Реших проблемa си с използването на повече компютри

Както стана дума в коментарите в двете ми статии за новия ми netbook (тук и тук), в един момент става проблемно да се използват няколко машини едновременно. Основния ми проблем е, че използвам Thunderbird за пощите си. Трябва да го сложа на netbook-а за да мога да отговарям на писата в движение. Предпочитам обаче да пиша и чета в интернет от големия лаптоп (и в бъдеще – стационарен компютър). Така трябва да използвам двата едновременно. Неудобството идва когато започна да бъркам двете мишки и когато трябва да отворя някой линк от мейла или да изпратя такъв.

Затова открих Synergy – това е програма, която превръща един компютър в сървър за входящи устройства като мишка и клаватура. След това останалите компютри се свързват с него и следят какво става с мишката му. Екраните се нареждат един до друг все едно сте си включили втори монитор. Така с една клавиатура и мишка мога да управлявам и двата лаптопа и най-важното – да копирам линкове. За жалост още я няма функцията за копиране и драгване на файлове, но обещават, че ще я добавят. За целта обаче може лесно да се отвори папка през мрежата. Тъй като моите лаптопи са на Linux съм го направил да става автоматично.

Голям плюс на тази програма е, че работи и под Linux, и под Windows, и под Mac. Това означава, че може лесно да работите с два компютъра на различни операционни системи едновременно. Има си графичен интерфейс за конфигуриране, който е супер елементарен. Недостатъка е, че още не мога съвсем да автоматизирам процеса на свързване – т.е. когато самсуняга засече големия компютър в мрежата да се свръзва с него без да трябва да натискам нищо.

Все пак това решение е доста по-добро от алтернативите. Първата ми идея беше да пусна netbook-а през remote desktop и да работа така. Втората идея ми беше да накарам thunderbird-а на голямия компютър да работи дистанционно с папката с мейлите на netbook-а. И при двата начина обаче трябваше бая силна връзка, а и двете машини са на безжичен, които е бавен и то не толкова като пренос на данни, а като забавяне на сигналите. Другото очевидно решение – да синхронизирам мейлите и на двете места, не ми хареса, защото трябва да ги подреждам два пъти, а искам всичко да си е на едно място.

Впрочем сега ми е кеф, защото всичко ми е безжично и малко прекалявам – използвам безжична мишка, която е вързана към големия лаптоп, който през Synergy управлява netbook-а като и двата са свързани през безжичен интернет. Към netbook-a пък са вързани bluetooth слушалките ми, с които слушам музика, която е в медийната папка на големия компютър и се тегли пак през безжичната мрежа. Впрочем взех си и bluetooth мишка за самсуняга, защото mausepad-а му е много труден за използване.

Накрая трябва да отбележа пак, че netbook-а определено си струва, защото всички статии напоследък си ги пиша в трамвая. Примерно тези двете: „Резултатите от евро-изборите в България “ (en) и „Три нови статии за Th!nk състезанието – избори, партии и цигани„.

29 коментара

  1. Добре де, а не можеш ли да си настроиш тъндърбърд с ИМАП на ‘големия’? Или просто държиш да си гледаш пощата на другия монитор?
    Иначе програмката изглежда готина, мисля да я тествам като си нямам друга работа.

  2. Точно това не исках да правя, макар да изглежда логично. Така ще трябва да подреждам писмата си из папките и на двете места. А и ми се стори, че няма смисъл да синхронизирам пощата си на 20 места. Другия логичен изход е да използвам директно gmail на двете места и да тествам новата им offline опция. Това обаче не го искам, защото вече съм свикнал с thunderbird.

  3. Папките ако не се лъжа също трябва да се синхронизират, освен ако не си ги пазиш в локални папки. Както и да е, ти си знаеш 🙂

    П.П. Умишлено ли полето „Име“ е на кирилица?

  4. Нещо ми се губи удобството, но все пак ти го ползваш и щом казваш значи сигурно си доволен.

