Утре е „Кариера в България“. Гледайте на живо и участвайте

кариера, българия, на живо, работа, фирми, бизнес, karieravbg

Утре в 10 започва форумът „Кариера в България. Защо не?“. След като преди месец призовах българите от чужбина го посетят докато са в България, а преди седмица описах какво да очакват фирмите и какво аз лично ще търся, изглежда доста хора имаха какво да кажат по въпроса. Имаше много положителни изказвания и поздрави за идеята, както и доста обиди и псувни. Явно някои си мислят, че организаторите ще лъжат студентите и работещите в чужбина, че ще ги заблуждават за реалността в България и ще ги набутат в блатото, заедно с тях самите. Смятам, че всеки може сам да си прецени къде отива, какво прави и какви са възможностите му. Многократно обясних, че целта не е да се търси работа на решилите да се върнат, а да им се покаже и тази възможност, както и да им се дадат контактите, ако решат да го направят.

Ако сте сред тези, които ще посетят форума, на страницата на форума ще откриете програмата, 20-тината лектори и списъка с 48-те компании заявили участие. Ако пък нямате възможност, но все пак искате да участвате, обърнете внимание на семинарите в програмата и гледайте всичко на живо тук. Може също така да задавате въпроси на Skype: karieravbulgaria.

39 коментара

  1. Лиза,
    Може – в държавната администрация, Огледалния свят, където след една година с 500лв. заплата хората си купуват нова кола, а след 5 – къща в Бистрица..

  2. кой е луд да се връща в тази ненормална държава.изклучвам ДЯНКОВ.той знае защо е тук

  3. @Сашо и @政治家のダイ – хората го правят, значи си струва. При това не говоря за такива, които нямат избор, защото са си загубили нискоквалифицираната работа там, а такива, на които приоритетите им са други. Сигурен съм, че над 2/3 от хората излезли от България биха предпочели се върнали, ако имат добра възможност за това. Ситуацията сега не устройва много от тях, но един такъв форум може да помогне на останалите.

    Думите ви малко звучат като репликата, която винаги шашка чужденците – „Ама защо сте дошли в България? Какво толкова ви харесва тук?“ Толкова сме се научили да се мразим и да не понасяме държавата си, че не само не разбираме, но и предпочитаме да пречим на тези, които искат да направят нещо. И не го казвам като „прости сме българите“, а в смисъл, че отношението на вас четиримата е глупаво.

  4. Бояне,
    Не ме слагай във „вас четиримата“ – аз само дадох пример за успешна кариера в България.
    Дай един и ти, щом си толкова въодушевен, успешен български IT мениджър, който се role model за теб?

  5. кога ще се върне заболекар в UK с заплата 6000 – 8000 паунда просто забрави може като се пенсионирам да се върна с анг.пенсиа.поздрав от един успял заболекар в UK

  6. @Сашо – съжалявам, може би не съм те разбрал правилно. Примери мога да ти дам няколко, без да назовавам имена. Единия е web PR експерт в голяма българска компания в интерент бранша. След като е живял години в различни държави се връща в България и след известно време се е установил в Пловдив. До колкото разбирам печели добре и тук му харесва. Друг пример е момиче на моята възраст, която след завършено образование и стаж в щатите, преди няколко години я взимат като един от главните мениджъри по маркетинг и продажби на вече бившата БТК. Като трети пример ще дам няколко души, които са се върнали в България и за почнали startup-и или бизнес с щатите по outsourcing.

    Сигурен съм, че може да се намерят още повече примери за хора, които не са се върнали или пък са го направили, отчаяли са се и са заминали отново, но не е това въпроса. Виждаме само негативното, а положителни примери има много.

    @Jedi – да, това е така. Имай в предвид, че това не важи за всички, също както, че не е вярно, че в България само програмистите получават добри пари. Никой не е казал, че в „чужбината“ е по-лесно и една заплата не показва всичко. В Германия например данъците и наемите са огромни. Печели се добре, но има и много семейства, които свързват трудно краищата. Както е погрешно да се слага всичко в България под общия знаменател „лошо“, така и не трябва да го правим за там. Форумът е информативен и не пита кой не би се върнал, а кой би.

  7. Абе Юруков да вземеш да си пиеш хапчетата редовно и да не приказваш глупости за кариери в България че направо ми се драйфа.
    да ти опиша кариерист в България: човек без особени претенции за заплата и работно време , обичащ да прави свирки на шефовете /разбирай собствениците…бивши комунисти забогатяли …знаем как/ да топи колегите си и да не се прави на много по умен от шефа. и още мога да изреждам ..обаче рискувам да стана циничен…затова аз лятото си работа по полетата на Германия (защото в Германия се работи) а зимата в Булгаристан си превъртам парите през контрабанда на цигари и така си живея без да се притеснявам за кариери шефове и друга комунистическо-мутренска сволоч.

  8. @готин – да, точно за такива като теб определено няма работа в България, пък какво остава за кариера. А явно не само в България. Който не може да го направи в България, не може да го направи и в чужбина. Не са ти виновни другите.

