Българското блогърско участие в новия Th!nk

banner_180x150 Дойде и вторият рунд в състезанието „Th!nk about it“ организирано от EJC. Отново 81 блогъра от цяла Европа ще се съберат на едно място и ще пишат по новата тема – промените в климата. Към тях ще се присъединят гости от Индия, САЩ, Китай и Бразилия – основните играчи в срещата на върха, която ще се проведе в Копенхаген през Декември.

След 4 дни няколко български блогъра ще пристигнат в Копенхаген за двудневна блогърска среща. Макар и темата да е различна, надали ще се различава по същество от тази, която ние посетихме през Януари. Единствено кръгът от хора ще е по-широк, а културите, с които ще се сблъскат ще са много повече. Съдейки по новите регистрации в социалната мрежа на Th!nk, на събитието ще присъстват хора от цял свят. Съдейки по предишния кръг, почти никой от тях няма да живее в собствената си държава (било то заради учение или работа) и ще говори поне още два езика. По-международно от това няма накъде.

Кои са тези българи? От профилите в социалната мрежа открих няколко нови регистрации. Доколкото знам Алекс и Христо няма да участват, а останалите българи, регистрирани за ЕС-дискусиите нямат активност от Май. Затова свеждам списъка до тези 3:

IMG_4894 Вихър Георгиев – учи „Европеистика“ в СУ има два блога на темата – на български и на английски. Профилът му в Th!nk е тук.

boikoborisovcopy Люси Сетиян – редактор е в AzCheta, ArmenGenocide.org, Труд и 24 Часа. Online журналистка с две думи. В Th!nk има по равно блогъри и млади журналисти, а и напоследък журнализмът заприлича все повече на блогърство. Или май беше обратното… Както и да е – ето го блога й, Twitter, профила в Th!nk и първата й статия там за замърсяването.

Mariya_Vasileva Мария Василева – добре позната ни блогърка. Основния й блог е Галерия на усмивките, а наскоро е започнала блог за образованието Re:thinking Education. Очаквам също интересни неща от теб. Ето профилите й във Facebook и Th!nk.


Въобще интересна група от хора. Ако получа още инфо или линове за тях ще го добавя тук. Сега разбрах, че някои от горните може би не са приети или са решили да не ходят. Точния списък ще го знаем след седмица.

Сигурно някои от тях нямат опит в блогването или са писали на съвсем различни теми и езици. Това е забавното на такива инициативи – да те вкарат в различна среда, която предразполага невероятно към креативност и активност. Предлагам да следим какво ще напишат те, какво и всички останали, в Th!nk блога и да поддържаме активна дискусия, защото темата е важна и всеки може да научи нещо.

Ето трейлъра на откриването в Копенхаген:

52 коментара

  1. Pingback: yurukov
  2. Аз ли нещо съм изостанала или… познавам само Илия от всички изброени. А и май съм чувала за Ива Тихолова, ама не съм сигурна…

  3. Мерси за представянето, пропусна най-амбициозния ми личен и обществен проект. ArmenGenocide.org До скорошни онлайн срещи.

  4. Уоу, солидна група! Познавам много отблизо Люси, прилично добре познавам Мария (даже бяхме заедно на последния 8-ми декември) и Илия, а Вихър има уникален блог за европейско право. Сигурен съм, че и останалите са classy. Имаме супергрупа, пак ще оберем наградите 🙂

  5. @Събина – Аз повече съм чувал, но не е задължително. Нещо което научих за евро-политиката е, че тези, които се касират в Брюксел почти винаги за безизвестни в страните си. При блогърите в нещо подобно. Не е задължително да познаваш някой блогър или въобще някой да е блогър, за да се окаже, че ще пише много добре за климата на английски. Впрочем не го обяснявам това на теб, защото ти си го знаеш, а на тези дето ще се съгласят с коментара ти.

    @Люси Сетиян – вярно – ще го добавя и него.