    Аз ползвам 3 компютъра у нас – стационарно PC, laptop и netbook,през wireless но тъй като и трите са с linux сe справям като си стартирам приложението от устройството, което ползвам в момента на устройството на което трябва да работи. Изключил съм криптирането на wireless-a и вместо него съм пуснал VPN от лаптопите към стационарното PC и не усещам някакво осезаемо забавяне.
    Ина

  5. @Puflet – Моите съм си ги направил локално, а и не знам да могат да се синхронизират.

    „Име“ съм го сложил на кирилица и го махнах сега това, защото явно няма смисъл, щом хората си имат никове на латиница. Скоро ще се появи като се обнови кеша, че не ми се чисти сега. Иначе харесва ли ти, че сложих бутон за кирилица?

    @ivan – Ами удобството ми е, че натоварването на мрежата е доста по-малко. Пробвал съм да пускам програмата дистанционно, но заема доста повече ресурси, отколкото ако просто прехвърлям контрола. Това за VPN-а е добра идея, но вкъщи сме сега с 4 лаптопа и два стационарни и само един е на кабел. Не ми се занимава да ги оправям всички.

  6. Да, определено е добре, за да няма после постове от рода „nqmam kirilica zatova pi6a na latinica“.
    Относно IMAP-а при мен се синкват и поддиректориите, но май е и до настройки на мейл-сървъра.
    Вече това с настройката на мрежата си е въпрос на личен избор. Аз домания компютър (по-скоро вече е медиа плеър) го управлявам с VNC но ужасно ми лагва мишката и ме дразни. Довечера смятам да видя Synergy какво може.

  7. Това за латиница-кирилица в полето, е малко странно. Срещал съм го по форуми, преди да видя, как се изключва, доста се почесвах:)

    Най-малкото, не е удобно, ако пишеш примерно…

    „Харесвам Sun Microsystems, защото …“ – вместо това се получава:

    „Харесвам Сун Мицросъстемс, защото …“ 🙂

    По-добре да си е OFF by default, а само ако мовек няма кирилица, да си я пусне…

  8. Гледах „Микрофон и Мишка“ по ReTV и оттам разбрах за Synergy. Идеята е велика! Като ми остане време ще я пробвам.

    BTW, нали знаеш, че Gmail има IMAP (в английския интерфейс само).

  9. и на моя нетбук тошиба мауспада – труден – това да не е обща болест на джуджетата?

  10. @Puflet – не ми се занимава да слагам мейл сървър при мен, който да ми оправя папките. Мейлите ми са основно на gmail, а там подредбата съм я занемарил съвсем. Впрочем и аз пробвах VNC, но и при мен драгваше яко. Synergy е доста по-бърз, защото иска много по-малко ресурси, но не пробвай да го използваш с bluetooth мишка, защото се насъбират няколко забавяния и пак става гадно.

    @Michel – съгласен съм и ще го променя след малко. Знам, че аз използвам блога по-различно от останалите, но и аз забелязах, че дразни като искаш да добавиш някое име или термин, а да не говорим за код. Може би греша като се усланям предимно на моята представа как би било удобно (и съответно за корекциите след това), но в такива случаи е трудно да се вземе обратна връзка, с изключение на по-редовните посетители. Впрочем видях, че 75% от посетителите седят по-малко от 10 сек., което е лошо. Трябва да измисля как да ги задържа и да ги накарам да се зачетат повече, а това ще стане с дизайн и оптимизация, че сега сайта се зарежда за 2 сек.

    @Марин – не съм пробвал imap-а им, но не мисля че ще реши проблема ми. Искам да привикна с една машина и да правя точно определени неща на нея. Обработка на звук, видео, снимки и т.н. ще е на големия. Така ще ми е по-лесно да се ориентирам. Не, че е проблем иначе, но в един момент спечелването на няколко минути в повече на ден си е важно.

