WP plugin за коментарите от Svejo в блога ви

Може да намерите новата версия на добавката – 1.4.1, в тази статия. Тя има админ панел, работи с новата версия на Svejo и е правен бъга с датата. С него ще може да блокирате потребители и да давате свой шаблон за коментара.

svejo2wp_160

Написах кода на тази добавка преди 5 месеца, но все нямаш време да я направя като официален plugin. След много настоявания от страна на екипа на Svejo, редовни въпроси в Twitter и добаката на Svil4ok, реших, че е крайно време и други да се порадват на тази благинка. Отне ми точно 25 мин. да я подготвя.

Какви са предимствата на plugin-а Svejo2WP Comments:

  • Не променя таблиците на WordPress, а складира информацията си в отделна таблица
  • Използва стандартния механизъм на WP за добавяне на коментари, а не променя директно базата данни
  • Проверката за нови коментари в Свежо става при посещение на въпросната статия. Така колкото по-популярна е една статия, толкова по-често се теглят коментарите
  • Проверката се прави едва след като посетителя е отворил страницата, т.е. този plugin въобще не забавя отварянето на блога ви
  • Поддържа се възможността за различни адреси на една страница, с които тя е добавена в Svejo
  • С малки промени в темата ви, ще може да показвате и аватарите от свежо срещу съответните коментари
  • Инсталация

    Свалете добавката, разархивирайте я и копирайте папката svejo2wp_comments в папката plugins на блога си. След това отворете Plugins страницата в админ панела на блога си и активирайте „Svejo2WP Comments“. При активирането, добавката ще добави нова таблица в базата ви данни, където да се съхраняват допълнителните данни за svejo коментарите. Това няма да попречи по никакъв начин на работата на блога ви.

    Използване

    След като сте активиали добавката, тя започва да работи веднага. Няма нужда от настройване и от специални регистрации. Ако някой пост или страница е добавена в Svejo с различен адрес, който обаче също е валиден (случва се с WP понякога) добавете ново потребителско поле „svejo_alt_link“ с въпросния адрес към поста си. Така добавката ще проверява и за него.

    Ако не искате някои коментар от Свежо да присъства в блога ви, просто го изтрийте и той няма да се тегли отново.

    Промяна на темата

    В някои блогове са включени Gravatar-и към коментарите. Ако искате в коментарите от Svejo да се покажат оригиналните им аватари, отворете файла comments.php на темата си, намерете текста „get_avatar“ и го заменете с „svejo2wp_avatar“.

    В следващите версии

  • Панел с настойки
  • Сами ще си избирате как да изглеждат коментарите
  • Повече тагове за темата ви
  • Администриране на изтеглените коментари
  • Изключване на тегленето в индивидуални статии
  • Функция за изчистване на базата данни и деинсталиране
  • Съобщени проблеми

  • Показването на Svejo аватари в някои теми не работи съвсем.
  • Не е сигурно, дали зарежда стари коментари. При новите няма проблем.
  • Ако имате идеи, предложения и особенно – съобщения за грешки, моля пишете ми през формата за контакт или в коментарите тук.

    34 коментара

    1. Впрочем относно различните адреси, с които една статия се пуска в Svejo – тази тук е типичен пример – пуснах я с адрес, в който заглавието беше написано на кирилица, но тъй като винаги ги променям на латиница, за да са по-добре четими, адреса, който виждате горе и този в Svejo се различават.

    2. Имам някои съмнения че датите не излизат правилно, защото блога ви може да е в различна часова зона от сървъра на Svejo. Кажете ми ако забележите такова нещо.

    3. браво, в момента съм малко зает с други неща, но до довечера задължително ще тествам.
      лек ден!

    4. Сега си инсталирах добавката. Въпросът ми е как точно работи, дали сваля коментарите след като са качени в свежо или претърсва коментарите в свежо и ги добавя към блога? Питам защото не видях старите коментари в свежо да се появяват в блога или още трябва да изчакам?

      Във всеки случай супер добавка!

    5. @Angel – по принцип след като се отвори някой пост, тогава зарежда коментарите към него. При следващото отваряне се появават. Това става статия по статия, а не за всички в блога.

    6. И аз като Angel се интересувам дали дърпа старите коментари. Иначе, новите (тези, след активирането на плъгина) ги зарежда безпроблемно.
      Не знам защо, но при мен като сменя get_avatar със svejo2wp_avatar показва само аватара от свежо, а граватари изобщо няма… Даже отначало ми изкарваше php грешка и искаше да добавя трети параметър за default картинка, който за get_avatar() е optional, но за svejo2wp_avatar() явно не е. Дори и след като го добавих, пак нямаше граватари.

