Резултати от евро-вота ни в чужбина

Минаха и тези избори. Както писах по-рано, успяхме да отворим секция във Франкфурт и аз бях част от комисията. Поради протакванията на Външно и странното им внезапно желание да спазят буквата на закона, много малко секции бяха отворени в чужбина. Във Франкфурт успяхме някак да намерим информация рано и да съберем подписи за секция. В Германия другите секции бяха в Берлин, Бон и Мюнхен. В Хамбург не са успели да отворят.

Изборния ден мина спокойно. Всичко беше организирано перфектно от представителите от Бон. Нямаше никакви нарушения и проблеми. Друг път ще ви разправям как точно мина процедурата. По едно време беше доста натоварено, но само за половин-един час. Интересното е, че почти никой не знаеше за преференциалното гласуване, което говори добре за „информационната кампания“ около изборите. Всъщност единствено 10 човека знаеха нещо и се оказа, че са го научили от блога ми или това, което съм писал във фейса. Знам, защото задачата ми беше да посрещам всички и да обяснявам най-подробно как се гласува и какво става с преференциалните гласове. По-долу съм сложил анкета за вас – интересно ми е колко хора в БГ са знаели да тази опция и откъде.

Иначе бих казал, че нашата секция е може бе най-интерактивната от тези избори. Постоянно пишех в Twitter и Facebook. И на двете места отговарях на въпроси за гласуването, къде има секции и как да се стигне до нашата. Мисля, че поне 20 човека ме питаха дали въобще ще има секция и дали да идват. Освен това редовно пусках информация за броя на гласувалите. В края на деня те бяха точно 233-ма. Цифрата не е голяма, но е добре. Аз се надявах на 300, но за евро-изборите доста хора не ги е грижа. Пуснах и няколко снимки и видео от секцията. Даже в края на деня пуснах снимка на пълната урна във фейса и един куп гласували се тагнаха на нея и се получи интересна дискусия.

А сега малко за резултатите. В себе си имам гласовете за Франкфурт и Бон. В Бон са гласували общо 190 човека. Може да ги видите на тази таблица:

.ФранкфуртБон.
1. РЗС67
.
.
2. ЛИДЕР24
.
.
3. ГЕРБ4530
.
.
4. ДПС00.
5. Атака810
.
.
6. БСП2224
.
.
7. Защита00.
8. НДСВ3223
.
.
9. БСД21
.
.
11. СК8172
.
.
12. Зелените2918
.
.
13. Напред40
.
14. Николов00.
Общо:231189(валидни)

Повече от половината гласоподаватели дадоха преференциален вот и в двете секции. Най-много се отличават Меглена Кунева, за която повече от половината гласували за НДСВ са отбелязали преференциален вот. Също така се отличават и Атанас Чобанов, който интервюирах преди изборите, и Надежда Михайлова. Те са получили преференциано по около 1/4 от гласовете за Синята Коалиция. Във Франкфурт за Богомил Шопов от Зелените са гласували четири човека, а в Бон – пак толкова, но за Ковачев. От БСП, Калфин е получил около 1/5 от гласовете като преференциален вот.

Що се отнася до парламентарните избори – сложих един куп заявления във фоайето под изборната секция, за да ги съберем по-лесно. Така събрахме 170 декларации и секция на 05.06 във Франкфурт ще има. Доколкото знам Нюрнберг и Карлсруе също събират, а Манхайм вече са събрали 130 и ще ги предават на посолството за да се открие секция и там. По късно през юни ще пусна информация и за тези избори и как трябва да се гласува. За целта разбира се трябва първо да излезе информацията. Нещо, което научих от тези избори беше, че има страшно много процедурни недомислици и спънки в нормативните актове и огромното нежелание на външното министерство да има избори тази година в чужбина може да не позволи много наши съграждани да гласуват. Ние обаче сме решили напук да гласуваме и през Юли ще им го върнем тъпкано.


Накрая ми е интересно да науча, дали вие сте били запознати с преференциалния вот в изборния ден. Отбележете, че не става дума дали сте гласували преференциално, а дали някой ви е информирал някак. Смятам, че това е важно, защото по мое мнение информационната кампания около тези избори беше под всяка критика.

