Снимка на кораба „Илинден“ на Охридското езеро

IMG_2916

Преди около месец бях на Охридското езеро и много исках да се кача на някой от тези кораби. Като се замисля, че можеше още тогава да потънe.

Дневник: Кораб с български туристи потъна в Охридското езеро, жертвите са над 17
БТВ: Туристически кораб потъна в Охридското езеро, най-малко шестима загинаха
Darik: Най-малко 13 българи са се удавили при потъването на кораб в Охридското езеро

IMG_2924

Ето снимките в по-голям размер във Flickr тук и тук.

18 коментара

  1. Pingback: Sabina Panayotova
  2. Pingback: saaabina
  3. Pingback: Sabina
  4. Pingback: Боян Юруков
  5. Pingback: Sabina
  6. Pingback: Боян Юруков
  7. ми то на този принцип, не се качвай на самолет – аз съм виждал самолети, които после са паднали, но това не значи, че ако се бях качил на тях и аз щях да падна. или че няма да пътувам през същото летище. или на същия модел самолет. или на същата дата, или… незнам още кво. аман от апокалиптични разкази/нагласи/намеци. нищо лично.

  8. @Георги Тодоров – виж, преди две години се качих на една атракция на фестивал в Германия – стоманена топка, която се изстрелва от едни ластици на 50 метра височина. Усещането беше невероятно. Няколко дни по-късно на друг фестивал същата топка излетяла във въздуха, защото въжетата са се скъсали. Естествено двамата пътници едвам са ги разпознали.

    Казвам ти го, защото в такива случаи човек се замисля, че той можеше да е там и да му се случи същото нещо. Това въобще не значи, че няма да се качвам на корабчета по Охридското езеро или пък, че няма да го посещавам. Просто трагедията ме навежда на разни мисли.

  9. Такива трагедии се случват и ще се случват. Бог да прости починалите. Докато сме в условия на пазарна икономика и тежка конкуренция – няма как да се предотвратят такива трагедии. Гледайте напред – живота продължава. Аз ще ходя в Охрид на 16ти този месец.

  10. На мен ми хареса адекватната реакция на управлението. Много бързо се организираха и помогнаха. Такива реакции наистина ще има винаги, но въпроса е да има контрол дали се спазват правилата. Иначе като нищо и по нашето черноморие ще потъне някой кораб. А като се замисля всъщност – колко хора си отиват заради джетовете по морето? Разликата обаче е, че не се случва наведнъж и властите нямат стимул да действат по въпроса.

    Сега в Македония сигурно ще видим масови проверки на лодките и другите забавления и извинителни писма и доклади към България. Последното ми се струва, че ще последва, защото българите сме по-голямата част от туристите им и подобни случаи може да предизвикат отлив.

  11. Проблемът е в първичното мислене на хората и е подпомогнато от икономическия модел на консуматорското общество.

    Ще започна отдалече – мнозинството от хората отиват в евтините магазини и търсят евтина и съответно по-некачествена стока (занижената цена задължително води и до спад в качеството – неизбежно е). Това се отразява и на качествените стоки – те рано или късно се принуждават да свалят цената. Така бавно, но сигурно се достига до там, че ядем тибеширено сирене. Това е естествения ход на пазарната икономика. Така е и в случая с лодките – закупуването на нови лодки вдига цените. Вдигайки цените Охрид става неконкурентноспособен. Значи са вдигнати разходите и са намалели приходите – никой бизнес не желае това.

    Всичко се корени, както казах, н икономическия модел. Така се получава при пазарна икономика и капитализъм. Там конкуренцията се бори за територия и обикновено на преден план изплуват некачествените и евтини стоки. Така света се заля с „китайски боклуци“. Така и по-бедните държави като Македония се принуждават да ни возят със стари корабчета. Така ние се принуждаваме да возим туристи със стари автобуси (Бака Джика, Лим, и т.н.). Така ядем боклуци, изхвърляме боклуци и живеем в боклуци.

    Всички тези изброени проблеми ги има, ще се задълбочават и ще стават все повече и повече. Напрежението от преразхода на ресурс рано или късно избива, защото расте неконтролируемо.

    Решението е точно това, което каза Боян – засилен държавен контрол. Какво обаче означава „засилен контрол“ над бизнеса от страна на държавата? Ами това означава връщане назад към планова икономика. При идеалния капитализъм единствената роля на държавата е да събира данъци. Колкото повече контрол и норми упражнява тя – толкова повече централизира пазара. Централизирания пазар пък води до по-нисък икономически разтеж, а от там и изоставане в конкуренцията между държавите.

    Решението ли? Ами те според мен са две:

    1. Международна воля за балансиране на световната икономика и общо затягане на контрола над бизнеса от всички държави едновременно. Това е изключително амбициозно и граничи с абсурдно за момента. Обикновено такива неща се случват само при попадане в наистина тежки кризи. Тоест не един кораб да потъне, а цял флот…

    2. Промяна на манталитета на консуматорите. Масов отказ от купуване на некачествени продукти и създаване на т.нар. републикански контрол над бизнеса.

    Второто означава само едно – образование. Нещо, което бизнеса няма да спонсорира, а напротив – той няма изгода от него. Ще дам един пример – дядо ми беше немец. Отидохме му на гости в Оберхаузен през 1992г. Тогава бяхме впечатлени от супермаркетите – нещо невиждано за България по онова време. Естествено като по-бедни източноевропейци – ходихме в евтините хипермаркети. Наричаха се „ALDI“ доколкото помня – правете аналогия например със сегашния „Kaufland“ у нас. Тогава бегло помня, но баща ми припомни, че дядо ми категорично отказваше да влезе в нас в тази верига магазини! Думите му са били:

    – Но това са магазини за бедните! Ако съседите ме видят ще ми излезе име!

    Действително стоките в двата съседни хипермаркета бяха едни и същи, но в единия беше по-скъпо. Ние си мислихме, че е абсурдно да пазаруваме кашкавал с 15% по-скъпо само заради името на магазина.

    Да, но сега си давам сметка, че именно тези наши действия като конкуматори водят до непрекъснато занижаване на общото качество на услуги и продукти. Младите германци също нямат това образование. Изобщо проблемът е световен и е образователен…

  12. Аз съм се возил на „Илинден“ на 03.05.2008 година ! Бях в долната- затворената част на корабчето . Когато някой горе на палубата преминеше отляво на дясно или обратно по палубата корабчето се накланяше . Аз и още двама мъже , които бяхме долу преминавахме на обратната страна за да се изправи . През цялото време имах чувството че всеки момент ще се обърне !
    „Илинден“ и тогава беше претоварен според мен – имаше седнали и на масите по средата между пейките .Това рано или късно щеше да се случи . Лошото е че се е случило на възрастни хора които не могат да плуват .
    Мир на праха им !
    В BTV „Аз репортерът“ в раздела „снимки от зрители“ публикуваха три мои снимки .
    http://www.btv.bg/videos/users_matter.pcgi

  13. Преди години родителите ми ме заведоха в Охрид и съм плавала с този кораб. На малка разходчица. Направи ми впечатление, че всиките корабчета бяха толкова порутени. Някои бяха дори по-стари от Илинден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.