Безплатен upgrade от Windows XP на Win 7!

ubuntu, линукс, бизнес, win7, linux, windows xp, държава, договор, microsoft, компютри, операцинна система, update, uograde

По принцип съм отрицателно настроен към Microsoft и Windows, но с това просто ме разбиха. Вече може безплатно да си инсталирате последната версия – Windows 7. И това не е всичко – upgrade-ът се пуска като обикновена програма и няма нужда да си преинсталирате целия компютър. След обикновено рестартиране на системата ще имате вече напълно функционален Windows 7. Освен, че старият ви лиценз ще важи и за новата операционна система, така няма да трябва да си запазвате по дискове и USB стикове всички стари документи и данни, както и да преинсталирате целия си софтуер. Всички програми ще си работят както и преди, но новата версия на windows ще с много повече екстри.

След провала на Vista мога да кажа, че 7-цата определено е голямо подобрение. Предполагам, че тази безпрецедентна стъпка от страна на Microsoft е заради нежеланието на много фирми да обновят компютрите си. Линка към промоцията ще намерите в края на статията:

ubuntu, линукс, бизнес, win7, linux, windows xp, държава, договор, microsoft, компютри, операцинна система, update, uograde
ubuntu, линукс, бизнес, win7, linux, windows xp, държава, договор, microsoft, компютри, операцинна система, update, uograde

Ох, извинявайте. Windows ли казах? Имах в предвид Ubuntu. Онзи ден си го поднових към новата версия 10.04. Напълно безплатно, напълно сигурно и напълно безболезнено. Докато се инсталираше новите пакети, писах документ за работа, а когато upgrade-ът привърши, просто го запазих и рестартирах. Всички стари програми и документи ми се запазиха.

Не мога да ви кажа, че да използвате linux за бизнеса си е по-добре. Има както своите предимства, така и недостатъци. Основните две са персонала, който трябва да се обучи и стария ви софтуер. Доколкото познавам програмите, които повечето малки фирми използват (фактуриране, счетоводство и т.н.), второто не е проблем, защото са елементарни и могат да вървят лесно под linux. Обучението на служителите е по-трудно, но ще е по-евтино от лицензите. Ако си плащате лиценз де. Като държавната администрация, която незнайно защо е засекретила договора си с Microsoft. Не е ли това обществена поръчка? Или са решили, че алтернативи няма?

Както и да е – заглавието е подвеждащо. Microsoft не предлагат безплатен upgrade и никога няма да го направят. Вместо това ще пускат по-скъпи и по-обвързващи лицензи. Може би тази зависимост може да ни накара да се замислим.

42 коментара

  1. Ами аз докато си бях с 9.10 бях доволен и като сложих 10.04 на чисто, инсталирах няколко плеър-а и след няколко пускания реши да ми се счупи и уж оправените бъгове с видео картата(ATI) ми се появиха от нищото и трябваше да инсталирам същия фикс, който ползвах за 9.10. Странното е, че тръгна обещаващо и след това дори преинсталиране на драйверите не помагаше. Само да спомена за да е ясно, че не съм взимал sudo права, когато това се случи.
    Не че искам да го критикувам или нещо просто споделям…….

  2. @Hristo – аз нямам никакви проблеми, а си тествах всичко. Виж Win7-цата на netbook-а ми прави проблеми с безжичната и процесора

  3. Юруков,
    позволи ми да не се съглася. Когато излезе Vista, имах възможност за безплатен upgrade от XP до Vista. Разбира се имаше доста фактори, които ми попречиха на мен лично да го направя, но е факт, че и Microsoft правят опити. Разбира се не по начина по който описваш, но все пак има такива.

  4. Когато един ден станем бяла държава и се следи по стриктно за нелегален софтуер определено ще се повиши употребата на Ubuntu.

  5. Защо трябва да намесваме България? Да не би в Германия да е по-добре положението? Да ти кажа, че тук съм видял много програми, писани за Линукс, инсталирани на Windows с разните там емулации от страна на разработчиците. Единственото нещо което не е писано за Линукс и върви на тея компютри е МС Офис и може би разни неща на Адобе.
    Чак сега понеже видяха, че вървят значително по-добре под Линукс решиха да купят няколко лиценза от РедХат. За съжаление обаче РедХат се ползва само за работа с тези програми и за нищо друго.