[poll id=“10″]


Записах и видео за Re:TV по молба на Бедров.

63 коментара

  1. Имаш ли идея къде на сайта на ЦИКЕП има разбивка на секциите от чужбина? Всички секции от всяко село има, но чужбина като цяло липсва…

  2. Чухте ли за автобусите в Белгия и Холандия :)) Много находчив ход на ДПС. Маршрутът Брюксел – Гент – Антверпен – Ротердам – Хага обхваща 6 секции на 250км по магистрала. Трябва да внимаваме, защото Франкфурт – Манхайм – Карлсруе – Страсбург е пак едно 250км.

    Я кажи, в някъде в процедурата има ли сравняване на ЕГН-та и имена със съседни секции?

  3. @И.Е. Станков – мисля, че още не са ги изкарали. Чакат да пристигнат официалните документи с бюлетините и всичко по куриер.

    @smiling – във фейса имаше същото пожелание 🙂

    @kyky – Има задължително и се прави след изборите. Проблемът обаче е, че не могат да му махнат гласа на човека, но тъй като е попълнил декларация, че не е гласувал/а, значи могат по ЕГН да го гонят и съдят. Интересно ми е дали ще стане това обаче. Ще питам в Бон тия дни.

  4. Бояне, трябва да те клонираме, че за следващите избори да покриеш и повече секции извън страната, и на нас местните да удряш по едно рамо 🙂 🙂 🙂
    Някак може ли да се предотврати многократното гласуване? Ако не за юли, в по-дългосрочен план смяташ ли, че може да се постигне нещо – било то примерно с поръчка за някъв софтуер, било с натискане за електронно гласуване?

  5. Преференциялния вот се оказа наистина голям проблем. Влизат все водачи на листи, което говори, че никой не е знаел точно какво се случва.

    Нормално при вас да се по-информирани.

    Иначе на теб лично, голямо евала за свършената работа.

  6. При нас в Стокхолм имаше 99 гласа и 32 от тях бяха за ДПС, това си е една трета и убедителна победа. Впечатлена съм, че вие нямате нито един. Втори са Сините, а от техните гласове 1/3 са за Атанас Чобанов. После са Герб и НДСВ по равно. Гласовете изглеждат малко, но всъщност в сравнение с предишни избори в Стокхолм активността е неочаквано висока. Предварително се бяха записали по-малко от 30 души.
    Доста хора знаеха за преференциалния вот и има доста отбелязали преференция, а тези които питаха, бяха малко. Според мен просто бариерата е твърде висока и много трудно може да стане промяна в конфигурацията чрез преференциално гласуване.

  7. Pingback: Избори 2009 @ Favit
  8. Я Зелените с какъв хубав резултат! 🙂
    Братовчед ми в Бон е гласувал за Зелените, също и колегите му. Явно е имало и други ентусиасти, това ме радва. 🙂

  9. @Васил Светославов – 🙂 по-добре не – ще свържи уискито в няколко региона на страната. В дългосрочен план може да се предотврати многократното гласуване като се дигитализират избирателните списъци. Така в реално време ще се въвежда ЕГН-то на тоя дето гласува и ако се опита на друго място, веднага ще излиза грешка. Това е наложително и при електронното гласуване през интернет всъщност.

    @Martin Linkov – не, част от чужбина. Общо са 55.

    @Василена – при нас половината използваха преференциалния вот, но едва след като подробно обясних на всеки от 233-мата човека, че може да гласуват така. За ДПС не се учудвам – тук има слух, че в Берлин са извозвали български турци с камиони да гласуват. По-горе пише и за автобусите и прескачането от град на град.

    @Селин – добре са наистина. Отдавам го на това, че тук има зелена партия и хората са по-запознати с проблемите. Иначе жалко, че в България са толкова малко гласовете за тях. Ако се хванат да направят повече като партия, а не индивидуални организации, след 4 години ще видим друга картинка.

