4 дни в Италия – Болоня и Равена

болоня, bologna, болония, пътуване, карта, помощ, почивка, разходка, хотел, музеи, забележителности

Изглед от улица в Болоня. На повечето линкове в статията ще видите подобни снимки от пътуването ми.

Прекарахме 4 дни в Болоня покрай няколко почивни дни в Германия. Беше интересно преживяване и определено ви препоръчвам да разгледате градът, но за повече дни от това няма смисъл. Първият ден пристигнахме следобед и обиколихме малко града. Вторият ден ни валя цял ден, но не беше такъв проблем, защото почти всички тротоари са под сградите. Тогава разгледахме най-много. Третия ден видяхме съседната Равена, плажа и яхт-клуба й, а последния – разходихме се за последно из Болоня. За да не изпусна нещо, ще разделя всичко на части.

Транспорт

Взехме си много евтини билети от Ryanair – 6 евро в двете посоки + 10 евро такса. Бяха от Frankfurt Hahn, което добави по 11 евро за транспорт до там. От доста места може да намерите евтини билети до основното летище на Болоня – G. Marconi di Bologna.

От него до центъра на града има специален автобус, за който билета е 5 евро. Купува се от шофьора. Вътре в града автобусния билет струва 1 евро на пътуване. Нещо, което трябва да знаете е, че всички билети важат за 60 мин. и може да ги използвате за няколко пътувания. Същото важи и за билета от този специален автобус. Това е много удобно, ако се налага да сменяте няколко линии. Еднократните билети се взимат от специална червена машинка в автобуса (приема монети до 1 евро), а такива за цял ден с намаления може да се вземат от билетни офиси, които не знам точно къде се намират.

Карта на всички линии може да намерите тук, а тук може да си планирате пътя. Докато бяхме там, имаше ремонт на някои улици и някои линии бяха отклонени, но за това не намерихме информация в интернет. На спирките имаше нещо, но беше на италиански. Вътре в града разстоянията са като тези в Пловдив и лесно може да се оправите пеша.

За пътуването до Равена имахме вариант да пътуваме с автобус, но не разбрахме точно кога пътува и къде спира. Затова отидохме с влак. Билета беше 5.80 евро и когато се купи, важи за 2 месеца напред. Преди пътуването обаче трябва да се завери на едни жълти машинки преди перона, които отпечатват датата. Мисля, че и тези билети важиха за градския транспорт в града на пристигане, но не съм сигурен.

Равена беше малка и се придвижвахме пеша, но до брега отидохме с автобус (70 и 80 от гарата). Билетите бяха 1.5 евро и важиха за 90 мин. Пътя до първото село до морете, където имаше плаж беше 15 мин, а до втората с пристанището и яхт-клуба – още 15. Това означава, че в едната посока може да се отиде за час на плажа и после да се продължи към другото село. Непременно проверете кога е обратния автобус и кога ви е влака за Болоня, защото не са чести и в някои дни не вървят. Не се притеснявайте за спирките – автобуса спира поне 20 пъти, а само 4-5 са отбелязани на разписанието. Проблемът е, че като правило не се обявяват от уредба вътре или с надпис, затова си е малко на късмет или с питане.

Хотел

Резервирахме в Booking.com. Нашият хотел се казваше Astor. Спирката на 11 беше точно до него, както и пицария. Като резервирате внимавайте за условията – нашата нощувка беше с намаление – 95 евро, но нямаше възможност да я отменим и да си върнем парите. Интернета се плащаше – 5 евро за 24 часа. Впрочем никъде из града не намерих безплатна безжична мрежа, което беше много странно. В Смолян например навсякъде има. 5 евро беше и закуската за ден. Разстоянието до центъра беше 20-30 мин. пеша, но има наполовина по-евтини хотели по-далеч, а за студенти – по-евтини хостели в центъра. В последствие разбрах, че в Равена по това време е имало оферта от общината – при две нощувки в хотел там, третата ти е безплатна.

Храна

Клишето, че италианците ядат само пица и паста (спагети, макарони и т.н.) е напълно вярна. В интерес на истината с учудване установих, че пастата я имат за първо ястие, а след това хапват нещо по-стабилно. В Болоня си направихме две добри вечери и оставихме около 30-40 евро на вечер за двама души. Пиците бяха вкусни, но както с китайското, зависи с коя вариация на италианската кухня сте свикнали – тази в България е много различна от тази в различни части на Германия, например. Не е учудващо, че сос болонезе в повечето менюта го бяха описали просто като домати с месо – все пак името произлиза от този град. Беше ми смешно, че има спирки с това име дори.

Италианците като цяло са чревоугодници и определено храната е вкусна. Дори пиците на парче бяха добри. В ресторанта си поръчахме и вино, което макар и добро, и двата пъти се оказа доста силно. Може би такова харесват. Като цена обаче беше добре – около 20 евро. Минералната вода в ресторантите излиза доста скъпо – 6-7 евро на бутилка. Винаги ще ви я предложат в началото, както и кафе накрая дори и да сте там в 12 вечерта. От кафето бях малко разочарован, защото очаквах нещо много добро. Опитах някакво кафе с коняк, което беше интересно и ме ритна направо в главата. Освен това там много се пуши, така че българските заведения няма да ви липсват.