  6. @Stoimen – да, наистина доста фирми и домакинства използват нелегален софтуер. Ако някой ден тръгнат проверки и глобят солено няколко познати, всеки ще се замисли. Надали ще стане обаче, защото и в тези, които ти наричаш „бели държави“ не се случва.

    @Hristo – Под Wine работи цяла плеада от софтуер от Windows. Където не работи, има достатъчно добри заместители. Тук разбира се не говорим за сложни системи и сървъри, които са закупени от компаниите. Повечето от сървърите обаче така или иначе вече работят само на linux.

    Още повече, че ако иска една администрация/фирма да спестява от лицензи, първото, което трябва да смени е MS Office-а с OpenOffice. Наистина втория е по-лош във висшия пилотаж, но 90% от фирмите не правят нищо различно от прости таблички, документи и презентации. За това е напълно достатъчен и безплатен. При това използването му е почти същото.

  7. @Bashev – в самото начало пуснаха възможност за upgrade, но при много ограничения и с чисто demo идея. Поради спецификата на windows, никога няма да е възможно да се поднови цялата система толкова безболезнено, както при linux. А поради начина на мислене на компанията, никога няма да пуснат нещо безплатно ей така, защото ще помогне на обществото като цяло – нещо което всички комерсиални компании, които работят с linux правят.

  8. Като го видят това в началото си казах да не е дошъл 1ви Април 🙂
    За мен като цяло единствения проблем който има Ubuntu, че ги няма продуктите на Adobe. Говорил съм с много колеги и мога да кажа че за много от това единственото което ги спира да минат изцяло на Ubuntu.

    Иначе аз като Mac потребител миграцията ми от MacOS X.5 към .6 беше безболезнена и само 10 или 20 $. Само един проблем имах и той беше с sqlite за Ruby и се оправи с 3-4 команди.

  9. Ами главно Photoshop / Flash ме интересуват. Преди доста време (мисля че около година и нещо мина от тогава) ги бяхме пробвали с Wine, но нещо не се получи желания ефект. + Че май нямаше някакъв проблем с лицензите, в които имаше ограничения, но за това не съм много сигурен някъде го бях чул, но не съм проверявал сериозно.

  10. Много добре си го написал наистина, закачих се на кукичката, та чак още не ме пуска.

    Почти ти повярвах и веднага се сетих, че това ще е супер за държавния бюджет. Не знам кое е засекретено от договора в Майкрософт, но есента Б. Б. се оплакваше, че изникнали още 20 милиона лева, които трябвало да бъдат изплатени на MS за вече закупени лицензи за държавната администрация. Мисля, че тогава споменаха и броя на лицензите.

  11. Боян:

    Хубаво, че харесваш Линукс, само че не е вярно, че ъпгрейдите минават безпроблемно (както не може да е вярно и за Уиндоуса).
    Безпроблемно (може, но не винаги) да мине само ако на обновяваната машина има инсталиран ексклузивно софтуер предоставян от самата дистрибуция без tweaks и без third party. Това (може) да стане и с Уиндоус (друг е въпросът колко безполезен всъщност е Уиндоуса без множеството application software).

    Най-дребното нещо е да се е наложила промяна на fdi файловете или custom init script (да речем за да контролираме вентилатора от userland). По-насетне – софтуер/програми/библиотеки които очакват друга версия на системна библиотека: понякога е достатъчно да направим някоя и друга символна връзка, друг пък просто не става (напоследък най-често това е екзотичен софтуер, който не се предоставя от хранилище, вместо това подлежи на сваляне като готов пакет и следователно няма как да се обнови автоматично, а понякога никак няма как, освен да си го компилираш сам).

    Та така: експириънса който описваш се дължи на факта, че огромна част от софтуера, който ползваме под Линукс се предоставя от самата дистрибуция и следователно също се обновява, както и заедно с основните системни програми и библиотеки. Исках да кажа, че това не може да се счита за основно техническо преимущество.

