Интервю с Росен Петров

n1482394460_49384_8203

Снощи реших да направя своеобразно интервю с Росен Петров. Използвах Facebook като платформа. Сведох въпросите до 10. Това са все неща, които ме занимават мен лично, Росен Петров ми е интересен като личност и ми беше интересно какво мисли той по тях.

Как и къде прекарахте Нова Година?

    Прекарах Нова Година в Турция, Анталия.

Как решихте да влезете във Facebook?

    Накара ме един приятел – Николай се казва. Той разбира от интернет, компютри и всичко свързано с това. Аз съм тотално зле в тази област.

Имате над 600 добавени приятели там. Колко от тях познавате?

    Познавам сигурно около 10 процента, може и малко повече.

За какво използвате тази социална мрежа?

    Еми де да знам… интересно ми е просто. Някаква нова среда от хора. Аз съм много любопитен.


Има ли някаква лична цел във форума на mediatime.bg и ако да, каква е тя?

    Нямам лична цел, това ей така за забавление. Не мое, а на хора, които ценя.

Как се вписва интернет пространството в бъдещите ви планове?

    Интернет променя света на медиите, на общуването, както нищо друго до сега. Интернет е лесно, лично и безлично. Телевизията също е лесен инструмент за общуване, но ти не си активен участник в нея, чакаш да видиш какво ще ти дадат. Както се казва „квот дадат“. А в интернет ти си активен, това че може да се скриеш зад никнейм, да създадеш „фалшива“ самоличност е забавно, кара хората да мечтаят и да се освобождават. Но понякога е и доста опасно. Например – „форумния екстремизъм“. Според мен много скоро и в България ще се появят сериозни обществени движения на базата на интернет.

Във Facebook има много българи в чужбина. Говори се все повече за тяхното завръщане. Смятате ли, че трябва да се връщат на този етап?

    Въпроса с връщането е личен избор, ако смятат че в България ще се чувстват по-добре и ще успеят повече, тогава нека си идват. Ако не – да продължават битката си там. Всеки сам трябва да прецени. На някой му е провървяло, на друг не. Това не е политически или морален избор, а житейски. Човек може да патриот и на Южния полюс, ако се чувства като такъв.

Могат ли да помогнат те на България и с какво?

    Биха помогнали най-вече с манталитета си. У нас средата е малко изродена. Няма общи критерии. Ако се завърнат, им пожелавам да запазят новия си манталитет – ясни принципи, бачкане, отговорности, приоритети, личните си интереси – заплащане и кариера. Това е.

Има ли и каква е ролята на медиите и шоубизнеса в процеса на завръщането им?

    Ми медиите информират просто, създават понякога и илюзии, често истеризират нещата. Връщането е въпрос на здрав анализ и личен избор, а не това, какво си видял по телевизията или прочел в интернет или някой вестник.

Споделете някаква случайна мисъл.

    „Две смърти нямаме, а без една не можем“. Това е мисъл на полковник Борис Дрангов – изключителен български герой. Наскоро я открих и силно ме впечатли. Красиво е и жестоко. Пък и човекът, който я е казал, е загинал. Претворил я е на дело.

22 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: yurukov
  3. Pingback: Боян Юруков
  4. Тъпо интервю. Да ти падне Росен Петров на една разстояние и да му задаваш глупави въпроси е мноого тъпо. Не се прави на журналист.

  5. Иванов, хубаво е да четеш, преди да коментираш. Боян, ясно си казва, че интервюто е правено през фейсбук и че това са въпроси, които него лично го интересуват. Иначе ти пожелавам и ти да имаш възможност да интервюираш Росен Петров и да му зададеш „не толкова тъпи“ въпроси.

  6. Ще се съглася с Никола, плюс това не мисля, че е абсолютно задължително да задаваш „жълти“ въпроси от рода на: „Ама защо вече не сте в 7-8-ми?“ Да, интервюто е кратко и поради тази причина не е разгънат разговора изцяло, но за сметка на това има спазена смислена структура като за едно интервю. А и не всяко интервю ще се хареса на всеки, както не всяка книга се нрави на всеки, посегнал към нея…

  7. Както казаха Виктор и Никола, това са само неща, които аз исках да питам. Ако го бях срещнал във влака, пак това щях да питам. Що се отнася до журнализма, драги ми Иванов, тук никой няма претенции да е такъв. Разликата между това „интервю“ (за теб ще го сложа в кавички) и публикуване на чат разговор е, че от другата страна има публична личност. Пък и ако бях журналист щях да съм длъжен да го питам за т.н. „жълти неща“, които мен не ме интересуват, а и не мисля, че бих получил смислен отговор в такъв кратък формат.

