Ау, скандализирани сме

Ключовата дума в българската политика е „скандал“. Днес скандала е, че Доган казал, че държи цялата власт. Всички сме скандализирани. Управляващите бягат от темата като опарени, а опозицията внимателно отговаря „Ама нали ви казахме“. Преди няколко години Доган пак направи такова изказване, но за обръчите от фирми. И какво стана? Нищо. Сега какво ще стане – ще си останем скандализирани за седмица и после ще ни стане интересно друго около изборите. В цялата паника дори ще пропуснем факта, че кортежа на Станишев е помлял кола в Благоевградско и обвинява потърпевшия, че правителството е направило много рисково изкупуване на облигации с пари които нямаме и че откакто тези са на власт, количеството произведена синтетична дрога се е увеличило поне 6 пъти!

Но какво друго правим освен да се възмущаваме? В коментари на този блог, някои пишат, че трябвало да „променим политическата си система, за да отстраним зловредните остатъци от социализма“. Глупости, ако питате мен. Не ни трябва промяна на политическата система, а работеща такава. Правилата и законите ги имаме. Трябва обществен контрол. Доган казал, че властта е в него. Ами вземете му я като не ви харесва! Защо не става ли? Защото тези, на които разчита му вярват. За тях думите му важат в пълна сила. Разчита на необразоваността и изолацията на юго-източните региони. Затова и в Германия се срещат наследници на български турци, които си мислят, че Кърджали е най-големия и богат град в България и е цвета на държавата. Или, че дори образовани български турци са убедени, че е нямало турско робство и кланета и всичко било заговор за затриване на турците. Или пък, че всички убеждават помаците, че не са българи.

Защо могат да го правят? Позволяваме им! Коя политическа партия е влязла в онези села и се е опитала да направи контакт с хората? Някой агитирал ли е? Естествено, че ще ги спрат и дори нападнат, но кой е пробвал? ДПС държи региона, защото турците си мислят, че нямат друг избор. Ами да им дадем! Единствените, които клатят дървото на етническия мир в България са ДПС, а Атака си мисли, че като удря с брадвата от другата страна, помага то да не падне. Не обвинявам българските турци за нищо. По стечение на обстоятелствата, те са част от България също толкова, колкото власите, каракачаните, помаците, циганите, арменците, евреите и кой знае още колко забравени етноси, които комунизма е претопил. Да израснеш без информация и постоянна пропаганда не е грях. Наш си е проблема, че не сме им дали другата гледна точка, при условие, че имаме и двете.

Но ние си оставаме със скандала и чакаме следващия. Интерес към проблемите с гласуването на българите в чужбина усетихме чак когато няколко ентусиасти започнаха да тръбят насам-натам – защото направиха скандал. Сега е интересно, но след месец никой няма да му е до това и нищо няма да се промени за следващите избори. Всички политици са „маскари“ – и в България, и в Германия, и във Франция, и в Щатите. Даже немците си имат аналогичен на нашия израз. За да сработи нещо обаче общественото ни внимание към проблемите трябва да е по-постоянно – поне докато се решат. Това е тайната на „Европата“.

Но дали ще стане всичко това? Ще стане – въпрос на време е. Номера е дали ще са няколко години или няколко десетки години. И първата стъпка е да спрем да се самосъжаляваме, защото това е най-дразнещото и непродуктивното в ситуацията. Българите сме били тъпи, мързеливи и нямало да се оправим. Интересно, че го казват точно тези, които отговарят на описанието. Тези българи, които аз познавам, въобще не са такива и работят за да се оправят нещата. Не защото са такива патриоти, а защото искат да си подредят собствения си дом и да живеят в него. Тях не ги интересуват скандали или кампании. Тези хора си имат памет, очаквания и критерии. И най-важното – изискват ги от отговорните лица. Така и трябва да бъде.

51 коментара

  1. Защо чак сега? Ето това се питам аз. И, защо се правят на ощипани нашите държавници, след като те са тези, които позволяват на Доган да си прави, каквото си иска.