  10. В Лондон никой не беше обяснил за преференциалното гласуване, аз се осмелих на по висок глас да попитам, мисля успях да предизвикам интерес. После чух как отвън пред насъбралата се тълпа от хора с викове се обясняваше… звучеше нещо от типа ама как така не знаете! Ами майка ми в СтЗ до последно не знаеше и само ми каза: “ Аз следя редовно новините, никой не каза че може…“ Имам и един въпрос, аз не можах да разбера как от комисията установяваха кои е живял три месеца в ЕС след като нямаше списъци … и друго аз примерно ако бях тъкмо се върнала от САЩ след 1 година престой и на границата с UK влизам с паспорта си ама никой не удря печат и такива работи защото влизам като ЕС гражданин… и аз отида да гласувам как щяха да разберат че не съм живяла в ЕС 3 месеца? ДПС пак се възползваха от тези дупки и недомислици …

  11. @Mira – И аз такива неща чух за другите секции. При нас гледахме да обясняваме подробно на всички и отговаряхме на всички въпроси. Горе в анкетата виждам, че хората са наясно, но посетителите на този блог като цяло са сред по-информираните и може би това променя резултата.

    Що се отнася до пребиваването – проверки няма. Преди трябваше с паспорт, но сега няма как. Затова се подписва и онези декларации, че отговаряш на условията и не си гласувала другаде. Затова си мисля, че тези, които са гласували повече от веднъж в чужбина ще може да бъдат съдени, ако някой от ЦИК си направи труда. А за да се предотврати такова изборно гласуване и всякакви спекулации, трябва да се въведе електронен единен изборен списък.

  12. Наистина електронните избирателни списъци биха решили страшно много проблеми. Сега системата е допотопна и дава възможност за злоупотреби.
    Преди малко една приятелка в Копенхаген ми писа, че и при тях е имало автобус с хора с турски имена. Тези, които гласуваха при нас в Стокхолм, също изглеждаха организирани и пристигаха на групи, макар че автобус не съм видяла. Интересно би било някой да сравни малко имена от близки секции в чужбина.

  13. @Боян Юруков – Именно за някаква реализация на подобно нещо говоря и аз. Подозирам обаче, че няма да се приеме с отворени обятия такава идея, поради 2 неща – 1) ще пречи на туристическия електорат да си свърши работата, 2) ще има притеснения от гледна точка на сигурност, а колкото е грешно групички платени хора да гласуват в по 10 града, толкова е грешно и аз да пусна 10, 100 или 1000 гласа, пък за който и да са те… Не знам доколко е обективна втората причина, но като фактор ще има голямо влияние, според мен

  14. @Василена – Процедурата, която използваме ние се използва на много места в Европа. Разликата е, че при нас има много нагли нарушения и липса на наказуемост. И аз чух за въпросния автобус и като открием секция за парламентарните избори във Франкфурт, Манхайм и т.н. ще дам предложение да се направи връзка между секциите при съмнения за такава активност. Така може да се пресече част от опитите за измами. Във всеки случай ще е добре ако се сравнят списъците и се съдят нарушителите, но надали от ЦИК ще го направят. Трябва сигурно от ГЕРБ и сините да натиснат малко.

    @Васил Светославов – Сигурността наистина е важна. Всъщност надали някой ще се занимава с тия неща, защото в чужбина не сме много хората, а дописването в списъците в България е много трудно. Проблемите с купените гласова са къде по-големи. Все пак ако ГЕРБ и сините дойдат на власт, вероятността да видим нещо такова ще е по-голяма, защото ще искат да минимизират шансовете на ДСП за измами на местните избори.

  15. @Боян Юруков – Е, иде реч не само за чужбина, тук също идват автобуси… 🙂
    Прав си обаче, проблема е с купените гласове… Не знам, ако хората не спрат сами да си продават гласовете, не знам как ще стане.
    Все си мисля, че политиците повечко трябва да поработят над спечелването на доверието на хората. А за това никой не си дава зор. Като резултат – на хората не им пука и следователно – продаването на гласа става изгодна „далаверка“ с която „да изкараш по нещо от тия глупости“.

  16. @Васил Светославов – Автобусите в България можеш да ги спреш само, ако накараш Турция да признае, че крие двойното гражданство на българските турци или ако ги претърсят на границата за двата паспорта. Иначе няма как. А и там се гласува само на едно място.

