🙂

  88. Най-вероятно няма да гласувам за Бойко Борисов. Това отникъде не значи, че може който и да е било да изкривява информацията за него. Личното ми отношение към ББ е по-скоро лошо. Други участници в разговора слагат въпросителна за ББ, а за мен е въпросителен минус, което си е екстра спрямо чистите минуси :-).

    Идеята на Любима Йорданова, че ББ може да съди медия е добра, но същинският проблем е ИЗМАМАТА! Тя не е спрямо ББ, а спрямо всички нас – четящи, слушащи, гледащи „средства за масова (не)информация“.

    Във време, когато на всички професионалисти трябва да е ясно, че такива номера не могат да минат, повечето медии се опитаха да пробутат този стар и изтъркан номер. За какво ни мислят? За дебили?

    Съвсем споделящо казах снощи, че дори пенсионерите у дома, изживели целия си смислен живот в комунистическата обстановка, бяха шокирани от наглостта на медийната обработка.

    Бояне, разумът продължава „да мърда“ дори и при война, просто при повечето хора изпада в „мнима смърт“ за предпазване от истинската смъртна опасност. Цитатът ти е верен, но за „масова“ ситуация, а татко Фройд обикновено говори за личност, такова му е било призванието.

    Любима, само техническа корекция – днес намерих „Как се подготвя манипулативен текст? с дата 15 март 2006! )

    Същевременно се чудех как ще намеря обещания нощес анализ. За всеки случай започнах от тук…

  89. Off topic

    Би ли изключил тази ламперия отзад, че Акробатът ми умира при опит за print? Опитвам се да запазя като пдф разговора.

  90. @ Любима Йорданова:

    Благодаря за анализа! Честно казано, сега ми се проясни що е то политолингвистика. Очевидно ще си имате изобилен материал за работа в настъпващия предизборен период… 😉

    Признателност и за „китайския“ Ви труд от вчера – да обходите цялото Svejo и да пуснете пояснения относно казуса с речта на Борисов към всички статии по темата. Точно първият Ваш такъв коментар, на който попаднах, ме провокира да се разровя по-иначе. Убеден съм, че и за мнозина други е било така.

  91. Егати, Зелен Бетон пак е „железен“!

    И от мен признателност към Любима не само за труда, но и за публикуването тук, където очакваме.

  92. Бойко Борисов взриви обществото с „неформалното “ си изказване. Да, той така иска да го възприемат, такъв му е имиджът от години, но това съвсем не означава, че не знае какво говори, как то ще се изтълкува, че няма никакъв контрол над изказа си, че е напълно спонтанен – ако мислите така, просто го подценявате. На мен все повече ми се струва, че това („скандалът“ с лошия човешки материал) е брилянтна PR акция на щаба на ГЕРБ. Тези, които са го измислили много добре са преценили и реакциите на журналистите, за които скандалът е жизнено необходим (какъвто и да е скандал им вдига тиражите), и реакциите на политиците, които ще се изкажат напоително по медиите какъв простак е Бойко и как не става за бъдещ премиер, което пък потвърждава тезата на Бойко Борисов, изказана пред емигрантите – виждате ли, всички са против мен. Може и да не съм права, но все пак погледнете нещата и от тази гледна точка.

  93. @Зелен Бетон – Хубаво, че каза. Наистина никой не го беше забелязал.

    @Любима Йорданова – Младите хора наистина са доста активни, но за жалост има твърде много обезверени и сред тях. Мисля си, че чак след 5-10 години като последното поколение от комунизма поостарее и процента на активните и ентусиазираните се увеличи – чак тогава ще имаме истински диалог за проблемите на обществото. Номера е сега да инициираме такава дискусия, защото до тогава ще е късно. Трябва сега да покажем, че с активни действия и показване на недоволство може да се направи нещо.

    @Владимир Йосифов – Не мисля, че този начин на мислене е много градивен. Първо – ти не гласуваш за Борисов, а за хората му, които ще станат депутати. Знаеш ли кои и какви са? Не казвам да не гласуваш за Борисов, защото и аз ще го направя. Просто ти препоръчвам да се поинтересуваш какво точно предлагат и как мислят кандидатите.

    @Ирина – Съгласен съм, че е обидно да смятат, че така може да ни манипулират. Няма да обсъждам мнението ти за Борисов, защото това е за друга дискусия след два месеца. Тук въпросът е, че наистина си мислят, че някой още им вярва на глупостите и като кажат, че нещо е черно, хората няма да разтъркат стъклото и да погледнат навън.

    Съгласен съм за разликите между личността и тълпата. Мисля си, че причината за това е, че когато една интелигентна личност влезе в тълпа, той/тя загубва способността си да решава сама и изказаното мнение остава глас в пустиня.За да има ефект, трябва да създадем точно група от личности, а не тълпа, за да се отличават мненията на всички. Мисля си, че блогосферата е точно това.

    За ламперията ще ти пиша по мейла.

  94. Наистина благодаря на Любима за всички анализи, които видяхме. Бяха доста изчерпателни и точни. Мисля, че само от тях плюс официална статистика и цитати от медиите може да излезе кратка книжка за случая.

    @marusia – Мислил съм си за това, но няма толкова добри PR агенти на земята. В хаотичната политическа обстановка на България е просто невъзможно да се предвидят реакциите на медии и политици, за да се изгради такъв сложен план. Още повече, че не са могли да знаят, че някой ще тръгне да опровергава инсинуациите на БСП и ДСБ. Освен разбира се, ако не стане ясно, че цялата тази статия с всичките коментари под нея не е поръчкова и че са платили на мен и още няколко блогъра с банички и близалки. Да не говорим, че загубиха доста от доверието на ДСБ, за което Борисов говори (ако въобще го е имало), защото Костов като фурнаджийска лопата се обърна при първия сигнал за скандал. Не, по скоро съм склонен да вярвам, че коментара му е бил просто необмислен и че е искал да бъде възможно най-искрен за обстановката в България със сънародниците ни в Чикаго. Не е казал нищо невярно и не виждам нищо лошо в това.

  95. Маруся, Бойко Борисов все пак не е Господ! И чак такива „предвиждания“ не може и много по-сериозен щаб да направи. Твоето изказване е залитане в противоположната посока!

    Все пак, ако искаш да наблегнеш на „неглупосттта“ на Бойко Борисов, съгласна съм с теб! С всичките си негативни настройки към него, все пак чета. Този път мисля, че се е справил изключително добре. Обърни внимание – не казвам, че той за пръв път се е справил добре, а че аз за пръв път го оценявам така.

    Бояне, „манипулация“ не е мръсна дума. Понякога може и да има полза от нея. Не познавам техниките за правенето й, но вероятно това е част от „способността за оцеляване“ и по тази причина са присъщи на всяко същество.

  96. Борисов мисля, че се справи доста добре с реакцията си досега. Ще видим какво ще стане като се върне от щатите. Не знам дали този „скандал“ ще е още горещ тогава.