  2. @fen – Правят се на ощипани, защото така изисква политическия етикет. На тях им е пределно ясно всичко това, което Доган каз,а. Номера е, че не се чувстват задължени да направят нещо по въпроса защото шефа (ние), не сме им го изискали. Ако на теб шефа ти прати мейл „Абе вземи изчисти вредните кадри от екипа ни, за да върви всичко по-леко.“ и знаеш, че после няма да ти го иска като изпълнена задача, ще го направиш ли или ще рискуваш мъмрене веднъж на 4 години?

  3. Много се дразня от популизма им. Вижте го този, той краде. Ама, нали вие му оставяте вратата отворена, после що той влязъл.
    Има хиляди въпроси, които никой не им задава. Например-защо не гласуваха закон, с който да се узакони гласуването за парламент само от граждани на държавата, които живеят минимум 6 месеца в България? Гласуваха такъв само за евроизборите. Би трябвало да е обратното, нали. Ами отговорът е ясен, защото ако го направят, Доган си отива от политиката. Политиката в България е мръсна работа.
    Колкото до мен, аз отговарям за екип от 20 човека. Винаги съм гледал да обръщам внимание на всички. И да взимам конкретни решения. Проблема при липсата на ефективност при даден човек, който работи в екип не е само в неговата лоша производителност. Той освен това влияе зле на останалите, които забелязвайки неговите проблеми остават с впечатлението за равнопоставеност на трудещия се и този, който не става за дадената работа. Има й още и още.

  4. Pingback: Боян Юруков
  5. браво, бояне! чудесна статия. дано тя да предизвика пасивните да гласуват. с всеки изминал ден получаваме все повече основания да оставим изборния си мързел и да отидем да гласуваме. аз поне съм решил – синята коалиция е по-малкото зло в момента, а и имат реален шанс да направят коалиция заедно с герберите. за да я има БЪЛГАРИЯ!!!

  6. @fen – виж, това за ограничаването на гласуването за парламент не ми харесва на мен. Искам да гласувам, защото ме е грижа за България и ще се върна, но от няколко години уча в Германия. Има повече българи из целия свят, отколкото в Турция. А и такова ограничение няма да промени вота на турците в юго-източната част на страната.

    @един от народа – Дано. Усещам, че на тези избори хората се интересуват повече и искат да променят нещо. Дано това не спре след изборите. После ще имаме повече работа.

  7. И соколите се налага да кацат! ( тук исках да сложа една снимка – една патка каца по човка върху лед). Нещо не се получава…. Надявам се да ме извините – пенсионер, блондин… нейсе. Но ще гласувам срещу Сергей, Доган, Симеон. ( Яаааааа…… СДС )

  8. @Тодор Станчев – Абе те да не вземат да го гръмнат тоя сокол, че после бая пера ще се разхвърчат и то не само негови. Само това ни трябва сега – мъртъв лидер на етническа партия. Сигурен съм, че на ония бойните умници от т.н. „Национална гвардия“ само това им е в главата. Само да не излиза от там, че ще стане лошо.

  9. Не, не става въпрос за отстрел. Просто патката прави заход за кацане, но теренът е хлъзгав…. Като бивш пилот на безмоторен самолет, мога да кажа, че това е лош разчет. В моя блог може да видите, че съм против насилието. Агресивните се издънват сами.

  10. Pingback: Monsignore Pierro M.
  11. Боян, аз все пак смятам, че няма нищо недемократично в това, само постоянно пребиваващите в България да могат да избират парламентарните лица. Как една баба в Турция ще има същите права на избор заедно с мен, като тя даже не знае къде се намираме на картата. Това е малко, като да имам право аз на глас за американски президент. Та аз нямам идея, какви са тези хора и за какво се борят. И не е вярно, че няма да се ограничат гласовете за ДПС така.

  12. @fen – А как ще различиш бабата в Турция от „някой си Юруков, няк’во студентче в Германия“? Убеден съм, ще се намерят хора, които да интерпретират нещата по този начин. Може би не познавам добре административната страна и може би има разлика между Боян и турската баба (в аспекта на административната интерпретация на постоянно пребиваващи в чужбина), но ми се струва, че мерки като тази за 6те месеца може да са правилни само на пръв поглед.