  11. @Петър – Нормално е, мъниците трябва да компенсират в нещо. Всъщност не е толкова лош мауспада на Samsund NC10 – в момента го използвам и става. Все пак малко се схващаш при по-дълга употреба и затова си взех bluetooth мишка – няма кабели, няма стърчащи usb джаджи, вързва се секудни след като я включиш и издържа 3-4 месеца на батерии. Препоръчвам ти го. Единствения проблем е, че най-добрата, която намерих е на microsoft. Сега си търся подходящо лого на ubuntu за да закрия това на microsoft, че ме е срам да я извадя на публично място 🙂

  12. Добре, аз може малко аматьорски да добавям, но има опция KVM, с което да ползваш много компютри на една клавиатура, мишка и монитор. Превлючването става с оопределена клавишна комб-я. Най-често са за два компа, но има напреднали за повече. Няма файл сшеър, но ти казваш, че си имаш безжичен рутер и то може да бъде конфигуриран за цалта.

  13. @Бат Илия – Това KVM не съм го пробвал, но не искам виртуализация или поне не такава. Също така искам двете машини да са ми пред очите постоянно. Споделянето на файлове става чрез mount-ване на папки от единия комп на другия и няма връзка с рутера.

    @Милен – Всъщност не съм. Едва от Марин разбрах, че са го споменали и там. Снощи се ровех и открих случайно идеята за нещо такова из ubuntu форумите. После се разрових и видях, че всъщност има софтуер и потърсих най-добрия.

  14. Аз тези дни ще го пробвам Synergy-то 🙂 В предаването Орлин не го обясни добре, но сега ми стана ясно как работи.

  15. То KVM-а не е виртуализация. То едно устройство, мушкаш от една страна монитора, мишката и клавиятурата и от другата му страна излизат n-кабели за n-компа, всеки имащ същото – накрайници за мон, мишка, клав. Но няма или поне аз не съм виждал да дели монитора. Което е малко кофти. Имаше го на предното ми бачкане, двойно за двата ми компа и деветорно за девет сървъра. Виждал сам и такива дето имат добавка и за аудиото.

  16. Btw, Google IMAP за GMAIL е готино. Аз имам поща (Thunderbird) на поне 2 компютъра (преди съм имал и на повече) и никакви проблеми. Правиш папка онлайн, тя се появява веднага на всички компютри. Местиш писмо, същото. Никакви грижи! 🙂

    IMAP и при други пощи е така. Всичко се синхронизира супер-лесно. Всичко се пази на сървъра, но ти четеш и сваляш копия локално. Идеално е така! 🙂

  17. Аз малко забравих да спомена и втората дума, демек KVM Switch. Ако пуснеш на гуглето ще ти излязат и български и чуждестранни магазини.

  18. Е, аз само да спомена .. А и е кофти дето виждаш само един монитор и постояно трябва да накльоцваш определени клавиши за да сменяш.

  19. Открих решение на проблема ти с Thunderbird – ползвай PortableApps 😉

  20. @Бат Илия – На мен идеята ми е да имам около три монитора и само една клавиатура, за да мога да потъвам в креслото и да не мърдам много в синхрон с всеобщата представа за интернет плъха.

    @tatqnev – а, не – трябва да ръгам разни неща в netbook-а ми, а това е причината да си взема всякакви bluetooth джаджи – няма нижда от директна връзка с лаптопа. Мисля си, че това с imap ще е по-добра идея.

  21. Бояне, твоето решение е определено интересно и има много приложения, и на мен ми се е случвало да щракам 5 минути по клавиатурата, и да се окаже, че не ползвам тази, която трябва. Но що се отнася до пощата, и други хора са написали, че решението е IMAP (http://bg.wikipedia.org/wiki/IMAP). При този протокол цялата структура на пощенската кутия се пази на сървъра – писма, папки, флагове на писмата (прочетено, отговорено, препратено…). При някои сървъри има особености в структурата на папките (предполагам не при всички, но аз ползвам courier), но това не е голям проблем. Ползвам 3 – 4 адреса на 4 компютъра и навсякъде виждам едно и също. Единствено етикетите, поставяни от Thunderbird си остават локални, въпреки че може и за това да има решение.

