Сиромашки факти

siromahovfacts, сиромахов, вълна, анатомия, twitter, slavi, слави, шоу, факти, facebook

Горе виждате обновена статистика за протеста срещу Сиромахов в Twitter. 4200 съобщения от поне 500 потребителя. Съдържат всички съобщения с тага разделени в интервали от по 30 мин. След известно търсене, открихме, че #siromahovfacts е измислен от @Tiffries, а първото съобщение от вълната е пуснато в 10:32 вчера. Всъщност осмиването на Сиромахов заради навика му да копира е започнало доста по-рано, но е трудно да се проследи.

Всички данни за статистиката горе може да свалите тук. Пак в CSV формат може да свалите и всички tweet-ове до 21:30 тази вечер. Благодаря на @Dogan_Marketing и @eleonita за помощта в събирането на първите няколко стотин и @dido_pro за идеята. Пускам всички съобщения свободно, за да можем всички да проследим колко от тях ще се озоват в шегите на Шоуто на С***и. Промених мнението си заради добрата идея на @Dogan_Marketing за дигитална книга събрала всички майтапи. В този си вид ще са и удобни за анализ, а знаете, че си падам по отворените данни.


siromahovfacts, сиромахов, вълна, анатомия, twitter, slavi, слави, шоу, факти, facebook

Иначе, преди малко научихме в шоуто, че Сиромахов ще изкарва нова книга. Изглежда ще съдържа материал от шоуто. Изглежда всичко е оригинално творчество. Изглежда нещо не го вярвам това. Интересно беше колко се възмущаваше на простотията в медиите, но който е поглеждал книгите му ще знае, че нямат нищо общо със сатирата и добрия тон. Всъщност подобни на неговите шеги надали ще намерите другаде, освен в книгите и шоуто на шефа му.

Всички очаквахме, че ще започне или да ни псува или да се оправдава за това, което стана днес и вчера, но явно е поел пътя на политиците – трае си и се надява „онова в интернета“ да отмине. Може би ще се случи, може би – не, но тази вечер и утре определено ще се пише още за него в Twitter. Предвиждам обаче ще нещата ще се пренесат повече в блоговете и фейса. Не, че има някакво значение за реалния живот, както отбеляза @Balthazar_, но човек никога не знае какво ще излезе от магическата шапка наречена интернет. Нещата текат, нещата се развиват и БГ нета не е това, което беше.

Явно Сиромахов не се притеснява от тези неща. Напомням ви какво писа за Facebook преди година:

Преди няколко месеца, докато пиех бира с един мой бивш съученик,… още в началото започнах да изпитвам известни съмнения към медията на модерните, динамични хора…. Колкото повече познанства трупах в мрежата, толкова повече трупах печал, защото страницата ми се задръстваше от безсмислени признания кой какво прави в момента… С всеки изминал ден участието ми в социалната мрежа ме правеше все по-объркан и отчаян… В този момент направих три важни заключения: първо – че никога не съм носил и няма да нося пола, второ – че не искам да навявам на момчетата перверзни мисли и трето – да ви пикая на социалната мрежа.

Нещо подобно може да намерим от него от преди 4 месеца, но този път за Twitter:

Направих си акаунт в “Туитър”, сложих там една по-пичовска високомерна снимка, тип “аз съм над нещата”, и зачаках какво ще се случи. В първите два дни не се случи нищо… Избрах произволно стотина човека, които ми се сториха безобидни, и приех доброволно да ги следвам… Още на следващата сутрин получих 73 съобщения за добро утро… След метеорологичната сводка върху мен се изсипа свлачище от линкове… След пороя от линкове настъпи часът на личните откровения… Докато следях кореспонденцията си в “Туитър”, усетих, че изпускам мача и започнах да се псувам. Какъв е смисълът някакви непознати хора постоянно да ме информират за това, което така или иначе виждам?… За пореден път се оказа, че интернет общуването ми носи предимно неволи и тегоби.