      Поздрави, плъгина е много полезен

    7. @Angel – Друга подробност е, че темата ти трябва да има wp_footer(); във footer.php на темата ти. По принцип е задължително темите да го имат, но някои може да си го е махнал без да иска.

      @Бранимир Бонев – не съм тествал със старите коментари, но не би трябвало да има проблем. Трябва да проверя.

      Това за аватарите е възможно. Много зависи от блога. Ако са автоматично активирани, би трябвало да имат три аргумента. Затова дадох инструкциите по-просто. По-нататък ще добавя и още тагове. При теб проблема може да е, че темата използва нестандартни променливи или нещо такова. Ще погледна кода как може да се оправи.

    8. @Angel – проверих кода и не би трябвало да има проблем със старите коментари. В кой блог си го активирал? В GreenTech не го видях.

    9. Да в greentech-bg. Нещо не работи със старите коментари. Ще го погледна после, че сега нямам време.

    10. Ако го нагласиш да работи и с Joomla! (би трябвало да е сходно), цена няма да имаш.

    11. @Angel – ще го погледна и аз скоро. Имам един блог за тестове.

      @stoyan – моля, дамо повече хора да го ползват.

      @Костадин Костадинов – не съм правил добавки за Joomla, но ако се намери някой който е, с радост ще му дам кода. Всъщност трябва само частта, която вкарва коментарите в базата данни.

    12. При мен плъгина изобщо не работи, много странно. Къде може да е проблема, уж направих всичко както трябва?

    13. @Angel Kafazov – възможно да си пречи с някой друг plugin. Пробвах го на чист блог с кеш и стандартните plugin-и и си работеше. Прати ми какви plugin-и имаш.

    14. Ето активните ми плъгини:

      По български
      Akismet
      All in One SEO Pack
      Author Bio
      Broken Link Checker
      Daiko’s Text Widget
      FeedBurner FeedSmith
      Google Analytics Stats
      Gravatar
      MiniMeta Widget
      NextGEN Gallery
      OpenID
      Popularity Contest
      Simple Tags
      Subscribe To Comments
      Svejo2WP comments
      WordPress Database Backup

    15. Май проблема ми е с темата, защото активирах една друга и коментарите тръгнаха. Проблема е, че не искам да сменям сегашният вид 🙂

    16. @Angel – Ясно какъв е проблема. Липсва ти един таг, който е задължителен по принцип в темите. Отвори footer.php и някъде към края (премерно преди кода за google Analytics) добави

      Добавил съм скрипта в края на страницата, защото така се зарежда по-бързо. Грешка е, че повечето plugin-и използват header-а за целта. Там трябва да са само CSS-ите. Добави това и трябва да тръгне.

    17. Хм, сега забелязах нещо странно. Първият стриймнат коментар от Свежо към един пост не е целия. Т.е. само първото изречение е прихванато. Следващите коментари са ОК.

      Не знам дали е хронично или само за този пост, но ето:

    18. Много странно наистина. Не е поставил знак за нов ред и коментара не изглежда по нищо различен от останалото. Линка сочи към коментара с целия текст.

      Само спекулирам, но това което може да се е случило е да си го е променил след това. Май обаче това не е възможно. И да го е изтрил и после веднага да е пуснал коментара май не може. Възможно е да е и бъг в Свежо като първия път да е подал само част от коментара. Във всеки случай нищо в plugin-а ми не предразполага за такава грешка. Текста в коментара не се обработва извън стандартните проверки на коментарите от WP. Не ми се случвало до сега. Кажи ми, ако срещнеш проблема пак. Сега ми се струва като случайна грешка в мрежата или в Свежо.

    19. „В средата на Октомври очаквайте нова версия.“
      Има ли нова версия – дано с нея ми излезе късметът, че със тази не успях да се преборя. Никакви коментари не ми се показаха – нито стари, нито нови. 🙁

    20. @Мариана Евлогиева – за жалост не съм направил нова версия, но имам няколко идеи около нея. Сега времето ми е доста кът. Ще пиша тук като е готова. Какви точно проблеми имаше?

    21. @Богомил Шопов – кое, добавката или сайта? Тествал съм я на 3.5 и предишните няколко версии. За жалост сега логото се показва само на google.com и google.bg на началните страници, защото промениха кода на страницата с резултатите. В следващата версия ще го оправя, като ще направя така, че да работи на всички локални версии, както и да припокрива техните празнични лога при желание.

    22. Оф, аз си мислих за добавката за Firefox и Google. Впрочем новия ми блог в W3C compliant 🙂

      Проблемът при теб е, че нещо няма права да вика скрипта за зареждане на коментарите. Връща 403 Forbidden. Ето примера. Смени правата на plugin папката и всички под нея. Би трябвало това да стане.

    23. Pingback: Mario Peshev
    24. Pingback: Много полезен wp плъгин от Боян | G33K S33D

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.