БГ в TH!NK3: Вихър Георгиев

Вихър, think, blog, ejc, thinkaboutit, th!nk, блогъри, развиваш се свят, developing, think3, world В тази серия от статии ви представям шестте участника от България в европейското блогърско състезание TH!NK3. Фокуса му е върху развиващия се свят, устойчивото развитие и международното сътрудничество. След като състезанието започне на 24 март, ще може да проследите статиите на Вихър на официалната страница.

1. Представи се накратко.
Казвам се Вихър Георгиев, докторант в катедра „Европеистика” на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

2. Защо блогваш?
Защото по този начин мога да съм полезен на хората.

3. Защо се реши да участваш в TH!NK3: Развиващи се страни?
Темата е огромна и много важна. Вчера, говорейки си с някого казах, че е тема за следващите не 100, а 300 години. В момента светът се променя и не е все едно как ще се промени. Населението на развиващите се държави нараства, населението на развитите държави застарява. Появяват се нови предизвикателства, нови възможности и нови заплахи.

4. Как смяташ, че ще се различава това издание от предишното?
Надявам се това издание да обърне много повече внимание на съдържанието на проблемите и да има по-задълбочени дебати както между самите участници, така и с всички, които искат да изразят своето мнение.

5. Какви грешки направи в TH!NK2, които ще се опиташ да поправиш сега?
Ще отделя повече време да коментирам публикациите на останалите участници.

6. Какво би посъветвал блогърите, които за пръв път участват?
По време на откриването да осъществят контакт с възможно най-много хора, да чуят повече гледни точки и да поддържат тези контакти и след това. По отношение на писането – всеки от тях има своя изграден стил и интереси. По-важното за мен е да пишат за неща, които са им интересни, да търсят повече гледни точки и да се опитват да предлагат решения (ако е възможно). Много се радвам, че се е увеличил размерът на българската група.

7. Върху какво смяташ да се концентрираш в статиите си този път?
Малко изпреварваме събитията, защото още не съм написал програмната си статия. И все пак – интересуват ме демографските процеси, регионалните конфликти, образованието, свободната търговия.

8. Смяташ ли, че този път българската публика ще обърне по-голямо внимание на статиите от TH!NK3?
Страхувам се, че не. В България като че ли няма сетивност за значението на развиващите се държави. Гледаме алтернативно в пъпа си или към Брюксел, Вашингтон и Москва.

9. Как ще популяризираш статиите си?
Отново разчитам най-много на самата платформа. Ще превеждам по-важните неща и на български и ще ги публикувам в блога си. Някои неща ще публикувам вероятно и в cafebabel.com.


Може да го намерите в блога му.