    „Манипулация“ наистина е силна дума, която се възприема лошо единствено, защото хората не обичат да си мислят, че не контролират собствените си мисли. И двамата знаем, че това на практика не е така, защото винаги има пропаганда и винаги има съобщения, които се пробутват на общественото мнение. Това важи особено много за случаите когато обществото не е запознато с определен проблем. Като пример за това ще дам Лисабонския договор. Колко процента от българите знаят за него? Не е ли вярно, че утре могат да излязат 20-тина „специалисти“ и „политолози“ и да обърнат общественото мнение срещу тази мярка сочена от много за спасителна за ЕС? За такива манипулации говоря.

  97. Бояне, заявявайки „Не“ за Борисов аз НЕ агитирам, а само подчертавам, че отношението ми към конкретния проблем не е обвързано с нагласи и настройки, а с позиция. Подчертавайки това, казвам, че в този разговор не ми харесма елемента агитация. Обикновено и аз я правя по подобен начин – не казвам „гласувай за…“, но казвам „аз гласувам за…“. Няма значение кой какво мисли за Бойко Борисов, нито има значеие кой как ме е оценил. В момента, когато някой ме оценява така самоуверено, вече се е „скроил шапката“ – сам си е сложил (лепнал) етикета .

  98. Не ме разбирай погрешно – напълно съм съгласен с това, което казваш. Тук говорим за реакциите около речта на Борисов, а не позицията на тези или онези за политиката. Казах, че спора за политика е за след два месеца, защото правя заявка да започнем такъв спор преди евроизборите, защото тогава наистина трябва да се говори по тези теми.

    Иначе не смятам, че което и да е изказване тук има нещо общо с политиката. Забелязвам, че повечето изказваме мнение за това как се държат политиците на обществената сцена и как изкривяват думи в своя полза. Поне това е моето мнение. Струва ми се обаче, че не чухме достатъчно мнения от тези, които смятат, че коментарите на БСП и ДПС имат резон и че наистина Борисов е расист. Ще ми се да чуя техните аргументи.

  99. Е, затрих всичко написано сега.

    Не те разбира грешно. Нито пък ти мен. (така ми изглежда). Протестирам по този начин срещу явно изразени политически пристрастия. А в случая те нямат значение.

    За втората част: „Ще ми се да чуя техните аргументи.“, повярвай ми, ще са твърде напоителни и ще трябва да си използваш всичкото знание за защита, а не за правене.

    Те просто още не са получили инструкция. И нямат „разум“ за самостоятелни акции.

  100. Еми тогава ще ги изчакаме да получат инструкциите тогава. Може би сега ми е интересно да си споря с тях, но след 5-10 разменени коментара ще ми писне. Доколкото познавам тези, както ти казваш, че са без „разум“, ще си повтарят своето до безкрай и няма да има никакъв смисъл от спорът. За контраст, на тази страница видях доста мнения, които еволюираха през времето като в това число включвам и моето. Все пак досега не сме чули официална позиция на партиите, както и прословутото оплакване на БСП през европейските институции.

  101. Извинявай, изразявам се твърде експресивно. Искам да кажа, че политическите МИ симпатии и антипатии нямат отношение към проблема, както и ти казваш.

    Още в началото на разговора стана дума, че ще търсИМ отговор за всички заявени претенции – ББ бил расист и т.н. Знаем, че няма каквито и да е основания за тях. Но и обратната форма на „расизъм“ си е също расизъм. Ти дори би трябвало и като формула да го докараш 🙂

  102. Изтрих нещото за партийте, за моята симпатия към определена партия, въпреки многократното ми противопоставяне на нейни активисти.

    Вероятно всички участващи в разговора (не е спор, и моето мнение се променя, въпреки ината ми, все пак мисля, когато чета) имат своите си пристрастия. Особеното тук (твоя блог и други подобни места) е разнообразието на мненията и способността да ги възприемаме, а не да ги отхвърляме.

  103. Здравейте,

    първо бих искала да ви помоля да си говорим тук „на ти“, за да е по-човешко всичко. Благодаря за хубавите думи на всички. Защо го написах?

    Статията в Актуално.ком е от 1997 г., 8 март и е пак за Борисов, случайно –

    Интересна подробност е, че това, което сега написах, беше публикувано в сайта на ГЕРБ вчера – Мислех, че няма да го пуснат, но го пуснаха.

    Борисов е човек като всички и има права като всички българи. Той е жертва на манипулация, деянието покрива юридическото понятие за клевета. Остарялото ни законодателство дава присъди от 5 до 15 хиляди лева за разпространяване на невярна и опозоряваща информация за лице през медиите. Снощи някакъв началник на социалдемократите го нарече „нацист“. Разбира се самият началник няма понятие от идеологията на националсоциализма. Иначе не би го писал.

    И аз като повечето хора не обичам да ме лъжат. За преврата вътре в БКП на 10.11.1989 ние не знаехме причините. Не знаехме, че на 9.11.1989 г. е паднала Берлинската стена, но комунистите знаеха. Медиите мълчаха. Започнах да следя протестите от 18.11.1989 г. от първия демократичен митинг, без тогава да зная, че ще ми се наложи да продължа да следя процеса 20 години. След това попаднах в Института за немски език в Манхайм, където д-р Манфред Хелман е създал „Корпуса на Промяната“, попадна ми и една книга от лайпцигските протести „Сега или никога демокрация“ и се вбесих, защото медиите през цялото време са лъгали за процесите в Германия, започнали в есента на 1989 г. Това – за мотивацията.

    Психологически жертвата винаги събира симпатиите и хората са го разбрали, защото в анкетата на БТВ снощи 3/4 одобряваха ББ, 1/4 – не. Така че излиянията на Станишев и Местан за дискриминацията не минаха.

    За поведението на медиите. Веднага поисках да вляза в сутрешния блок на телевизиите, но мълчат. И те чакат да видят как ще се развият събитията. Утре пак ще им напомня. Иначе пуснах материала през информационните агенции. Обади ми се само една журналистка и записа телефонно интервю – радиоверига „Фокус“ за вечерното предаване „България“ снощи.

    Сега бих искала да ви изоставя малко, за да напиша нещо за блогърите – тези умни и странни хора.

    След това искам да започна да подготвям информационните материали за Европейския парламент. Те ще следват официалните източници. Това е информация, а комуникацията трябва да тръгне през Интернет, защото не вярвам много на хората, които трябва да я проведат. Имах разговор със Зинаида Златанова в Представителството на ЕК. Както може да очаквате, има пари за коктейли, но за информиране на обществото през телевизиите – не. Разговарях по телефона и с и.д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в София. Въобще не е ориентиран горкия, за какво става дума. Ето такива слагат на ключови позиции, затова нещата не вървят. Обърнах се към мениджъра на информационната телевизия ББТ, той пък някакъв театрал, въобще творческа личност и не благоволява дори да влезе в контакт. Чака да му наредят.

    Как искате да вървят нещата в България, като никой не си е на мястото? За това говори Борисов, че НЯМАМЕ КАДРИ.

    Поздрави и 🙂

  104. Към Владимир Йосифов

    Владо, това което описваш, като последователност в политическото ти поведение е силно впечатляващо и крайно описателно за по-голямата част от българите. Този модел с характерната му повтаряемост е показателен за проблема, който обсъждаме. Търсенето на поредния лидер, водач или спасител. Явлението е доста широко застъпено и идва да покаже, че има сериозен недостиг на качество в политиката, което е истинската причина да се случва, така като ти си правил през годините.

