Пак поръчка за нов туристически сайт – дали има разлика?

С помощта на добавката ми за откриване на крадени статии случайно попаднах на няколко документа от прекрасния сайт на МИЕТ. От тях разбрах, че на 11-ти юни е обявена нова обществена поръчка за представителен сайт на туризма. Да си припомним заглавието:

обществена поръчка, туризъм, трайков, министерство, икономика, българия, сайт, скандал

Доразвиване на официалната туристическа страница на България www.bulgariatravel.org в портален сайт. Създаване на уеб-базиран мултимедиен каталог на туристически обекти, атракции и маршрути.

Ако си спомняте, през ноември избухна скандал в мрежата за планирано похарчване на 2 милиона за туристически сайт. Тогава взех интервю от шефката на вече бившата Агенция по Туризъм, от собственичката на фирмата изготвила поръчката и въобще проследих развитието на скандала. Гледайки назад разбирам, че основният проблем тогава беше липсата на яснота около целите и изискванията на проекта. Съвсем естествено всички заподозряхме, че това е поредната схема за източване на пари от фондове при почти нулева полза за държавата. Ясно е, че имаме нужда от представителен сайт, но не нещо подобно на нескопосаната реклама на франкфуртското летище.

Този път обаче имаме пълното описание на поръчката, документацията и дори разясненията изпратени към отделни фирми. От самата поръчка (инфо за новата и старата) разбираме, че тези 2 милиона са дадени безвъзмездно по евро програми и трябва да бъдат усвоени. Изискванията за оборот на кандидатите са намалени три пъти – от 3.9 милиона за ’07 и ’08 на 1.9 мил. за периода ’07 – ’09. Всички останали изисквания за спечелени поръчки, проекти, опит и прочие са намели с между 25 и 50%. Това означава, че проектът ще е достъпен за повече фирми (или сдружения от такива) и ще има повече конкуренция.

От описанието на обществената поръчка (под статията) разбираме, че изпълнението й ще продължи 7 месеца, през които фирмата трябва паралелно да направи следното:

  1. Създаване на софтуер за web базиран медиен каталог
  2. Доразвиване на www.bulgariatravel.org в туристически портал
  3. Създаване на критерии и избор на туристически обекти, които да бъдат представени
  4. Създаване на електронно съдържание за обектите – описание, снимки и видео
  5. Въвеждане в експлоатация на продуктите и обучение

За първата и втората най-вероятно ще се използват готов CMS – с отворен код като Drupal или Joomla, или нещо написано от тях самите. Последната точка също е ясна и ще изисква обучение на 10-20 човека как да използват CMS-а. Остава само да се направи дизайна и да се добави малко код. При предишната поръчка всички си мислехме, че двата милиона се дават само за тези три неща и това беше смехотворно.

Четвърта точка обаче ще излезе най-скъпо. Ако разбирам правилно, в рамките на тези 7 месеца екипи на фирмата (или под-изпълнители) ще обикалят избраните обекти и ще ги снимат от всички страни, както и ще правят видео обиколки. Това наистина ще струва доста пари, но това, което предполагам е, че ще закупят готови снимки от професионални фотографи на ниски цени и ще представят големи разходи по заснемането им.

Друго притеснение е изборът на обекти. Някои от най-интересните места в България са трудно достъпни и затова може да бъдат пренебрегнати за сметка на не особено ценни селски църкви близо до областните градове. Още повече, че в изискванията се споменават „до 400 обекта, 4000 снимки, 50 видео клипа, 50 аудиозаписа…„. Пише, че очакванията към изпълнителя са да достигнат максималната бройка обекти и снимки, но минималната не е уточнена.

Напълно съм наясно, че не всичко може да бъде уточнено в документацията. Също така прекалено строгите изисквания (каквито забелязахме в проекта за сайт на НС) биха отблъснали доста фирми и могат да направят поръчката трудна за изпълнение. В крайна сметка тези неизбежни неточности и допустими граници трябва да се съблюдават от самото министерство. При добър контрол над изпълнението, няма да се допусне да се похарчат пари за нищо.