От всичко това става ясно, че той влиза в социалните мрежи без да има представа какво да прави там. Предполага, че ще се научи ей така, но първо желанието му е в малко и второ, циничността му е в повече. Също така добавя/следва случайни хора и очаква всички да му говорят умни неща. Ако отиде на случаен площад в случайна държава по света и се заслуша в разговорите на хората там, какво мисли, че ще чуе. Философия, шекспиров изказ и задълбочени екзистенциални спорове ли? Колко такива води на ден? Колко по-различни неща от тези в Twitter си говорят с екипа преди шоуто, а и по време на предаването?

Най-вече ме озадачава твърдението, че е излязъл от въпросните мрежи. Факт е, че той е още там, активен е и чете редовно. Доказателства за това са всички неща, които „заема“ от Twitter, пуска от първо лице в профила си във Facebook и/или после се появяват в сценария на Слави. В крайна сметка излиза, че Сиромахов е нищо повече от това, което в мрежата наричаме hater.

Съжалявам, че пиша трета поредна статия по темата, но се събраха доста неща за пускане и не исках да допълвам старите. Май единственото хубаво нещо от всичко това е, че покрай няколко tweet-а, с 1500 души повече посетиха Lipsva вчера и видяха снимки на изчезналите. Ще продължа да обновявам данните от следващите няколко дни и ще ги пускам тук отдолу. Очаквам, че в скоро време ще излезе и нова книга с всички лафове от @Dogan_Marketing.


Допълнение 24.11

siromahovfacts, сиромахов, вълна, анатомия, twitter, slavi, слави, шоу, факти, facebook

Ето тук може да свалите обновената статистика и всички tweet-ове до 19:20 днес. Включили са се 600 човека, а общия брой съобщения минава 5100. Както се очакваше, снощи точно след шоуто е имало силен пик на кампанията в Twitter, но днес спада закономерно след вчера.

Междувременно @DimiKostadinov и @Dogan_Marketing са направили нова книга за #siromahovfacts от списъка със съобщения от вчера. За да усетите пък докъде е стигнала viral кампанията, вижте какво @oranjevmorkov е направил тук.


Допълнение 25.11

Ето статистиката от днес като графика и като csv файл. Има само около 200-300 tweet-а в повече (ето всички до сега), което показва пак това, което @Anelche каза – всяко чудо за 3 дни. Предполагам обаче, че ако Сиромахов проговори по темата или се раздуха в медиите, тага #siromahovfacts ще стане пак актуален. Впрочем както и очаквахме, Капитал писа по темата като са дали линкове към доста статии из блогосферата (включително и тази тук). Ще стане интересно, ако и други вестници се включат.

25 коментара

  1. Pingback: Elena Stoycheva
  2. Благодаря за споменаването на скромния ми принос… 🙂
    Странно ми е едновременно да участвам и да наблюдавам отстрани развитието на тренда #siromahovfacts в Tweeter.
    Имам доброто предчувствие, че нещата ще се развият в друга посока и ще навлязат стремително в офлайн медийното пространство..
    А колкото и да му се иска на Иво Сиромахов да използва тренда за свои PR цели, за дивиденти и популяризиране на новата си книга – няма да успее да сърфира върху него, защото вълната се превръща в цунами… 🙂

  3. @eleonita – както писах в предишната статия – не се знае. Мрежата е непредвидима. Надали някой би предположил преди 36 часа, че ще се съберат толкова много хора и съобщения. Утре може на всички да им писне или обратното – да пишем повече и медиите да се усетят. Капитал подеха плахо и сложиха tweet от колекцията за #ToD. Почти съм сигурен, че Дневник ще пишат утре за това. От там вече може да го подемат другите медии. Освен обикновената непредвидимост на тези неща обаче има и още нещо – като правило има ембарго във всички новини и вестници за всичко свързано със Слави. Поне така съм забелязал.

  4. Евала, Бояне! И аз много обичам статистика, утре ще си поиграя. бтв, след 22 часа също имаше изригване в туитъра по темата, така че ще е интересно да следим ситуацията. БТВ, с какво тракваш туитките? през сърча ли?

  5. ама защо сега така ни „нахрани“? не-до-там-умствено-надарения бард на народната мисъл Иво Сиромахов нито има знанията, нито IQ-то да бъде hater, както между другото и много голяма част от представящите се за такива. Сиромахов може да бъде оприличен на „мишка“ или гълъб от някой от европейските площади a.k.a. нагъл, досаден, крадлив „плъх с криле“ който е винаги готов да ти свие кифличката!