    Политиците трябва да поработят над много неща, но не трябва ние да очакваме да си вършат работата сами. Ние сме шефа и ако работниците ни (те) не си вършат работата, то ние сме си виновни. Това, че са ни се качили на главата е защото ние не си вършим работата не само по време на избори, а и след тях. Трябва контрол и то обществен. Иначе нищо няма да работи.

  17. Как може да предизвикаме такива проверки на въпросните декларации които попълвахме, мисля че е важно да се разкрият злоупотребите преди 5.07? Макар че е малко вероятно да проверят тези неща, трябва да намерим начин да опитаме. Трябва да се даде гласност за тези потенциални измами. Ако трябва ще се свържем с медиите в България.

  18. А бе хора, решението е елементарно, но зависи от хората: масово гласуване. Нека гласуват 70-80% и всичките автобуси, манипулации на списъци и прехвърляния на гласове ще са капка в морето – и когато загубят смисъл, партиите сами ще спрат да хвърлят пари на вятъра за такива неща.

  19. Аз например искам да проверят дали съм гласувал в България. Подадох заявление, но не бях отписан от списъка в България (според сайта на ГРАО). Трябва ми идея как да напиша молбата за проверка така, че да ми обърнат внимание и в същото време да не е очевидно от какво се опасявам, за да не ми отговорят автоматично „разбира се, че не си гласувал в България“. Колебая се дали да пратя факсове на ЦИК и РИК София едновременно или трябва писмо. За мейл хич даже и не се надявам да разгледат.

  20. @Mira – Говорих с консулството във Франкфурт, а утре ще говоря и с това в Бон. Хареса им идеята за предупреждаване по телефона, ако има съмнения за изборен туризъм. Що се отнася до ЦИК, мисля да им пиша тази вечер едно писмо пък дано отговорят. kyky, ти откъде я имаш тази информация?

    @nicko – А накарай ги де. Много е трудно, защото самата идея за фалшифицирането на вота прави гласуването да изглежда безсмислено. Всъщност обаче това е точно обратното, защото го прави още по-смислено.

    @kyky – най-вероятно няма да ти отговорят, но по-добре прати факс. Мен ме бяха отписали, но си бях подал от рано молбата за гласуване във Франкфурт

  21. Автобуси са били забелязани в Гент, където 192 от 305 гласа са за ДПС, а 3 гласа има и независимият под щастливия номер 14 🙂 Резултатът е реален за Гент, където има регистрирани почти 3000 български граждани, но ролята на автобусите е крайно съмнителна, имайки предвид, че градът е достатъчно малък, за да се предвижиш пеша до секцията. Покъртителна е картината в Ротердам – 412 от 445. Между другото от решение 207 на ЦИКЕП става ясно, че посолствата първоначално са отказали да отворят секции в Гент и Ротердам. Интересно каква е била причината.

  22. @kyky – Моя съвет е да пишеш на ЦИК. Ще пиша и аз. В понеделник и вторник съм в Ротердам и може да мина през посолството там да питам лично. Ако не ще звънна. Проверка трябва да има.

  23. Много се радвам да разбера, че в Германия има още активни хора като теб който въпреки всички спънки от страна на БГ правителството се е преборил да има секция в която свободните хора избягали по една или друега причина от тази „държава“ да упражнят правото си на глас така като го упражняват десетки хиляди граждани на южната ни съседка!

    Радваме се също да видя, че българите в Германия са гласували прагматично! Успех и на 5 юли!

  24. Има и то още доста хора. На 5 Юли си мисля, че ще гласуват още повече. Номера е да се опитаме да спрем фалшифицирането на вота и в чужбина, че след тия номера на ДПС хората сеобезверяват още повече.

  25. Ето официалните данни на ЦИК за чужбина:

    19% за ДПС – познайте как. Това значи реално, че един от всеки 5 мои познати е трябвало да гласува за тях. Това ще ми е лозунга за кампанията за глаасуване в чужбина през следващия месец.

  26. Писах на НДСВ през Twitter за проблема с автобусите, които @kyky съобщи. Казаха, че ще го обсъдят на следващата им среща. Ще пиша и на ГЕРБ и СК. Дано да има реакция. Довечера ще погледна закона да видя дали пише нещо за сравняване на списъците за повторения и санкции на лицата. Най-добрия вариант ще е да касират секциите и да съдят гласувалите за неспазване на клетвената декларация.