    Аз лично до сега безпроблемна миграция от една версия на друга в Линукс не съм виждал (не само при мен, при всичките ми колеги), най-чест проблем са стари настройки в /etc или драйвери за кепчър платки, за видео карти и тн (редовния номер е да оставят старт конфигурационен файл за Х но да премахнат опциите от драйвера), често стават проблеми и с локално компилирани програми. Просто зависи как използваш системата. Не случайно старите програмисти и системни администратори имат лафа : „щом работи не се пипа“ 🙂

    А и още нещо: аз мислех да мина на Убунту LTS именно за да не се налага толкова често да ъпгрейдвам OS. Това с Федора на всеки 6 месеца (и максимум година) е просто ужасно. Все едно да ми вадят зъб.

  12. Възможността за ъпгрейд по този начин несъмнено е предимство, и аз използвам Ubuntu и бях очарован. Това обаче, което е проблем, който Microsoft никога няма да причинят на потребителите си, е новата ти OS да е с min/max/close бутони на прозорците преместени вляво. Тихичко, без опция за настройка 🙂 Какво ни остава, освен да се убедим че сме съгласни, че това е по-добре… 🙂

  13. Много разчитах да мигрирам към Федора като основна операционна система – ползвах Федора от към 8 нататък. За съжаление обаче Федора 12 така и не тръгна при мен като хората, подозирам, че някакви промени във kernel mode или каквото и да е. Затова обмислям да пробвам Ubuntu. Затова да питам – читаво ли е, по-читаво ли е от 9ката? Колегата беше имал доста ядове с Ubuntu 9, затова питам, за да преценя дали въобще да си губя времето…

  14. @Христо Христов

    @Боян Юруков

    юруков пост-а ти има накакви наченки, но отдалеч си личи че си просто линух фанбой. продуцтите на мицрософт са наи добрите на пазара в много отношениа и ако си отвориш малко очите ште го разбереш.

  15. Хванах се…
    Никога повече линукс, моя опит беше болезнен и се чуствам като изнасилен брутално след 3-часовия сблъсък който имах с него.
    Втори път? Не мерси !

  16. Току що го инсталирах убунтуту. След като прекарах часове в опити да изкореня cleartype от Windows 7 (накрая все пак успех) сега се питам, дали ще ме огрее и с убунтуту… Ако някой знае как става, в замяна мога да го открехна за Windows 7 хихиххи :>

    Христов, има си стандартна тема с бутоните вдясно. new wave се казва.

  17. @ivan – е това вече е виц, попринцип продуктите на M$ са най-лошоте на пазара от където и да го погледнеш.

  18. @ivan
    WCF си нямам и на идея какво e.
    C# – има интресни идеи в езика, но реално само за Microsoft платформи можеш да работиш, което е ограничение. Да не го говорим, че тяхния convention за това методите да се пишат с големи букви е ужасен.
    Visual Studio – от малкото което съм работил с него, нищо впечатляващо. Само interface builder ми се стори як, но това беше преди да видя за Mac Xcode. И новите такива за няколко javascript билиотеки. Също така пак си затворен главно в .NET. Не познавам човек, който да го ползва за друг тип платформа (въпреки че хартия е възможно)
    Word, Excel – за тях няма какво да се спори, добрите са.

    От Microsoft имаше една маса, която ми направи добро впечатление. Но като цяло преди време бяха обявени за „Най-неиновативната“ компания. Бях на една конференция тази година p2p, и там от Microsoft представиха визията си за бъдещето и няколко продукта. Общо нищо впечатляващо.

  19. Ползвах много време Ubuntu, а преди него Windows. Аз лично се влюбих в Ubuntu, но да си кажа по-образно, тази любов е невъзможна между мен и Ubuntu. Така скапах нещата, загубих много файлове, които са важни, че се върнах на Windows най-вече , за да не направя същите сакатлъци. Просто не съм добър и това е, все бърникам и се скапа…

    А Windows го познавам, колкото и да е дървен, а това, което ми трябва като програми е най-добре да са на Windows. Очивдно зависи и от това, за което ползваш компютъра…знам ли.

    Та сега съм Windows 7,доволен съм. Досега не е било бъгове, зарежда бързо и върви всичко. Малко мърдането на прозорците с клавишни комбинации ми напомня Ubuntu, с което ме обвзема носталгия, но какво да се прави.