    Голите обещания и генерираното негодувание след неизпълнението им са причината за това захождане от политик към политик. Често въпросните политици или политически сили са противоположни, като разположение на политическата карта. Нали за това стана дума и по-горе в диалога ни с Боян.

    Влад, можеш да си сигурен, че никой от споменатите от теб политици, не е повече от теб и си мисля, че никой от тях не е и чудотворец. Никой от тях не би могъл да ти предложи готово решение. За това говорим – за подхода при личния избор и правенето на политика.
    Масово вменяваното политическо решение е, че партиите представляват някаква политическа линия и след това „стадото“ си избира след кой пастир да тръгне, а твоя интерес отива в десета глуха. Единственото хубаво е, че обикновено хората, като теб са политически активни и търсещи и в това е надеждата, просто когато дойде момента да се сетите, че онези – „големците“, не са повече от вас, тогава нещата ще намерят верната си посока.

    Към Любима Йорданова

    Любима, ще те уважавам повече, ако не използваш „доц. д-р“ пред името си. Когато говорим за политика трябва да е ясно, че политиката нито може да бъде преподадена, нито може да бъде научена в университета. Някой или разбира политиката и от политика, или не разбира, но в ниакъв случай научните степени и звания не богат да бъдат ориентир за това. Сривът на НДСВ е показателен за верността на думите ми. Там се бяха събрали от доцент нагоре, но единственото, което успяха да сторят за по-малко от десет години, беше това да скапят партията си. Понеже са все „големци“.

    За финал ще припомня една реплика на Дани де Вито – „От калта сме произлезли и калтаци си оставаме.“
    Тази реплика е показателна и точна и е в съответствие, както с научната теория за произхода ни, така и с религиозното схващане по въпроса.

  105. [Свежо] Мисля си, че е добре, човек да е повече информиран и то от различни източници, за да може да си състави собствено мнение. Т.е. налага ни се да сърфираме повече в Интернет.

    Аз въобще не бих обърнала внимание на факта, че някой български политик е бил някъде и се е срещнал с българи и са си поговорили. Мотивът ми да напиша анализа е продиктуван от факта, че пак ни лъжат и пак си мислят, че ще им повявраме. Моля прочетете анализа ми, при желание, разбира се, на адрес –

    Поздрави.
    Любима

  106. Предположението в снощния ми коментар бе продиктувано първо от това, че си представих как Бойко ще ходи две седмици по радиа и телевизии да обяснява, как са му изкривили думите, второ, като видях колко са въодушевени тези, които не попадат в споменатите групи, визирани като лош материал и как се радват, че най-после един политик (Бойко) казал истината, която всички знаем. И трето, попаднах на свален текст от срещата, който ГЕРБ са изпратили до медиите. В този текст, забележете, липсваха първите 15 минути, но записът започваше точно от частта, в която се говори за състава на населението. Мисля, че в Агенция „Фокус“ беше тази публикация. Аз вече на всички информационни медии вярвам „с едно наум“, но все пак ако „Фокус“ са били обективни, няма как човек да не се замисли и за подобен вариант. Пък и пиарите не са за подценяване.

  107. Мила Маруся,
    ако пиарите си гледаха работата и имаха истински знания за това, какво е пиар, сигурно щяха да понаучат шефовете си да говорят що-годе прилично пред аудитория.
    Понякога ми е трудно да издържам парламентарния контрол в петък, защото изтръпвам при мисълта кой ни управлява. И всичко това на базата на това, което те казват и начина, по който го казват.
    Но, това е. Половин век изолация от света, още 20 години управление на същите мрежи, почти пълна неинформираност на населението.
    Колко са българските студенти, които завършват качествено образование в реномирани университети на Европа и света?
    Знаеш ли, какво е равнището на висшето образование в България и науката ни? Някъде в 60-те-70-те години на миналия век.
    Това е материалът, с който разполагаме, докато вие се изучите и станете на 35 години, за да управлявате смислено. Аз съм от оптимистите. Иначе ценя единствено интелигентността, която понякога няма нищо общо с дипломите, но има много общо с информираността.
    Любима

  108. Здравейте,

    Ето интервюто ми от снощи по радио „Фокус“, за да направите разлика между писаната и говорената реч, да речем в случая – моята.

    http://www.focus-radio.net/?s=0&do=o5068&PHPSESSID=3n8to25k08mqf0qsephg3u3ae4

    Ето го елементът на необработеност, спонтанност, когато човек търси думите. Такава е разговорната реч. Това е направил и Борисов, който не е филолог. Аз не само, че съм филоложка, българистка при това, но и имам куп специализации в рамките на учене през целия живот, сега – програма на ЕС до 2013 г.

    Поздрави и 🙂
    Любима

  109. Г-жо Йорданова,
    Може да се запознаете с български студент “ сваляча“.
    Той е представител на младите социално мислещи човеци в родината.

    ….

    svalyacha

    Защото не казахме преди 20 години какви са бабите и дядовците на социалните – сега и внуците им ще ни се качват на главата.
    И за тях трябва да работим.
    Те се информират от серопозитиново.

  110. @ marusia:

    Всеки подобен дързък ход (визирам изказването на Борисов) „размества пластовете“ и предизвиква както полезни, така и вредни реакции. От една страна Борисов фокусира посланието си, привлича евентуално „материал“ от „Атака“, РЗС и др. подобни, и до известна степен „втвърдява“ електората си, от друга страна отблъсква потенциални гласоподаватели, които – кавито и да са – все пак са гласове; от една страна решително дръпва прожекторите към себе си (поне за следващите 1-2 седмици), от друга – влиза в непредизвикан конфликт и дава поводи за всевъзможни атаки върху себе си. И т.н.

    Не казвам, че сумарно няма да излезе на плюс накрая. Но лично аз съм твърде скептичен дали PR екипът му чак дотолкова може да предвижда публичните реакции, та да е сигурен в равносметката от този ход. Освен че не съм никак любител на предизвикването на скандални ситуации с цел вадене на дивиденти от ажиотажа покрай тях. Това е един тип рисково поведение, което ми е симпатично у Индиана Джоунс, но някакси не ми се ще в управлението на България да се появят такива методи…

    Не знам, ще видим.

    @ Любима:

    Не знам дали си даваш сметка колко си полезна тук (имам предвид в блогосферата изобщо, но и конкретно по тази тема и в тази дискусия).

    🙂

  111. Към БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ

    Балтазар, всички, които се занимават с политика са по-силни от мен.
    Имат силата да лъжат масата в лицето.
    Не мога и не мога да се науча.
    Но често съм съжалявал.

    Не съм политически активен.
    Икономически активен съм.
    НИКОГА не съм получавал нищо от тази родинка мила.
    НИКОГА не съм искал нищо освен да не се занимават с мен.

    Аз не съм обикновен човек.
    Разбрах го много късно.
    Променил съм няколко пъти търговията на дребно в България.
    Имам и няколко промени в недвижимите имоти.
    Обикновените хора само ползват – а аз създавам ползи.

