TEDxBG – впечатления и препоръки

ted, tedxbg, sofia, bulgaria

Снимка на Billy Knox

В събота се проведе едно много очаквано от мен събитие – TEDxBG. Това е един вид аматьорско местно издание на глобалната конференция, която събира най-големите умове и деятели на света. „Аматьорско“ въобще не означава, че организацията не беше перфектна, че технически всичко не беше издържано и зад всяко действие и предмет нямаше умисъл. Точно обратното. Просто това беше първото за България издание и смея да твърдя, че вдигна доста високо летвата.

На влизане, посетителите получиха голям пропуск/бадж с името си и логото на TEDxBG. От обратната страна сполучливо бяха отпечатали програмата, почивките и спонсорите. Пропуска беше изцяло от рециклирана хартия и открих, че е много удобен за четене в тъмното, докато tweet-вах. Заедно с пропуска получихме и платнена торбичка с брой на списание .NET, няколко брошури и страшно интересна книга/албум от Капитал. Последната проследява историята на вестника, разказва за перипетите, през които са минали и събира снимки на журналистите и офиса им. Посланието зад платнената торбичка е, че по-добре да използваме нея вместо по една найлонова при всяко пазаруване.

Самата конференция беше много добре организирана, като нямам (почти) никакви забележки. Може би щеше да е по-добре почивките да са по-дълги, но предвид времето, в което се вмествахме, надали щеше да е възможно. За мен един от признаците на добрата организация е нещо просто и в същото време изключително забелязващо се – биймърите. Досега (с малки изключения) не съм виждал безпроблемни презентации. На TEDxBG имаше само една засечка – в презентацията на Милена Лазарова, но тя беше заради откачен кабел от лаптопа, на който се правеше демото на Envision. Това говори, че или са имали невероятен късмет, или всичко е било добре разиграно предварително.

ted, tedxbg, sofia, bulgaria

Снимка на Billy Knox

От презентациите имаше какво да се желае, но не като идейност или вдъхновение, а като структура. За жалост не малко от лекторите не представиха толкова добре идеите си. Разбрахме същността, но не това беше целта – за да забиеш една идея като пирон в съзнанието на публиката, презентацията ти трябва да следва определен ритъм, логика и очаквания.

Забелязал съм, че това по принцип е голям проблем в България – не знаем как да представяме идеите си пред публика. Според мен причината е в това, че исторически никой не го е очаквал от нас поради спецификата на работата през комунизма. Възможно е също така манталитета ни е такъв, че да предаваме идеите си по друг начин – в малка компания, лично и чрез дискусия. По стечение на обстоятелствата обаче ни се налага да го правим по „техния“ начин и би било добре да се научим. В този смисъл може би ще е добра идея да се започне паралелна инициатива за обучение – TEDxAcademy с мото „Как да предадем идеята нататък“.

Като цяло обаче и лекциите, и дискусиите в почивките бяха много вдъхновяващи и приятни. Идеите бяха добри, споделения опит – полезен, а запознанствата – важни. Не срещнах човек, който да не са останал доволен от събитието. Имаше забележки единствено към Дянков като се чуха мнения, че не е бил подготвен и говорил с клишета. Аз честно казано очаквах да започне да рационализира финансовата си политика. Затова ми хареса посоката, която избра – зелена България и имиджа ни пред света, въпреки че наистина можеше да каже нещо по-конкретно. Очаквам следващия път да има още повече посетители, а защо не и лектори. Така събитието може да се разпростре в рамките на два дни или в две зали.

Големият интерес ще бъде неминуемо подпомогнат от широкото отразяване на събитието. В Twitter със специалния таг tedxbg бяха пуснати поне 1200 съобщения и то без да броим дискусиите около темата без този таг. 700 твита бяха пуснати само по време на самото събитие (9 часа или по 4 на всеки 3 минути) и съдържаха почти 100 снимки на живо. Самия таг е в топ 5 на @twirus_ru от няколко дни. Тези твитове даваха възможност на тези, които не бяха на конференцията да получат директна информация, снимки и впечатления от презентациите. По време на лекцията на Дянков в Twitter се задаваха въпроси към него, на няколко от които той отговори.

След конференцията качихме около 220 снимки във Flickr и Facebook. В YouTube може да намерите разходки из залите и публиката, както и интервюта с лекторите и организаторите. За впечатленията си от TEDxBG писаха също Жюстин Томс, Тодор Христов тук и тук, Първа Инвестиционна Банка, Блогатство, Маргарите Евтинова тук и тук, Мартин Линков тук, тук и тук, Комитата, Гергана Милушева, ентелегентно, Гьошев, Вила Вилекула, Силвина, Дневник и Капитал. Записи на самите лекции очаквайте до края на месеца.