  13. Васил Светославов, к’во значи на пръв поглед. Двамата, Юруков и бабата са съпоставими в едно отношение-НЕ ЖИВЕЯТ ТУК. Никой не твърди, че са еднакви в друг аспект. Уважавам Боян и но не ми приписвайте неща, които не съм изрекъл. Нещата са много простички.Мисля, че нормално някой да плаща данъци, да гласува, да ….на място, където живее поне 6 месеца в годината. Ти би ли искал да плащаш целогодишно данъци например в Германия ако живееш само 2 месеца там? Как например гласуват хората живеещи навън. В 90% от случаите някой роднина им казва-Гласувай за този, много е готин. Мислиш ли, че половината в Щатите, които гласуват за Атака, знаят кой е Волен Сидеров. Сигурно и на картинка няма да го познаят. И сега искаш да ми кажеш, че това е нормално, нали.

  14. Бoяне, това, което си написал, до голяма степен се покрива с вижданията и действията на ПП Зелените. Как ти изглежда тази партия откъм Германия?

  15. @fen – Отнемането на правото или възможността на глас е много сериозно нещо и човек трябва да има сериозни основания за да го направи.А и не смятам, че по какъвто и да е начин би решило проблема с купуването на гласове и предрешения вот в малките села в Родопите и Кърджали. Така само ще се озлобят още повече хората. Щем или не щем, българските турци в Турция имат също толкова конституционни права, както нас и трябва да ги уважаваме. Начина е да ги убедим, че ДПС само им пречи или просто да осъдим Доган. И аз смятам, че тези хора не се чувстват българи и гласуват само за да направят Турция по-силна, но това не можеш да го обосновеш законово. Ако навремето комунистите не се бяха правили на биячи и по културен начин им бяха дали избора – българи или турци, сега нещата щяха да са много различни. Всъщност тук има много акота, така че да не почваме тази нишка.

  16. @Радо – Зелените са много по-силни в Германия и вярвам, че и в България ще стане така. Най-малкото при нас има много повече какво да се пази. Бих гласувал за тях, ако ми представят някаква цялостна програма за устойчиво развитие на индустрията, икономиката, образованието и здравеопазването, което да се вписва с сегашната им програма за екология. Не съм чак такъв еко-активист, за да дам гласа си за тях само с обещанието, че ще пазат природата, колкото и да ми се иска.

  17. Боян, Не става въпрос за отнемане, а за справедливост. Защо не казахте нищо такова, когато гласуваха закона за евроизборите. Или се оказва, че за едни избори може, а за други не. Как тогава евроизборите според теб бяха справедливи за турските граждани? Колкото до гласовете в Родопите, те са много малко, на фона на изборния туризъм. И да не забравяме, че тези хора живеят и се трудят тук. Това, че ги държат изкъсо, е друг проблем.

  18. Бояне, мерси за обратната връзка.

    Днес един от зелените философи се изказа по ReTV, че очакванията на българското общество от Зелените са много по-високи, отколкото очакванията на западно-европейците към техните зелени партии. Т.е., в по-враждебна среда, с неплатен труд и със съвсем скромно финансиране Зелените трябва да произведат по-мащабен и качествен политически продукт от западните си колеги. Сериозно и интересно предизвикателство, за което погледът отвън е доста полезен.

  19. Е тя политическата система е неработеща в този си вид точно затова много пъти съм писал тук, че имаме нужда от радикално нов политически модел! В този си вид (а тя вече не подлежи на кърпене) политическата ни система няма да стане „работеща“, както пишете тук „имаме нужда от работеща“

  20. Законите са само на хартия. Утвърдена е практиката, че не важат в еднаква сила за хората с пари и за простосмъртните.
    КОГАТО ГО НЯМА ПРИЗВАНИЯТ ДА СЛЕДИ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА – ЗАКОН НЯМА!