  9. да,може да си прав,заплатата не е всичко,но в БГ липсва сигурност за семейството,живота и парите ти.най-вече няма правила и в тази джунгла виреят добре само мафиоти и политици.затова мога да ти пожелая „успех в живота“

  10. @Jedi – може и да си прав. Явно това е причината много да си тръгват пак след като са се върнали. Има обаче още доста, които са останали, което ме навежда на мисълта, че има начин. Номера е да го открия. Благодаря за пожеланията.

  11. Здравейте,

    Аз мисля, че може да се направи кариера в България. Мисля, че могат да се изкарват добри пари.

    Но!

    Аз не вярвам, че има достатъчно добри правила и норми или предпоставки за създаването на такива, които биха ми гарантирали старините. Под старините нямам предвид времето когато едвам ще ходя с бастунчето, а това в което ще правя пътешествия в различни екзотични държави с ръце в джобовете и без грижа за цената на киселото мляко.

    Извод:

    Ще правя най-доброто тук, защотото мисля, че може да се живее добре, но ако се замисля за времето след 50 … тогава нещата стават други.

  12. btw

    Как си направил коментарите от свежо да се прехвърлят в блога ?

  13. @Lissa_waw – Не мога да разбера хора като Вас. Щом не сте съгласни с една идея и нейната реализация би трябвало да възразите с аргументи срещу нея. Но така правят възпитаните хора..
    Злобните предпочитат да се заяждат за глупости извън темата, да вият нихилистично и да мечтаят за „Рая на Запад“.. Е добре тогава – какво правите още тук?! Заминавайте да взимате 15 000 евро заплата – на Запад ви чакат с отворени обятия, даже и аз чух за това!
    Аз подкрепям Боян Юруков и се гордея, че има млади българи като него. Защото ако нямаше, днес в България щяха да останат и живеят само отчаяни и обезверени хора като Вас, които вместо да оправят собствения си живот се бъркат в чуждия с конспиративните теории на това, кой от къде е и чии пари харчи…
    При това положение и аз не бих живяла в страна, която отрича всичко различно от помията в която се дави и дълбоко, енергично копае към дъното… и даже след като го подмине…
    Слава Богу, има млади хора, като нас – живяли в мечтания „Запад“ и решили въпреки парите, които им „бутат в ръцете“ да се върнат в родината си, за да донесат знанията и уменията си… За да изградят едно по-добро бъдеще за децата си (визирам и моето в случая), да я измъкнат от позицията „задния двор на Европа“ и защо не – дори да звучи като клише, но да станем „Швейцария на Балканите“.
    А на хората, които мислят като Вас им пожелавам да емигрират и да намеря щастието си на Запад.
    Но запомнете, че ние оставяме в Рая, наречен България – нашата мила родина!!!

  14. @Григор Йовов – затова живей като холандците, британците, немците или японците, които цял живот се бъхтят и лишават и на старини „живеят“. Условието обаче е да доживеят старините, разбира се. Точно за това си говорихме днес на форума. Не си мисли, че работата в „чужбина“ е по-лесна, че бюрокрацията е по-малка и че не прекарват масово. Има по-голяма сигурност, но за сметка на други неща. Зависи от приоритетите. Ако търсиш голямата пенсия на старини, намери си високоплатена работа в Германия или Франция и бачкай като луд.

    За коментарите в Свежо виж това.

    @eleonita – днес на форума бяха казани много истини и една от тях е, че ситуацията в България е такава, защото не си вярваме и не вярваме в държавата. Прословутия негативизъм. Хора като Lissa_waw псуват от комплеси. Това е моето обяснение. Когато нещо не им не наред на някои хора, те предпочитат да изнесат вината навън. Затова и се отнася така към този форум и идеята. (Впрочем тя не чете тези коментари, защото е писала в Свежо).

  15. Алооо! Защо си губите всички времето с отпор на негативизма. Не е по силите ви да се преборите с него. По-полезно ще е да помогнете на търсещите и можещите, на тези, които искат да им бъде помогнато.
    Аз като майка на Боян мога само да съжалявам, че никога не сме имали никакъв достъп до никакви партийни, държавни или каквито и да е там чужди пари и до никакви стипендии. Чувала съм за тях по телевизията.
    Негативистите са прави в едно – адски трудно е да се живее със заеми. Адски трудно е студентът да учи и да работи едновременно за да се издържа. Адски трудно е той да носи бремето на родителския заем и отговорността да оправдаеш разходите. Затова толкова много деца не издържат и се връщат без да могат да завършат. И само някой да е посмял да ги вини – нека той да отиде и сам да види за какво става въпрос и тогава да съди.
    Затова толкова по-голямо става удовлетворението, когато някой успее да се пребори. И толкова голямо е разочарованието, че никой не му вярва, че е успял сам. Не се сърдете на слабите – това е тяхна нормална защитна реакция. Вие просто продължете напред. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.