  6. Смятам, че така наречените медии ще си премълчат още някой друг ден за да се ориентират на къде духа вятъра. Винаги е така.
    Ситуацията ми напомня на случка с Nokia N8 и C7 и големия процент брак още при пускането им от преди няколко дни. Проблема засечен и описан от един голям руски сайт, но никой друг и дума не обели…Не, защото е лъжа, а защото не смеят да се конфронтират с „големите“. И до тук с независимостта и обективността.
    Иначе с посочването на източниците ситуацията няма да се промени. Преди няколко месеца един от старите БГ сайтове на технологична тема ме заплашваше с общите си условия и липсата на линк към тях с твърдението, че съм им копирал. Пропуснаха в писмата си да коментират липсата на линкове при тях по буквално преведените статии, линкове към които им бях пратил. Без да коментираме, че в моя случай когато телефон има параметри Х и излиза в промоция У няма как да напиша друго…
    И този юнак сега си трайка и чака облака да мине, защото ако коментира е гузен, но остава питането като не е, защо мълчи? Иначе, макар и обременен от социалките кибичи там.

  7. @Христо Иванов – Да, забелязах и аз увеличението на активността. Днес следобед ще ги изтегля и тях. А иначе ги дърпам през API-то. Използвам unix скрипт да дърпам всички страници с tweet-ове и после пак така ги свързвам в един документ. После с php ги форматирам на csv.

    @ilf – чакай, чакай – има разлика между hater и troll – последните имат нужда от знания и IQ. Hater-ите просто си плюят каквото им падне, за да ги нападат другите, но в същото време не участват в разговора, а само хвърлят мазни реплики тук-там колкото да не ги забравят останалите. Освен това troll-овете понякога са полезна част от мрежата.

    @Павел – а, това е най-редовно. Даже не го крият. Няколко от вицовете снощи бяха от последните страници на gbg. Бях ги чел преди седмица.

    @Борис – абе и траенето ще му донесе шум, а той това иска. Иначе не знам колко медиите ще подемат историята. За групите във фейса доста се раздрънчаха, ама там има повече българи отколкото в Twitter.

  8. Pingback: Andreytcho
  9. Pingback: Tweets that mention Сиромашки факти | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  10. Признавам, че не бях чувал за Сиромахов, но ако най-големите му прегрешения са, че разказва вицове от мрежата и понякога псува ФБ, то не виждам защо е този шум 🙂

  11. @8bit – 🙂 при него май троленето и viral-а не се получи.

    @котарак – по принцип да, но му се случваше доста често да взима лафове от twitter, фейса и такива от блогове като свои. Затова се майтапим по негов адрес. Не е нужно да има обяснение за една черна viral кампания – получава се когато на всички им се е насъбрало много на някой – в случая Сиромахов – и си го излеят. От статистиката горе става ясно, че вече залязва частта с tweet-овете. Ако стане полемика в медиите ще тръгнат повече статии из блогосферата, макар че и сега има доста.

  12. Ето статистиката от днес като графика и като csv файл. Има само около 200-300 tweet-а в повече (ето всички до сега), което показва пак това, което @Anelche каза – всяко чудо за 3 дни. Предполагам обаче, че ако Сиромахов проговори по темата или се раздуха в медиите, тага #siromahovfacts ще стане пак актуален. Впрочем както и очаквахме, Капитал писа по темата като са дали линкове към доста статии из блогосферата (включително и тази тук). Ще стане интересно, ако и други вестници се включат.

    Впрочем в момента Сиромахов говори за вицовете по принцип в шоуто – нещо нов водещ избират пак.

  13. Прекалено голямо внимание се отделя на един телевизионер. Не бива да забравяме и за миг, че телевизионеринът е кръстоска между курва, лайно и идиот.

  14. @Апостол Апостолов – е, чак пък внимание – правихме си ние шоу. Той като няма ум и не разбира накъде бият нещата – негов си проблем. Ние си изляхме лошото.

  15. Pingback: Интернет | К+

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.