    Защо във властта има действащи ристи? Защо не се прилага закона за конфликт на интереси? Защо системно се нарушава закона за държавните поръчки и се облагодетелстват без конкурси определени кръгове?! Защо ЦИК си затваря очите за повтарящите се ЕГН-та в избирателните списъци? …

  21. @fen – Може би по време на европейски не се обадих, защото не ме засягаше пряко. Нали знаеш – ако калта не ти влезе в къщата не се чудиш откъде идва. Всяка държава си взима решенията за тези неща и в България може да го поставим на дискусия. В Холандия примерно е точно както казваш – ако не си в Холандия не можеш да гласуваш. С европейските го има и момента, че е малко трудно да се докаже, че не си бил в България. На мен примерно от две години никой никъде не ми е бил печат. [ Освен може би на морето по дискотеките 🙂 ]

    @Радо – наистина е така. Тук сякаш очакват от тях по-регулаторна роля в политиката. Смятам, че и в България това ще стане като излезем от порочния кръг на коалициите. Когато има една основна партия с твърда политика, малките партии с определен фокус влияят като регулатор в тяхната си сфера. Зелените тук примерно натискат яко за спиране на ядрената енергия и в някои моменти управляващите се съобразяват, най-малкото заради шума около темата. Еко-лобито в България ми се струва също толкова силно като в Германия и затова съм уверен, че постепенно и при нас така ще стане.

    @Daniel Denev – в думите ти проличава точно това, което и аз казах – системата не работи, защото не се спазват правилата и няма контрол. Защо обаче трябва да бутаме всичко и да започваме отначало. Много се говори за „нова политическа система“. Какво означава това въобще? Освен „промяна“ като идеологическа цел и способ за оправяне на ситуацията, някой има ли ясна представа какво да се направи, какви ще са последиците и колко време ще отнеме. Последното въобще не е за пренебрегване, защото на хората няма да им понесе нов преход. Затова аз смятам, че вместо да си сменяме инструментите в гаража на всеки 20 години (то май само ги пренареждаме, ама айде) да вземем да ги използваме правилно и да упражняваме добър контрол.

  22. Ами Бояне „какво значи ‘нова политическа система’ “ ще опишем в документ и поставим тук. Подобно нещо няма да е дело на един човек, като сме готови ще я предложим тук за обсъждане та да се чуят повече гласове по нея! Така е редно…

  23. Бояне, ядрената енергетика трябва да бъде направена по-сигурна и по-чиста но тя ще си остане! А какво ще напишеш тук за санкциите наложени на България във връзка с неприлагането на директивите свързани с ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ и НОВИТЕ АЛТЕРНАТИВНИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ! Хайде бе човек напиши нещо от типа МОНОПОЛИТЕ СРЕЩУ (ПРОТИВ) ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ

    Кои са те (монополите)? Къде са се „окопали“ и защо (и как) в България не допускат да се случи нещо нормално в енергетиката!?

  24. @Daniel Denev – Енергетиката е много сложна сцена и има много подводни камъни и течения, за които ние нормалните хора си нямаме и идея. Не съм специалист и не мога да коментирам там. Знам обаче, че навлизането на възобновимите източници поставят на картата много независими малки играчи, което обърква плановете на големите и може би е добре за крайния потребител.

    За да илюстрирам колко малко знаем за тези неща, ще кажа, че преди време говорих с един стари познат, който сега работи във Франция в голяма финансова къща. Разказа ми как от работата си научил за някакъв огромен консорциум, който не влиза никога в новините, но контролира почти всички находища на редки суровини в света. Става дума за метали, които не знаем за какво са, но без които цялата електроника, медицинска техника и въобще живота ни такъв какъвто е, няма да е възможен. Те контролират пряко или не пряко всичко и никой не гъква. И това не е тайна, а добре завоалиран факт добре познат в техните среди.

    Та ми се струва, че и с Доган е малко така – знаем, че контролира нещо, но тъй като политиците ги е страх да проверят какво точно контролира и кой е зад него, не правят нищо по въпроса. Блажено е невежеството. А и никой политик няма да тръгне да бърка политическата супа (освен ако му липсва лъжица разбира се), защото бог знае какво ще изплува и кой ще си отиде.

  25. Е те дори и в предизборната борба трябва да не се „хапят“ много, понеже после пък ще трябва партьори да си имат (като се формира правителство) , че пак тези дето довчера „противници“ били са, ще са им политически партньори, а той принципа се знай отдавна и един е – Всичко то се прави в името на властта …разбира се!