Език

Рядко някой говори английски. Всъщност ние имахме късмет и попаднахме на хотел, в който говореха. По пътя като питахме повечето не говореха, но това не пречеше да се разберем. Другото клише за италианците, че говорят много с ръце също е вярно. Почти никъде не намерихме превод на английски. Менютата бяха предимно на италиански, а табели и указанията по спирките – също. Затова е полезно да си носите разговорник. Имах чувството обаче, че някои знаеха английски, но умишлено не го говореха. Това е типична черта на французите, но италианците са по-мили и по-малко надути. Явно обаче в този град не бяха свикнали с чужда реч, защото когато си говорехме на български ни гледаха сърдито. Всъщност мен и без да говоря си ме гледаха така…

Забележителности

Откъде да започна? Карти за забележителностите може да вземете от трите туристически центъра – на летището, на гарата и на централния площад. Безплатни са, както и повечето музеи и галерии. На мен обаче тази карта ми беше по-полезна, заради картинките на сградите, които помагат много (цялата е в пакета с карти по-долу). В тези центрове, както и на този сайт, може да намерите къде има специални експозиции, до кога работят музеите и прочие. От време на време има и разни пазари и обществени събития. Примерно докато бяхме там имаше рок концерт. Друг път е имало прожекции на нямо кино на открито. Аналогичният сайт за Равена е тук.

Нещо, което задължително трябва да се посети е картинната галерия, археологическия и геологическия музей. В археологическия има египетска експозиция и интересни римски вази, а в геологическия – скелет на динозавър и много вкаменелости. Добре е и да се качите на кулата на Асинели, но 560-те стъпала може да ви се опрат. От църквите не може да избягате, защото са просто навсякъде. Входът е свободен и често има музеи към тях. Повечето обаче затварят между 12 и 3 часа, затова го имайте в предвид когато планирате обиколката си.

Централната част на Болоня, както и Равена са малки и лесно ще ги обиколите пеша. Равена е пълна със защитени от Юнеско забележителности. Те са основно мозайки на ранни църкви. За да ги обиколите обаче трябва да платите между 8 и 11 евро, като този билет важи за всички 6-7 обекта. Там също има исторически музей, който е интересен. Освен Юнеско забележителностите има и доста мозайки по други музеи, които са по-евтини. Важно за билетите е, че има намаление за студенти, което важи за целия ЕС. Затова си носете студентските книжки. В градът също има много църкви, но след тези в Болоня сигурно ще ви е писнало, както стана при нас.

Равена е близо до Адриатическо море и с автобус може да отидете лесно до селата по брега. В Punta Marina Terme имаше приятен плаж, а в Marina di Ravenna – пристанище с яхти. И двете са по пътя на автобус 70.

болоня, bologna, болония, пътуване, карта, помощ, почивка, разходка, хотел, музеи, забележителности

Планиране и подготовка

Ако искате да видите всичко, може да си направите подробен план за обикаляне. Ние предпочетохме на момента да решим къде ще ходим, което беше ок, защото всичко е на едно място. Не ви препоръчвам да бързате из града, защото част от очарованието му е точно в улиците и шляенето из тях.

От тук може да свалите всички карти, които си бях отпечатал. Ако имате въпроси или искате да споделите ваши впечатления, пишете в коментарите.

26 коментара

  1. да, Италия е много подходящо място за туризъм.
    Може много да се види, вкуси и преживее. Миналата година бях в Милано (за 56лв полета) и се разходих до Сирмионе – на езерото Гарда и Фиренце (Флоренция). И на двете места е много красиво и вкусно 🙂
    В Милано има само магазини, дискотеки, 1 замък и голямото Дуомо.
    Но във всяко кътче на Италия има какво да се види и си струва на 2-3 години човек да иде някъде там…

    Хубава и полезна статия!

  2. Ех как обичам да ходя там…Болоня е студентски град доколкото ми е известно :)Иначе с удоволствие бих се изгубила някъде в централната част на Италия ;)/особено по Адриатическото крайбрежие/
    Благодаря за описанието ще се възползвам от него! 😉

  3. Pingback: Емил
  4. Поздравления за хубавата екскурзия, която сте си направили. Много професионално си го описал между другото; за мен беше удоволствие да чета твой пътепис.

    Напомни ми за книгата на Джон Гришам – „Брокерът“, която съм чел няколко пъти само заради страхотното описание на Болоня и италианския начин на живот.

  5. Приятно за четене! Браво! За мен Италия е мястото. Май само там мога да се насладя на почивката! 🙂

  6. @vassilev12 – харесва ми Италия точно за почивка, но не бих живел там. Поне това, което видях в Болоня, ме кара да мисля, че хората са спокойни и водят улекнал живот. Доста различно е от Германия.