    Благодаря за подкрепата на Калоян, Никола и Виктор. Това тук стана малко случайно, но ми хареса как се получи ще гледам да го направя пак, пък каквото стане.

  8. Браво! Интересно се е получило и ми бяха любопитни отговорите му въпросите, където си ти ангажиран и разсъждаваш по тях много : за вас, които учите навън и емигрантите.
    А той определено е интересна личност, и ако си чел някъде последното му интервю в Интро ще си се убедил в това допълнително. Ако не си и представлява интерес – кажи тук или ми прати съобщение в fb, ще ти сканирам страниците и ще ти ги пратя. Много е голямо и зверски интересно…

  9. Интервюто на Росен Петров в Интро можете да намерите и във форума на Медиа Тайм:

    (качено е като сканове, но се чете)

    Поздрави на всички! 🙂

  10. От мен получаваш първи линк в сайт, който е нов за нас.
    Можеш да го видиш на
    Интервюто е интересно.

  11. Бил е за размяна.Сега се чудя от къде да започне ремонта.Всяка идея е добре дошла, а Вие сте по идеите…Моята засега е да се добавят директни линкове.

  12. Благодаря! Никой не бяга от хубави идеи ! Важното е да сме полезни за всички ! Ако прецените пишете директно на мейла, който имате, че темата тук е интервюто с Росен Петров и май не е много удобно да има други коментари…

  13. Интересно интервю.Браво.От него може да научим и ти самият какъв си.Факта, че няма жълти въпроси е доста показателен.Факта, че няма стандартните въпроси за всеки един „журналист“ също.Мога да кажа, че ако пресата беше пълна с такива неща, сигурно пак щях да почна да си купувам вестници. Коментара на Иван Иванов няма да го обсъждам, той сам говори за себе си:)
    Успех и според мен няма да е лошо да направиш рубрика:
    „Моите интервюта“

  14. Браво!Лично на мен ми хареса много.Росен Петров е интересна личност и Боян е късметлия , че е общувал с такъв човек.Относно въпросите – еми интервюиращия това го интересува , той не е длъжен на никой и все повече започвам да се дразня от глупостта и завистта на някои хора , трябва да сме благодарни , че го е споделил , защото други индивиди правят пари от това.А това , че някои се интересуват от жълтите новини си има други начини и медии да се информира , и защо трябва да бъде клюката новина или дадена издънка на човек , крайно време е да се научим да ценим труда на хората в тази държава , споделящи своите идеи и виждания.И както повечето тук и аз бях любопитен за отговорите на Росен.Още веднъж БРАВО!

  15. @fen – Благодаря. В някои списания съм забелязвал подобни интервюта, в които няма „жълти въпроси“. Има доста журналисти, които искат да избягат от популизма, но медиите им не знаят как ще реагират читателите им и не искат да рискуват. Това е красивото на блоговете – аз пиша това, което аз смятам за правилно според това какъв съм аз. Ако хората го оценят, толкова по-добре.

    Що се отнася до категорията „Интервюта“, както е тръгнало ще се наложи да я направя. До пролетта имам намерение да направя ред интервюта свързани с евроизборите. Подробности ще пиша във Вторник. Като цяло трябва да преорганизирам категориите в блогът и отдавана се каня, но нямам идея как да ги направя.

    @Румен Иванов – Наистина въпросите ми бяха от уважение към работата му. Не го питах какви са бъдещите му планове, защото не бях сигурен, дали има конкретни такива. Както казах горе, въпросите бяха точно такива, каквито бих го попитал ако го срещна във влак и евентуално е в настроение да говори.

    Впрочем интересното тук е, че това интервю го взех преди седмица през Facebook. През последните 2 дни ми взеха 2-3 подобни интервюта по същия начин във връзка с виртуалния протест. Ето тук има едно от тях. Интересно ми е как се развиват нещата.

  16. Ето още едно интересно интервю с Росен. Това е подходящо за тези, които са търсили тук отговори на въпросите около старата му работа и бъдещите му планове:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.