    Доган ще видим какво разпределял и ръководил… човек греши точно когато се самозабрави, а това е нашият час! Споко, … внимателно го наблюдаваме лидерът…

  26. @Daniel Denev – Аз имам намерение после следващите отрано да ги наблюдавам. Мисля си, че цялата мрежа ще го прави. По времето на Царя си казвах, че трябва да ги оставим на мира да си вършат работата, но ми дойде акъла. Трябва граждански контрол. А може и да е от това, че дойдох в Германия – не знам.

  27. Тъй, тъй – ще узреят и повечко хора, че е нужен граждански контрол. 😉

  28. @Боян Юруков – Само с наблюдение не става. Нужно е и действие, иначе си е воайорство! Погледнете в моя блог как Махатма Ганди, с едно „малко“ действие, задействува един гигантски процес. Погледнете там и определението на Ралф Дарендорф за класите. Много е точен! По-горе казваш, че не разбираш от енергетика, нормално е. Ненормалното е, че и в правителството не разбират. Само келепир и власт – за още келепир. Готови са и правнуците ни да направят заложници.

  29. @Тодор Станчев – ама аз не говоря за наблюдение, а за граждански контрол. Той включва осъзнаване на фактите, изграждане на активна позиция и действие по въпроса – все абстрактни термини, които звучат помпозно, но Зелените примерно прилагат доста успешно. Номера е да ги приложим и в другите сфери.

  30. На доста места съм бил по света. Манталитета ми е съвсем различен от това което е тук и немога да остана за дълго (точно по тази причина) Мисля си абсолютно същото Бояне за доизграждане на механизмите за граждански контрол над овластените от нас за времето на мандатите им! Владея доста езици и мисля, че съдържанието (или част от него) на блоговете трябва да е на чужди езици, а също така и да се кореспондира директно с Европейските институции. Тези безобразия у нас немогат да продължават повече! Понякога се питам как ли изглеждаме в очите на тези хора свкнали на морал и нравствени ценности, уреден живот и т.н.

    Какви механизми за граждански контрол предлагате и в кой закон да бъдат включени?

  31. Вижте програмата на ПП Зелените. Те са в момента единствената политическа партия, която се застъпва за повече граждански контрол. От другите партии в общи линии обясняват, че гражданите са глупави, не разбират и съответно не бива да им се дава възможност да взимат решения свободно.

    Всъщност Зелените предлагат на референдуми да се взимат решения на местно ниво, а за националните хората да имат право само на вето – т.е. да приемат или отхвърлят дадено решение на властите. Причината да не се предлага нещо повече е, че медиите не са свободни и лесно чрез национален референдум може да се прокара силно ощетяващо решение.

    Освен референдумите има и други интересни точки.

    А отгоре на това, партията планира няколко иновации, чрез които да овласти гражданите още повече по отношение на формирането на зелена политика.

  32. Е Тодоре, тя същността на Демокрацията не означава ли точно това, че гражданите упражняват властта через упълномощени!? Излиза, че в България това не работи, ЩОМ се налага да търсим други методи!

    Какво ще кажете да се отмени свободният мандат (отвореният, при който гласуват само по съвест и не носят отговорност пред никого) и да се въведе императивният мандат (задължителният, при който ако избралите ги не са доволни ги отзовававт и си изпращат в парламента нов който ще им върши това за което са го избрали), към това да се допълни и намаляване на броя на представителите, а също така и да им се ограничи имунитета само до функционален (за да отговарят по-лесно пред закона), да се изхвърлят от властта действащите юристи (имат връзка с мутрите защото професията им е такава-защитават ги всеки ден), да започне да се прилага закона за конфликт на интереси, да се прилага строго закона за държавните поръчки (в момента сичко се прави без конкурс, а искаме звук от щракване на белезници), да се намали размера на таксите за услугите на гражданската администрация (в момента те надхвърлят себестойността на извършваната услуга), да се въведе анулиране на избори ако се установи при одита харчене за избори повече от декларираното в партийната каса, … … …

  33. Защо закона е такъв, процедурата за предизвикване на референдум е такава, че ги прави почни невъзможни!?

    Кога ще знаем резултатите от одитите на партиите? Какви пари (и откъде взети) са харчили преди, по време и след изборите? Защо няма прозрачност на финансирането на партиите у нас? И нека не ми излизат с номера за баанковата тайна понеже съм се меракландисал да разбера кои политици с кои кредитодаващи банки на кои облажодетелствани биснеси СА СВЪРЗАНИ???