    Никога не съм бил воден, дори в наказателните войски където ме пратиха позитановците.
    Овцете са други.
    Но и за водач не ставам. Не харесвам породата на стоката.
    МОЯТ интерес е на първо място, ! ,
    Винаги е бил и винаги ще бъде.
    Интересът настадото не ме интересува, защото ми миришат и стоя далече.
    Когато помагам – помагам на личността , а не н а животно от стадото.
    Бъдете здрав !

  112. Смятам, че се надценява възможностите на PR екипите на всички партии. Тези на Борисов е могат просто да предвидят таква реакция и ако наистина изказването му е било умишлено подготвено за да създаде скандал, то той просто трябва да ги уволни, защото това не е начина. Много добре знаем, че БСП и ДПС са много добри в общественото пространство и знаят как да изкривяват общественото мнение в своя полза. В последните няколко години обаче всичките им магии не успяват да се справят с некадърното управление. Както и да украсиш една глупост, тя пак си остава глупост. Сега виждаме, че този пореден „скандал“ им излиза през носа.

  113. PR екипите и самите PR акции са решения за временно ползване. Един вид да се представи нещо гнило, като нещо не толкова гнило. Ефектът е еднократен и обикновено има за цел да бъде постигнат конкретен резултат в даден момент и това е всичко. PR-ът не може в никакъв случай да даде решение по същество на никой конкретен проблем. С PR може единствено да се покажат силните или слабите страни на дадено нещо и толкова.

  114. Към 101.

    Балтазар,

    научните степени и научните звания в никой случай не означават йерархия или някакъв престиж. Българската наука е някъде в 60-те, 70-те г. на миналия век. За съжаление не е съвременна европейска наука. Гарантирам ти го, защото познавам науката в моята област в Дания /чрез конференции/ и Германия /чрез конференции и специализации/.

    Аз съм езиковед, т.е. учен, а не журналист. Това трябва да се покаже по някакъв начин. Анализите ми не са журналистически.

    Имам журналистическа виртуална магистратура от 2003 г. по един проект на Пакта за стабилност за ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА /така ни наричат, географски, т.е. омекотено, за да не ни кажат, че сме диваците на Европа, т.е. тъмните Балкани/ и тя е по „Медии и интеркултурна комуникация“ на Европа-университет „Виадрина“, за да мога да се занимавам професионално с евролингвистика, т.е. да имам диплома. Ръководител на проекта беше немски колега с моя ранг – хабилитирано лице.

    Това, което пиша като политолингвист тук, не е съвсем в духа на науката политолингвистика, защото съм задължена да стигна до много широка аудитория, но си е наука и тя се изучава в Западна Европа.

    Сега ще подготвя като евролингвист малки информационни материали, които също трябва да стигнат до широка публика, т.е. трябва да използвам медии. Ако питаш мене, Интернет ми стига, но там са младите и интелигентните /не само млади/ хора. Електоратът е много по-шарен и повечето хора предпочитат мързелива информация чрез тв или радио. Това също не е типичната евролингвистика, но моментът е такъв и трябва да се съобразя с времето и хората.

    Тук мисля да не стигаме до изкуствените критерии за раздаване на научни степени и научни звания. Аз съм в инициативен комитет, който се стреми да създаде ново научно законодателство. Действащото е от 1972 г. и в чл. 5 ме принуждава да подпомагам „развитието на социализма в страната си“. Още! Но ще действам с другото правителство, защото Даниел Вълчев не е за траене – с подрънкването на китара и песните на Бийтълс от 60-те г. и готварското боне в „Дарик-радио“.

    Аз предложих тук да си говорим „на ти“. Така че, СПОКО. При мене всичко е наред, но ако колеги-българисти от страната и чужбина търсят, какво работя напоследък, те ще изберат етикат „доц. д-р Любима Йорданова“. Разбираш ли? Друго извън Интернет не ме интересува. Нямам и толкова време. С изключение на комуникационните кампании, разбира се. И те ми губят времето, но няма как.

    Поздрави:-)
    Любима

  115. Не бях слушал на живо речта на Б. Борисов – можеше да пуснат поне част от нея по медиите в България, а не да се провежда масова манипулация.

    Не съм негов фен – ще кажа по-долу защо, но хората са материал за политиците (всички) , от който те материализират политическите си планове (казват му електорат и в това няма нищо обидно), циганите са си цигани (нямам нищо против и уважавам този, от когото купувам цветя, или циганката на автомивката, но съм готов да пребия тези, които обират бабички или крадат на Лъвов мост), децата на бивши комунисти, които ни управляват в момента също са по душа комунисти – не виждам нищо обидно в това – те просто са такива генетично и то е видимо с невъоръжено око.

    Бойко Борисов може би ще си събере допълнителен електорат сред емигрантите и студентите в САЩ – но в моето семейство – май не.

    Пътувам всеки ден в столицата със средна скорост 7-8 км/час по най-широките булеварди, заобикалям 12-14 Големи Дупки, преди да изляза на тях през три кръстовища , лампите в квартала са счупени, улиците и градинките гадни и мръсни, кофите с боклук преливат.

    Той е кмет втори мандат. Нищо против – избран е. Но моите мандати, в които мога да гласувам са краен брой.

    Да завърша – в някои думи има истини, пък макар и казани от български политици (с извинение).

  116. @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ – С една добра PR кампания може да се спечели общественото доверие в полза на една или друга кауза. Ако има някакви непопулярни мерки, било то финансови или социални, с такива инструменти може да се спечели подкрепата на народа и отчасти да се улесни работата. Голяма част от решението на един проблем е точно да се обясни той на хората и защо трябва да се реши по този и този начин. Всичко това обаче е в сферата на теоретичното. Вече предизборните кампании и и тези, които след пускат след медийни кризи имат за цел да изкривят възможно най-много фактите за да изкарат черното бяло.

    @nv – пуснаха само нарязан откъс от думите му, за да изглеждат скандални. Пълния запис никъде не се чу. Дори засякох доста грешни цитата от речта му.

  117. Но решенията искат работа по същество за всеки конкретен проблем. Сещам се за едни 800 дни. Имаше чудотворски ПР, съответните невербални послния, в това число и изображения въздействащи върху подсъзнанието, като онези царевичаци… и к’ъф е резултата?

  118. Да, това е така. В момента имаме само PR без действие. Все едно да градиш куха сграда с красива фасада – всички и се радват, но в крайна сметка разбират, че не става за нищо и по-всяка вероятност ще падне. Не споря, че не трябва да се действа по проблемите, а че и PR-а има своето място. Според мен той е решение на един конкретен проблем – общуването между властта и обществото. До сега навсякъде той беше едностранен – кампании, реклами, съобщения и пропаганда. Обаче като всяко друго нещо докоснало интернет, и PR кампаниите се развиват и все повече придобиват и функцията за обратна връзка от клиентите/гражданите към властта/компаниите. Номера и нашите да го научат и да се вслушат.

    Пак повтарям – PR от превод означава връзки с обществеността и може да е само това, а не решението на всички проблеми. Като се убеди публиката, че нещо ще се реши, това не означава, че е решено. Нашите политици не правят разликата.

  119. Като по късно включил се имам предимството да изчета всичко до тук. Ще се опитам да обобщя.

