Имам нужда от малко crowdsourcing помощ

Crowdsourcing – е метод за събиране или обработка на информация, при който се използват малките усилия на голям брой хора, за да се реши някоя сериозна задача.

И преди съм говорил за отворените данни и сега имам нужда от вашата помощ в тази насока. Във връзка с Lipsva.com искам да изкарам всички решени случаи на безследно изчезнали в таблица. Целта на това е да се създаде отворена база данни с минали случаи, информация за хората, колко време е отнело, къде и как е решен случая.

За целта съм създал таблица в Google Docs, която всеки може да променя. На първата страница има кратки инструкции. На втората има списък с датите от началото на 2009-та до сега. Третата страница е за самите данни и има няколко колони:

  • Инициали – по предложение на Николай Минев ги използвам за откриване на дубликати
  • Изход от случая – тук се записва дали личността е била открита, дали сам(а) се е върнал(а) или е бил с летален край
  • Дата на изчезване
  • Дата на откриване
  • Пол
  • Възраст – тук се има в предвид възрастта по време на изчезването
  • Височина
  • Телосложение
  • Очи
  • Коса – дължина и цвят
  • Отличителни белези – физическо и психическо състояние, татуировки, обеци и прочие.
  • Адрес на изчезване – тук и в следващото поле се въвежда града, квартала, адреса или направо географските координати на намирането
  • Адрес на откриване
  • Дата на бюлетина или линк към източника – това се използва за потвърждаване на откритата личност, състоянието му/й и намиране на дубликати
  • Цялата тази информация може да се намери в бюлетина, в прес-съобщенията на МВР и в различни новинарски сайтове. Архивът на бюлетина е от 2009-та. Затова и от тогава са датите във втората страница. Тъй като трябва да се прегледат едно по едно, в тази страница трябва да се отбелязва коя дата е вече прегледана. Може да впишете и името си, за да ви включа в списъка на благодарностите после. Прес съобщенията са по-отдавна – 2006-та. Едно улеснение е, че може да се търсят отделни ключови думи и по тях да се намират съобщенията за решени случаи. Примерно „издирван“, „изчезнал“, „открит“, „неизвестност“ и т.н.

    Ще съм ви много благодарен, ако отделите няколко минути, за да въведете един или два решени случая. Има учудващо много такива предвид славата на МВР в тази област. Само за последните седмици откриха няколко безследно изчезнали, сред които и детето страдащо от аутизъм изчезнало в събота. По подобен начин въведох повечето от сегашните 110 на сайта за безследно изчезнали. Събраните данни от таблицата горе ще бъдат показани пак на картата и ще могат да се филтрират и анализират.

    8 коментара

    1. Pingback: Stoqnov
    2. Прегледах няколко бюлетина и прессъобщенията до началото на годината, но само с търсене на думи – така наистина не отнема повече от няколко минути.
      Идеята за сайта е много добра и полезна според мен, евала ти за доброволните усилия, дано да се включат повече хора 🙂

    3. @teo – супер. Един приятел предложи да изтегли всички съобщения направо в таблицата и май така ще го направим.

      Целтра ми е да направя няколко dataset-а с отворени данни. Това горе е единия. Другия ще е адресите и описанията на полицейските управления. За другите ще пиша после. Като ги наложим един върху друг може да излязат интересни неща. Целта ми е вместо да карам фирми и институции да публикуват такива данни, да ги дърпам като създавам търсене и очакване.

    4. Супер звучи, да се теглят директно съобщенията.
      За търсенето съм убедена, че ще се създаде достатъчно. Дано наистина да последва нещо след него 🙂

    5. Pingback: Имам нужда от малко crowdsourcing помощ

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.