    Твърде любопитна ми е нещо връзката: политик – банка – бизнесмен 😉

  34. @Daniel Denev – Тъй де, точно това означава! Да, ама у нас, при пропорционални листи, дапутаци напускат групи, стават „незамисими“, отиват в други групи! А съвестта е абстрактна, не мога да я „разпечатам“, че да видя, дали е гласувал „по съвест“. Затова – тотален бойкот на очакванията им! Те вещаят, че няма да гласуваме – ние трябва да гласуваме. Те искат да ги търсим, молим – ние трябва да се справяме без тях. Махатма Ганди е започнал с шепа сол…

  35. Точно така Тодоре! Абсолютно! След като държавата може без нас и ние можем сами да се оправяме, но на изборите със сигурност ще гласуваме и ще си покажем какво мислим за тях oio

  36. @Daniel Denev – Е, тук ти е грешката. Държавата не може без нас! Още повече, че държавата е правно понятие. Тя се представлява ( и употребява ) от депутаци, министри, чиновници – много от тях нямат и 1 ден трудов стаж, където да носят отговорност за действията си. Ние сме им нужници, без нас не могат!!!! Ние трябва да престанем да им даваме легитимност, трябва да ги игнорираме!!! Те не могат да съществуват в празно пространство.

  37. Охлюва Ахмед Доган че държи властта от години, се знае, дори и аз преди да напусна България преди 10 години, знаех за далаверите между тогавашният премиер Костов ( преди е бил министър на транспорта, много яки далавери тогава) и Охлювът. Бил е осъден за някакъв атентат в влак на 10 години затвор, при демокрацията амнистиран. Охлюва май има връзки, и то сериозни, сред съдиите. По-добре приятел със съдия, отколкото с полицай. Сетете се сами защо. Чудно ми е, дали е правил свирки Охлюва, има хубава уста и езика му доста се движи …

  38. Не само, че го амнистираха, ами даже плоча вдигнаха на останалите му ортаци… Или нещо от този сорт бях чел из интернет…

  39. @Васил Светославов – Проблемът не е ( само ) в Доган. Проблемът е в тоталната подмяна на понятията. ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА власт трябва да ИЗПЪЛНЯВА ЗАКОНА! Не „АЗ“ да определя, дава, разпределя, а да ИЗПЪЛНЯВА! И да бъде наказан, когато нарушава ЗАКОНА. Другото е ПРОИЗВОЛ.

  40. ВИДЕОТО С ДОГАН

    http://frognews.bg/news_13111/Dogan_Vlastta_e_v_moito_litse!_Daite_mi_vlast!_Az_razpredeliam_evrofondovete!/

    Момчета и момичета, той беше член на терористична организация по живково време! Млади сте и не помните. Дело на тази терористична организация не беше само бомбата във влака (вагона с майки и деца), а и атентата в пощата на Горна Оряховица и мн.др Учуден съм да ви кажа че този „човек“ изобщо е между живите (предвид на това, че тогава смъртното наказание в България си го имаше)

  41. Дявол да го вземе, чета им на всички програмите (дръпнах си ги на пе-де-ефи) и само високопарни фрази.. никъде го няма първо това, второ,… кой, какво, кога, къде, как и защо? и най вече как ще носи отговорност за свършено и несвършено!!! Нито една конкретна дума, НИТО ЕДИН ПОЕТ АНГАЖИМЕНТ! А НЕ ВСИЧКИ СА МАСКАРИ ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО ГИ ПОЗНАВАМ ЛИЧНО (и експертите им също)

    1. Как ще намалят бедността и глада в България? – нищо!
    2. Как ще върнат учениците в училище – никаква идея!
    3. Механизми за равенство на половете – НИКАКВИ!
    4. Намаляване на детската смъртност – дори това не е опоменато!
    5. Подобряване на здравеопазването- там се работи тъкмо в обратната посока и са още по-безидейни в програмите си!
    6. Борба с болестите на века – то инсулин няма за друго като СПИН да не пиша…
    7. Опазването на околната среда? – нищо не пише конкретно в програмите им а се вършат безумия (тук пък с това презастрояване…)
    8. По въпроса за сътрудничеството за развитие? – никоя партия не е заложила начините за връщане на доверието в България… понеже никой не си партнира с мафиотска държава

