БГ в TH!NK3: Георги Бъчваров

Георги, think, blog, ejc, thinkaboutit, th!nk, блогъри, развиваш се свят, developing, think3, world В тази серия от статии ви представям шестте участника от България в европейското блогърско състезание TH!NK3. Фокуса му е върху развиващия се свят, устойчивото развитие и международното сътрудничество. След като състезанието започне на 24 март, ще може да проследите статиите на Георги на официалната страница.

1. Представи се накратко.
Казвам се Георги Бъчваров, родом от Велико Търново. Преди година завърших „Политология”, а сега приключвам и с магистратура по „Дипломация и национална сигурност” във ВТУ. Работя в търновския вестник „Борба”, където отразявам и пиша за политически теми и проблемите на местната власт във Велико Търново.

2. Защо блогваш?
За съжаление не съм сред най-активните блогъри и доскоро пребивавах провече „оф-”, отколкото „он-лайн”. Създадох уеб-дневника си преди 2 години след едно пътуване до САЩ, с малката хитрина, че така по-лесно ще събера на едно място и ще разкажа на приятелите всичките си впечатления. Отнесох се към него леко немърливо и месеци наред не бях публикувал нищо, преди да получа одобрение за участието ми в TH!NK3. Приемам го като предизвикателство и като подтикване към битие на редовен блогър.

3. Защо се реши да участваш в TH!NK3: Развиващи се страни?
Повлия ми успеха на предишните две кампании, любопитството ми да тествам себе си в тема, с която не съм имал досег преди, а също и възможността да срещна амбицирани и идейни хора от цял свят. В следващите 4 месеца аз ще науча много неща, надявам се и читателите на блога ми – също.

4. Как смяташ, че ги спечели, за да те изберат?
Подкупих ги с усмивка 😉

5. Какво очакваш от откриването в края на март?
Трупане на познанства, идеи и разширяване на представата ми за „устойчиво развитие”. Участвам, за да науча повече по темата и да предизвикам себе си да пиша редовно в блога. Силно се надявам, че ще срещна силно мотивирани хора и в края на лятото оценката за свършеното ще е положителна.

6. Върху какво смяташ да се концентрираш в статиите си?
Не мисля да се ограничавам само в една посока в текстовете си, но бих се съсредоточил върху политическите аспекти на проблема. Например, постижими ли са до 2015г целите за развитие, които ООН си поставя, възможно ли е между-държавно обединение в името на помощта към по-слабите страни, какви отстъпки трябва да направи всяка от богатите страни.

Естествено е, ако говорим за борба с глада, превенция на ХИВ или използване на природните ресурси, да се запитаме какво можем да направим заедно. И тук идва мястото на политиката, която трябва да помогне, но като че ли по-скоро пречи. Защо се случва така ще бъде основна нишка в статиите ми през следващите месеци.

Разбира се, ще опитам да скицирам и останалите аспекти на устойчивото развитие, за да не звучи то като високопарна фраза и скучна част от обемист доклад, а да намери връзката си с живота тук и сега. Иска ми се да увлека и наборите си в дебат за отношението им към проблема.

7. Защо смяташ, че ще е полезно българите да следят статиите от TH!NK3?
Надявам се с писането си всички ние да дадем гласност и по-различен поглед върху проблема. Винаги е добре, когато има поле за повече от едно мнение по въпроса и смятам, че именно „TH!NK3: Развиващи се страни” може да стане платформата за широк диалог. Страните в долната част на класацията за развитие като че ли са малко познати в България и рядко си даваме сметка за какъв мащаб на проблема става дума. Вероятно това е една от многото пренебрегвани теми, предвид всичките кризи, в които живеем през последните години, но нека поне надникнем и от другата страна на медала. Вярвам, че точно такъв конкурс може да помогне за разчупване на представите.

8. Как смяташ да популяризираш темата в България?
С качествено, увлекателно и, да стискаме палци, редовно писане.


Може да го намерите в Twitter и в блога му.

6 коментара

  1. Pingback: Yasen Dimov
  2. Pingback: Ivan Ralchev
  3. Pingback: Иван Ралчев
  4. Pingback: Georgi Bachvarov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.