    @Ondine – Там имаше голям университет, който обиколихме. Не знам обаче колко са студентите. За „голям италиански град“ и „основен железоптен възел“ е доста дребен спрямо немските стандарти.

    @Хари – благодаря. Идеята ми беше не да опиша пътуването и какво сме почувствали там, а по-скоро да дам съвети за тези, които искат да минат по същия път. Когато аз търсих информация не намерих подобни списъци с факти и се наложи да ги сглобявам в движение. Важно е да се знаят, защото понякога нещо дребно като незаверен билет може да ти скапе почивката.

    @Емил – приятно е наистина. мисля догодина да отида пак, но в южна Италия. ЕС е много хубаво нещо в този смисъл – минаваш транзитно и не ти правят никакви проблеми.

  7. Много полезен пост! Утре хващаме точно този маршрут, изпечатала съм си всички карти и много благодаря, че си се сетил да ги качиш 🙂

  8. Супер 🙂 Аз в началото съжалих, че не съм си взел разговорник, но така е по-добре. Пак ще се оптавиш с езика, но вместо да се ровиш в книжка, със същият успех ще ръкомахаш и ще търсиш думи. По-приятно е.

    А, и информирай се на място за промените в градския, ако има такива. На летището има туристически офис и от там може да вземеш по-добри карти и информация. Има и на централния площад и на гарата.

  9. Pingback: On the road » Blog Archive » Italy-what a wonderful world
  10. Аз знам испански, така че доста добре се оправяхме 🙂 Макар че на места Марио обясняваше, че търсим гарата с „ту-дуф ту-дуф “ :)))За съжаление имахме много малко време, не успяхме да разгледаме повечето музеи и взлязохме само в една църква. Пак ще идем 🙂
    На мен ми се върти в главата някаква идея за полет София-Форли, Болоня-Германия (примерно). Може ли да дадеш някаква насока как се резервират толкова евтини билети с Ryanair?

  11. @cllleo – аз само с ръце и на английски се оправих. други, които са ходили ми се чудят какъв късмет съм имал, защото италианците не говорили много английски или по-точно – чат-пат отказвали да го говорят като франсетата.

    За евтини самолети ще ти дам много добър съвет – skyscanner.com. Взима всички авиокомпанни и всички агенции, които дават отстъпка и ти предлага най-евтината цена. Ако ще летите от Болоня до Германия, най-евтино е до Франкфурт-Хан.

  12. Много полезна информация предвид, че за Болония е доста трудно да намериш, а интереса е от съвсем скоро поне при мен. Загледах се натам защото видях реклама за евтините полети в сайта на Wizzair и ми се ще да проуча в радиус оклоло 50-60 км какво интересно може да се види в рамките на 3-4 дни и ще се възползвам от всички линкове в статията.
    Благодаря.

  13. @Нена – радвам се, че ти е помогнало. Малко по-нагоре в коментарите има един линк към друг подобен пътепис. Може и той да ти е от полза. 🙂

  14. с помощта на едно списание за пътувания намерих следните сайтове за за провинция Тоскана http://www.welcometuscany.it
    и за областа около Болония- Емилия- Романия http://www.emmeti.it/Welcome/Emilia/index.uk.html
    инфото е изцяло на английски и дано да помогне на желаещите да пътуват до там 🙂

  15. Pingback: Google Street View – вече в България и защо това е интересно?
  16. Здравейте,изключително полезна статия.Прочетох я многократно, понеже си организирихме пътуване до Болоня през м.Февруари и от там ще прескочим до карнавала във Венеция.Интересува ме дали Вие или някой от блога знае как да си осигурим екскурзовод в Болоня.Може на някой да му е смешно,защото разбирам, че не е голям град, но аз обичам да вземам максимума от всяко място.

  17. Извинявай, но от това написано няма нищо вярно. Или поне не сега. Затова да не се подлъгват хората от преди 5години и сега като четат.

  18. Нормално е да са се променили нещата за 5 години. Най-малкото трябва да са оправили вече ремонтите, а и самолетните билети далеч не са толкова ниски.

  19. Тъкмо съм в Болоня за цели 10 дни и вече обиколих почти всичко. Има много интересна мистична история за един от основателите на Болонския университет (междудругото най-стария действащ университет в света и първия в Европа), на име Булгаро де Булгари.
    Другият интересен обект, който не е за изпускане е комплекса Седемте църкви или Сан Стефано – много енергично и мистично място за мен.
    Ако желаете да прочетете за моят голям пътепис – тук :
    http://mkirilova.com/bologna1/

  20. За мен беше удоволствие да прочета твоя пътепис за Болоня.
    За тези които търсят цени и указаниия : трябва да имате предвид, че се изменят с годините. За тях търсете актуални източници.
    Благодаря на Боян както за пътеписа, така и за многи други публикации по различни теми, които е правил и прави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.