БГ в TH!NK3: Мартина Петкова

Маритна, think, blog, ejc, thinkaboutit, th!nk, блогъри, развиваш се свят, developing, think3, world В тази серия от статии ви представям шестте участника от България в европейското блогърско състезание TH!NK3. Фокуса му е върху развиващия се свят, устойчивото развитие и международното сътрудничество. След като състезанието започне на 24 март, ще може да проследите статиите на Мартина на официалната страница.

1. Представи се накратко.
Здравейте! Казвам се Мартина Петкова на 20 години от София. Следвам втора година „Европейски Науки” в „The Hague University”, Хага (Холандия).

2. Защо блогваш?
Занимавам се с блогване още от тийнейджърските си години, като през това време минавах през много стадии на себеопознаване и изразяване. Това именно беше един от начините да го направя. За момента поддържам блога на университета ми, поствайки различни новини, коментари – пряко и косвено свързани с моите житейски наблюдения, с живота ми извън България и вид отразяване на студентската действителност .

3. Защо се реши да участваш в TH!NK3: Развиващи се страни?
Реших да участвам, не само защото бях поканена да го направя, но и заради тясно свързаните ми интереси и опит в тази сфера, именно – проблемите на глобалния свят , тяхното разпознаване като такива, комуникацията с тях и решаването им. Участвала съм в няколко сходни семинара, един от които на тема – “Building peace in Africa: The role of communication in conflict transformation”. Този опит ми показа, че проблемите на глобалния свят трябва да спрат да бъдат разглеждани по архаичния и познат начин , например само от завършилите няколко висши образования или известни политици. Истината се крие в това да има диалог, интеракция между хората, ако ще и само студенти. Идеите идват така. А и какъв по – добър начин за постигане на тези цели, освен ако не през глобалната мрежа и блогове?! 🙂

4. Как смяташ, че ги спечели, за да те изберат?
Когато получих неформалната покана отстрана на една от организаторките директно в унивеситетския ми блог, осъзнах, че всъщност няма по-добър повод от това да изявя вижданията си по този въпрос и в същото време да приложа наученото досега. Визирам блога, който беше забелязан и може би поради който аз привлякох вниманието на организаторите. Също така, смятам че опита ми, който успях за 2 години да натрупам тук в Хага е най-скъпоценното богатство на света. Не бих могла да си представя и ден без всички тези семинари и уъркшопи, желанието ми за повече знание, които не само успяха да разширят кръгозора и CV-то ми ,но и да ме интегрират в истинския свят , този в който живеят всички (а не само в България). Всичко това, а и други фактори са се откроили със сигурност.

5. Какво очакваш от откриването в края на март?
Очаквам огромно , мащабно разменяне на идеи, интерактивност и опит. Надявам се да науча, да бъда приета като идея и да асимилирам атмосферата на едно такова важно по рода си събитие! Искам да имам думата! 🙂

6. Върху какво смяташ да се концентрираш в статиите си?
Когато започне блогинг сесията и открия собствен блог, смятам че ще мога да се концентрирам по-обстойно върху моите лични идеи, пречупени през призмата на знанието и непрестанното търсене на такова. Важни теми са такива за политическия живот, актуална информация свързана с глобалната комуникация, размирици, анализи. Други идеи които могат да бъдат приложени биха били – разбирането и осъзнаването на проблемите чрез симулационни игри, предоставящи възможността на всеки човек по света да участва в тях и още други идеи, които ще могат да бъдат видяни по – нататък.

7. Защо смяташ, че ще е полезно българите да следят статиите от TH!NK3?
Считам че, особено полезно ще бъде за всеки един човек от всяка една социална прослойка и най-вече хората на моята възраст, да започнат да се интересуват от света. Би било добре, да се опитат дори да се откъснат от остарелите възгледи и влияния на обществото в България като цяло, и да погледнат какво става извъд техните вътрешни, своеобразни граници. Но това би се случило само чрез интернационална комуникация, желание за опознаване на различни култури и респективно възгледи. Противното би довело до по – трагична деградация, олицетворяваща мненията на много млади хора дори в момента в България – апатични, изплашени и неразбрани.

8. Как смяташ да популяризираш темата в България?
Удачен начин би следвал да бъде популяризирането на тази тема, първо в моята социална мрежа – семейство, приятели, познати и други блогъри. Следващи стъпки биха били чрез интернет мрежата – Facebook, Twitter, Myspace и т.н. Начинът на поднасяне би следвал да бъде по скоро поощряващ и интерактивен, отколкото задължаващ и сух.

„The world needs to be seen as a global village” …все пак 🙂


Може да я намерите в Twitter.

6 коментара

  1. Pingback: Martina Petkova
  2. Pingback: Georgi Bachvarov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.