    1) Журналистите, както каза Боян работят в/за търговки дружества и хранят семейства, докато ние тук пишем безплатно. Е това не е гаранция за обективност, но когато има над 100 коментара нещата стават други.
    2) Г-н Борисов има много по-голям грях тук в България, отколкото приказките му в Чикаго. Той пропусна възможността да предотврати побоя на 14.01, като не се яви лично пред хората (на площада) и да каже: „Принудиха ме да отменя митинга, моля отидете си” или нещо подобно. Като не му харесват хората тук, да не се пъчи. Може път свестните хора него да не харесват и да не искат да работят с него/за него.
    3) Емигранти и лоби. Боян най-добре може да говори за емигрантите, но голяма част от роднините ми и приятелите ми са в чужбина и никога няма да се върнат и това г-н Борисов трябва да го знае. Трябва да се говори за българско лоби, а не да се плаче как цвета на нацията го няма. Който иска да работи за България може да го прави от всякъде.

  120. За първото съм съгласен напълно. От достатъчно много мнения в една цивилизована дискусия може да се извади една доста обективна представа за настроенията на интернет обществото. Не казвам на цялото общество поради очевидни причини

    За втората част съм на друго мнение – ако се беше явил и беше казал това, което ти казваш, щеше да го изкарат, че се опитва да яхне протеста и да извлече дивиденти от него като отправя директни нападки. Играта с този протест беше доста тънка. Съгласен съм обаче, че трябваше да направи по-подробно официално изявление по въпроса.

    За третата част не съм съгласен. Възможно да е от това, че общувам предимно с по-млади хора, които са в началото на кариерата си. Моите впечатления обаче са, че сънародниците ни в чужбина са склонни да се върнат при условие, че виждат надежда за промяна и реален изглед да не бъдат отново разочаровани. Много от тях, и аз в това число, са решили вече да се върнат скоро, но и тук има същия риск на разочарование.

    Все пак съм съгласен за българското лоби и за недостатъчно разработения ресурс на българите в чужбина. Ние наистина сме навсякъде по света, но обществата и влиянието ни не е добре организирано. Има хора в държавата, които работят в тази насока, но политическият им гръб не е достатъчно стабилен, за да се превърне това усилие в държавна политика. Затова си мисля, че посещения и разговори като този, които Борисов направи в Чикаго, са полезни стига наистина да има в предвид това, което казва. Мисля си, че в края на годината ще видим.

    Впрочем ще ми се да му организираме едно „турне“ в Германия. Ще се опитам да се свържа с ГЕРБ и студентските организации тук да видим какво може да се направи.

  121. Истината заслепява..

    Явяването на площада от страна на Бойко, би било политическо самоубийство.

    Ние често бъзикаме Бойко, че е полицай и стереотипно му лепваме всички негативи от вицовете и най-вече отнасящите се до преобладаващата интелектуална инвалидност на повечето представители на органите, но Бойко не е всички ченгета от вицовете за полицаи.

    Нали протестите тръгнаха, като резултат от неуредиците в Студентски град. Решаването на въпросните проблеми е в сферата на общинските правомощия…

    Да речем, че съм кмет – бих отишъл при протестиращите само, ако към главата ми е насочен пистолет…

    Опитвам се да кажа, че точка 2 може да предизвика единствено смях сред политическите ПР-и и успокоение сред политиците, защото нещото, което ще видят в нея е всичко, от което имат нужда.

  122. Това в Студентски град е доста сложна история. Както всъщност всички проблеми на столицата. Вчера гледах повторение на Сблъсък, където стана дума за връщане на гражданството. Обсъждаха се и други проблеми на столицата и как да се решат. Не може да се решат такива проблеми с единични действия в рамките на месец или два. А ако питате мен, единственото решение за проблемите на София е да го направим по-беден и да изнесем работата от него в другите градове. Ако Борисов направи това как ще реагират софианци? Всички решения на проблемът са непопулярни. Това, което трябваше да направи обаче е да спре корупцията в общината. Това щеше да е достатъчно да един успешен мандат.

  123. Говорим за друго. Г-н Борисов е длъжностното лице, разрешило протеста. Него са го принудили да го отмени и той като полицай, най-добре знае какво ще последва. За това ако бе мъж на място за какъвто се праска, трябваше да застане отпред между полицаи и протестиращи и да каже: „Принудиха ме да отменя митинга, моля отидете си” или нещо подобно. След ½ час полицията е в правомощия да изпълни закона.

  124. Жителството е абсурдно, а аргументите за въвеждането му са нелепи.

    Нито един от доводите на В подкрепа на жителствата не е адекватен. Някой ще каже, че като живеят хората в даден град, те трябва да плащат данъците си в него, което е глупаво и консервативно и отново глупаво и противоречи на логиката. Срга ще ти кажа защо.

    Да речем данък смет. Ти си грамотен човек и предполагам знаеш, че в България този данък не е поголовен, а е имуществен.

    За парите от автомобилните данъци не знам къде потъват, но се съмнявам, че много от тях влизат в общините. Пък и дори да съм адресно регистриран в София, няма гаранция, че колата ми няма да е регистрирана в Перник.

    На мен поне не ми е известно да има някаква забрана в дадено жилище да живеят над определен брой хора, което означава, че идеята за жителството е глупава и единственото, което ще произлезе от нея е повече бумащина, а ние знаем, че така проблемите се задълбочават.

    Идеята за жителството е популистка и повече има политически цели, отколкото да реши който и да било проблем на столицата или на някой друг град. Самата тема за жителството е малка брънка в сложната верига за ограничаване на гражданските свободи.

  125. Валентине, протестите не се нуждаят от разрешаване. Погледни в блога на Пламен Даракчиев, човека беше любезен да обясни как са нещата, както и практиките за предотвратяване на протести.

  126. С риск за дефокусирам още повече разговора (ама той така или иначе се отплесна, тъй че… 😉 ) ще цитирам следното по въпросната „точка 2“ от постинга на Валентин Давидов:

    „МВР е установило лицето, подало сигнала за подготвян взрив по време на вчерашния протест пред Народното събрание

    Информацията за активирането на самоделно взривно устройство на 14.01.2009 г., по време на протестните действия пред Народното събрание, е постъпила от авторитетна международна организация, която работи от няколко години с правоохранителните органи в ЕС и в частност с МВР. Сигналът е получен на горещата линия на тази международна мрежа, която преценява, че има риск за живота и здравето на много хора и го препраща към горещата линия на МВР. Служителите от сектор “Компютърни престъпления” на ДПОТП към Главна дирекция “Криминална полиция” започват незабавни действия по установяването на източника на сигнала и изясняването на достоверността му. Проведен е разговор с 21-годишния Р.Б. от София, който е споделил, че е получил лично съобщение от интернет-потребител на сайт, в който се е обсъждала подготовката на протестните действия.
    Това се случва само часове преди началото на протестните действия и съвпада с шествията, предхождащи митинга пред парламента.
    При проверка на лица, за които се предполага, че са част от екстремистки групи, органите на реда задържат 15-годишен младеж, у когото са открити две самоделни взривни устройства, чиито съставки са идентични с посочените в сигнала, както и голяма бутилка амониева селитра, чрез която те могат да бъдат активирани. При претърсването в дома на задържания са открити ръководства за изготвянето на самоделни взривни устройства, изтеглени от интернет, учебни ръчни гранати, химически вещества и други материали за изработването на самоделни бомби. При огледа на персоналния му компютър е установено, че лицето е посещавало и участвало във форуми, в които са обсъждани действията при предстоящия протест.
    При анализа на ситуацията ръководството на МВР уведоми кмета на София Бойко Борисов, който по закон има правомощията да отмени провеждането на протестните мероприятия.“
    (подчертаването на части от текста е мое – З.Б.)