  20. Pingback: Cvetelin Sirakov
  21. Pingback: Tweets that mention Безплатен upgrade от Windows XP на Win 7! | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  22. @Хари – знам, че преди време в нета имаше протести по темата с този договор. Официално май не е засекретен, но не се и предоставя на медиите. Знам също така, че се купуват доста повече лицензи, отколкото реално трябва на всяка институции и дори повече, отколкото компютри има там.

    @Петър – при win се налага да се преинсталира целия компютър като излезе нещо ново – независимо какво си сложил на него. Ubuntu 10.04 е LTS и затова минах на него. Имам страшно много 3rd party и нямах никакви проблеми при подновяването. А и всъщност голяма част от софтуера се build-ва за повечето дистрибуции на linux. За сим линковете не те разбрах какъв е проблемът.

    @Христо Христов – Предполагам, че говориш, за Mac OS, защото при Ubuntu това го няма. Може всъщност сам да си го направиш със скин.

    @Васил Светославов – аз нямах почти никакви проблеми с 9-така. Единствено на netbook-а ми не тръгна камерата и вградения микрофон, но това беше защото samsung се направили на идиоти. Щом си свикнал с дребните хардуерни ограничения на linux, Ubuntu ще ти се стори голямо подобрение. 10-ката ми върви дори по-добре на quad core-а.

  23. @ivan – първо, научи се да пишеш на кирилица, защото очевидно дори и кирилизаторът ми не ти помага. Второ, като изключим Excel, който за мъка на всички разбиращи от компютри е станал стандарт във финансовия свят, кои продукти на MS са най-добри?

    @Иван Савков – Всеки си има различни изживявания. И аз имах такива, но сега съм много доволен. Много зависи как го използваш и за какво. Понякога обаче наистина има проблем, защото компютрите се произвеждат специално за windows без да се даде възможност на други OS-и да сработят с тях.

    @kyky – Тук пише как се пуска. От там сигурно и се спира.

  24. В Ubuntu 10.04 LTS бутоните на прозорците са преместени отляво:
    http://www.howtogeek.com/howto/13535/move-window-buttons-back-to-the-right-in-ubuntu-10.04/

    Интересно защо при теб не е така, аз update-нах от 9.10 на 10.04 и се преместиха, както е и по подразбиране ако се инсталира на чисто.
    Лесно се оправя този „проблем“, но според мен е по-добре да няма такива изненади.

  25. @ivan, @Радослав Станков – C# за мен е жалък опит на Microsoft да направят конкурент на Java. До колкото си спомням преди 6-7 години взеха Anders Hejlsberg от Borland, който направи „обектен“ Pascal. C# си е точно същото – пореден опит за обектен C. Да не говорим, че Радо е прав за приложението му – в свят, в който все повече сървъри тръгват на linux, .net и сървърите на MS нямат вече място. За Visual Studio – в сравнение с Eclipse не е кой знае какво. Същата работа е.

    За интерактивната маса бих се съгласил, но така си и остана като идея – използва се тук там, но явно не се и опитват да я направят достъпна за всички – бизнес моделът не им е такъв. А и доколкото чух технологията е била изкупена от друга компания. Иновативни технологии като SeaDragon и PowerSet също са купени от други фирми.

    @Ruslan Trad – според мен е въпрос на навик. На работа съм на windows машини и постоянно правя неща, с които съм свикнал на linux. Например опитвам се да сменям екраните докато се усетя, че имам само един. В конзолата започвам да пиша sh команди и чак на третия ред се усещам, че нещо не е наред.

    За най-обикновения потребител обаче мисля, че ще е най-лесно да мигрира, защото основния пакет софтуер го има и при двете системи – интернет, мейл, документи, таблици, календар и пасианси. Номера е да се свикне. А защо да си прави някой чиновник (държавен или частен) труда? Най-малкото защото системата е безплатна и свободна. Настрана от идеологическия оттенък, чисто икономически излиза много по-изгодно за сметка на няколко обучения, които така или иначе се правят и за windows.