В същото време тези, които са пуснали почти същата поръчка, както тази преди 8 месеца, би трябвало да разбират недоверието към „контрола“ и работата им. Прекалено много сайтове на министерства, агенции, областни управи и общини са буквално неизползваеми, но за тях са платени пари без забележки. Щом тази поръчка предизвика такъв скандал предишният път, сега очаквам от отговорниците поне да обяснят на прост език какви за целите им, какво е личното им отношение към проекта и как смятат да работят по него. Ще е добре също така след ключовите фази на проекта да дават информация за напредъка, а в края му, сайтът да се представи подобаващо на обществеността, а не да се пусне тихомълком в мрежата. Мисля си, че това не само ще поотупа прашният имидж на министерството, но и интернет общността ще помогне с опита си и обратна връзка за евентуални недостатъци.

Оферти ще се подават до 21-ви юли и ще се отворят на следващият ден. Сумата е 1 980 800 лв, а ние ще следим изкъсо как ще се похарчи.

Вижте и поредицата ми от статии за стратегията на Министерството на транспорта и информационните технологии за електронното управление. Първата описва плана за изготвяне на самата стратегия. Втората и третата ще излязат утре и ще опишат рисковете и възможното решение.

Документи

Документация за участие с описание на проекта

Решение за откриване на процедурата

Приложения

12 коментара

  1. Pingback: Stoqnov
  2. Тия дни си имам вземане-даване с едно българско посолство.
    Не могат да комуникират. Телефонът се затваря внезапно с „добре“
    Кореспонденцията почва без обръщение.
    Не ползват поща, документират всичко в екземпляри печатани по татово време и предаването и приемаето е на ръка.

    Бояне
    НЕМА нужда от още един сайт, още един милион проект, ако тия лейки зад него не го могат

    Човек би си представил, че като живееш в най баровския квартал на столицата, караш волво и имаш престижна работа като служител във външно министерство ще знаеш как да се държиш с клиенти.

    И това е външно министерство.
    нека си представим, че са малко нещо пообразовани, че говорят поне един чужд език добре. За протокола, на твоя възраст са. Да речеш че са обременени от предишната система, калпавата среда в университетите, родителите си и чалгакултурата – ама не трябва да са.

    Така си мисля и за фамозния туристически представителен сайт.
    Аре стига кифли дет се представят за кроасани – по идея на любимата ми група във фейсбук

  3. @in2h20 – в случая става дума за министерство на икономиката. Съгласен съм обаче за Външно. Сега се опитвам да получа информация за визовия режим на България, но нито мога да се свържа, нито нищо. Много е зле отношението. Оправданието, което получих както от стария, така и от новият консул в Бон, беше че нямат пари за заплати и затова само това качество може да си позволят. В действителност плащат нищожни пари за немските стандарти и за телефонистките това е само една от работите им.

  4. Никой никога няма да спре лапането в тази институция. Имам туристическа агенция – за какво туристическите агенции даваме пари за лиценз? Не разбирам.

    По времето на всички председатели на агенцията там се е крало на едро. Няма как да бъде спряно.

  5. – едното перо за крадене е точно от тези конкурси. Не съм в системата, но ми се струва, че е от големите. Информацията е публична и може, ако не друго, то да го огласяваме поне.

  6. Някой трябва да отвори очите на хората от министерството за да започнат да гледат на името България като на бранд. Според мен цялата визия трябва да започне да се изгражда наново, и проектът да се повери на някоя доказала се агенция. Всичко трябва да се създава последователно и с ясна стратегия не може днес някой да „изпраска“ някакво нелепо лого, утре някои да спечели поръчката за сайт. Не ни трябва сайт, а стратегия за онлайн присъствие, която притежава всеки нормален бранд.

  7. Pingback: Новите рекламни клипове на България | Уеб дизайн,реклама,seo,e-магазини
  8. Pingback: Сайт за милиони. Буквално. | 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.