  42. 9. Стимулиране на раждаемостта и пенсионната реформа?- нищо не пише!
    10. Енергийната ефективност и енергийната независимост? – абстрактни описания
    11. Борба с корупцията и потърсване на сметка на провинилите се от досегашните управления? – нито дума!
    12. Икономическата платформа на партиите – пригледах я, но пък не съм специалист там- нищо не резбрах!
    13. За предстоящата газова криза? – дори не се и замислят!

  43. Относно програмите на партиите и техните платформи… имам един конкретен въпрос:

    Кой ще се ангажира със следните:

    1. Да намалят бедността и глада в България?
    2. Радикална реформа в образованието и изработване на дългосрочна стратегия.
    3. Изработване на механизми гарантиращ равенство на половете в България.
    4. Намаляване на детската смъртност.
    5. Здравна реформа.
    6. Борба с болестите на века (СПИН и др.) Нов закон за трансплантациите!
    7. Опазването на околната среда!
    8. По въпроса за сътрудничеството за развитие? в България… понеже никой не си партнира с мафиотска държава
    9. Стимулиране на раждаемостта и провеждане на пенсионна реформа.
    10. Изработване на дългосрочна енергийна стратегия.
    11. Борба с корупцията и разследване на злоупотребите на тройната коалиция.
    12. Спешна актуализация на бюджета?
    13. Изработване мерки за справяне на предстоящата газова криза.
    14. Ново изборно законодателство с улесняване на референдумите като акт на пряката демокрация.
    15. Намаляване броя на депутатите, тяхното възнаграждение и решаване веднъж завинаги въпроса с гласуването с чужди карти.
    16. Въвеждане на задължителен мандат за депутатите и ограничаване на имунитета им до функционален.
    17. Започване прилагането на закона за конфликт на интереси.
    18. По строги санкции при нарушаване на закона за държавните поръчки.
    19. Въвеждане на временен протекционизъм за земеделците ни, регистриране на местни продукти в европейската комисия като запазени марки, зорко следене за стоките на пазара и това дали отговарят на европейските критерии, и намаляване на таксите и данъците както и на осигурителната тежест за работодателите.
    20. Обезпечаване прозрачност при финансирането на партиите.

  44. Кой от политиците ни ще се ангажира със следните:
    /Нахвърляните точки ще бъдат разпратени до всички партийни централи, преведени и на чужди езици и публикувани/

    1. Да намалят бедността и глада в България.

    2. Реформа в образованието и изработване на дългосрочна стратегия. (Бележка: Край на експериментите с деца!

    Стратегията е нужна за да се следва и от правителствата след 2013г.) ДА СЕ НАПРАВЯТ УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ

    ОТГОВАРЯЩИ НА ТЪРСЕНЕТО НА ПАЗАРА НА ТРУДА! В противен случай младите търсят ОЩЕ след гимназия обучение в

    чужбина и по добри икономически възможности ТАМ, като остават да работят на чужди държави!

    3. Изработване на механизми гарантиращ равенство на половете в България. Толерантност към Гейовете

    3.1 Борба с трафика на хора!!! Формиране на правилна обществена нагласа към жертвите! Да се вземат мерки по

    отношение ражданията в гърция което си е трафик на деца от младите ромки. След като роди, младото ромско момиче

    се изпраща да проституира в съседен гръдски град!

    3.2 Борба с трафика на наркотици (Бележка: СЪЩЕСТВУВА ПРЯКА ВРЪЗКА С 3.1 защото сводниците създават наркотична

    зависимост в момичетата)

    4. Намаляване на детската смъртност.

    5. Здравна реформа.

    5. Борба с болестите на века (СПИН, наркоманиите и др.)

    5.1 Нов закон за трансплантациите и присаждането на органи!

    5.2 Да се въведе прозрачност в дейността на здравната каса!