  27. Току що проверих резултатите от Лондон останах като гръмната, гласът ми не е отчетен това просто е ненормално! Аз гласувах за конкретен човек от определена партия току що като проверих резултатите срещу неговото име пишеше 0.Това е абсолутно невъзможно, както казах по горе попитах как да гласувам преференциално и постъпих както ми казаха поставих Х в квадрат4ето с номера пред името му. Нямам думи!!!!!

  28. @Mira – Сметнали са го за невалиден сигурно. Пиши с оплакване на ЦИК направо. Трябва да направим един сайт за оплаквания в реално време за 5-ти.

  29. Да ще напиша оплакване и пак ще гласувам, сега проверявам и другите секции в чужбина и забелязвам че кудето има невалидни се оказва че са от партията за която аз гласувах. Мисля да ссе свържа направо с партията.

  30. @Mira – и това е добър вариант. Партиите имат соствени легални отдели и могат да кажат с относителна точност до колко нещо е легално и не.

    Впрочем сега получих информация, че ще се опитат да отворят секция и във Фрайбург. Утре ще говоря с консулството и с тях да видим как точно да го направят. Срока припомням, че е до 14-ти Юни. Не е ясно обаче как трябва да се подават точно декларациите за нови секции там, където няма почетно консулство като във Франкфурт.

  31. Поздравявам ви за организацията която сте направили за да могат да гласуват нашите сънародници.
    За мен купуването, екскурзиите и другите далавери с гласовете са си чиста измама. Но най-гадно е като се изпъчи тъй наречения лидер на ДПС и най-нагло да заяви че те са единствените които не купували гласове.

  32. Не очакваш да се изпъчи и да каже „Ние сме основните купувачи на гласове“, нали? 🙂

  33. @Митко – Най-гадно е, че няма наказуемост. Затова се случват такива измами. Ако имаше наказуемост неукия народ, дето си продава гласа щеше да го е страх и нямаше да има толкова подмяна на вота.

    @Васил Светославов – Еми направи го на предишните избори като каза, че има обръчи от фирми. От тогава всичко очаквам от наглостта му.

  34. Нещо много се възмущавате от Доган… Аз пък и на него и на гласоподавателите му шапка им свалям. Прочетете тази статия на Иван Бедров: http://ivanbedrov.com/?p=1049. И моя коментар към нея. Той се отнася по-скоро за тези, които не дойдоха да гласуват, но не само. Ето основната идея:
    Не се сърдете на ДПС, че са организирани и им пука! Сърдете се на себе си. И се попитайте: аз колко човека накарах да гласуват? Какво направих, за ги организирам и да им помогна да гласуват?
    И не ми излизайте с номера, “нямаше за кого да гласувам”. Системата работи така и докато не успеем да я сменим изцяло, трябва да се съобразяваме с нея. Като ти раздадат карти, или играеш, или губиш. И да не ти харесват – това е.

  35. @nicko – аз доста успях да накарам. За жалост няма да мога да участвам толкова активно в организацията на следващите избори. Сега обаче виждам, че с личен пример и инициатива, както и с информацията, която се шири в нета, доста хора тръгнаха да организират секции. Може да ги докараме и то 10 в Германия само. Дори и да не станат всички – поне ще се чуе и ще хората ще се заинтересуват. След 14 започва борбата за гласовете и да докараме хората до урните.

  36. „Довечера ще погледна закона да видя дали пише нещо за сравняване на списъците за повторения и санкции на лицата. Най-добрия вариант ще е да касират секциите и да съдят гласувалите за неспазване на клетвената декларация.“

    Какво стана, провери ли го това? Щото май е незаконно да се сравняват по време на изборния ден списъците, естествено не могат да се копират и такива нещо. Единствените, които имат тези правомощия, са ЦИКЕП – за първи път между другото всички избирателни списъци от чужбина се пращат в София, досега са се съхранявали в посолствата. Всичко изглежда измислено перфектно, за да даде възможност за повторно гласуване в чужбина.
    Май единственото решение е печати по ръцете или пръскане със спрей, който оставя следи и се гледа после с УВ лампа – това е правено на избори в някои държави.

