TH!NK: Темата за промените в климата стана много по-интересна

bg_middle

Искало ли ви се е да знаете повече някаква тема и да изкажете мнение по нея, но сте нямали достатъчно инициатива за да отделите време? EJC ви дава тази възможност. Ако сте следели този блог през последните няколко месеца, може би сте забелязали инициативата TH!NK ABOUT IT. Първата част от нея беше свързана с европейските парламентарни избори. Целта беше да се съберат блогъри от цяла Европа и да им се даде повод да обединят сили за нещо. Резултата беше удивителен и това беше признато от много евро-институции и световни медии. Явно комбинираните сили на 81 блогъра могат повече от информационните кампании за милиони.

Затова те решиха да продължат напред с нова тема – промяната на климата. Всички сме чували за нея, някой са писали по въпроса, но като цяло темата е леко встрани от общественото внимание – точно както бе случая с евро-изборите. Новия етап от TH!NK инициативата ще събере отново 81 блогъра в Копенхаген и между Септември и Декември ще се проведе ново състезание. Дори и да не сте вече блогър, това е прекрасен начин да започнете. По време на инициативата редактори ще предлагат помощта си, за да може по-добре да пишете и отразявате събитията. Ето тук може да изпратите кандидатурата си.

prizes

Крайната цел на това състезание е да създаде обществен интерес и най-вече – разбиране за проблемите на климата и то специално за конференцията на ООН по въпроса през Декември в Копенхаген. За да се стимулират блогърите, освен откриващото събитие в края на Септември, където всички ще получат FLIP камери, ще има и множество други награди всеки месец, както и накрая на състезанието. Разбира се, всички разходи за откриването и закриването в Копенхаген ще бъдат покрити. Най-важното нещо, което ще получите обаче е контакта с другите блогъри. Повярвайте ми, това беше най-невероятното нещо от цялото състезание. 81 интелигентни, млади, напористи и инициативни хора на едно място с една тема и една цел могат страшно много. Контактите и знанията, които ще съберете са безценни. Единственото нещо, което се иска от вас и желание, търсене и много писане през въпросните 3 месеца.

Аз за жалост няма да мога да участвам в тази част на TH!NK. Много ми се иска, но имам изпити и други проекти, а и последните 6 месеца интензивно блогване ми дойдоха малко нагорнище. Ще следя обаче състезанието и ще пускам редовно новини от там. Ако български блогър бъде приет в инициативата, ще следя и линквам всичко написано от него/нея. Ще се опитам също така да помагам със съвети и контакти, за да стават статиите по-добри и по-пълни и накрая да донесем награда в България.

Затова, ако сте запалени на тема екология, промени в климата и/или политическата страна на проблема или пък познавате някой такъв, запишете се веднага. Изживяването е прекрасно и опита е безценен. А и най-малкото – Копенхаген си струва да се види.

footer_bg

33 коментара

  1. Pingback: HuKokauH
  2. Pingback: hukokauh
  3. Pingback: HuKokauH
  4. Pingback: Боян Юруков
  5. Pingback: Христо Иванов
  6. Точно за нещо подобно си говорих с баща ми, че преди години ако температурите са ставали над 28-29 градуса са обвявали нещо като бедствено положение и са разпращали хората по-домовете им. А сега … ако е 31 градуса е хладно.

  7. Pingback: Боян Юруков
  8. Pingback: Боян Юруков
  9. Pingback: HuKokauH
  10. @Радослав Станков – така е. Странното е, че хората не ги виждат тези неща или си мислят, че не е кой знае какво. Проблемът съществува и трябва да се знае за него. А както знаем, ако не се говори за нещо в медиите и сред обществеността, полтиците и бизнеса ще правят каквото си искат.

  11. В Египет през зимата, ако температурите паднат под + 5 градуса, затварят училищата! Предполагам, че все по-рядко ще им се налага да го правят.

  12. За нещастие и ние май на там сме тръгнали.

  13. Искам да помоля г-н Юруков да ми разясни някой въпроси свързани със внедряването на малките мощности за бита, интелигентните мрежи, евтините материали за изграждане на колектори и вятърни генератори… Моля! Искам да знам и как паразити като ЕОН, ЧЕЗ и др могат да бъдат тотално ОТРЯЗАНИ. Защо няма достатъчно конкуренция между доставчиците на електроенергия и кой покровителства МОНОПОЛИТЕ в българия? Ако тези доставчици действителносе конкурираха, ценообразуването щеше дастава в полза на клиентите!!!

    Поздрави: Дидо Денев

  14. @Longanlon – отвори я де – това е идеята. Един приятел – Ангел Кафазов от GreentechBG потвърди, че ще пробва да участва. Ако имаш някакво време до Декември – Копенхаген е твой.

    @fen – Точно това е проблема – не е само затопляне. Затова и се нарича промяна на климата – създава се нестабилност спрямо това, с което ние, реколтите и цялата природа са свикнали в последните няколко хиляди години. Това включва затопляне, изстудяване, прекалена или никаква влажност. Затова не говорим само за глобално затопляне, а за локални вариации във времето, които стават прекалено рязко и са твърде нетипични, за да можем да се адаптираме навреме.