    @Al-x4o – интересно ще стане. Видях този път, че са добавили доста блогъри от Азия и Америките. Културно ще е по-разнообразно от нашето. Дано да има и трети рунд, че да се пробвам за него. Сега ме е яд, че дори не кандидатствах за този, а сега се оказа, че ще имам време. Тъпо. То не се знае дали щяха да ме вземат де, но това е друг въпрос.

  6. @Боян Няма страшно, на следващото издание пак сме вътре 🙂 Аз кандидатствах и за това, но беше в последните дни и така и знаех, че няма да ме вземат пак. С Ицо беше същото полжение общо взето. Въпреки че той беше финалист в първия Th!nk, трябваше да му дадат да си защити позицията.

    Ще мачкаме, това е! Аз си имам любим участник (любима) и ще гласувам с по 6 звездички даже 🙂

  7. @Юруков,

    аз като блогър с чисто родни амбиции не следя какво „изнасяме“ като блог продукт! :Р

  8. @Al-x4o – ще видим следващия път. Тоя ще им дам едно online-PR рамо на нашите за да станем пак в топ 5 на посещения от България.

    @Събина – и аз по принцип съм така. Забелязах, че за английската аудитория се пише съвсем различно и то особено ако искаш да привлечеш внимание и да им разкажеш нещо конкретно. Просто друго се търси. Ако видиш какво съм писал в TH!NK – всичко ни е до болка познато в България, но в ЕС си нямат идея какво става при нас.

  9. Е, аз познавам двама участника лично! Това не ми пречи да пожелая успех на всички. Ще следя с интерес случващото се 🙂

  10. Аз там последно ти четох за ролята на Интернет в изборите и много ми хареса. Даже ми се видя, по-добро от повечето ти неща на бг, които съм чела.

  11. @Иван – на всички ще стискаме палци. Ще е яко, ако се заформи блогърска дискусия и в Th!nk блога, и в БГ блогосферата. Това 1. ще помогне на каузата и 2. ще помогне на нашия отбор.

    @Събина – там аудиторията беше друга, целта беше друга и се старех да пиша в друг стил. То си е до настроението, нали знаеш – като ти е кеф пишеш по един начин. Като пускаш нещо набързо, за да ти се разкара от главата – по друг. Всъщност и това не е гаранция, защото quickie-тата понякога излизат супер яки, но както и да е.

  12. В тоя ред на мисли, кой кога ще пристига там?Ако има някой на 19ти да пътува да ми цъкне.

  13. @Люси Сетиян – във Facebook групата и събитието може да се разберете и с останалите блогъри за кафе/бар първата вечер. На мен ми беше полезно преди. Доколкото разбрах ще имате среща от 20:00 вечерта. Дори някой да пристигне към 11 – пак отидете. Миналия път имаше хора до 1.

  14. Pingback: Боян Юруков
  15. @Боян: благодаря за представянето и подкрепата 🙂

    @Люси: аз и Вихър знам със сигурност, че ще пътуваме на 19-ти. Предполагам ще сме заедно 🙂

  16. Аз не знаех нищо за откриването и няма да ходя. Даже не помня кога се бях регистрирал в сайта, но може и седна да пиша като хората 😉

  17. Pingback: Боян Юруков
  18. Pingback: Боян Юруков
  19. @Господин И – За соц-мрежата е свободна и вътре човек може да пише каквото си иска. В официалния блог и състезанието обаче е друго – там се иска разрешение и т.н. Значи няма да ходиш. Жалко. Писах им да ми пратят пълния списък, че тук съм само на докатки.

  20. Така, до тук е ясно, че Мария, Люси, Вихър и Йорданка ще ходят. Ако наистина са 81 блогъра, нищо чудно да са отново 4-рима допуснатите от България. Питах едната организаторка и като ми отговори, че оставя само тях четиримата в списъка. С останалите ще се пробваме в 3-ри рунд.

  21. Ето събитието, което предхожда срещата на страните през декември; може да ти е полезно да се запознаеш с организаторите (или идеите им)

    Климат срещата е най голямото политическо събитие от разширяването на Европа. Очакванията на домакините са амбициозни ! Готвят се три години. Успех !