Догодина очаквам да има по-голям интерес от посетителите и медиите. Този път ми стигна времето да интервюирам само четирима от дванадесетте лектори. Дано на TEDxBG ’11 и други решат да го направят, за да можем да споделим по-пълно усещането на конференцията.

ted, tedxbg, sofia, bulgaria

Снимка на Billy Knox

Послепис: Ако четете това и сте присъствали на TEDxBG, ще се радвам да споделите вашите впечатления и какво очаквате от следващото издания. Не забравяйте и да попълните официалната TEDx анкета като посочите „Maria Popova, Alek Andreev, Teddy Zareva, Nia Stoykova“ за автори на TEDxBG.

24 коментара

  1. Благодарско за линка към анкетата не знаех за нея 🙂 А това, че TEDxBG е топ хештаг в някакъв руски твитер профил – съвсем не ме блазни 🙂

    Събитието беше уникално, благодаря за референциите, само една препоръка – контекст – в смисъл създавай по-концентриран контекст без да го разводняваш със снимки на спални вагони например, които нямат реално нищо общо със събитието 🙂

    Поздрави 🙂

  2. @Marti – анкетата я пратиха по мейла и цели да кажем на официалния TED какво мислим за местните издания. Мястото в руската класация е нещо хубаво, защото следи tweet-овете на кирилица, а тези идващи от България са малко в сравнение с руските. Това говори много за активността около TEDxBG. Спалните вагони ги добавих случайно към тага tedxbg вечерта след събитието, защото бяха в същата колекция. Махнах ги сега. Не е такъв проблем все пак.

  3. Споменах го, защото ми направи впечатление при видеото ти с Коста, че някакви хора те били обвинили в спам – те например са били извадени от контекста и затова са оценили твитовете ти като спам 🙂

  4. @Marti – то доста хора обявиха въобще потока от информация от TEDxBG за спам. Имаше дори желания да спрем всички, защото сме задръствали каналите им.

  5. Ами да си ги филтрират 🙂 Аз си направих отделен акаунт @tedxaddict, който си се специализира в тази насока – context, not content is king 🙂

    Пък и как някой ще ми задръсти канала, ако примерно ми е на списък, а не го следвам директно 🙂 Това със следвай ме, за да те следвам ми е доста забавен феномен, който трябва да бъде преодолян.

  6. Ами, такава е идеята, както и да си качвам там разни толкове дето ми харесват и тн. Няма да е профил ограничен само с това събитие 🙂

  7. @nedko – до колкото разбрах сега ги обработват и ще ги качат в най-скоро време. Непременно ще пиша като ги видя. До тогава можеш да погледнеш в YouTube – линка е горе и има частични записи.

  8. Боян, и на мен ми се върти тази идея за презентациите, някаква безопасна среда където може да се тренира „презентиране“ .Даже това което правим от месец ще го насочим в тази посока, щото определено има „дупка за запълване“. Ама по един забавен начин. А какво правим – всеки четвъртък, http://www.darplay.com

  9. Боян, идеята ти презентациите е много удачна, нужна и навременна! И мен ми се върти от известно време, и понеже правиме разни комуникативни неща от месец насам под формата на игра, ето инфо – http://www.darplay.com – то презентациите ще станат фокус на събитието. Хем се презентира, хем се играе. Всеки четвъртък.

  10. @Deni – В Германия един приятел посещаваше курс, който използваше подобна методология. Там се събираха веднъж седмично и всеки представяше кратка презентация на някаква тема. После всички обсъждаха за 5-10 мин. как е говорил, какво не са разбрали и какво може да се подобри. Поробни peer-review-та са много полезни. Мисля, че точно това трябва да се предложи като обучение и услуга.

  11. Да, това звучи много добре. Ще го пробваме. Благодаря ти. Има леко, не толкова леко всъщност, запъване с презентирането на английски – който лежи с пасивния му начин на преподаване/учене в БГ. Хората се “ зомбират“ да го слушат вместо да го говорят и творят на него. И ученето е една „смешка“. Но пък ще се забавляваме и пробваме да правим нещо смислено.

  12. @Deni – дори презентациите да не са на английски – пак си струва, защото първо трябва да се научим на български да говорим пред хора. И аз не го мога това много добре и трябва да тренирам.

  13. @Свилен Попов – да, до тук са излезли три клипа – на Мартин, Ива и Маги Малеева. В YouTube те са на страницата на TEDxTalks (търсете с това име) и скоро ще имат субтитри на английски. Добавил съм там и интервютата им. Чакам да станат клиповете към 6-7 за да пусна статия с тях и тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.