По-добре ли е с образование от чужбина?

кариера в българия, работа, българия, чужбина, образование, студенти, фирми, панаир

Този въпрос ми задаваха след форума, който се проведе преди Коледа. Интерес към него определено имаше – доста познати, които нямаха възможност да отидат разпитваха как е минало и дали съм доволен. Аз бях, но имаше много, които не бяха. Не заради отганизацията, формата или самите фирми, а заради това, че на горния въпрос не може да се отговори еднозначно.

За мен форумът мина добре, защото получих точно това, за което отидох – впечатления, контакти, сверяване на часовника. Получих кариерийна консултация от Aims, с които си говорихме за конкретни цифри в бранша ми. Говорих с Мрежата на Бизнес Ангелите и си изясних начина им на работа. Мисля да пробвам да получа финансиране от там за някои мои идеи. Свързах се с няколко фирми, които имаха конкретни позиции за мен, като Adastra, Viscomp и Stenik Group. При всички от изброените бих имал възможност да започна работа в Германия и после да се прехвърля тук. На едната дори офиса им е в Пловдив, което е супер. Получих контакт в PWC за едно интервю, което искам да им взема. Говорих си с различни HR фирми за възможностите, както и с доста от другите посетители за това, което са очаквали и каква работа търсят.

Основния проблем на разочарованите беше това, за което писах още преди събитието – фирмите не знаят какво да представят и как да ни спечелят. За посетителите заинтересовани от финансовия сектор например беше невъзможно да получат по-подробна информация за това, какви биха били отговорностите им в дадена компания. Предимно имаше IT фирми, а тук там се виждаха такива за финанси и консултантски услуги. За мен лично това бе добре, но много търсят друго.

кариера в българия, работа, българия, чужбина, образование, студенти, фирми, панаир

Дискусиите не помогнаха много на скептиците, защото на няколко пъти лектори казаха, че не препоръчват връщане сега. Повече бяха обаче ония, които изтъкваха, че точно сега е момента, че има много какво да се направи в България и че тя има нужда от нас. Особено ми харесаха разговорите на Валери Петров, Иван Василев, Ян Скварил и Ерик Слоутън. Може да ги видите на запис.

И така – по-добре ли е да имаш чуждестранно образование, ако искаш да работиш в България? Да, по-добре е, защото си научил повече, имаш практика, знаеш езици, видял си свят, лесно общуваш в международна среда, донасяш чужд опит и пристигаш с добри препоръки. Не, защото очакванията ти към работата и бизнес средата са твърде високи. Организацията на работата в повечето фирми тук е под всякаква критика и то не защото хората ги мързи, а защото планирането куца и ефективността го показва ясно. От гледна точка на заплатата мисля, че всички са наясно, че в България ще е доста по-ниска от Германия, Англия или щатите. Надеждата обаче ни е, че гореизброените предимства ще натежат в правилната посока.

В края на форума имаше дискусия за/против връщането, в която участвах. Споменаха се парите и работата, но основно говорехме за живота тук и там. Който е решил да се връща, а такива има много, иска да го направи поради една единствена причина – живее му се в България и то въпреки всички отрицателни примери, които ви идват сега наум. Всеки си има нещо конкретно, което предпочита тук, а не понася там. На много просто им е писнало отношението като към чужд. Тръгвайки обратно обаче много сякаш правят грешката да надценяват себе си и пазара на труда тук. България си я знаем каква е, а въобще не е вярно, че фирмите ще ни посрещнат с отворени обятия, само защото сме завършили „там“. Това очакване се поражда от почти сервилното отношение на HR фирмите в чужбина, както и презумцията, че специалисти в България не стигат и гладът за кадри е голям.

Това смятам, че е причината да има разочаровани на този форум. Повечето, които срещнах там обаче им хареса. Не бяха доволни в смисъл, че са си намерили работа, а оценяваха събраните впечатления и погледа над възможностите тук. В известен смисъл този форум внесе нотка реализъм и избистряне на плановете на доста наши сънародници да се върнат. Това бе целта му и смятам, че тя беше изпълнена.

Ето още коментари за „Кариера в България. Защо не?“:

Кристиан Вигенин
Дневник – Образованието в чужбина – предимство или недостатък за кариера в България
Дневник – Кариера в България – защо да
БНТ – Кариера в България – за и против
Бизнес Телевизия – Второ издание на форума „Кариера в България. Защо Не?“
Иван Ралчев – На „Кариера в България“

24 коментара

  1. Pingback: Tweets that mention По-добре ли е с образование от чужбина? | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  2. Pingback: Калоян Стоянов
  3. Pingback: HuKokauH
  4. Pingback: hukokauh
  5. И така не е само в бг.
    Тази седмица в Die Zeit има статия как ЧР четат заявления за работа.
    В нетинфо имаше превод „Учи за да не работиш“ май я бяха кръстили.

    Къде ще работиш не се решава от ЧР в една фирма, а от волята ти да поемеш някои компромиси, докато стигнеш до желаното място.

    В бг може да се работи и просто като локация, без да си назначен в бг фирма или да работиш за или с българи.
    Проблемът е за семейните, щото със семейство е трудно да се правят компромиси.

  6. @in2h20 – за това със семейството съм много съгласен. Затова HR-ки там са ми казвали, че е трудно да се почне работа в определени фирми, ако смяташ до 2 години да се задомяваш. От Accenture пък в прав текст ми казаха, че ако работя за тях, въобще да не се надявам да имам личен живот, приятели и семейство.

  7. Консултантите са висок старт. Това е прекрасен ред в СВ, може и магистратурата да ти платят. Но
    Що не съм там
    Културата
    Важно е къде започваш работа, щото ти преливат кръв
    Екипът
    Искам тия около мен да се по така от мен, а при консултантите ще сме еднакво наперени; възможно е дори да имаме МВА от едно и също място
    Облекло, етикет, пътувания и останалите формалност
    Не е все едно дари си постоянно на педал, докато чукнеш 26. Кат осе обърна назад и си премеря въдушните мили – било ми е интересно. Днес да ме питат, ще го направя пак. Има какво да разказваш на внуците.
    Обаче се случи щото семейството ми бе зад мен !
    Аксенчъ е висок старт и ще те научат на неща, дето ги няма в учебниците. Обаче остава в теб завинаги и нищо след тях няма да подмени представата ти за организация.
    Само АйБиЕм е по зле

  8. интересно…. и като че ли напълно в рамките на очакваното, поне от мен.
    както сам каза, главно ИТ и тук тетаме някоя банка или ХР….другите явно че трябва да мрем……в чужбина
    🙂

    бтв, сигурно съм тъп, ма не виждам коментари 1-7?

  9. @боян илиев – първите коментари са в Twitter. Свити са и като натиснеш „Виж какво“ в Twitter обобщения коментар ще ги видиш.

  10. @Боян Юруков
    да, благодаря, видях, ма така е човек като първо пише и после мисли/чете
    🙂

  11. не става въпрос за съществуването на функцията като такава, объркващото (за мен) е факта, че дефакто цитати и автореферати се броят като коментари

  12. Здравейте Г-н Юруков,

    казвам се Боян и съм студент в Германия. Следвам медицина но смятам да се преместя в друга специалност тъй като осъзнах че не съм за работа с пациенти. Обмислям да се преместя да уча биологическа специалност но да Ви попитам конкретно- заслужава ли си човек да учи в Германия? Споделете ми Вашето мнение защото се чувствам объркан.

    Благодаря предварително

  13. Pingback: Какво е да си студент в чужбина: Техническият университет в Дармщадт, Германия | Кандидатстване в Германия и Австрия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.