Риба след Никулден

риба, никулден, фризер, алкохол, рецепта

Знам, че Никулден мина и някак няма май много смисъл да се пускат рецепти post factum. Рецептата си е рецепта обаче. Спазихме традицията и сготвихме риба за празника. Стана късно вечерта, не знаех какво ще направя и не ми се снимаше резултата. А и това не е съвсем рецепта, а по-точно напътствие. Филетата ги размразих добре и ги осолих леко от двете страни. Полях добре тава със зехтин и добавих малко дафинов лист. Наредих рибата (може да се допира) и поръсих с малко бял пипер,шарена сол и повечко черен. Накрая полях с две супени лъжици бяло вино – силванер в този случай. Не знам защо, но напоследък съм решил да експериментирам с алкохол в храната. Няма връзка с 5-те бутилки във фризера горе. Това, което забравих беше да покрия тавата с алуминиево фолио, за да се запази влагата в месото и тази част, която е над течност да не изсъхне. Независимо от това, дафиновия лист, белия пипер и виното попиха прекрасно и рибата стана доста вкусна и крехка. Тъй като са ми останали още половин килограм, мисля че тези дни ще я сготвя отново и ще пусна снимка пак тук.

Впрочем, някой има ли представа каква е тази риба въобще. Знам, че е морска и е от Северно море, но не намирам превод на български никъде. Казва се seelach на немски и мисля, че е сьомга, но не съм сигурен. Забавно е, защото тук като риба основно това ям. Продават я на дълбоко замразени филета в пакети по килограм. Има и по-скъпа разновидност, за който дават гаранция, че при лова не са били наранявани делфини и други морски обитатели. Мисля, че е с около 30 до 60 цента повече.

Впрочем това горе е фризера ми. Вижда се рибата и „избата“. Ракията, уискито и водката се охлаждат до толкова, че после текат като рядък сироп и въобще не ми се налага да използвам лед, който само ги разрежда. Мислех си да охлаждам направо чашите за уиски там, но не ми разреши шефа.

14 коментара

  1. Вариантите за вида риба, която си сготвил (понеже питаш) са два:
    http://riba.blog.bg/hobi/2009/08/25/morski-ezik.385875
    или другият вид на български е т. нар. морска пъстърва. Ти твърдиш, че е вид сьомга, което автоматично я поставя по-близо семейството на пъстървовите, отколкото до първия вид, който предложих. Този вид се въди повече из северните географски ширини. Другият вариант – морският език е риба, която живее повече в южните морета. В Черно море има един подобен и известен вид – калканът. Смятам, че си прав – по-близо е до сьомгата…

  2. Не знам каква е, но определено не прилича на сьомга. По-скоро е нещо от рода на хека. Нямам претенции да съм специалист и по вината, ама бяло каберне…!? Иначе поздравления за питиетата във фризера – наистина е грехота да се разреждат!

  3. На мен също не ми прилича на филе сьомга. Но какво пък, хекът е също вкусна риба. Особено по начина, по който си я приготвил. Наистина в студеното време не е здравословно да се пие разреден концентрат. Затова е правилно да се съхранява във фризера.

  4. @Георги Младенов – не съм сигурен дали е сьомга – само предполагам. Пъстърва ми се струва по-вероятно да е. Трябва да се разровя още.

    @Иво – мале срам – не знам как реших, че е каберне. Сигурно съм си мислел за това докато съм писал, защото имам една бутилка в барчето дето й се каня от доста време. Всъщност пазя и два асеновградски мавруда от ’97 дето само им чакам повод. Както и да е – в случая използвам силванер – сорт типичен за Австрия и Германия. От вината тук това най ми харесва. В Германия като цяло добре са си развили белите вина. Червени не съм пробвал даже. Не знам дали имат въобще.

    @Жани – Абе студено, топло – скапва си се вкуса пак като сложиш лед вътре. Пробвал съм и с ония топчета дето охлаждат, но не разреждат, но ми е гадно. Затова във фризера най-добре. Хубаво е обаче да са в стъклени бутилки, защото се изстудява по-добре и като се извади на масата не изстива веднага. А и получаваш бонус като извадиш бутилката да стане веднага матова. Красота.

  5. @Комитата – а иначе сельодката и тук я продават, но в руския магазин. Добра е за мезе с водка, но не знам защо все маринована я намирам. Забелязах, че ядат и доста пушена риба. На мен обаче не ми понася.

  6. @Комитата – не съм рибар, а и не ям толкова често риба. Ако я видя цяла няколко пъти ще започвам да я познавам, но тук само на филета я купуваме. Малко се получава като децата, които не са виждали живо пиле и си мислят, че се раждат като бройлери.

  7. @Боян Юруков – И с още чувство за хумор, понеже днес е 8 декември и си е студентски празник, ти желая, по възможност, в зависимост от дейностите ти през деня, да намериш малко време за веселба. Като поздрав ти изпращам линк от клипче на студенти, „опитали“ програмата „Еразмус“ и моята голяма и дълбока любов – Хайделбергския университет – http://www.youtube.com/watch?v=5FOqd7heU_c&NR=1.

    GAUDEAMUS IGITUR, JUVENES CUM SUMUS!

  8. С извинение за грешката, няма как да я редактирам –
    GAUDEAMUS IGITUR, JUVENES DUM SUMUS!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.