    На това попаднах 1-2 дни след събитията. И ми се стори много интересно в най-различни отношения. В контекста на „точка 2“ обаче се запитах:

    1) Какво значи „часове преди началото на протестните действия“? КОЛКО часа „преди“? Имало ли е техническа възможност да бъде съобщена на протестиращите причината за отменяне на протеста (разбира се, така, че да се избегне масова паника)? Ако е имало, кой е отговорен за това, че вместо да се съобщи, се минава направо към разгонване на хората със сила и без обяснения?

    Ако не е имало – има ли изобщо процедура в МВР, по която да се действа в подобни ситуации? Ако няма, кой носи отговорността за това?

    2) Какво значи точно „ПРИ анализа“? „Преди“, „успоредно с“ или „след“? Накратко – бил ли е уведомен Борисов СВОЕВРЕМЕННО? Или му е сервирано едва тогава, когато нещата са били в цайтнот? Ако не е уведомен своевременно, кой е отговорен за това?

    Само питам.

  127. Не помня къде го четох, но има международно споразумение (което задължително трябва да се спазва в конкретния случай), че разговори на „горещи линии“ не се проследяват! Те са затова – човек да сподели напълно инкогнито.

    Колкото до коментара на Боян 119
    „…А ако питате мен, единственото решение за проблемите на София е да го направим по-беден…“

    ‘Ми то вече е така – от около месец-два в София вече почти няма задръствания. Това са едни от първите масово забележими признаци на кризата. Аз ползвам градски транспорт със заглушители (радио в ушите) и не в пиковите часове. Но поразпитах приятели с коли и целодневно шофиране. Потвърдиха, дори започнаха да ми се хвалят за колко малко време се стига от Дружба до Дианабад например 🙂 .

    За съжаление втората част – да има работа и в други части на страната, нещата са зле! Иначе това е по-добрият път от забраните и изкуствените ограничения. А и същността на проблема.

  128. (То се е видяло, че дискусията стана като тетрадката ми по всичкология едно време 😉 )

    Концентрацията на проблеми в София се дължи според мен НАЙ-ВЕЧЕ на това, че липсва държавна стратегия за регионално развитие. Точно това е едно от малкото места, където държавата трябва да се намеси решително – и точно тук тя мълчи като @#$&.

    Ако такава стратегия продължава да липсва, София ще стане 3 милиона и там не само няма да може да се живее, а и работа няма да може да се върши. Това го казвам като човек, който живее далеч от столицата и прескача редовно дотам – но само за да си свърши работата и да се види със стари приятели в някои все още по чудо непокътнати приятни местенца.

    Не съм спец по тия неща, но бих казал следното: според мен е нормално една столица да бъде административен и финансов център на страната. Както и образователен и културен. Може би и в областта на високите технологии. Но НЕ и общопромишлен, търговски и транспортен. Търговията, транспортът – и особено промишлеността – трябва да се изнесат извън столичния град. Със съответните държавно гарантирани стимули. Иначе лудницата е неизбежна.

    А заедно с лудницата – и неефективността. Не само на столицата, а и на цялата държава.

    Не напразно бразилиците изсякоха сума ти хектари джунгла, за да си направят там град, който е САМО столица. Нищо друго. Не напразно Австралия си има Канбера, а Канада – Отава. Не напразно Вашингтон D.C. няма за цел да става нито Ню Йорк, нито Ел Ей, нито Чикаго, нито Фриско, нито Сиатъл.

    Не знам дали някой от ордите статистици и социолози си е направил труда да проучи каква е средната продължителност на живота в София спрямо останалата част от страната. Но съм 100% убеден, че столичани умират по-млади.

    Преди време ме бяха поканили там на доста съблазнителна длъжност. Отидох, изтраях 6 месеца и се прибрах вкъщи. Не заради средата, в която работех (напротив, тя беше супер) – а заради средата, в която трябваше да живея.

    За всяко нещо, оставено на самотек, има риск да се оревърне в гротеска. Това става в момента със София – колкото и да ми е неприятно, защото това все пак е столицата на страната ми. И защото (поне според мен) това е един великолепен град, който се съсипва зорлем поради безхаберието на държавата.

  129. А какво бихте казали да си върнем столицата ни в гр. Велико Търново.
    Предимства много. Едното, че в центъра на България, ще се пътува лесно.
    Не казвам от утре. Решава се, планира се (конкурс международен), срокове, финансиране и т. н., както се прави по белите страни, а и в Дубай.

  130. Колкото и да харесвам Търново и да имам толкова приятели от там и околностите, си мисля че това изключено да стане. Просто града мисля, че няма изградената инфраструктура за да е столица, а просто като се сетя как са уличките там… Една така стъпка би била страшно скъпа и излишна.

  131. @Ирина – Това е временен ефект от кризата. За жалост в другите региони ще е още по-зле и ще има още по малко работа, защото половината градчета се изхранват от 2-3 завода. Като затворят единия става лошо. Затова трябва София да се откаже от част от бюджета си за сметка на останалата част от България, ако иска да няма демографски проблеми. Да, ама няма да стане, защото никой не иска да пуска гърнето с меда. София далеч не е единствената с проблеми в България, но всички само за нея говорят и се опитват тях да решат.

    @Зелен Бетон – За промишлеността и транспорта благодари на великата комунистическа мисъл. Всъщност не малко от нея спи в момента в парламента под формата на коалиция и опозиция. За да се пръсне индустрията естествено из станата, трябва да има две неща – добри институти извън София и стимули за образованите кадри да живеят извън столицата. Първото ще осигури кадри за в бъдеще, а второ – сега. Мога да се закълна, че повечето хора не искат да живеят в София. Аз не искам. Ако открия добра софруерна фирма я Пловдив ще отида там. Проблемът обаче е, че софтуерната фирма не отива в Пловдив, защото всички програмисти са се изнесли в София. Същото се отнася и до останалите отрасли. Трябва специална програма за стимулиране на подобни пренасяния подобна на тази за заселване на Странджа преди години.

    @Valentin Davidov – Говориш за администратрацията. Те затова решиха и да изграждат градче за нея извън софия, за да не се блокира движението. Подценява се наистина натоварването, което държавните функции създават на София.Не мисля, че е възможно и че има смисъл да се пренася във Велико Търново, но определено съм за градче извън София.

    @Радослав Станков – да, и инфраструктурата е проблем там.