  22. @Гонзо – да, схванах тая част. Ще го пробвам утре. Работи ли обаче ако съм си сложил всичко в местни папки?

  23. Е, тогава ще трябва да си изкопираш местните папки обратно на сървъра. А ако писмата са доста, това отнема време, но става, и на мен ми се наложи при първото преминаване на IMAP. При ползването на IMAP бих препоръчал поне на една машина да си правиш локален бекъп на пощата, щото и със сървърите стават бели, нали се сещаш…

  24. Боян
    Понякога ме изненадваш много. Не знаех за този проект (Synergy), но може би защото не ползвам Уиндоус. Що се отнася до X11 системите (демек Линукса в този случай) от как се помня си пускам Kmail от сървъра на локалния дисплей (н.з. на кой съм в момента, вкл и в къщи, днешната свързаност го позволява, едно време не беше така). Това може да става по два начина (технически), но и двата са one click away®:)
    Местенето на папки/документи се извършва безумно лесно с gvfs, всички отдалечени папки изглеждат като локални (включително за локалните приложение, тоест ако на отдалечен компютър имаш запазен файла Х можеш да го отвориш с локалния си текстов редактор или там друго приложение каквото ти трябва, можеш да го променяш и да натиснеш бутона save както обикновено, файлът се запазва на отдалечения компютър и това става прозрачно, тоест за потребителя изглежда така сякаш работи слокален файл)
    Copy/paste пък е още по-лесно, защото винаги си е работил между приложения стартирани локално и отдалечено (говоря за графични приложения, такива, които използват Х за да слагат и взимат от clipboard буферите).
    С мултимедията има още по-разнообразни решения (DAAP, rtp streaming, sharing, експорт че даже и sshfs). За мен най удобно е DAAP защото освен самата музика мога да достъпвам и playlists и разни други гъзарийки. Също така можеш да слушаш музика на която си искаш звукова карта (локална, отдалечена, USB или на всичките едновременно) без значение къде реално работи в момента decoding-а на стрийма. Можеш и да я гледаш медията (филма демек) на който искаш дисплей, без значение къде се декодира и къде отива аудиото.
    Всъщност проблемът със синхронизацията е ако втория компютър не е достъпен по някаква причина а ти трябва нещо, което принципно е там. Иначе проблем такъв не съществува в Линукс света. BTW GNOME мисля идваше от GNU Network object model environment като наблягам на Network. Винаги са се стремили да направят средата си така, че да позволява тези екстрички (за файловите системи говоря).
    Изложението по-горе имаше за цел да покаже, че е възможно данните ти да са на два и повече линукс компютъра и тези компютри да се ползват от различни хора едновременно, без да се губи достъпността до личните данни от кое да е място. Тоест кучето ти може да гледа youtube на нетбука докато ти си четеш пощата от стационарния която е съхранена на нетбука без да синхронизираш копираш и тн нищо. Аз понеже не съм фен на многото дисплеи един до друг (защото когато са различна големина по-скоро ме разсейват от колкото да помагат, ако са еднакъв размер става но това рядко е случая с laptop + dekstop monitor), та рекох да обясня и за този начин. Мисля си, че повечето хора вече го знаят/ползват, ама да кажа:)

  25. @ Петър: Ква порода е това куче дето гледа YouTube 😀
    То за почти всичко има няколко решения, въпроса е каква точно е целта на занаятието и личните предпочитания на потребителя. KVM-то е удобно, но реално не работиш едновременно, а просто превключваш управлението. И все пак е wired, не мога да се излегна и да сменям песничките на стационарния комп.

  26. @Puflet
    За кучетата не знам, но котарака, който гледа YouTube e сиамски:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.