    @Радослав Станков – Така е, но има време да се спре. Затова трябва хората да разберат за какво става дума и горната инициатива е добро начало. Най-малкото ще предизвика интерес към срещата на върха на ООН. Тя е страшно важна и инак би отминала просто така в новините.

    @Daniel Denev – относно алтернативните източници на енергия и тоталната независимост, препоръчвам ти да погледнеш блога GreentechBG. Що се отнася до енергийните гиганти – има нужда от конкуренция, но не в разпределението, а в производството. Фирмите, които изброяваш са точно в разпределението и от тях има нужда, но трябва да се контролират добре (или да са направо държавни ако питаш мен). Виж производството е друг въпрос и там са истинските пари. С подпомагане на алтернативните проекти и гарантиране на изкупуване на енергията им, дръжавата ще създаде цял отрасъл от мини енергийни производители, които след 5 до 10 години ще конкурират големите компании, ТЕЦ-ове и АЕЦ-ове.

  15. Интересува ли ви г-н Юруков разработването на евтини установки за производство на зелена енергия. Възнамерявам да стартирам проекти и да извърша експерименти в моята фирма. Струва ми се, че проблем се оказват скъпите материали при създаването на такива установки. В момента се опитвам да потвърдя тезата си, че е възможно такива агрегати да бъдат създадени и от много по-евтини материали което да ги превърне в разпространени. Не е задължително за семействата и малкия бизнес да плащаме големи пари на и без това богати компании разпределителки (не се грижат никак за преносната мрежа) или на енергийни тръстове паразити които сами ни източват и малкото парици.
    Аз съм за масово внедряване на малките мощности в бита! Никъде не пише, че трябва така жестоко да ни дерат кожите.

    Забелязвате ли, че има райониране в България. Тук ЧЕЗ, там ЕОН но никъде ги няма да се припокриват и конкурират директно! Защо е така? А няма ли ценообразуването да е в полза на клиента ако освен тези имаше и други и на всичко отгоре се конкурираха директно? Кой въведе това парцелиране: северна България – ЕОН, Южна – ЧЕЗ и ИВиЕн… ? Защо в България все още няма закон за борба с монополите и анти-тръстовско законодателство?

  16. @Daniel Denev – прекрасна е идеята ти, но не знам дали ще е възможно. В щатите има доста предприемчиви това, които са успели да станат абсолютно независими то външни източници.

    Според мен няма припокриване на разпределителните дружества, защото държавата отдава концесия. Всяко дружество отговаря за един регион. Така е навсякъде в Европа.

  17. @Daniel Denev – Това за антитръстовете е елементарно – не е изгодно за монополистите, каквито има много, а няма и граждански натиск.

  18. хехе да се включа викаш – подозирам, че моята гледна точка няма да е в тон с благоговейния хор на зелените зомбита, точещи зъби за още и още ЕС субсидии 🙂

  19. @Мария – моля, надявам се повече хора от България да участват.

    @Longanlon – Е, и това е гледна точка за екологията. Надали ще те обичат много еколозите, но кога ни е пречило.

  20. там е работата, че не е „гледната точка на екологията“, ама нейсе

  21. @Longanlon – няма значение – и това е гледна точка. Имаше една статия, която сравняваше екологията с религията – поддръжниците на двете групи имат едно и също отношение към идеята (в случая на вторите това е глобалното затопляне и защитата на животните), презират критиката еднакво, преувеличават научните факти и не могат да приемат чужно мнение. Затова си мисля, че малко обратно мнение би било полезно за дискусията.

  22. Бояне, разходите по пътя и престоя за състезанието участниците ли си ги поемат?

    Идеята е добра, но Копенхаген е доста скъпо място.

  23. @Радо – всички разходи се поемат – пътуване, престой, храна и т.н. Само като се ходи на бар или кафе там си го плащаш ти. Дори ти поемат разходите за автобуса до летището в твоята държава. Въобще организацията е перфектна. Иска се само желание за писане.

  24. Аз кандидатствах още в деня, когато видях за инициативата. Не съм наясно с принципа, по които се избират участниците, знаете ли дали са с приоритет кандидатите, участвали в първия кръг? Аз не можах да се включа в първия кръг, но признавам, че ми беше интересно да следя статиите тук.

  25. @Dani – Не знам дали ще има приоритет. Мисля, че ще е по лична преценка на организаторите. В първия кръг имаше хора, които никога не са се занимавали с нещо такова и такива, които са професионални журналисти с много години опит. Затова не мисля, че въобще има такова нещо като критерии. Стискам палци да те изберат.

  26. Дано да имам шанса да участвам. Надявам се да науча скоро, понеже доколкото разбирам резултат се очаква до 2 седмици след подаване на апликейшън-а.

  27. @Dani – не мога да ти кажа точно. Във фейса някои питаха кога е крайния срок за заявленията, но нямаше отговор. Във най-лошия случай, до средава на Август ще знаеш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.