  22. @Боян, благодаря за представянето и за интереса ти към THINK2. За съжаление аз не съм сред избраните участници, за първите 3-ма, които си изброил зная със сигурност, че ще участват. Не зная кой точно ти е дал информация за мен, но аз не бях избрана.
    Запознах се с една част от участниците виртуално, това, което прави впечатление е, че тази път, за разлика от предната част на състезанието, участниците са предимно практикуващи журналисти. Ако не се лъжа голяма част от участниците в THINK1 бяха блогъри.

    Успех на българските участници, дано успеете да напишете интересни статии. Имате моята подкрепа, аз вероятно ще опитам да напиша 1-2 статии в community blog-a.

  23. @Йорданка – По съвет на организаторите прегледах соц-мрежата на TH!NK. От там изкарах горните имена. Изглежда наистина само четиримата дето ги пуснах тук ще участват. Ще изкачам потвърждение и ще оставя само тях в списъка. Иначе аз лично имам намерение да участвам в Livestream-а и да задавам въпроси. Ще е забавно.

  24. @Michel – Оставям тези, които ще участват. Сега знам със сигурност за четирима. Най-вероятно другите 4 не участват, но ще изчакам да съм сигурен.

  25. @Тодор Христов – браво на тези, които ще участват. Ще видим дали ще се получи добре. Първата инициатива беше доста успешна, но сега темата е по-обща и макар, че има точно определена цел и дата за край, критериите за успех са по-размити. При евро-изборите имахме мерило – дискусиите, гласувалите, темите, които се разискват, участията на блогърите и т.н. Сега може би ще останат дискусиите и посещаемостта на официалния блог. Все пак ще е добре и този път България да е в топ 5 на посетителите.

  26. yurukov, аз кандидатствах, ама не ме избраха.

    „Hereby we have to inform you that you have not been selected for participation in the launch event or in the competition itself.“ и т.н.

    🙂 Регнат съм като юзър, което не значи задължително, че съм блогър. Мога ли да те помоля да изтриеш връзката към .blog.bg заедно с името. Предпочитам да няма директна връзка в най-посещавания блогърски сайт:)

  27. Сведохме участниците до тези тримата. На сайта на инициативата може да следите откриването на живо. Там са и профилите им във Facebook и Twitter.

  28. Гледах днес част от Livestream-а, първи впечатления – доста добра организация. Изненадах се от въпроси на участник дали може да пише статии на руски. Предполагах, че организаторите по някакъв начин би следвало да проучват нивото на онглийски на участниците въпреки наличието на редактори.

  29. @Yordanka – за жалост много ми забиваше на мен стройма и не можах да видя много. Въпросът с езика в винаги на дневен ред. Тази част не я изясняват по принцип, защото за тях е ествествено. И аз питах това, когато участвах. Няма начин обаче – в рамките на състезанието се приемат само статии на английски или такива преведени. В тази връзка ще е интересно да се намерят преводачи, които да помагат на авторите ни. Пък и за 1-2 страници превод ще си струва да се плати според мен. Просто не и беше хрумвало да го направя аз преди.

  30. kaто човек, който знае английски горе-долу както български, направо се ядосвам като видя куп грешки в статии.

    но все пак това са технически щурутии, които не са толкова важни. хубаво е, че има различни хора с различен бекграунд. и може би това, което пишат, макар на развален английски, допринася повече отколкото скучни и еднотипни статии с перфектна граматика и правопис.

  31. @стир – и на български има много статии с грешки. Ще им направиш услуга, ако им изпращаш съвети или конкретни бележки за грешките им.

  32. там говорим за систематични граматически грешки. да се запишат на курс по английски 🙂

  33. @стир – е, номера е желание да има. Затова ще се радвам, ако ги поправяш. Въпросът в случая е какво пишат, а не толкова как. Разбира се, изказа ще повлияе не малко на оценките.

  34. е, не всичко е за награди. но във всички случаи ще се почувстват по-добре ако минат един бърз граматически курс, за да си фиксират изказа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.