  26. @Христо Христов – това си е скин. Лесно може да се оправи лесно от настройките. Аз съм си сложил emerald и compiz и използвам съвсем различен от оригиналния и затова не се е променило при мен.

  27. @Боян Юруков – Първо, мерси за отговора. Инсталирах го вече, и си тръгна като по ноти – е има тук таме някоя магария, но си работи с nVidia драйвера, което е хубаво. Помощ за убунту поне не липсва, макар че някои неща ме стъписаха на пръв поглед. На кратко – много съм доволен…

    @Боян Юруков – Тук обаче не мога да се съглася – поне за мен C# е изключително удобно направен език. Има някои доста дразнещи удобства спрямо джава – примерно че има свойства. По принцип .net си беше изключително добро нещо – достатъчно добро, че да се почнат сериозно проекти като Mono и какво беше там другото… Разбира се, нежеланието на Майкрософт да отвори кода и да реализира .net за други платформи освен уиндоус беше определено прът в колелата, но за мен борландците (доколкото си спомням не беше само Хайлсберг, някакво друго име ми се въртеше из главата) си свършиха доста добре работата. Да, факт е, че има аспекти, в които си личи, че .net е писан за уиндоус, но пък има и много готини неща (говоря от позицията на програмист). .net също така има доста добро решение за десктоп приложения – да пишеш Windows Forms приложение е доста по-лесно, отколкото да пишеш Swing приложение. Ще уточня – имам предвид, че процеса е доста по-елементарен, изчистен и ясен, не се занимаваш с глупости. Аз когато пиша за Swing (за там NetBeans предлага доста по-удобно и безплатно решение от Eclipse), губя голяма част от времето в подреждане на контроли, писане на асинхронни хендлъри и подобен сорт неща. Последния път изгубих сумати време за да си направя статус лента. В Windows Forms този тип неща са доста улеснени и разработващия не се занимава с тях (освен ако не иска). За Visual Studio също не мога да се съглася изцяло – по принцип там подсказките са реализирани изключително добре. В еклипс например много често нямам подсказки на места, където би било логично да имам. Не помня да ми се е случвало и да трябва да си изтрия всичките контроли по формата само защото съм объркал стойността на едно свойство (пак визирам Windows Forms и Swing). Факт е, има доста дивотии, и откакто си свикнах с Eclipse си ми е по-удобно (а и е правено от програмисти за програмисти, няма да забравя екстаза си, когато за пръв път открих шаблоните за for цикъл в Eclipse), но не мисля, че Visual Studio е лош продукт, дори напротив, върши повече работа от SharpDevelop (опънсорс среда за разработка на .net под уиндоус), а за сравнения със средата на Mono и дума не може да стане.

  28. Добро въведение, повярвах ти 😀
    Убунту от самото си създаване е много добра дистрибуция. Създаден е да бъде User Friendly.

    Обаче Ubuntu не бих го обяснил на майка ми, която ползва всеки ден компютър, нямам нерви.

    Това разбира се е, защото курсовете по компютърна грамотност, които провеждат във всеки град са на Уиндоус ( и то на 98 ). Може би трябва това да променим, останалото по – лесно ще се случи.

  29. @Васил Светославов – не знам дали си гледал e4 на Eclipse, но там започват всичко да го правят с model driven development – дори форми и подобни неща. Няма да има нужда да се подрежда всичко с код. А за C# – интересувах се по едно време от него и се опитах да го науча. Единствния ефект беше, че ми стана неприятен заради разни дребни неща.

    @Манол Трендафилов – тоне че ’98 има някакъв смисъл да се учи – прехвърлянето на XP е също толкова трудно, колкото и на ubuntu. Трябва да направим Ubuntu Mothers/Clerck/Noob edition – нещо дето се използва по подобен начин като windows, прилича предимно на него и learning curve-а е много кратък.

  30. @Hristo – моля кажете ми исталираха ми Windows7 но явно няма лиценс кажете как да с и го лицензирам сама и дали може благодаря предварително

  31. @Боян Юруков – не несъм плащала нищо един мой познат ми го инсталира и значи не може да се оправи и да го преинсталират отново

  32. Е добре от къде да си изтегля този Windows 7 за да може моя ХП да прилича на него ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.