    Наистина се отклонихме доста от речта на Борисов, но си мисля, че ако някой прочете последните 20-тина мнения ще може лесно да си направи извода, че факторите София да е такава, каквато е са много сложни и не могат да се решат с една или друга наредба. Примерно проблемът не е само в маниакалното каране на шофьорите, а в натовареността на столицата. Не оправдавам Борисов, защото наистина можеше да свърши повече, но в речта си той казва нещо много вярно – ако всички разчитат само той да направи нещо, то той неизбежно ще се провали. Така се е случвало и преди, но другите управления са го обърнали на плячкосване.

    Впрочем имам информация, че речта е била изследвана от политолози (истински, а не тези, които виждаме по телевизията) и изводите са били, че не е казал нищо различно от всички останали речи на властта. Единствено на моменти изказа е бил по-груб и недипломатичен.

  132. О, отдавна и при това дискусията не е загубила смисъла си. Малко я изкривихме но няма нищо.

    Впрочем писах на Севделина Арнаудова от пресцентъра на ГЕРБ за коментар и с молба за интервю по тази тема, както и за евроизборите, за които както знаете ще пиша усилено. Прочела е писмото малко след като го пратих, но отговор не съм получил.

  133. @Боян Юруков – …“трябва София да се откаже от част от бюджета си за сметка на останалата част от България, ако иска да няма демографски проблеми“…

    София не се отказва.
    Аз трябва да се откажа.
    Аз да се откажа да дойда в Берлин това лято.
    За да може електората на бсп да прави позитановчета – неграмотни, мръсни, тъпо гледащи, мързеливи и крадливи.
    Вместо да ползват „гумички“.
    Ние имаме демографски проблеми защото хрантутим родените в грях дечица на силните „материално“.
    „В грях“ защото са малолетни. Неуки. Бедни и безработни.
    Защото създават поколения в нарушение на Закона. Съещавайки се с роднини по права линия.

    Може би ще убедите някой доброволно да даде на тези същества почивката си след 11 месеца труд. ?.
    Не вярвам. Не познавам никой толкова глупав.
    Затова става наСИЛА.
    Политиците ни крадат за да дават парите ни на правещите електоратни дечица.
    Не очаквам да ми отговорите.
    Вас не ви заобикалят отвсякъде ония.
    Вие си живеете там.
    Което е правилно , разбира се.
    Бъдете здрав !

  134. Не знам защо говорите „София трябва да се откаже…“. Повечето приходи от данъци отиват в София, независимо къде са изкарани. И моите данъци отиват в София, макар че живея и работя в Търново. Не съм наясно как трябва да се поправят нещата, но може би има възможност част от приходите да остават в градовете, в които са получени. Може би тогава ще се разместят малко нещата. Защото сега се получава така: голяма софийска фирма с много клонове в страната, които изкарват по-голямата част от оборота, дава малка част за данъци и заплати на хората извън София. При това положение ще искаш да отидеш в София, защото при равни условия ще получаваш поне два пъти повече.
    ПП. Дано все пак Търново не става столица – не ни разваляйте хубавия град 🙂

  135. @Офис в София – Не съм сигурен за какво говориш, но предполагам, че са циганите. Начина да се реши този проблем е да се изкарат от властта тези, които имат интерес той да не бъде решен точно заради гласовете. Сега се говори за използване на спец службите за спиране на купуването на гласове. Това автоматично означава, че ще се подслушва опозицията какво прави.

    @Весела – 🙂 И аз си мисля, че не трябва да се разваля градът, но ако се премести само администрацията, няма да е толкова лошо. Така или иначе няма да е в заселената част, а ще трябва да е в отделен квартал. А и ще трябва да се местят посолства и всички семейства, които имат някаква връзка с институциите. Така Велико Търново ще набъбне с поне половин милион.

    Що се отнася до данъците – да, определено трябва парите да си остават в общината. Така успехите на една община ще се отразяват и в бюджета й и ще може да прави повече за в бъдеще. В Германия е така. Моят град има толкова много институти и IT фирми, че няма какво вече да прави с данъците. Случвало се е да преустройва една и съща улица 3 пъти в рамките на 6 месеца и то не защото първия път е била направена лошо, а защото са се променили плановете за нея. Така стимулират и строителния бизнес. Ето сега построиха нов конгресен център и други сгради с цел да изградят немския аналог на силионовата долина.

    Проблемът с този подход обаче е, че местните общини трябва да знаят как да се справят с бюджетите си. Реалността е, че не могат. Знам от първа ръка, че има големи проблеми с децентрализацията точно защото чиновничките още са свикнали с маниера на работа през комунизма. Сега трябва да мислят сами, а никой не ги е научил как. Слава богу текат отдавна доста обучения и консултации, които помагат. Затова си мисля, че скоро ще е възможно.

  136. Да, за слабата администрация съм съгласна. И освен това е ужасно раздута. Но това не е само в малките общини (макар че там е най-страшно).

  137. @Весела – Тъкмо и аз щях да кажа: Не разваляйте красивия град и не съсипвайте чудесните му хора! Имам прекрасни впечатления от търновци.

  138. @Весела – не става дума, че администрацията е раздута, а че няма обучени кадри. Дори когато се пращат на обучение, то е често проформа и е за отбиване на номера. Трябва да има контрол над тези харчове и следене на ефективността и си мисля, че моделът за евросредствата е доста добър.

    @Ирина – от гражданите и кмета зависи как ще се развива един град. Дали ще стане административен, индустриален или образователен център пак зависи от усилията и целите им. Досега не съм видял нищо такова.

  139. Боян, ела да живееш в Варна. Мой приятел има фирма тук с филиал в Англия и търси С програмисти (за теб или приятели).
    За Търново, кой е казал да се пипа стария град. Казах нов проект/квартал, превоз до стрия град, прави, широки улици, дипломатическо градче, край Арбанаси и т. н., като се прави по света с торба пари и много много акъл.

  140. @Боян, аз започнах с това, че администрацията е на много ниско ниво. А колкото до харченето на пари – това е дълга тема. В България хората правят голяма разлика (уви!) между свои и „държавни“ пари. „Държавните“ пари са нещо, което може да се харчи безразборно, а пък ако и аз мога нещо да чопна…
    А колкото за местенето на столицата – просто няма никакъв смисъл.
    Ирина, благодаря!

  141. @Valentin Davidov – И аз точно това имах в предид доре за Търново. Така ще стане даже яко.

    За Варна – готин град е. Родом съм от Добрич и ми харесва региона. Впрочем когато бях 8-ми клас, ми дадоха някакъв код и писмо към него. Някакъв човек във Варна търсел ученици и студенти за да отваря outsourcing фирма за Англия и Германия. Раздал примерен код и който го е разбрал, значи знае достатъчно да работи във фирмата. Кодът не беше кой знае какво и можех да работя там още тогава, но се преместихме в Пловдив, а и беше твърде рано.

    @Весела – Трябва контрол. Това съм го осъзнал отдавна – в България има кадри, има пари и има потенциал. Няма контрол. Няма достатъчно истински мениджъри и контролни органи, които сериозно да си вършат работата. Ако тези неща станат, всичко ще си дойде на мястото.

