Тоталното следене и какво въобще ни пука на нас

следене, зес, закон, протест, депутати, комуникации, цветанов, мвр

Вчера във фейса ме питаха, защо не съм писал по въпроса. Става дума за миналия вчера през комисиите на парламента законопроект за тотално следене на всички комуникации от МВР без никакъв обществен или съдебен контрол. Защо не писах? Защото май няма значение. Този законопроект мина тихомълком покрай медиите сега също както и в началото на годината тогава на няколко пъти правителството на Станишев се опита да го прокара. Надявахме се, че Цветанов ще е по-разумен, само защото много го смятаме от отбора на „нашите хора“, но явно не е. През март писах за четирите заблуди на този закон. Сега те важат с пълна сила и отново пеем и препяваме същата песен.

Но пука ли ни въобще?

Според мен няма значение. Не защото не нарушава основните ни човешки права и не дава огромна власт в ръцете една корумпирана система, а защото никой не му отдава значение. В свободния пазар, който толкова възхваляваме, възприета стройност често се разминава с реалната. Същото важи за цената на новините. Първата заблуда, за която писах беше, че хора като мен и вас не се притесняват да бъдат следени, защото си мислим, че не сме направили нещо лошо. Ако законът гарантираше, че МВР нямаше да ни следи поради невинността ни – щях да го подкрепя с две ръце. Проблемът е, че това го няма – всеки то МВР, ще може несанкционирано да следи който си иска друг – съсед, бизнес партньор на сина, кмет или общински съветник, жената и любовника й, учителката на децата и прочие. Няма отчетност, няма контрол. При това всичко ще е законно. Дори когато не беше законно, МВР бе осъществило над 100 пъти повече подслушвания на глава на населението спрямо тези във Франция. Представете си сега какво ще стане.

В крайна смета може би си го заслужаваме. Темата ни ни засяга пряко тук и сега и затова не проявяваме интерес. Медиите не ни говорят за нея, защото не е секси и не печели рейтинги. МВР прокарва закона, защото не среща съпротива, а наистина има нужда от някакви мерки. Единствено шепа активисти както преди, така и сега се борят срещу този закон, защото виждат вредата от него. Останалите ще се чудим после откъде ни е дошло.

Гледната точка на МВР

На полицията им трябват средства, с които бързо да могат да разследват. За да има осъдени, трябват доказателства и то навреме. Оплакват се, че системата сега е толкова мудна, че получават справките седмици след като са им нужни. Прави са да искат промяна в закона, за да могат да си вършат работата. Тяхното решение обаче е да отворят големия сейф на личната информация за всички в системата и да се надяват, че сред всичко извадено ще намерят полезна информация. За какво ще се използва останалото – няма значение. Проблемите обаче ще останат. Липсата на организация, контрол и отчетност при разследванията не може да се реши с даване на повече права. Вместо да сложат срокове на телекомите за предоставяне на данните, да стегнат дежурните съдии за отрицателно време да подписват съдебните заповеди (а не „като имам време“), да създадат обществен съвет от НПО-та да контролират бюджета и следенето, те изсипват тонове вода в продънена кофа. Външния контрол не е ограничение, а дава структура и стабилност. Останалото са временни кръпки колкото да се каже, че сме свършили работа.

Мълчането на агнетата

следене, зес, закон, протест, депутати, комуникации, цветанов, мвр Както ве’рвахме на Царя, Така ве’рваме на Бойко. А покрай Борисов и на всички около него. Аз вярвам, че резултата няма да е същия, но тук това няма никакво значение. Законът е закон и не трябва да обвързваме същността му с личността, която е на власт. Дори да кажем, че вярваме на Цветанов, че няма да злоупотребява с огромната власт и информация, може ли той да гарантира, че всички полицейски шефове, инспектори, агенти на служби и прочие няма да се възползват? А може ли да гарантира за тези след него?

Това е въпросът? Затова трябва се запитаме пука ли ни въобще? Ако да, участвайте в акцията „Обади му се“ – свържете се с депутата, който се избрали вие и му обяснете защо трябва да гласува против. Ако не ви пука, надявайте се достатъчно хора да реагират, за да не ви се налага след година да псувате как България ви е прецакала и колко сме тъпи българите, че не сме реагирали навреме.

17 коментара

  1. Pingback: Georgi Kamov
  2. Така ще е … когато една държава се управлява от бивши и настоящи полицай и телохранители , а не от високо образовани хора, можещи и знаещи … какво искате ? Има мъдри хора в България, но някой от тях отдавна си заминаха от този свят, въпреки идеалите, „съветите“ и заветите които ни оставиха:
    „Тежко, брате, се живее сред глупци неразбрани“ ….
    а какво да кажем за Родината- майка…“дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина- да ходим да се скитаме немили,клети , недраги!“

  3. @NIk CA – поправка – така ще е когато всички обвиняват управниците за неволите си. Политиците по цял свят за корумпирани и бивши някакви. Въпросът е хората да са организирани и да си знаят правата. Ние още не сме го научили.

  4. Pingback: Denitsa Stoeva
  5. Ама разбира се, да си подслушват момчетата. Какво лошо има. Накрая ще стигнем до някакъв извратен МВР нюзлетър, излизащ на съответната цена, разбира се. Представете си колко лесно е някой с достатъчно познати по високите редове на МВР да си поръча месечни справки кой и какво пише за него по нета. А пробвайте после да му обясните за свободата на словото като ви чукне на вратата.
    По отношение на Цветанов – по-разумен?? Да не се заблуждаваме – „Личен състав“ би трябвало да ви говори нещо..

  6. Pingback: Кой няма какво да крие? | Блогът на Гонзо
  7. Днес слушах един разяснителен коментар по темата за следенето в интернет. Масово не се разбира, повечето хора и нехаят, че става дума за нарушаване на човешки права, каквото никоя европейска страна не познава и не би допуснала. Съзнателно ни подвеждат – гласят се отдел в МВР да има пряк достъп до съхранените данни от операторите – ПРЯК!!
    Това не е онова, дето операторита в Европа пазят информацията от 6 месеца до 12 месеца – в България и в момента операторите я съхраняват 12 месеца и при необходимост я предоставят по определена процедура… Става дума за пряк и неконтролиран достъп!!! Това е нечувано и позорно за ББ. Дано се усети навреме!

  8. До някъде тоталното следене на всичко е хубаво. Обаче коректността и използването на информацията е малко труден казус.
    И нека да зададем въпрос към МВР: След като станахме свидетели на десетки отвличания (групата която уж разбиха онзиден) и се разбра, че в тази група имат участие полицейски служители, то въпросът ми е логичен: Как да сме сигурни че информацията от следенето няма да попадне в престъпници?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.