  37. @Василена – Първо много грешиш, че за първа година се пращат в София. Доколкото знам ние го пратихме в посолството и те го препратиха (бях част от комисията във Франкфурт). Не съм погледнал закона, защото съм на работа (в Германия бачкаме до 7-8 ч. ). В нашата секция нямаше абсолютно никакви проблеми и наистина организацията беше перфектна. В други секции в чужбина далеч не е било така. Вече автобусите могат да се спрат с комуникация между секциите и точно това искам да видя дали може да се осъществи. Във всеки случай тия в секцията имат задължение да спират измамите и може би ще го прекараме през този член. Все пак ще се иска становище на ЦИК и допълнителни инструкции.

  38. Бояне, за теб знам че успя да докараш сума ти хора да гласуват и ако не беше и твоята част от декларациите, нямаше да има секция 😉 ставаше дума за всички други, които много обичат да коментират, ама май за друго силите не им стигат…

  39. @nicko – Съгласен съм, но за да увеличим вярата им в изборите, трябва да има някакви реални резултати от разследванията около купуването на гласове. Поне аз така си мисля. Парадокса е, че хората чакат нещо да се случи, вместо самите да си го направят. Чакат някой политик да оправи нещата, за да тръгнат да гласуват, а трябва да е точно обратното.

  40. мдаа, всеки чака някой да дойде и да ни оправи… а той ако може да гледа отстрани „оправянето“, ако може и с безплатен билет 🙁
    И най-добре в риалити формат, с балет от 20тина оскъдно облечени какички в паузите и благотворителен чалга концерт на края…

    Всъщност не съм прав – никой не чака, това вече си го имаме и ни оправят редовно от има-няма 1300 години, плюс-минус два-три века 😉 И като гледам апатията на хората, май им харесва (изключвам читателите на тази статия – фактът, че я четат и се интересуват означава, че не им харесва)

  41. 🙁 Не ми обръщайте внимание на тона, просто като след всички избори до сега съм ядосан на избирателите, а не на политиците – те са това, което им позволяваме да бъдат…

  42. Те избирателите са под всякаква критика. Разни хора, които по цял ден мелят как ще се връщат в България като завършат, как в Германия всичко върви надолу, а в „БГ-то е морето“ и дрън-дрън още не знам си какво. Е като стана дума за изборите бяха едни офканици, че далече било, за кого да гласувал, не четял вестници, не знаел, не можел…

  43. Исками се да споделя с вас, че в секцията в Бон кадето гласувахме с един приятел всичко мина перфектно на пук на моите очаквания. Никога не бях стъпвал в това посолство но се бях настроил да ме посрещнат комунистически лелички които от 100 години работят по посолствата.

    Напротив! Комисията се състоеше от все млади млади хора което беше много позитивна и приятна изненада. Аз много се страхувах от очакваните лелички щото си мислех, че те няма да преброят правилно бюлитините… но не… на тези млади хора които бяха там мога само евала да кажа!!! На тях някак мога да им имам доверие и знам ,че са преброили правилно гласовете.

    И да попитам от каде да се намери повече информация към кой избирателен район в БГ ще бъдат прехвърлени нашите гласове. на пръв поглед смешен но според мен МНОГО ВАЖЕН ВЪПРОС!!!! За мене си съм решил, че пърмо това искам да разбера и тогава ще хода да гласувам…

  44. @Илия – От Бон организираха и изборите във Франкфурт и при нас минаха много добре. При следващите май обаче е малко по-различно, защото май консула си тръгвал преди това и не се знае кой ще ги прави.

    По втория въпрос и аз нямам информация. Сега търся.

  45. Ами те явно за това са го отзовали тоя консул, щото но пук на комунистимческата зган обсебила посолствата ни явно е ришил да си свърши работата и затова ааааааааааааааааааайде кой от къде е.. нали знаете, че коменистите не харесват хора които си вършот работата и то така както на тях въобще не им изнася…

    Пък и резултатите като са видели явно са решили, че избори в Германия не трябва да има. Затова пък се хващам на бас, че „братята“ анадолци ще имат секции навсякъде…. срамота!