    (Бележка: Достъп през интернет доразмера на вноските които има до момента на свое име и какъв пакет здравни

    услуги може да ползва срещу тях: например от 100 единици 80 са за издръжка на ведомството, 20 се натрупват и

    ако не боледувам 10 години, да имам резерв за лечение. Да мога да прехвърлям на други част или цялата си

    оставаща сума или бонове. Да може да се наследява. Също и с пенсиите. Какво става ако човек почине или загине

    малко след пенсиониране. Къде са парите. Какво става с тях???)

    6. Опазването на околната среда!

    7. По въпроса за сътрудничеството за развитие? в България… понеже никой не си партнира с мафиотска държава

    8. Стимулиране на раждаемостта и провеждане на пенсионна реформа.

    9. Изработване на дългосрочна енергийна стратегия.

    10. Борба с корупцията и разследване на злоупотребите на тройната коалиция.

    11. Спешна актуализация на бюджета.

    12. Изработване мерки за справяне на предстоящата газова криза.

    – Относно изборното законодателство:

    13. Ново изборно законодателство с улесняване на референдумите като акт на пряката демокрация.

    14 Равни права при гласуване за сънародниците ни в чужбина! (Бележка: Голяма част от сънародниците ни не са

    обхванати като електорат просто защото са в чужбина! Предлагам: Въвеждане на задължително ПЛАТЕНО гласуване и

    гласуване по ИНТЕРНЕТ от спезиални зали в чужбина с биометрия и цифров подпис, а също така и с посредством

    SMS-си.)

    14.1 Заково изискване кандидат-депутатите да не са осъждани или следствени за каквото и да било, независимо

    дали са оправдани.

    14.2 Въвеждане на образователен ценз- задължително висше образование за кандидат-депутатите;

    14.3 Психически преглед преди да се приемат документите за регистрация на кандидатите за народни представители

    14.4 Депутатите да бъдат издигани на териториален принцип (Бележка: Без! политически парашутизъм – не може

    роден и живял през цялото време в София, да е депутат от гр. Вт)

    14.5 Премахване на двойното гражданство! (Бележка: Или си Българин или не си!)

    14.6 Обезпечаване прозрачност при финансирането на партиите. (Бележка: Връзката Политик-Банка-Бизнесмен)

    – Относно работата на народното събрание:

    14.6 Борба с явлението: „Гласуване с чужди карти“ посредством използване на биометрични сензори в системата за

    гласуване в народното събрание!

    14.7 При повече от 10 отсъствия от заседания да се самоизключва депутата

    14.8 Разпределението на Всички еврофондове да се утвърждава на специални заседания на НС с поне 75% болшинство.

    15. Намаляване броя на народните представители, тяхното възнаграждение и решаване веднъж завинаги въпроса с

    гласуването с чужди карти.

    16. Въвеждане на задължителен мандат за депутатите и ограничаване на имунитета им до функционален.

    17. Започване прилагането на закона за конфликт на интереси.

    18. По строги санкции при нарушаване на закона за държавните поръчки.

    19. Въвеждане на временен протекционизъм за земеделските ни стопани

    19.1 Регистриране на местни продукти (боба и др.) в Европейската Комисия като запазени марки.

    19.2 Зорко следене за вносните хранителни стоки на нашия пазар и това дали отговарят на европейските критерии

    19.3 Намаляване на таксите в държавната администрация (не отговарят на себестойността на услугата – труд и

    материали и време)

    19.4 Намаляване на данъчната и осигурителната тежест за работодателите.

    – Относно осигурителната система:

    20. Премахване на СОЛИДАРНАТА осигурителна система в здравеопазването и пенсионното осигуряване! (Бележка:

    Неприемлив е принципа: “ОТ ВСЕКИГО СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ВСЕКИГО СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ”) Защо електорат на БСП

    са застарели хора лъгани че пенсиите им ще намалеят и как БСП „Държи пенсиите“ в ръцете си! Може би, чрез тази

    солидарна система!? НПРИЕМЛИВО Е ЕДНА ЦЯЛА ПАРТИЯ ДА СЕ Е СРАСТНАЛА ЧРЕЗ ПЕНСИОННАТА СИСТАМА С ДЪРЖАВАТА И ДА Е

    ВЕЧНО АБОНИРАНА ЗА ВЛАСТТА ПО ТОЗИ НАЧИН!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.