    А за местенето на столицата – не бъди толкова сигурна, че няма смисъл. Трябва да се изнесе администрацията от центъра на София, а дали това ще е в покрайнините или край на Търново, не виждам голяма разлика. Друг е вече въпросът, че един куп хора, услуги и посолства ще трябва да се изнесат, но това е и целта. Трудно може да се изнесе индустрията, услугите и хората търсещи работа и повече пари. Може обаче да се повлиае на нещо, което държавата пряко управлява – администрацията.

  142. По темата „София“:

    Въпросът не е в това да се решат проблемите на българската столица (чрез изнасянето й другаде), а да се решат проблемите на града София.

    В това отношение изнасянето на столичните функции със сигурност не е панацея. Чуждестранните примери по-горе ги дадох като илюстрация за разумни концепции и управление, не като модели за механично копиране.

    Мисля си: в края на краищата, по света има сума ти градове, които не са строени с разчет да бъдат милионни, но са се разраснали до такива размери – включително и доста повече от София. Включително и (в определени исторически периоди) доста по-стихийно от София. Значи разрастването само по себе си не е задължително да води към катастрофа. Към катастрофа води безхаберното управление.

    И то става дума не толкова за общинското, а най-вече за държавното управление. Общината решава непосредствените проблеми и изпълнява краткосрочни програми в отделни сектори. Държавата е тази, която е длъжна да осигури генерална концепция и дългосрочна стратегия (поне 20-30 години напред), и да застане стабилно зад нея.

    Още повече, че в София де факто пребивава (като живущи и приходящи) може би над 1/3 от населението на страната. Тъй че за България това не е обикновен градоустройствен, а стратегически въпрос от национална важност.

  143. Зелен бетон, София има проблеми, защото е столица. Не можеш да ги отделиш. Наплива е за столицата, а не за хубавия град.

  144. София има проблем не защото е столица, а защото всичко е централизирано. Административните му функции са само част от централизацията. Образованието е друга. Ако тези университети бяха другаде, историята щеше да е съвсем друга.

    Съгласен съм обаче със Зелен Бетон, че не е задължително пренаселването да е проблем. С достатъчно добра инфраструктура всичко може да се оправи. Най-малкото едно завършено метро и по-стегнати правила за влизане в центъра ще оправи транспорта.

  145. Кой е началника на г-н Борисов?
    Днес 11.02 по (БНТ) канал 1, г-н Борисов каза, че г-н Станишев тичал при неговите началници в Брюксел от ЕНП и да се оплаква от него (изказването му в Чикаго).
    Аз пък наивно си мисля, че началника на политика съм аз/ние/вие. Избираме ги ние, ние им плащаме от оскъдните си доходи/пенсии, а те живеят с мисълта, че се отчитат/зависят от Брюксел. Ирония, ако не те подкрепят от Брюксел, Вашингтон си за никъде.
    P. S. Нямам запис и ако някой го има нека да прати линк, моля!

  146. Де юре ние сме им шефове. Де факто те се мислят за богове. Те не разбират, че властта им произхожда от нас, а че е сграда, в която влязат ли веднъж, могат да правят каквото си искат. Под шеф аз разбирам от какво се страхува Станишев. Знаем, че се страхува от Путин. Определено се страхува от ЕНП. Най-вероятно не се страхува от нас. Европейската комисия отдавна се опитва да каже на българите, че явно тия дето ни управляват не стават. Ние обаче сме търпеливи. Твърде търпеливи. Не знам кой е шеф на Борисов, но от EPP-ED за сега се отнасят добре с него. На скандала отговаряха кратко, че не още не са научили всички факти и не могат да коментират. Сравнете това с изказването на Костов, който се държеше като мишка, която скача във водата, защото си мисли, че корабът потъва.

  147. Здравейте всички. Писах си миналата седмица с прес-секретаря на ПЕС (европейските социалисти) и ето обобщение на online интервюто. За да няма спекулации за това какво точно е казал, съм добавил и всички писма накрая на статията като притурки:

    Европейските социалисти: Ян Виерсма не е чувал речта на Борисов

  148. ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА Е БОЙКО БОРИСОВ
    ЗА ДА ПАДНЕ РЕПРЕСИВНАТА И ПРЕСТАПНА ПАРТИЯ БКП-БСП. ТОВА Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИЯ И НА БЪЛГАРИТЕ. ДОКАТО ТЕ СА НА ВЛАСТ И КРАДАТ НАЙ БЕЗОЧЛИВО, НАРОДА ЩЕ ТЪНЕ В МИЗЕРИЯ И ТОВА Е НАЙ ЖАЛКОТО.

  149. @Mia-Vanesa – Виж, не че не съм за това ГЕРБ да спечели изборите с пълно мнозинство, но виждам два основни проблема в отношението ти:

    1. – Борисов или ГЕРБ. За кой гласуваш? Борисов няма да стои на всички постове и да управлява. Гласувайки, ти избираш личности за определени постове и тези личности ще управляват. Борисов ще е пъдар и ще ги лови да не кривват от пътя. Знаеш ли кои са личностите? Това е важен въпрос.

    2. – За ГЕРБ ли гласуваш или против БСП/ДПС? Важно е да се гласува за нещо, а не просто да се дава негативен вот. С негативен вот Атака стигна до парламента. С негативен вот само се маха старото без надежда да дойде нещо по-добро на негово място. Трябва да знаеш за какво гласуваш и да го изискваш след това.

    Проблемът е, че твоето отношение се вижда в много от нас. Трябва да го променим. Не да не гласуваме за ГЕРБ, а за да стане ясно, че гласуваме за тях, защото могат и знаят как да направят нещо, а не защото са против старото управление. Всички сме против старото управление, но не са много тези, които могат да управляват.

  150. Акуратно поставяш тези две точки в коментара си към Mia-Vanesa.На всички въпроси, които задаваш има отговори и те са в сайта на ГЕРБ.Всеки, който има отговорности към ГЕРБ е опоменат в интернет страницата като към всяко име има и прилежащо CV – това е лицето на ГЕРБ, това са личностите!Дали избирателят ще гласува за нещо,а не просто негативен вот може да се разбере пак, като се обърне внимание на сайта – програмите и становищата свързани с различните отрасли дават ясната представа,че ГЕРБ има визията и експертния потенциал.

  151. @Димитър Кърпачев – Искрено се надявам да е така. За жалост обаче въпросния експертен потенциал на ГЕРБ няма лице в обществото и никой не разбира, че той съществува. Не казвам, че трябва да има двама модели, които да говорят умно по сутришните блокове (въпреки, че и това би помогнало), а по-скоро яснота за случаите, в които даден експерт е помогнал. Сега има размиване и на мнозинството от гласоподавателите не им е ясно какво прави ГЕРБ и с какво се занимава.

  152. Споделям мнението за ролята на ГЕРБ днес!Силните личности липсват и в тази политическа сила!

  153. @ПЛАМ – Не съм съгласен и не говоря само за Борисов, за който повечето се сещат. Имам впечатления, че не се е обградил от слабохарактерни и послушни изпълнители, както е случая с БСП и ДПС. Точно обратното. Проблемът им обаче е PR-а – има какво да се желае от представянето на личностите в партията и програмата им. БСП го осъзнаха доста рано като наеха (с държавни пари) израелската PR агенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.