  46. Както и да предполагам, че ти си по-запознат от мен. Но въпреки това се наOявам на 5-ти да има избори и те да минат добре и БЮЛЕТИНИТЕ ДА БЪДАТ ПРЕБРОЕНИ ПРАВИЛНО!

    Ако това не се случи аз лично ще престана веднъж за винаги да се заниманам с тая държавица….

  47. а бе, какво да ти кажа – аз пак ще съм в избирателната комисия във Франкфурт на 5ти и гарантирам, че резултатите ще бъдат преброени точно. Виж, какво ще се случи с тях, след като ги изпратим на централната избирателна комисия – един Доган знае…

  48. @Илия – Бюлетините наистина ще бъдат преброени правилно. Както каза nicko, друг въпрос е какво ще стане с тях след вота.

    @nicko – Имам една идея за звръзка между секциите в случай на съмнения за изборен туризъм. Не знам обаче дали от ЦИК ще я позволят.

  49. Аз както и по-горе да уточня – ако ИМА ВАРИАНТ, при който да се направи или внедри някакъв софтуер за контрол и синхронизиране на секциите, подкрепям. Ако трябва да се девелопва – ще девелопвам – поне от тва разбирам повече от политика. Ако има нещо готово, което да се внедри – ще помагам с каквото мога. Да, уточнихме, че електронното гласуване би решило тия проблеми, но за тоя срок просто няма как да стане според мен. А и да стане – не е ясно дали ще е читаво и дали няма да има обратен ефект…

  50. @Васил Светославов – Може да има нещо такова, но трябва политическа воля за целта. Сега такава няма.

  51. Боян, направи ми впечатление, че броят недействителни бюлетини при секцията в Мюнхен е твърде голямо число. Имате ли някакво обяснение?

  52. @Алеко – Кофти организация. Само това мога да дам без да ми звъннат после да ми се карат. Още по време на изборния ден се чу, че в Берлин имат проблеми. Писаха ми всъщност читатели на блога, че като са отишли да гласуват в Берлин, някой вече е бил гласувал от тяхно име. Може да е недоразумение, неопитност на комисията или не знам какво. Знам само, че трима ми писаха, а може да е имало и още.

    Причината според мен обаче е, че не са обяснявали на хората подробно как да гласуват и какви са изискванията. На европейските избори като бях в комисията това беше моя задача и лично обясних на всеки един който влезе какво трябва да направи, как се гласува и коя бюлетина е невалидна. Като резултат имахме май само една невалидна (може и две да са били) и то защото пликът беше празен. Най-вероятно някой е решил да протестира така. Нямаше обаче нито една с две или повече бюлетини или с грешно зачеркване. Може значи да се направи като хората стига да има желание.

  53. Благодаря за отговора.
    Надявам се това да е причината. Лоша организация се подобрява (при желание). Недобросъвестност – никога!

  54. @Алеко – Не, наистина смятам, че проблемът е бил чисто организационен. В България по принцип гледаме да търсим конспирация във всичко, защото все ни се струва, че някой мами и краде. Не, че и това го няма много, но голяма част от загубените пари, недовършените проекти и грешките в администрацията са просто поради липса на добро ръководство, организация и инициативност. Или с две думи – от глупост. На тези избори ще има достатъчно наблюдатели за да има такива нарушения, за които си мислиш, спокойно.

  55. Боян, не си падам по конспиративни теории. Но когато при 280 гласували, 250 са действителните бюлетини – човек започва да се замисля. Подобен процент недействителни бюлетини е нехарактерен за което и да е българско село. А това все пак е Мюнхен. И се предполага, че българите живеещи в Германия са все пак по-образовани от старците, останали на село.
    Друго (освен Мюнхен), което прави впечатление са резултатите в двете секции в Брюксел. ДПС е убедителна при сравнение с която и да е друга партия. Чак пък такова ДПС-арско присъствие в Брюксел, подобно на Брезница и Корница, Гоце Делчевско.

  56. @Алеко – имай в предвид, че липсваше каквато и да е било информация в Германия за това как ще се провеждат изборите. За преференциалното гласуване и т.н. От всичките 200 и нещо човека, на които обясних как да гласуват, едва 10 знаеха как да го направят и то те бяха го научили от блога ми (без майтап). Това може да е повлияло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.